Smacznie, zdrowo, kolorowo ...
Blog > Komentarze do wpisu

Ale jaja!! JAJA MARYNOWANE!!!



Kiedyś przeglądając moje ulubione blogi zszokował mnie pewien wpis... Było to na blogu mojetworyprzetwory, patrzę.. patrzę .. i oczom nie wierzę... a tam... Marynowane jaja w słoiku! Wiecie tak jak korniszonki czy grzybki.. tak tym razem jajeczka na twardo w zalewie octowej... Moja ciekawość doprowadziła do tego, że od razu poszłam do kuchni nastawić jajka do gotowania na twardo.. W moich stronach to całkowita nowość, no ale cóż się dziwić jak Ewa przywiozła go z Glasgow.. Ewo dziękuję za ten nowy smak, który zagości w mojej kuchni  :)

Te jajeczka to dobra próba dla naszej wytrwałości, uczą cierpliwości, gdyż swoje trzeba odczekać, zanim można je spróbować :D to czas min 2-3 tygodni... ja przez ten czas ciągle wyobrażałam sobie jak one mogą smakować.. po przeszło tygodniu spróbowałam i jajeczka już fajnie przechodziły aromatem z zalewy, były sprężyste, ale nie zmieniły diametralnie smaku.. z resztą czekam do śniadania wielkanocnego i myślę, że znikną w mig... 

Składniki: 

- 9 jaj ugotowanych na twardo

- 1 cebula

- 4 liście laurowe

- 4 ziarenka ziela angielskiego

- 3 ziarenka pieprzu czarnego

 

Zalewa octowa:

- 2,5 szklanki wody

- 0,5 szklanki octu

- 0,5 szklanki cukru

- 1 łyżka soli

Jaja ugotować na twardo. W słoju poukładać jaja na twardo obrane ze skorupek z cebulą, liściami laurowymi, ziarenkami ziela angielskiego i pieprzu. Zalewę zagotować i przestudzić ale nie całkiem, tak aby pozostała ciepła. Ciepłą zalewą zalewamy zawartość słoika, zakręcamy słoik, czekamy aż całkiem ostygnie i odstawiamy do lodówki.

 

Marynowane jajka gotowe są po 2-3 tygodniach leżakowania w chłodnym miejscu, ale można trzymać je dłużej, u Ewy wytrwały 5 tygodni, u mnie tyle nie doczekają na pewno. ;)

 

Ps. radzę od razu zrobić więcej..  

 

 Dodaję do akcji: 

Wielkanocne Smaki 2

 

wtorek, 03 kwietnia 2012, agawa1984

Komentarze
Gość: mojetworyprzetwory, r2.limes.com.pl
2012/04/03 20:53:37
Jest mi bardzo miło, że moje jaja zasmakowały Tobie i Twojej rodzinie! Fajnie jest wiedzieć, że zagoszczą na innym stole i będą cieszyć oczy i podniebienie. Wyglądają pysznie i pięknie! Pozdrawiam serdecznie i dziękuję, że się na nie skusiłaś!
-
2012/04/06 17:33:59
Gapcia ze mnie :/ też miałam je zrobić i z głowy wyleciało...wrrr...
-
Gość: Basia, dynamic-78-8-220-239.ssp.dialog.net.pl
2012/07/13 14:39:49
Zrobiłam i wyszły pychaaaa.Fakt najgorsze to czekanie,ale się opłacało.
-
2012/07/14 13:01:02
Basiu cieszę się, że jajeczka smakowały :) W dodatku mają dodatkową cechę, kształtują naszą osobowość, stajemy się dzięki nim bardziej cierpliwi.. :)




Smak Chwili .. on Bloglovin" href="http://www.bloglovin.com/en/blog/5978199">Follow on Bloglovin

Polecam:

„akcesoria

Magazyn e!stilo

Tutaj znajdziesz interesujące przepisy:

New Page 1 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Durszlak.plOdszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Słodkie jagodowe lato