Smacznie, zdrowo, kolorowo ...
Blog > Komentarze do wpisu

Drozdzowe z rabarbarem

drozdzowe_z_rabarbarem_P5100505

 Połączenie rześkości rabarbarowego nadzienia i słodyczy aromatycznie kokosowej kruszonki na drożdżowym spodzie .. dla mnie idealny wybór .. To idealne ciasto dla osób które nie lubią przesłodzonych ciast, lekko kwaskawy rabarbar nadaje charakteru drożdżówce w akompaniamencie kokosowej kruszonki, która jest zarazem słodkim wyrazem tego ciasta.


Składniki:

- 300g mąki pszennej 

- 3,5 łyżki drobnego cukru do wypieków

-2 łyżeczki drożdży instant

- 125ml mleka

- 25g masła

- 2 jajka

- ok. 40 dkg rabarbaru - Piękny widziałam tutaj -> KLIK

Kruszonka:

- 100g masła, roztopionego i przestudzonego

- 125g mąki pszennej

- 50 g kokosu

- 50 g płatków migdałowych

- 100g cukru

 Podgrzewamy masło z mlekiem, do momentu aż masło się rozpuści, odstawiamy do przestudzenia.

Mąkę przesiewamy do dużej misy, dodajemy cukier, drożdże i mieszamy dokładnie. Na środku robimy dołek i wlewamy tam letnie mleko z masłem, dodajemy roztrzepane jajko i zagniatamy kilka minut na jednolite, elastyczne ciasto. Następnie odstawiamy pod przykryciem  na około godzinę do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Roztopione masło mieszamy z resztą składników, aż ciasto zacznie się brylić.

Gdy ciasto drożdżowe podwoi objętość, wyjmujemy je na oprószony mąką stolnicę, krótko ugniatamy. Następnie wykładamy nim dno wysmarowanej masłem formy.

Rabarbar myjemy dokładnie, ściągamy cienką skórkę i kroimy w kilkucentymetrowe kawałki, rozkładając je równomiernie na drożdżowym spodzie i posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30 minut, do momentu, gdy kruszonka się zarumieni.drozdzowe_z_rabarbarem_P5100506

 

  

 

 

środa, 13 maja 2015, agawa1984
Tagi: ciasta

Polecane wpisy

Komentarze
2015/05/13 14:27:57
Pyszne, domowe ciasto... :)
Pozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
-
Gość: asia, *.docsis.tczew.net.pl
2015/05/22 12:46:13
a ile drożdży takich zwykłych nie suszonych?
-
2015/05/22 20:05:13
asiu, świeżych drożdży wychodzi ok. 14 gram Pozdrawiam :)
-
2015/05/24 11:45:26
Echhh, gdyby Ci nasi najslawniejsi i najbardziej popularni blogerzy mieli taki talent jak Ty, to polska scena blogerska byłaby naprawdę potęgą :) Swietny styl, język oraz przekazywanie emocji, to cos co cechuje wszystkie Twoje teksty oraz wpisy :). szczerosc w dzisiejszych czasach niestety jest brzydko mowiac na wymarciu, druga z tych kwestii to to, ze posiadasz naprawdę ogromny talent do pisania :)
-
Gość: Pyza, *.timplus.net
2015/05/24 11:53:12
Dziś po raz drugi piekałam ciasto wg Twojego przepisu i dla mnie, jest to najlepsze ciasto z rabarbarem :)




Smak Chwili .. on Bloglovin" href="http://www.bloglovin.com/en/blog/5978199">Follow on Bloglovin

Tutaj znajdziesz interesujące przepisy:

New Page 1
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Durszlak.plOdszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl