Smacznie, zdrowo, kolorowo ...
Blog > Komentarze do wpisu

Pierogi wiejskie z Pilznerem Bohemskim

pierogi_wiejskie_P8110199

Czy znajdzie się odważny,  który oprze się takiemu aromatycznemu posiłkowi podanemu z kuflem orzeźwiającego piwa o bogatym aromacie? Pyszne swojskie jadło dopełnione kuflem złocistego trunku uszczęśliwi pewnie każdego mężczyznę. Ostatnio bardzo piwnie na moim blogu, dlatego tym bardziej zachęcamy do wypróbowania takiego połączenia.

Ciasto na pierogi:

- 3 szklanki mąki pszennej - 

- 1 łyżeczka soli

- 1 szklanka bardzo ciepłej wody

- 1,5 łyżki oleju

Do dużej misy wsypujemy mąkę, dodajemy sól i razem mieszamy. Następnie do szklanki wlewamy wodę i do niej również olej. Wodę z olejem wlewamy do misy z mąką i energicznie mieszamy łyżką, aż całość się zwiąże i stworzy ciężką masę. Następnie zagniatamy ręką, zbierając z misy pozostałości mąki i wykładamy na wysypaną mąką stolnicę. Ciasto zagniatamy 5 minut, następnie odkładamy ugniecione ciasto do miski i przykrywamy talerzykiem dając mu odpocząć ok. 10 min. Po tym czasie dzielimy sobie ciasto na mniejsze porcje i rozwałkowujemy na cienki placek wycinając kółka szklanką lub krojąc w kwadraciki. Wypełniamy farszem, uważając by nie zbrudzić rogów i sklejamy.

Farsz:

- 3/4 szklanki kaszy gryczanej

- 200g sera białego

- 2 cebule posiekane w małą kostkę

- 1 jajko

- 1 łyżka klarowanego masła

- sól i pieprz

Skwarki z boczku:

- 30 g boczku

Kaszę gotujemy na sypko i odstawiamy do przestygnięcia. Cebulę szklimy na maśle i mieszamy z kaszą, twarogiem i jajkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

W dużym garnku gotujemy wodę i na wrzątek wrzucać partiami pierogi, mieszając delikatnie drewnianą łyżką, aby się nie sklejały. Gdy pierogi wypłyną, gotujemy jeszcze 3min. W międzyczasie boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na suchej patelni lekko przyrumieniając.   Ugotowane pierogi przekładamy na talerz i polewamy tłuszczem i skwarkami z boczku.

 pierogi_wiejskie_P8110185

 Przepis bierze udział w akcji:

Kulinarne inspiracje z Love Beer

czwartek, 13 sierpnia 2015, agawa1984

Polecane wpisy

  • Buraczane latte

    Gdy podałam ten napój moim najbliższym, moim pierwszym skojarzeniem było "wygląda jak latte" gdyż oddzieliły się 3 warstwy od momentu wlania do szklanki aż do c

  • Marchewkowe rogaliki różane

    Uwielbiam te rogaliki, w cieście dominuje marchew... pamiętam jak pierwszym razem gdy je robiłam zastanawiałam się jak takie ciasto może się udać, a okazuje się

  • Ciasto z karmelizowanym słonecznikiem

    Na poprawę aury i nastroju zamieszczam tutaj odrobinę słońca. Słonecznik, karmel, masa i czekoladowy biszkopt tyle dobrociw jednym kawałku. Biszkopt kakaowy -

Komentarze
2015/08/13 15:19:54
Uwielbiam pierogi z kaszą i twarogiem :)
-
Gość: , 69.157.146.*
2015/08/14 00:35:29
Pyszne, do nadzienia dodaję jeszcze suszoną miętę.
-
2015/08/17 16:11:16
Super idealne danie dla mnie :)
-
2015/10/02 13:35:21
wreszcie coś dla mnie... ;)




Smak Chwili .. on Bloglovin" href="http://www.bloglovin.com/en/blog/5978199">Follow on Bloglovin

Tutaj znajdziesz interesujące przepisy:

New Page 1
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Durszlak.plOdszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl