Smacznie, zdrowo, kolorowo ...
Blog > Komentarze do wpisu

Tęczowy tort angielski i tort tiramisu

Wracam z nowymi przepisami.. a nie było mnie tylko 2 tygodnie..

Z uwagi na to, że wczoraj był dzień wyjątkowy, czyli urodziny męża na początek poczęstuję Was tortami jubilata.

Pierwszy to tęczowy tort angielski, zrobiłam go mężowi do pracy i podobno smakowało... Do tego tortu użyłam 2 biszkoptów z tego przepisu, masy podzieliłam na pół i dodałam barwniki.  Jego przekrój możemy zobaczyć dzięki fotografii mojego męża. 

Biszkopty przełożyłam dżemem i masą adwokatową, dodałam też do którejś masy kandyzowany ananas, papaję i melona. Biszkopty lekko nawilżyłam domową nalewką malinową. Całość ozdobiłam masą plastyczną z pianek marshmallows, którą wcześniej pokazywałam tutaj.

 

 A w domu na mojego mężulka czekało jego ulubione ciasto, tym razem w formie tortu.. 

Tort  Tiramisu

 

Składniki:

1/2 kg włoskiego serka mascarpone

200 ml kawy rozpuszczalnej (ja z robiłam z 1 czubatej łyżki kawy rozpuszczalnej)

100 ml rumu lub koniaku (ja dodałam koniak)

gorzkie kakao

5 żółtek

1 łyżka aromatu waniliowego

5 czubatych łyżek cukru pudru,

25 dag biszkoptów


Ucieramy żółtka z cukrem pudrem (możemy w misce umieszczonej na parze wodnej w tzw.kąpieli wodnej), do momentu aż cukier się rozpuści a żółtka zbieleją (można mikserem) tworząc puszystą masę. Łączymy to z serem mascarpone i aromatem waniliowym, możemy mikserem jednak ubijamy na wolnych obrotach i nie za długo aby masa się nie zważyła.

Kolejno zanurzamy biszkopty w zaparzonej schłodzonej kawie wymieszanej z alkoholem: jeden po drugim, dosłownie na chwilę gdyż zbyt długie zanurzenie spowoduje rozpadniecie się ciastka.

Biszkopty układamy na dnie foremki. Na wierzch smarujemy połowę kremu, posypujemy kakaem przykrywamy warstwą namoczonych biszkoptów i smarujemy drugą połową kremu. Wszystko posypujemy gorzkim kakao  i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

wtorek, 02 lipca 2013, agawa1984

Polecane wpisy

  • Tort "Hotel Transylwania"

    Krótka wzmianka z urodzin mojego małego fana Hotelu Transylwania. Starałam się aby był jak najbardziej straszny... Był to tort orzechowy z masą kakaową z dodatk

  • Tort malinowo-smietankowy

    Kolejny rok za mną, wiele się wydarzyło.. to był rok zmian.. przemian.. nauki .. ciągłego doskonalenia.. zdobywania doświadczenia w każdej dziedzinie życia

  • Tort Kraina Lodu

    Minęło już kilka dni od momentu jak świętowaliśmy urodzinki mojego synka. Z uwagi na to, że całą rodziną uwielbiamy Krainę Lodu nie musiałam się długo zastanawi

Komentarze
2013/07/02 16:17:55
ślicznie wygląda ten torcik, naprawdę jak znalazł jest idealny
-
2013/07/03 15:59:08
KOsmos:)
-
2013/07/05 11:54:39
Miło mi, że się podoba..
-
2015/05/26 17:12:34
Ten tęczowy tort angielski jest wprost cudowny! zarówno wewnątrz jak i na wewnątrz prezentuje się świetnie, myślę, że idealnie nadawałby się na tort weselny. Tylko uważam że trochę za mało informacji dotyczących przygotowania zarówno w przypadku tego tortu jak i tego Tortu Tiramisu, który wygląda ładnie ale nie tak efektownie co ten angielski.




Smak Chwili .. on Bloglovin" href="http://www.bloglovin.com/en/blog/5978199">Follow on Bloglovin

Tutaj znajdziesz interesujące przepisy:

New Page 1
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Durszlak.plOdszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl