Smacznie, zdrowo, kolorowo ...
Blog > Komentarze do wpisu

Rogaliki z makiem

W tym roku postanowiłam przygotować również takie apetyczne przekąski w sam raz na raz, eleganckie rogaliki, z pewnością skuszą nie jednego. A jak już ktoś jednego spróbuje, to potem ręka sama sięga po nie. Ciasto niesamowicie puszyste i delikatne. Robi się je bardzo szybko, dlatego polecam robić je na świeżo lub zamrozić. Przetrzymane w normalnych warunkach na drugi dzień nie są już aż tak delikatne. Przepis na te rogaliki tylko z dżemem, który zamieniłam sobie na mak, poleciła mi kuzynka, którą z tego miejsca serdecznie pozdrawiam i dziękuję jej za ten pyszny przepis.

Ciasto:

- 1 kostka margaryny

- 0,5 kostki drożdży

- ¼ szkl cieplego mleka

- 8 łyżeczek cukru

- 4 szkl mąki

- szczypta soli

- 2 jajka

- 1 roztrzepane jajko do posmarowania

 Margarynę rozpuszczamy, do mleka kruszymy drożdże i dodajemy cukier i mieszamy aż się rozpuści. Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, jajka, rozpuszczone w mleku drożdże i rozpuszczoną margarynę. Ciasto mieszam łyżką do momentu połączenia się składników. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. W między czasie robimy masę makową.

 Masa makowa:

- 80 ml wody

- 55  g drobno zmielonego maku

- 1 łyżka miodu

- 30 g cukru

- skórka otarta z 1 cytryny

- 60 g zmielonych orzechów włoskich lub migdałów

- 1 jajko

- 30 g rodzynek

 Mak mielimy młynkiem do kawy. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy mak, miód, cukier, sok i skórkę z cytryny, gotujemy zawartość cały czas mieszając. Migdały, jajko, rodzynki dodać do nadzienia, mieszamy i studzimy.

 Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na mniejsze części, które rozwałkowujemy na kształt koła. Przekrawamy rozwałkowane ciasto na ok. 12 trójkącików. I na każdą najszerszą część trójkącika nakładamy masę makową. Trójkącik zwijamy masą do środka tworząc rogaliki, lekko je wyginając nadając im kształt rogala. Wykładamy na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Rogaliki smarujemy dokładnie roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C. Pieczemy je ok. 10-15 minut aż się pięknie zarumienią. Ciasteczka można polukrować. Aby uzyskać lukier należy wymieszać cukier puder z odrobiną wody, tworząc płynną średnio gęstą masę.


Zachęcam do przeglądania aktualnych gazetek:


s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_biedronka4s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_carrefour1s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_lidl5

poniedziałek, 23 grudnia 2013, agawa1984

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Jola, *.internetia.net.pl
2013/12/23 22:33:24
Ciesze sie ze smakowaly :)
-
2013/12/23 22:35:19
Oj smakowały, znikały w oka mgnieniu :D




Smak Chwili .. on Bloglovin" href="http://www.bloglovin.com/en/blog/5978199">Follow on Bloglovin

Tutaj znajdziesz interesujące przepisy:

New Page 1
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Durszlak.plOdszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl