Smacznie, zdrowo, kolorowo ...
Blog > Komentarze do wpisu

Bananowy sernik na zimno

bananowy_sernik_na_zimno_P7050077

To zdecydowanie mój ulubiony sernik na zimno.  Rześki i orzeźwiający, z mocno wyczuwalnym bananowym smakiem i aromatem. Ciasto bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Kto raz spróbuje tego ciasta, podejrzewam że powtórzy tę czynność nie jednokrotnie :) 

 

Biszkopt, 

Składniki:

- 5 jajek

- 3/4 szkl. cukru

- 2/3  szkl. mąki tortowej

- 1/3 szk. mąki ziemniaczanej

- 1 łyżka kakao

- szczypta barwniku spożywczego czerwonego ( na końcówce łyżeczki) - można całkowicie pominąć 

sernik_bananowy_na_zimno_P7050123

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i miksujemy aż masa stanie się gładka i lśniąca. Na koniec dodajemy żółtka, mąki wymieszane z kakao, miksujemy na najwolniejszych obrotach lub mieszamy całość szpatułką. Masę biszkoptową wylewamy do tortownicy ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia. Boków nie smarujemy niczym. Pieczemy w temp. 160-170 st. C do momentu "suchego patyczka" tj. ok 30 minut. Po wyciągnięciu go z piekarnika upuszczamy go na ziemię z wysokości ok 60 cm i odstawiamy do przestygnięcia. Gdy biszkopt ostygnie boki obkrawamy nożem od tortownicy, ściągamy papier ze spodu. Biszkopt wkładamy do tortownicy. Na biszkopt wylewamy masę serową z dodatkiem wkrojonych bananów. Równamy masę serowo-bananową i odstawiamy do lodówki do stężenia. Po stężeniu pozostałe banany kroimy w cienkie plasterki, wykładamy na wierzch sernika i zalewamy lekko tężejącą cytrynową galaretką. Odkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. 

sernik_bananowy_na_zimno_P7050092
Składniki na masę serową:

- 300 g twarogu dwukrotnie zmielonego

- 400 g obranych bananów 

- 60 g cukru pudru

- 12 g żelatyny w proszku (3 łyżeczki)

- sok z połowy cytryny

- 40 ml wody

dodatkowo:

- 4 banany - do masy serowej i dekoracji

- 2 galaretki cytrynowe rozpuszczone w 500 ml gorącej wody (o połowę mniej niż zaleca instrukcja na opakowaniu) i wystudzona

W misie miksera umieszczamy twaróg i cukier puder i miksujemy do osiągnięcia gładkiej masy. W osobnym naczyniu umieszczamy banany i sok z cytryny,które miksujemy blenderem na papkę. Bananowe puree dodajemy do twarogu i zmiksujemy, do całkowitego połączenia się składników. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, ostudzoną cienkim strumykiem wlewamy do masy serowej i dokładnie miksujemy łącząc wszystkie składniki.

 bananowy_sernik_na_zimno_P7050117

 

 

 

 

poniedziałek, 27 lipca 2015, agawa1984

Polecane wpisy

  • Sernik Łaciaty

    To ciasto to dowód na to, że łącząc dwa przepisy można osiągnąć bardzo ciekawy i smaczny efekt. Cieszący oko i kubki smakowe kawałek znajdujący się na talerzyku

  • Drozdzowe z rabarbarem

     Połączenie rześkości rabarbarowego nadzienia i słodyczy aromatycznie kokosowej kruszonki na drożdżowym spodzie .. dla mnie idealny wybór .. To idealne cia

  • Ciasto a

    Nie wiem jak Wy, ale jastaram się ograniczaćmojemu synkowi chemię w spożywanych posiłkach, dlatego wolę sama przygotować dla niego słodkości, tak jak np. w tym

Komentarze
2016/06/19 16:07:34
Bardzo smacznie wygląda. Kradnę przepis. Dziękuje :)




Smak Chwili .. on Bloglovin" href="http://www.bloglovin.com/en/blog/5978199">Follow on Bloglovin

Tutaj znajdziesz interesujące przepisy:

New Page 1
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Durszlak.plOdszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl