Smacznie, zdrowo, kolorowo ...
Blog > Komentarze do wpisu

Chrupiący tort czekoladowy z udziałem chałwy i orzechów i masą mascarpone

Czas na osłodę. Pyszny tort, z lekką masą z serków mascarpone, z chrupiącymi orzechami i trzeszczącą pod zębami chałwą, wszystko polane prawdziwą czekoladą, która również daje tyle przyjemności podczas jej chrupania. Ten pyszny tort powstał z przepisu mojej teściowej. Uwaga pyszny i bardzo uzależniający.. 

 

Składniki:

Biszkopt:

- 10  jajek

- 10 łyżek mąki tortowej

- 1 łyżka oleju

- 0,5 łyżeczki proszku

- 1 szkl. cukru

- 2 łyżki kakao

Ubijamy białka potem dodajemy po łyżce cukru a na koniec dodajemy żółtka rozmieszane z olejem. Dobrze ubijamy, następnie dodajemy przesianą mąkę z kakaem i proszkiem do pieczenia. Masę wylewamy na tortownicę o średnicy 27 cm i pieczemy w temp. 200 st. C przez 1 godz. Przekroić 2 razy, co da nam 3 warstwy tortu. Biszkopty nasączamy posłodzoną wodą z dodatkiem aromatu arakowego lub rumowego.

 

Masa mascarpone: x2

- 3 żółtka 

- 3 łyżki cukru

- 1 cukier waniliowy

- 1 serek mascarpone

+ 1 batonik chałwowy sezamowy

Żółtka miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do dobrze zmiksowanych żółtek dodajemy serek mascarpone i nadal ucieramy. Następnie wykładamy masę na biszkopt a na nią wysypujemy pokrojony batonik chałwowy i przykładamy drugim biszkoptem.

 

Masa maślana:

- 3/4 kostki masła

- 2 jaja

- 4 łyżki cukru

- 4 łyżki kakao

+ 15 dkg orzechów włoskich i 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady

 

Dodatkowo na wierzch:

- 1 batonik chałwowy

- tabliczka mlecznej czekolady

Masło ucieramy z ubitymi jajkami i cukrem, na koniec dodajemy kakao. Wszystko dokładnie miksujemy. Masę wykładamy na placek i boki tortu. Na masę wysypujemy pokrojone orzechy włoskie i gorzką czekoladę. Przykrywamy trzecim plackiem na który wykładamy raz jeszcze zrobioną masę mascarpone. Na wierzchu posypujemy pokrojoną chałwą. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia na ok. 2 godz. następnie oblewamy wierzch rozpuszczoną czekoladą mleczną i włożyć do lodówki do stężenia. 

piątek, 10 sierpnia 2012, agawa1984

Komentarze
2012/08/11 00:14:06
od razu skradłaś moje serce dodatkiem chałwy
-
2012/08/11 10:03:14
ulubiona chałwa i mascarpone.. musiał cudnie smakować
-
2012/08/11 12:06:37
też uwielbam takie połączenie trzeszczącej chałwy i aksamitnej masy mascarpone :)
-
2012/08/28 09:47:07
Uwielbiam tego rodzaju ciasta! Może jest jest to lekkie i puszyste, ale z całą pewnością smakowite!
-
Gość: basia, ip11-89-212-87.adsl2.static.versatel.nl
2013/08/11 18:19:57
chce zrobic ten tort please czy ktos juz je robil?
-
Gość: Jolka, iry225.internetdsl.tpnet.pl
2014/04/16 18:33:51
Robiłam tort. Masa była dość płynna, ale wszystko zastygło znakomicie. Wszyscy byli zachwycieni. Przepis super. Biszkopt kupowałam. W 100% polecam




Smak Chwili .. on Bloglovin" href="http://www.bloglovin.com/en/blog/5978199">Follow on Bloglovin

Polecam:

„akcesoria

Magazyn e!stilo

Tutaj znajdziesz interesujące przepisy:

New Page 1 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Durszlak.plOdszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Słodkie jagodowe lato