Smacznie, zdrowo, kolorowo ...
Blog > Komentarze do wpisu

Czekośliwka - Śliwkowa nutella

czekoliwka_P8190016

Śliwki pięknie obrodziły tego roku, zdecydowaną większość zamroziłam, by wtedy gdy nadejdzie odpowiednia chwila i chęć na ich spożytkowanie, wykorzystać zamrożone zapasy. Tą mniejszą część postanowiłam poddać eksperymentowi. I pierwszy raz zrobiłam czekośliwkę, lub jak to inaczej zwą nutellę śliwkową. Przyznam, że obawiałam się smaku.. Jednak finalnie efekt bardzo (to mało powiedziane) mnie zadowolił. Gdybym miała przyrównać smak do innego mi znanego, przypisałabym go do pralinek „śliwki w czekoladzie”. Mój synek początkowo był przerażony widokiem, i stwierdził, że to jest „obrzydliwe” jednak po pierwszej łyżeczce już stwierdził że to jest „przepychota!!!”. Wykorzystałam przepis z magazynu Moje smaki Życia.

 czekośliwka, śliwkowa nutella, powidła śliwkowe

Składniki:

- 1 kg wydrylowanych śliwek

- 200 g cukru

- 50 g czekolady gorzkiej

- 2-3 łyżki ciemnego kakao

 

Umyte i wypestkowane śliwki kroimy w mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka z grubym dnem i gotujemy na niewielkim ogniu do momentu, gdy owoce całkowicie się rozpadną czyli ok. 40 minut. Jeżeli widoczne są skórki i nie do końca rozpadnięte owoce, masę śliwkową miksujemy blenderem ręcznym, na gładką masę. Dodajemy cukier  i smażymy wolno na mniejszym ogniu ok. 20 min. często mieszając. Dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy i następnie dodajemy kakao i również mieszamy.  Zdejmujemy z ognia i jeszcze gorącymi powidłami napełniamy czyste słoiczki. Pasteryzujemy 15 min dowolną metodą.

 

czekośliwka, śliwkowa nutella, powidła śliwkowe




piątek, 29 sierpnia 2014, agawa1984

Polecane wpisy

  • Ketchup z cukinii i papryk

    Jeżeli macie nadmiar cukinii, z którą nie wiecie co zrobić mam dla Was pyszne rozwiązanie. Ketchup z cukinii o mocno wyczuwalnym paprykowym smaku. Idealnie nada

  • Najlepsze ogórki małosolne / kiszone

    Sezon ogórkowy w pełni, chyba każdego w tym czasie nachodzi chęć zrobienia swoich ogórków. Najlepiej ogórki kupować na targu prosto od rolnika, wtedy szanse na

  • Konfitura z platkow róży

      W mojej okolicy dzikie róże pięknie kwitną, kuszą niebiańskim aromatem i na myśl podsuwają nam aromatyczne wspomnienia o  pączkach z nadzieniem róża

Komentarze
2014/08/29 10:43:52
Uwielbiam :) Choć robię z trochę innego przepisu :)
-
Gość: Gotuj z Cukiereczkiem, *.retsat1.com.pl
2014/08/31 21:13:06
musi pysznie smakować :)




Smak Chwili .. on Bloglovin" href="http://www.bloglovin.com/en/blog/5978199">Follow on Bloglovin

Tutaj znajdziesz interesujące przepisy:

New Page 1
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Durszlak.plOdszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl