Smacznie, zdrowo, kolorowo ...
Blog > Komentarze do wpisu

Wytrawne róże karnawałowe

Wszyscy zapewne bardzo dobrze znają ciasteczka, które często goszczą w czasie karnawału przypominające róże, ja postanowiłam przygotować wyjątkową wytrawną  przekąskę na ten wyjątkowy czas spotkań w gronie przyjaciół, to taka ładna forma kapuśniaczków lub pieczonych pierożków z nadzieniem z kiszonej kapusty i grzybów, które nie zawsze elegancko prezentują się na odświętnym stole. Dodatkowo smak urozmaicił użyty w farszu smalczyk Smakowita Pajda, który podsycił aromat. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że nadaje taki piękny aromat potrawom smażonym na nim a do tego, że jest bez konserwantów. Uważam, że taki sposób podania przekąski z barszczykiem przypadnie gościom do gustu.


Składniki na ciasto:

- 50 dag mąki pszennej

- 15 dag margaryny

- 5-6 dag drożdży

- 2 jajka

- 2 żółtka

- 1/2 szkl. kwaśnej śmietany

- 2 łyżki mleka

- cukier i sol do smaku

 

 Składniki na nadzienie:

-1 kgkapusty kiszonej

- 2 łyżki Smakowitej Pajdy z cebulką i jabłkiem

- 2 średnie cebule

- 30 dag pieczarek

- 1 starta na tarce marchewka

- sól, pieprz, tłuszcz

 

- bazylia, oregano  do posypania

Do głębokiego naczynia wsypać mąkę i zrobić na środku dołek do którego wlewamy rozpuszczone drożdże z cukrem w 2 łyżkach mleka. Rozczyn lekko zaprószamy mąką, zostawiamy na chwilę do wyrośnięcia rozczynu. Gdy drożdże wyrosną, delikatnie wymieszać je z mąką w której się znajdują i dodać pokrojoną w małe kawałeczki margarynę posiekać,  dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę . Zarobić ciasto i rozwałkowywać partiami.

 

Kapustę i marchewkę startą na tarce podgotować, przestudzić, odcisnąć nadmiar wody. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na Smakowitej pajdzie, dodać pokrojone pieczarki i udusić. Kapustę połączyć z pieczarkami, doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć chwilę. Ostudzony farsz rozdrobnić blenderem lub rozdrabniaczem.

Ciasto porcjami rozwałkować. Wycinać kółka szklanką, kółka nacinamy z 2 stron po przekątnej, środek zostawiając nie przecięty, na który wykładamy farsz. Sklejamy wewnętrzne płatki obejmując farsz z obu stron i skleić  ze sobą, można posmarować białkiem miejsca zlepień wtedy będzie się dobrze trzymało, następnie na wewnętrzne płatki doklejamy dwa pozostałe, smarujemy od wewnątrz na krańcach białkiem.

Układać na natłuszczonej blaszce. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 15 minut). Przed włożeniem do piekarnika  posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ulubionymi ziołami.  Piec  około 15-20 min w temp. 180-200 st. C , aż nabiorą złotego koloru.


 

Przepis ten bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

czwartek, 06 lutego 2014, agawa1984
Tagi: Walentynki

Polecane wpisy

Komentarze
2014/02/06 08:23:33
urocze :)
-
2014/02/06 09:57:54
świetnie wyglądają, pyszności:)
-
2014/02/06 22:22:06
Fajne te karnawałowe róże. Zjadłabym jedną :)
-
2014/02/06 22:25:37
Majano proszę częstuj się do syta :) ale uprzedzam są bardzo uzależniające ;)




Smak Chwili .. on Bloglovin" href="http://www.bloglovin.com/en/blog/5978199">Follow on Bloglovin

Tutaj znajdziesz interesujące przepisy:

New Page 1
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Durszlak.plOdszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl