Smacznie, zdrowo, kolorowo ...
Blog > Komentarze do wpisu

Ketchup z cukinii i papryk

ketchup_z_cukinii_P8120010

Jeżeli macie nadmiar cukinii, z którą nie wiecie co zrobić mam dla Was pyszne rozwiązanie. Ketchup z cukinii o mocno wyczuwalnym paprykowym smaku. Idealnie nadaje się na spód pizzy czy do sosów jak również do kanapek czy smażonej kiełbaski. Zimą przywołuje smaki lata.

Składniki:

- 1,5 kg cukinii -> w promocji tutaj <-

- 0,5 kg cebuli 

- 3 czerwone papryki

- szklanka cukru

- 1 szklanka octu 

- 1,5 łyżeczki papryki słodkiej

- ćwierć łyżeczki pieprzu cayenne - zobacz tutaj -

- 0,5 łyżeczki bazylii

- 300 g koncentratu pomidorowego

- 3 łyżki soli

Paprykę kroimy w paseczki. Cebulę szatkujemy w piórka (lub kroimy). Cukinię obieramy, wybieramy nasiona, ścieramy na tarce lub w malakserze. Warzywa solimy i mieszamy w dużym garnku, odstawiamy na kilka godzin. Następnie gotujemy z powstałym sosem aż zmiękną. Dodajemy cukier, ocet i gotujemy kolejne 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, gotujemy do momentu aż ketchup zgęstnieje. Całość miksujemy blenderem. Przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy ok. 10 minut.

ketchup_paprykowo_cukiniowy_P8120008

 

piątek, 14 sierpnia 2015, agawa1984
Tagi: przetwory

Polecane wpisy

Komentarze
2015/08/14 12:17:36
oo, ciekawy przepis
-
2015/08/18 17:19:14
Uwielbiam Twojego bloga, mam nadzieje, ze jeszcze dlugo dane mi będzie czytac Twoje swietne wpisy :) Bardzo lubie to robic, zagladam tutaj do Ciebie niemal codziennie, a już na pewno, gdy mam wolny czas i akurat siedze przy komputerze :) Naprawde, zagladam do Ciebie czesciej niż na popularnego fejsa, hehe :) Pozdrawiam :)
-
2015/08/23 13:31:46
Hej :) W sumie tak sobie mysle, ze taki komentarz jak ten, który zaraz przeczytasz moglbym dac w ciemno, jeszcze bez czytania calosci wpisu, hehe :) Mianowicie chcialem Ci powiedziec, ze naprawdę masz bardzo duzy talent do pisania :) Sledze Twojego bloga od jakiegos już czasu i zawsze, gdy pojawia się na nim nowy wpis, wiem, ze będzie to dobry wpis ;)
-
2015/08/31 13:29:41
Koncentrat pomidorowy zastąpiłabym zwykłymi pomidorami - niestety po sezonie są droższe niż w jego punkcie kulminacyjnym ;). Dla mnie cukinia jest tylko zapychaczem, ale być może w Twojej wersji ketchupu się sprawdzi. Do przetestowania :).
-
Gość: Elwira, *.google.com
2015/09/18 14:08:54
ketchup jest genialny
Każdego niezdecydowanego nakłaniam do spróbowania.
Pierwsza partie rozdałam znajomym wiec robię kolejną. Polecam zamykać w mniejszych słoiczkach. Świetny dodatek do wszystkiego co nie jest deserem oczywiście ;)
-
2015/09/24 17:44:03
ciekawy przepis , postaram się wypróbować. Bardzo lubimy cukinię :)
-
Gość: Ewa, 91.221.213.*
2015/10/13 16:07:25
Jestem w trakcie robienia keczupu, właściwie już w końcowym etapie. Dałam tylko pół szklanki trzcinowego cukru , 3 pełne łyżeczki bardzo dobrej papryki i całą łyżeczkę pieprzu cayen. Octu spirytusowego nie używam więc dałam bio jabłkowy pół na pól z bio winogronowym. Trochę mniej niż szklankę. Dla podkręcenia smaku jeszcze łyżeczkę soli ziołowej - bio opczywiście :-). Zaraz na początku dałam tylko 2 łyżki soli bo zawsze można jej dodać. Poczekam aż się smaki przegryzą ale wydaje mi się, że smak jest ciekawy, paprykowy i tylko lekko ostry. Sporo tego jest, więcej niż myślałam. Szkoda, że siteczko z kulkami pieprzu, ziela angielskiego i listka laurowego, zostało zapomniane na talerzyku. Zamierzałam te przyprawy pogotować w czasie wstępnego gotowania a potem oczywiście wyjąć. Ale i tak keczup jest dobry.
Dziękuję za inspirację i przepis.




Smak Chwili .. on Bloglovin" href="http://www.bloglovin.com/en/blog/5978199">Follow on Bloglovin

Tutaj znajdziesz interesujące przepisy:

New Page 1
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Durszlak.plOdszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl