Smacznie, zdrowo, kolorowo ...
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik Łaciaty

sernik_aciatyP1090040

To ciasto to dowód na to, że łącząc dwa przepisy można osiągnąć bardzo ciekawy i smaczny efekt.  Cieszący oko i kubki smakowe kawałek znajdujący się na talerzyku przypomina nam o wybornym delikatnym murzynku i puszystym serniczku. Możecie mi wierzyć, że najmłodsi smakosze nie przejdą obojętnie koło tak finezyjnie prezentującego się ciasta. W przygotowaniu nie sprawia kłopotów i z pewnością zasługuje na to aby wracać do tego przepisu częściej, ja pierwszy raz spotkałam się z nim na moich wypiekach i będzie częściej gościł u nas.

sernik_laciaty_P1090022

Ciasto czekoladowe:

- 1 szklanka mleka

- 125 g masła

- 2 czubate łyżki kakao

- 3/4 szklanki cukru

- 50 g połamanej gorzkiej czekolady

- 2 szklanki mąki pszennej

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- 3 jajka (białka i żółtka osobno)

Do garnuszka wlewamy mleko, masło, kakao, cukier i połamaną czekoladę. Podgrzewamy ciągle mieszając aż składniki ze sobą się rozpuszczą i połączą ze sobą. Następnie studzimy masę. Do wystudzonej masy dodajemy mąkę i sodę oczyszczoną wraz z żółtkami (białka odkładamy do stworzenia bitej piany potrzebnej w późniejszym etapie), miksując krótko aby tylko składniki połączyły się ze sobą.

 

Masa serowa:

- 750 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie

- 4 jajka (żółtka i białka osobno)

- 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków

- 1 łyżka mąki pszennej

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

- 50 g masła, roztopionego

Twaróg, żółtka, cukier, mąki, ekstrakt, masło umieszczamy w misie miksera i krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników.

Białka ubijamy na sztywną pianę razem z białkami pozostałymi z masy czekoladowej. Ubite białka dzielimy na pół - pierwszą połowę wmieszać delikatnie do ciasta czekoladowego, drugą tak samo delikatnie do masy serowej.

Formę o wymiarach 22 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wylać połowę masy czekoladowej. Na nią łyżką wykładamy masę serową, tworząc większe kleksy, które następnie przykrywamy masą czekoladową, potem serową, itd. do wyczerpania obu ciast.

Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 60 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, następnie na blacie. 

  

środa, 20 stycznia 2016, agawa1984

Polecane wpisy

  • Bananowy sernik na zimno

    To zdecydowanie mój ulubiony sernik na zimno.  Rześki i orzeźwiający, z mocno wyczuwalnym bananowym smakiem i aromatem. Ciasto bardzo proste i sz

  • Drozdzowe z rabarbarem

     Połączenie rześkości rabarbarowego nadzienia i słodyczy aromatycznie kokosowej kruszonki na drożdżowym spodzie .. dla mnie idealny wybór .. To idealne cia

  • Ciasto a

    Nie wiem jak Wy, ale jastaram się ograniczaćmojemu synkowi chemię w spożywanych posiłkach, dlatego wolę sama przygotować dla niego słodkości, tak jak np. w tym

Komentarze
2016/01/28 08:54:57
Bajeczny! Wygląda świetnie i pewnie równie dobrze smakuje!
Ja prowadzę bloga na temat robótek ręcznych, na którego serdecznie zapraszam. Chętnie dodam Twojego bloga do ulubionych i będę regularnym gościem :)
-
2016/02/07 11:19:35
Pyszny :)
-
2016/03/07 23:07:21
Mniam, wygląda pysznie :)




Smak Chwili .. on Bloglovin" href="http://www.bloglovin.com/en/blog/5978199">Follow on Bloglovin

Tutaj znajdziesz interesujące przepisy:

New Page 1
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Durszlak.plOdszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl