Smacznie, zdrowo, kolorowo ...
niedziela, 13 marca 2016

rogalik_ranyUwielbiam te rogaliki, w cieście dominuje marchew... pamiętam jak pierwszym razem gdy je robiłam zastanawiałam się jak takie ciasto może się udać, a okazuje się, że może i to bardzo. W przygotowaniu bardzo łatwe i szybkie. Na wypełnienie możemy wykazać się kreatywnością..  marmolada, nutella, możemy też zawinąć ulubiony owoc, ja użyłam konfitury różanej i to był bardzo dobry wybór.

 

Składniki:

- 200g tartej marchewki na drobnych oczkach

- kostka masła 

- 2 szklanki mąki

- 3 łyżki cukru

na nadzienie:

- konfitura różana

 
rozaP31201442

Wszystkie składniki zagniatamy (podsypując mąką) na jednolitą masę i odstawiamy na chwile do lodówki. Następnie rozwałkowujemy i wycinamy trójkąty. Smarujemy konfiturą, po czym zwijamy zaczynając od podstawy trójkąta. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. 

rozeP3110082

Świeże gazetki z promocjami poniżej:
s3_viewer_big_1.prev_4s3_viewer_big_1.prev_4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

czwartek, 10 marca 2016

ciasto_sonecznikowe_P82002712

Na poprawę aury i nastroju zamieszczam tutaj odrobinę słońca.  Słonecznik, karmel, masa i czekoladowy biszkopt tyle dobrociw jednym kawałku.  

 Biszkopt kakaowy

- 1 szkl. mąki

- 2 łyżki ciemnego kakao

- 4 jajka

- 1 łyżka oleju rzepakowego

- 1,5 łyżki octu

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 3/4 szkl. cukru

Żółtka oddzielamy od białek. Do misy dajemy białka i ubijamy je na sztywną pianę. W półlitrowym garnuszku lub salaterce (w szklance może się nie zmieścić) umieścić żółtka, olej rzepakowy, ocet, proszek do pieczenia i mieszamy ( to będzie się pienić). Do ubijanej piany dodajemy cukier, jak będzie ubita na sztywno dodać zawartość garnuszka. Na koniec dodajemy mąkę i kakao, mieszamy delikatnie łyżką. Wykładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Pieczemy w piekarniku w temp 180 0 C  ok. 20 min . 

Składniki na prażony słonecznik:

  • 300g łuskanego słonecznika
  • 20g masła
  • 20g cukru

Masło rozpuszczamy z cukrem, dodajemy słonecznik i prażymy, aż słonecznik będzie złocisty. Następnie studzimy

Składniki na krem:

  • 250g masła (w tem. pokojowej)
  • puszka gotowej  masy kajmakowej
  • 3/4 porcji prażonego słonecznika

Masło miksujemy na puszystą masę . Dalej ucierając dodajemy łyżkami masę kajmakową. Do otrzymanego kremu dodać prazony słonecznik i wymieszać.

3/4 kremu wyłożyć na biszkopt i przykryć drugą połową ciasta. Wyłożyć na nie resztę kremu i posypać słonecznikiem.

ciasto_slonecznikowe_P82002702

A w gazetkach mnóstwo promocji, zobaczcie sami:

s3_viewer_big_1.prev_4s3_viewer_big_1.prev_4

10:24, agawa1984
Link Komentarze (6) »
wtorek, 23 lutego 2016

To moje ulubione danie, które robię gdy obiad ma być na "JUŻ". Szpinak, z drobiem połączony zdrowym olejem rzepakowym, pełnoziarnisty makaron, i mamy zdrowy obiad w kilka chwil.  Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego należy wykorzystywać jego dobrodziejstwo.

 Składniki:

- 8 kostek brykietowych szpinaku mrożonego

- 1 filet z kurczaka

- 1 cebula

- 0,5 szklanki wody

- przyprawa do kurczaka, pieprz, sól, czosnek

- garść łuskanego słonecznika  (niezbędny element, bez niego danie nie będzie tak smaczne)

- 3 łyżki oleju rzepakowego

- 2 łyżki soku z cytryny 

- 200 g pełnoziarnistego makaronu rurki

 Filet kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy pokrojony w kostkę filet, cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, kurczaka  posypujemy przyprawą do kurczaka,, solimy, pieprzymy  i smażymy aż mięsko będzie gotowe. Na upieczone mięso dodajemy mrożony szpinak,  całość przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu ok 5 min, dodajemy sok z cytryny,  mieszamy a na koniec wlewamy wodę mieszamy z całością i podajemy z makaronem  ugotowanym al'dente. Gotowe danie posypujemy uprażonym słonecznikiem (łuskany słonecznik z szczyptą  soli wrzucić na rozgrzaną patelnię, ciągle mieszając pilnować aby się nie przypalił). 

A w gazetkach mnóstwo promocji, zobaczcie sami:

s3_viewer_big_1.prev_4

s3_viewer_big_1.prev_4 

szybka_salatka_p92900072

Odpowiadając  na  tytuł wpisu -  "A dlaczego nie?!" przecież to nasz polski skarb płynący prosto z natury.  Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego powinien gościć w naszym życiu każdego dnia. Nie nabierajmy się na modę, trendy i tak dalej, wykorzystujmy nasze dobra regionalne.  Poniżej przedstawiam  przepis na szybką i zdrową sałatkę, której przygotowanie zajmie nam mniej więcej tyle czasu ile potrzeba na zagotowanie wody na herbatę, a składniki można modyfikować w zależności od możliwości jakie ofiaruje nam nasza lodówka.

salatka_pomidorowa_P92900081

Składniki:

- pomidor

- 1 ogórek kiszony

- 5 oliwek 

- 2 rzodkiewki

- 1 łyżka oleju rzepakowego

- czosnek granulowany

- szczypta soli i pieprzu 

- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego

Warzywa kroimy według własnych upodobań. Polewamy olejem, doprawiamy, mieszamy i gotowe. 

szybka__saatka_P92900111

A w gazetkach mnóstwo promocji, zobaczcie sami:

s3_viewer_big_1.prev_4

s3_viewer_big_1.prev_4

 

18:46, agawa1984
Link Komentarze (1) »
środa, 20 stycznia 2016

sernik_aciatyP1090040

To ciasto to dowód na to, że łącząc dwa przepisy można osiągnąć bardzo ciekawy i smaczny efekt.  Cieszący oko i kubki smakowe kawałek znajdujący się na talerzyku przypomina nam o wybornym delikatnym murzynku i puszystym serniczku. Możecie mi wierzyć, że najmłodsi smakosze nie przejdą obojętnie koło tak finezyjnie prezentującego się ciasta. W przygotowaniu nie sprawia kłopotów i z pewnością zasługuje na to aby wracać do tego przepisu częściej, ja pierwszy raz spotkałam się z nim na moich wypiekach i będzie częściej gościł u nas.

sernik_laciaty_P1090022

Ciasto czekoladowe:

- 1 szklanka mleka

- 125 g masła

- 2 czubate łyżki kakao

- 3/4 szklanki cukru

- 50 g połamanej gorzkiej czekolady

- 2 szklanki mąki pszennej

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- 3 jajka (białka i żółtka osobno)

Do garnuszka wlewamy mleko, masło, kakao, cukier i połamaną czekoladę. Podgrzewamy ciągle mieszając aż składniki ze sobą się rozpuszczą i połączą ze sobą. Następnie studzimy masę. Do wystudzonej masy dodajemy mąkę i sodę oczyszczoną wraz z żółtkami (białka odkładamy do stworzenia bitej piany potrzebnej w późniejszym etapie), miksując krótko aby tylko składniki połączyły się ze sobą.

 

Masa serowa:

- 750 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie

- 4 jajka (żółtka i białka osobno)

- 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków

- 1 łyżka mąki pszennej

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

- 50 g masła, roztopionego

Twaróg, żółtka, cukier, mąki, ekstrakt, masło umieszczamy w misie miksera i krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników.

Białka ubijamy na sztywną pianę razem z białkami pozostałymi z masy czekoladowej. Ubite białka dzielimy na pół - pierwszą połowę wmieszać delikatnie do ciasta czekoladowego, drugą tak samo delikatnie do masy serowej.

Formę o wymiarach 22 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wylać połowę masy czekoladowej. Na nią łyżką wykładamy masę serową, tworząc większe kleksy, które następnie przykrywamy masą czekoladową, potem serową, itd. do wyczerpania obu ciast.

Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 60 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, następnie na blacie. 

 A w gazetkach mnóstwo promocji, zobaczcie sami:

2416  

00:00, agawa1984 , Ciasta
Link Komentarze (3) »
wtorek, 19 stycznia 2016

Pocieszam się, że jeszcze tylko musimy przetrwać dwa miesiące a  potem ani się nie zorientujemy, a wszystko zacznie kwitnąć i świat się zazieleni. Z drugiej strony taka zimowa aura ma też swoje zalety. Postanowiłam, że dodam kilka fotowspomnień z tego roku..  mamy też nadzieję, że zdążymy jeszcze nacieszyć się śniegiem gdy nasz szpital domowy zamieni się w normalny dom.

 

P1060218iP1060268i

12360105_10204826282689434_8801689570943031958_n

P1060207iP1060261iP1060166P1060204iP1060267iP1060125P1060161i

 

A w gazetkach mnóstwo promocji, zobaczcie sami:


16

niedziela, 06 grudnia 2015

Krótka wzmianka z urodzin mojego małego fana Hotelu Transylwania. Starałam się aby był jak najbardziej straszny... Był to tort orzechowy z masą kakaową  z dodatkiem draży kokosowych i rozdrobnionej czekolady o smaku "Kasztanki". Do dekoracji użyłam opłatka z nadrukiem z bajki (dostępne na allegro),konfetti przyklejone na kleju z pistoleta do wykałaczek, świeczek z różnokolorowymi płomieniami, żelek szczęki i obrzydliwego pająka zabawki. Solenizant był zaskoczony i bardzo szczęśliwy :)

 

urodziny_PB220162tort_transylwania_PB220039
tort_PB220158

Zachęcam do przeglądania aktualnych gazetek:


s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_biedronka4s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_carrefour1s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_lidl5



 

00:00, agawa1984 , Torty
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 16 listopada 2015

12034276_879720045480149_5892169945842512316_o

To była pyszna przyjemność uczestniczyć w kampanii  dr Gerard.  Wszystkim domownikom bardzo smakowało. Moje ulubione to PryncyTorcik, Pasja, Zebra i oczywiście Pryncypałki. Łapki mojego małego skarba na zdjęciu wskazują swojego faworyta. Wyjątkowo chrupiące i doskonale umilające chwilę przy kawie i miłej rozmowie.

PA260017PA250001PA250013

Zachęcam do przeglądania aktualnych gazetek:


s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_biedronka4s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_carrefour1s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_lidl5

czwartek, 12 listopada 2015

Czasami potrzebny jest urlop... Mile widziana jest zmiana środowiska.. skupienie się na innych ważnych rzeczach.. Postanowiłam, że zostawię tu ślad z tych pięknych jesiennych wakacji... będzie pełno ptactwa, spienionych fal, wiatru we włosach, muszli, spacerów, wypływających promów, spadających liści, matczynych wygłupów  i miłości :)

PA230867publPA241048PA231028PA230898
PA230986PA230964PA230745PA230886PA230858PA230772PA230727PA230810PA230948PA230813PA230710PA210665PA200407

 

Zachęcam do przeglądania aktualnych gazetek:


s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_biedronka4s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_carrefour1s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_lidl5

 

piątek, 14 sierpnia 2015

ketchup_z_cukinii_P8120010

Jeżeli macie nadmiar cukinii, z którą nie wiecie co zrobić mam dla Was pyszne rozwiązanie. Ketchup z cukinii o mocno wyczuwalnym paprykowym smaku. Idealnie nadaje się na spód pizzy czy do sosów jak również do kanapek czy smażonej kiełbaski. Zimą przywołuje smaki lata.

Składniki:

- 1,5 kg cukinii -> w promocji tutaj <-

- 0,5 kg cebuli 

- 3 czerwone papryki

- szklanka cukru

- 1 szklanka octu 

- 1,5 łyżeczki papryki słodkiej

- ćwierć łyżeczki pieprzu cayenne - zobacz tutaj -

- 0,5 łyżeczki bazylii

- 300 g koncentratu pomidorowego

- 3 łyżki soli

Paprykę kroimy w paseczki. Cebulę szatkujemy w piórka (lub kroimy). Cukinię obieramy, wybieramy nasiona, ścieramy na tarce lub w malakserze. Warzywa solimy i mieszamy w dużym garnku, odstawiamy na kilka godzin. Następnie gotujemy z powstałym sosem aż zmiękną. Dodajemy cukier, ocet i gotujemy kolejne 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, gotujemy do momentu aż ketchup zgęstnieje. Całość miksujemy blenderem. Przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy ok. 10 minut.

ketchup_paprykowo_cukiniowy_P8120008

 

Zachęcam do przeglądania aktualnych gazetek:

s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_netto_1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

czwartek, 13 sierpnia 2015

pierogi_wiejskie_P8110199

Czy znajdzie się odważny,  który oprze się takiemu aromatycznemu posiłkowi podanemu z kuflem orzeźwiającego piwa o bogatym aromacie? Pyszne swojskie jadło dopełnione kuflem złocistego trunku uszczęśliwi pewnie każdego mężczyznę. Ostatnio bardzo piwnie na moim blogu, dlatego tym bardziej zachęcamy do wypróbowania takiego połączenia.

Ciasto na pierogi:

- 3 szklanki mąki pszennej - 

- 1 łyżeczka soli

- 1 szklanka bardzo ciepłej wody

- 1,5 łyżki oleju

Do dużej misy wsypujemy mąkę, dodajemy sól i razem mieszamy. Następnie do szklanki wlewamy wodę i do niej również olej. Wodę z olejem wlewamy do misy z mąką i energicznie mieszamy łyżką, aż całość się zwiąże i stworzy ciężką masę. Następnie zagniatamy ręką, zbierając z misy pozostałości mąki i wykładamy na wysypaną mąką stolnicę. Ciasto zagniatamy 5 minut, następnie odkładamy ugniecione ciasto do miski i przykrywamy talerzykiem dając mu odpocząć ok. 10 min. Po tym czasie dzielimy sobie ciasto na mniejsze porcje i rozwałkowujemy na cienki placek wycinając kółka szklanką lub krojąc w kwadraciki. Wypełniamy farszem, uważając by nie zbrudzić rogów i sklejamy.

Farsz:

- 3/4 szklanki kaszy gryczanej

- 200g sera białego

- 2 cebule posiekane w małą kostkę

- 1 jajko

- 1 łyżka klarowanego masła

- sól i pieprz

Skwarki z boczku:

- 30 g boczku

Kaszę gotujemy na sypko i odstawiamy do przestygnięcia. Cebulę szklimy na maśle i mieszamy z kaszą, twarogiem i jajkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

W dużym garnku gotujemy wodę i na wrzątek wrzucać partiami pierogi, mieszając delikatnie drewnianą łyżką, aby się nie sklejały. Gdy pierogi wypłyną, gotujemy jeszcze 3min. W międzyczasie boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na suchej patelni lekko przyrumieniając.   Ugotowane pierogi przekładamy na talerz i polewamy tłuszczem i skwarkami z boczku.

 pierogi_wiejskie_P8110185

 Przepis bierze udział w akcji:

Kulinarne inspiracje z Love Beer

10:53, agawa1984
Link Komentarze (4) »
środa, 12 sierpnia 2015

piwo_pilzner_P8110144

Ufff, gorąco na dworze i ciągle chce się pić. Mam dla Was coś wyjątkowego. Jeżeli chcecie Panie zabłysnąć przed swoimi mężczyznami to właśnie teraz jest ku temu najlepsza okazja. Wiadomo nie od dziś, że każdy facet lubi sobie wypić od czasu do czasu jakieś piwko. No, ale po co od razu ganiać do sklepu po kolejne zgrzewki piwa. Czy nie lepiej wykonać je samemu? Tym bardziej, że wcale nie jest to takie trudne, jak mogło by się wydawać i wystarczy do tego odrobina dobrych chęci. Postanowiłem założyć na blogu mojej małżonki dział piwny, w którym co jakiś czas będę wrzucał kolejne przepisy na różnego rodzaju piwa. Zaletą piwa warzonego w domu jest jego wyborny smak (o wiele bardziej intensywny i bogaty), oraz przede wszystkim cena i satysfakcja, a także uznanie w oczach znajomych.

Postanowiłem zacząć od w miarę prostego piwa typu Pilzner. Postaram się opisać dokładnie proces jego zacierania i chmielenia. Opiszę też skąd wziąć potrzebne do jego zrobienia składniki. Na końcu opisze także, wszystkie potrzebne przyrządy, które nie kosztują wiele, a przydarzą się do przyrządzenia także innych trunków, które postaram się wkrótce zamieścić na blogu mojej żonki.

Przejdźmy jednak do sedna.

piwo_pilzner_P8110123

Potrzebne nam będą następujące składniki:

- 5 kilogramów słodu pilzneńskiego (jeżeli nie posiadamy śrutownicy polecam kupić już taki śrutowany, cena wyższa o około 3 zł) – cena wraz z śrutowaniem to około 30 zł

- chmiel „Marynka” 50 gram (najpopularniejszy Polski chmiel goryczkowy w formie granulowanej) – opakowanie zawiera 50 gram, nam potrzebne będzie tylko 25 gram, tak więc chmielu wystarczy na dwa razy – koszt około 4 zł

- drożdże piwne do piwa typu pilzner dolnej fermentacji (np. Gozdawa – tolerancja na alkohol do 6,9 %), tych także wystarczy nam na dwa razy  - koszt około 9 zł

- woda mineralna (może być woda źródlana) około 20 – 25 litrów – nie bagatelizujmy znaczenia wody, od niej wbrew pozorom zależy smak naszego piwa, dlatego radzę unikać „kranówy”. Jeżeli nie masz w pobliżu jakiegoś źródełka to musisz zdać się na wodę z jakiegoś sklepu. Cena za 5 litrów to około 1,5 zł

Pozostaje jeszcze omówić najpotrzebniejszy sprzęt:

- plastikowy pojemnik fermentacyjny o pojemności 30 litrów z kranem– około 30 zł

- plastikowa rurka fermentacyjna – około 2,50 zł

- termometr do konserw lub przetworów – około 8 zł

Do tego dochodzi jeszcze kapslownica (jeżeli chcemy zrobić wrażenie na znajomych). Jeżeli chodzi o kapslownice to najtańsze zaczynają się od 16 zł. Są to tzw. kapslownice młotkowe, którymi jednak łatwo jest uszkodzić butelkę. O wiele bardziej praktyczne wydają się kapslownice dwuramienne (około 50 zł), lub stołowe (około 80-90 zł). Jeżeli nie chcesz inwestować dużych pieniędzy to zawsze można zakupić butelki z zamknięciem lub w wariancie budżetowym rozlać to piwo do plastikowych butelek, wtedy jednak możemy nie uzyskać zamierzonego efektu.

Dodatkowo należy jeszcze uzbroić się w paczkę kapsli (wzorów i kolorów jest zatrzęsienie), jest to koszt około 5 zł za 100 sztuk. Jeżeli jednak, posiadamy otwieracz który nie niszczy kapsli, możemy ich używać wielokrotnie.

Z dodatkowego wyposażenia polecam zakupić też cukromierz, jeżeli planujemy poznać moc naszego trunku – koszt około 10 zł.

piwo_pilzner_P8110095

Do dzieła.

I etap – zacieranie piwa.

Przygotujmy sobie duży garnek minimum 20 litrów (lepszy 30 litrowy). Wlewamy do niego 10 litrów wody, wrzucamy termometr i podgrzewamy do około 67-69 stopni. W tej temperaturze wsypujemy 5 kg słodu pilzneńskiego. Mieszamy i podgrzewamy do momentu, aż utworzy się piana. Jest to bardzo gęsta zawiesina dlatego mieszamy dosyć długo. Po pojawieniu się piany zostawiamy to na wyłączonym piecu jeszcze jakieś 15 – 30 minut (od tego jak długo zostawimy zacier zależeć będzie moc piwa). Po tym czasie podgrzewamy wszystko jeszcze raz do około 90 stopni, cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło. Teraz czeka nas najbardziej pracochłonne zajęcie bo trzeba to wszystko dokładnie przecedzić. Powinno powstać około 8 litrów ekstraktu.

II etap – chmielenie

Przelewamy jeszcze raz wszystko do garnka, podgrzewamy do około 90-95 stopni i wsypujemy połowę chmielu w granulacie (czyli 25 gram), Mieszamy tak jeszcze przez około 25 minut. Następnie odstawiamy do wystygnięcia na pół godzinki. W międzyczasie przygotowujemy drożdże. Do szklanki wlewamy 1/3 letniej wody i wsypujemy do niej połowę drożdży.

III etap – fermentacja

Teraz przyszła kolej na fermentację. Przed przelaniem naszego ekstraktu do fermentatora polecam odkazić wszystkie narzędzia wrzątkiem (niektórzy używają do tego celu oxy action lub pirosiarczyn sodu) jest to bardzo istotny element całego procesu, gdyż w przypadku dostania się jakichś bakterii może nam się  po prostu całe piwo skwasić. Następnie przelewamy wszystko do fermentatora ponownie wszystko przecedzając. Odstawiamy fermentator w chłodne ciemne miejsce. Dolewamy do pełna wody (jakieś 15-20 centymetrów od pokrywki) i przy temperaturze około 32 stopni dodajemy przygotowane wcześniej drożdże. Pamiętajmy o tym, że im więcej wody dolejemy tym piwo będzie miało mniej alkoholu. Zamykamy wieko, wlewamy wodę do rurki fermentacyjnej.

IV etap – rozlewanie piwa

Jest to zdecydowanie najprzyjemniejszy moment całego procesu. Jeżeli piwo poleżało już jakiś tydzień i zakończył się proces w fermentacji (poznamy to po tym, że drożdże opadły już na dno fermentatora i piwo zrobiło się już klarowne) rozlewamy kranikiem piwo do butelek (kranik powinien być na takiej wysokości, żeby nie zlewać do butelek drożdży które są na dnie – te na końcu wylewamy). Tutaj też bardzo istotne jest dobre odkażenie butelek i kapsli przed rozlaniem piwa. Pamiętajmy, aby przed nalaniem do butelki wsypać do niej około ¾ łyżeczki cukru, dzięki temu uzyskamy bąbelki i pianę w naszym ukochanym trunku. Zbyt duża ilość cukru to duża ilość piany i możliwość „wystrzelenie” kapsla. Zakapslowane butelki odkładamy w chłodne miejsce i tutaj jeszcze jedno trudne zadanie – musimy im dać tak poleżeć około jednego miesiąca. Po tym czasie piwo zaczyna już nabierać właściwego smaku i można się cieszyć jego degustacją. Pamiętajmy, że piwo niepasteryzowane musimy wypić do jakichś 6-7 miesięcy od zakapslowania ( z czym jak się przekonałem nie ma najmniejszych problemów).

To już chyba wszystko. Może jeszcze tylko polecę sklep http://www.piwopiweczko.pl/ gdzie możemy zakupić wszystkie omawiane tutaj składniki i przyrządy, a także wiele wiele więcej.

I jeszcze jeden mały trik. Jeżeli brakuje Ci butelek to zapytaj w małych osiedlowych sklepikach, zazwyczaj za 15 złotych sprzedają ci 20 butelek po piwie wraz z kontenerkiem. Oczywiście takie butelki należy dobrze wymyć, szczególnie w środku. Do zmycia etykiet najlepiej nadaje się zmywarka (trzeba tylko ustawić wysoką temperaturę i etykiety same zejdą).

Pozdrawiam i życzę smacznego. 

 Zachęcam do przeglądania aktualnych gazetek:

s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_netto_1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

09:06, agawa1984 , Piwa
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 11 sierpnia 2015

ogorki_malosolne_P7120043

Sezon ogórkowy w pełni, chyba każdego w tym czasie nachodzi chęć zrobienia swoich ogórków. Najlepiej ogórki kupować na targu prosto od rolnika, wtedy szanse na to, że będą idealne wzrastają znacznie. Ważne jest, żeby odpowiednio wybrać ogórki, kierując się tym aby były nie były przerośnięte, by były twarde, jędrne (a nie puste i piankowate w środku). Lepiej jest wybierać wąskie ogórki, wtedy zmieścimy ich więcej a ryzyko niepowodzenia spadnie do minimum. W przepisie podałam korzeń chrzanu, moja mama dodaje tylko liście i też zawsze jej się udają. 

 ogorki_kiszone_P7120035

Składniki:

- 2 kg średnich, twardych ogórów gruntowych

- 2 litry wody

- 2 łyżki soli

- główka czosnku 

- kilka cm korzenia chrzanu

- koper wraz z kwiatostanem

- 3 liście chrzanu

- kilka liści dębu lub czarnej porzeczki

 Umyte ogórki układamy ciasno w słoikach, przekładając liśćmi chrzanu, czosnkiem i chrzanem. Należy uważać aby po zalaniu wystudzoną osoloną wodą nie wystawały. Zakręcamy i odstawiamy na ok 2-3 dni. 

ogorki_malosolne_kiszone_P7120055

Zaglądajcie do gazetek:
s3_viewer_small_Lidl-00
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wtorek, 04 sierpnia 2015

shake_bananowo_kawowy_P7160092

Idealne rozwiązanie na wzmocnienie się i orzeźwienie w ten upalny czas. Wstawiam szybko przepis, zabieram szklaneczkę zmrożonego napoju i pędzę korzystać z dobrobytu urlopu.. 

 Składniki:

- 4 banany

- 250 ml. jogurtu naturalnego

- 4 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej

- 150 ml. mleka

- kostki lodu

ew. gałka lodów waniliowych

Banany miksujemy blenderem na gładką papkę dodajemy  jogurt i mleko dalej miksując. Gdy składniki wymieszają, napój przelewamy do szklanek, dodajemy kostki lodu ewentualnie gałkę ulubionych lodów.

bananowa_kawa_mrozona_P7160097

 

Poniżej gazetki z ciekawymi promocjami:
s3_viewer_small_Lidl-00
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

poniedziałek, 27 lipca 2015

bananowy_sernik_na_zimno_P7050077

To zdecydowanie mój ulubiony sernik na zimno.  Rześki i orzeźwiający, z mocno wyczuwalnym bananowym smakiem i aromatem. Ciasto bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Kto raz spróbuje tego ciasta, podejrzewam że powtórzy tę czynność nie jednokrotnie :) 

 

Biszkopt, 

Składniki:

- 5 jajek

- 3/4 szkl. cukru

- 2/3  szkl. mąki tortowej

- 1/3 szk. mąki ziemniaczanej

- 1 łyżka kakao

- szczypta barwniku spożywczego czerwonego ( na końcówce łyżeczki) - można całkowicie pominąć 

sernik_bananowy_na_zimno_P7050123

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i miksujemy aż masa stanie się gładka i lśniąca. Na koniec dodajemy żółtka, mąki wymieszane z kakao, miksujemy na najwolniejszych obrotach lub mieszamy całość szpatułką. Masę biszkoptową wylewamy do tortownicy ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia. Boków nie smarujemy niczym. Pieczemy w temp. 160-170 st. C do momentu "suchego patyczka" tj. ok 30 minut. Po wyciągnięciu go z piekarnika upuszczamy go na ziemię z wysokości ok 60 cm i odstawiamy do przestygnięcia. Gdy biszkopt ostygnie boki obkrawamy nożem od tortownicy, ściągamy papier ze spodu. Biszkopt wkładamy do tortownicy. Na biszkopt wylewamy masę serową z dodatkiem wkrojonych bananów. Równamy masę serowo-bananową i odstawiamy do lodówki do stężenia. Po stężeniu pozostałe banany kroimy w cienkie plasterki, wykładamy na wierzch sernika i zalewamy lekko tężejącą cytrynową galaretką. Odkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. 

sernik_bananowy_na_zimno_P7050092
Składniki na masę serową:

- 300 g twarogu dwukrotnie zmielonego

- 400 g obranych bananów 

- 60 g cukru pudru

- 12 g żelatyny w proszku (3 łyżeczki)

- sok z połowy cytryny

- 40 ml wody

dodatkowo:

- 4 banany - do masy serowej i dekoracji

- 2 galaretki cytrynowe rozpuszczone w 500 ml gorącej wody (o połowę mniej niż zaleca instrukcja na opakowaniu) i wystudzona

W misie miksera umieszczamy twaróg i cukier puder i miksujemy do osiągnięcia gładkiej masy. W osobnym naczyniu umieszczamy banany i sok z cytryny,które miksujemy blenderem na papkę. Bananowe puree dodajemy do twarogu i zmiksujemy, do całkowitego połączenia się składników. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, ostudzoną cienkim strumykiem wlewamy do masy serowej i dokładnie miksujemy łącząc wszystkie składniki.

 bananowy_sernik_na_zimno_P7050117

Poniżej świeże gazetki z ciekawymi promocjami:
s3_viewer_small_Lidl-00
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21:02, agawa1984 , Ciasta
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 22 czerwca 2015

nalewka_truskawkowa_P6170029

Aromatyczny sezon truskawkowy trwa, jednak już nie długo się zakończy,  ja na szczęście mam rozwiązanie na to aby nigdy się nie kończył, zamykając go w butelce. W ten sposób w każdej chwili będziemy przygotowani na to, aby przywołać letni czas pachnący truskawką sącząc z kieliszka słodką i aromatyczną nalewkę. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, o bajecznym smaku. 

nalewka_truskawkowa_P6170049

Składniki -  na 2 l nalewki

  • 1 kg truskawek
  • 1 szklanka spirytusu 96%
  • 1/2 l wódki
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki wody
  • 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego

Przygotowanie:

Truskawki myjemy i pozbywamy się szypułek, kroimy na połówki i wrzucamy do dużego słoika. Zalewamy wódką i spirytusem i odstawiamy na dzień lub dwa.  Następnie przelewamy zawartość słoja do dużego naczynia i owoce odciskamy na sicie.

Do innego garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i zawartość doprowadzamy do wrzenia. Do gorącego syropu wlewamy wolno nalewkę, cały czas mieszamy i dodajemy  kwasek cytrynowy. Po schłodzeniu przelewamy do butelek  i odstawiamy na miesiąc w ciemne miejsce.


nalewka_truskawkowa_P6170030

A w gazetkach same wspaniałości:

s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_lidl_2s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_biedronka_2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wtorek, 16 czerwca 2015

lody_truskawkowo_mietoweP6140254

Zobaczcie jak niewiele trzeba aby zapewnić swoim najbliższym pyszną porcję zdrowia. Wystarczą dwa składniki i blender,a pewne jest że na buzi naszego maluszka (tego większego również) zagości szczery uśmiech i podziw dla smaku tych lodowych smakowitości na patyczku. To zdecydowanie ulubione smaki mojego syna tego roku i prawdę mówiąc to on sam je zrobił. Dziecinnie proste i szybkie w wykonaniu, dlatego podarujmy dzieciom to co najlepsze, gdyż one na to zasługują.


lody_truskawkowo__mitowe_P6140238

Składniki w zależności od wielkości foremek na lody:

- 2 szklanki truskawek

- gałązka mięty ( ok. 6 listków)

 ewentualnie cukier puder do smaku

Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładką masę i przelewamy do foremek na lody. Odstawiamy do zamrażalnika do całkowitego zamrożenia. 

lody_truskawkowo_mitowe_P6140239

 A w sklepach tyle rozmaitości, zapraszam do przeglądnięcia gazetek.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

poniedziałek, 15 czerwca 2015

maxi_kostki_lodu_P6140078

Jeżeli poszukujecie sprawdzonego sposobu na szybkie schłodzenie napojów, dodatkowo zyskując dawkę witalności i wyjątkowego aromatu, proponuję wykonać te maxi kostki lodu. Potrzebna będzie nam tylko silikonowa forma do muffinek, cytryna, ogórek, imbir i mięta. 

maxi_kostki_lodu_P6140124

Składniki:

- 1 cytryna

- 1 ogórek

- 2-3 gałązki mięty

- imbir (korzeń)

ekspresowe_schodzenie_P6140096

Do formy silikonowej układamy pokrojone w plasterki: cytrynę, ogórka, imbir oraz oberwane listki mięty. Zalewamy wodą i odstawiamy do zamrażalnika do całkowitego zamrożenia. Aby kostki lodu były przeźroczyste można użyć zimnej przegotowanej wody. Kostki dodajemy do dzbanka wypełnionego napojem który chcemy schłodzić.

maxi_kostki_lodu_P6140201

Gdy rozpuści nam się zawartość kostek lodu warto zalać ponownie wodą i odstawić do lodówki. Woda z tymi składnikami ma właściwości oczyszczające i zalecane jest picie tej wody co najmniej 2 razy dziennie.
maxi_kostki_lodu_P6140112
A w sklepach tyle rozmaitości, zapraszam do przeglądnięcia gazetek.
s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_lidl_11s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_biedronka_11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

niedziela, 07 czerwca 2015

 

konfitura_z_patkw_r_P6050122

W mojej okolicy dzikie róże pięknie kwitną, kuszą niebiańskim aromatem i na myśl podsuwają nam aromatyczne wspomnienia o  pączkach z nadzieniem różanym..kiedy to mama napełniała je nadzieniem z konfitury różanej własnej produkcji. No kto mógłby się im oprzeć? Dlatego całą rodzinką zbieraliśmy płatki, by później móc cieszyć się  pysznymi wypiekami.. już po głowie chodzą mi rogaliki z nadzieniem różanym.

konfitura_z_patkw_r_P6050148

Składniki:

- 20 dkg oczyszczonych płatków dzikiej róży

- 40 dkg cukru pudru

- 1 szkl. wody

- sok z połowy cytryny

konfitura_z_patkw_r_P6050138

Płatki dokładnie oczyszczamy, odcinamy białe końcówki, miksujemy blenderem lub rozdrabniaczu z cukrem pudrem a najlepiej ręcznie w makutrze do momentu uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy na noc. Na drugi dzień zalewamy wodą, dodajemy sok z cytryny i gotujemy na małym ogniu aż odparuje woda a konfitura stanie się gęsta. Gorącą konfiturę przelewamy do słoików, oczyszczamy gwint słoika i szybko go zakręcamy. Odkładamy słoiczek obrócony do góry dnem. 

konfitura_rozeP6050112


A w sklepach tyle rozmaitości, zapraszam do przeglądnięcia gazetek.
s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_biedronka_11s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_lidl_11




 

 

 

 

 

 

 

 

 

czwartek, 28 maja 2015

P5080166i

Czas mija, ludzie się zmieniają, my się zmieniamy - dla porównania wpis z tamtego roku z pikniku .  Oto kilka migawek z tegorocznego wiosennego wypadu do Warszawy. Jak widać szczególną słabość przejawiła nam się  do wiewióreczek :) Pogoda nam dopisała, spędziliśmy bardzo miło czas, chociaż mogłoby być go tam więcej, ale dobre i to.

P5080247iP5080222i

P5080155iP5080193
P5080173i
P5080163i


P5080130i

P5080198i

 

A w gazetkach :

s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_lidl4s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_biedronka3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

niedziela, 24 maja 2015

spaghetti_z_krewetkami_P5240502

Poszukujecie dania, które wykonacie w kilka minut a oblizywać będziecie się jeszcze długo po posiłku ? Danie idealne dla krewetkoholików czyli osób takich jak ja.. Tak przyznaję się jestem krewetkoholikiem.. uwielbiam je i nie umiem powiedzieć im "NIE" ;) Nie mam zamiaru tego zmieniać, wręcz przeciwnie.. eksperymentuję z nimi bardzo chętnie łącząc z różnymi ciekawymi składnikami, dzisiejsze połączyły się z kandyzowanymi figami dostępnymi w sieci sklepów Lidl Polska przy okazji tygodnia kuchni greckiej. 

krewetki_z_karmelizowanymi_figami_P5240504

Składniki:

- makaron spaghetti

- krewetki tygrysie ok 24 szt.

- 3 łyżki masła

- 3 ząbki czosnku

- 100 ml wytrawnego wina

- 50 ml śmietanki kremówki

- 1 łyżka karmelizowanych fig łącznie z owocowym sosem dostępnych TUTAJ -> KLIK

-  3 łyżki soku z cytryny

- 2 łyżki posiekanego koperku

 

Na patelni, roztapiamy masło, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i krewetki, smażymy ok 2-3 minut, następnie dodajemy wino, sok z cytryny gotujemy aż sos zgęstnieje następnie dodajemy śmietankę, karmelizowane figi i koperek. Gotujemy jeszcze chwilkę. Następnie dodajemy ugotowany makaron spaghetti, mieszamy całość

krewetki_z_karmelizowanymi_figami_P5240497

Poniżej gazetki m. in. z  produktami kuchni greckiej

 s3_viewer_small_Lidl_16 s3_viewer_small_01_11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

czwartek, 14 maja 2015

Warsztaty Kuchni Greckiej  z Pascalem Brodnickim

Spieszę podzielić się z Wami, moi mili czytelnicy, wyjątkowym wydarzeniem w jakim miałam przyjemność uczestniczyć. :) Mowa tu o warsztatach kuchni greckiej  "Hellada na talerzu" organizowanych przez Lidl Polska a prowadzonych przez (myślę, że nie trzeba tu nikomu przedstawiać) zawsze uśmiechniętego Pascala Brodnickiego. Już po przekroczeniu progu poczuliśmy ten wyjątkowy grecki klimat,a ogrom produktów kuchni greckiej towarzyszył nam z każdej strony. 

Warsztaty Kuchni Greckiej  z Pascalem BrodnickimWarsztaty Kuchni Greckiej z Pascalem i Kuchnią Lidla

Warsztaty Kuchni Greckiej z Pascalem i Kuchnią LidlaWarsztaty Kuchni Greckiej z Pascalem i Kuchnią LidlaPo oswojeniu się z otaczającym nas greckim klimatem, zajęliśmy swoje stanowiska i zapoznaliśmy się z czekającym na nas wyzwaniem, tj. z menu które mieliśmy przygotować. Nie było to wcale skromne menu.. Były to dania, które pozwoliły nam dobrze poczuć ten specyficzny grecki smak. Pascal przedstawił nam te dania, w taki sposób, że przygotowując je w Warszawie smakowały tak samo jakby nam je podano przykładowo na Riwierze Olimpijskiej, gdzie kiedyś  próbowałam kuchni greckiej. 

Warsztaty Kuchni Greckiej z Pascalem i Kuchnią Lidla

Warsztaty Kuchni Greckiej z Pascalem i Kuchnią Lidla

Pascal podzielił się z nami cennymi radami, wspaniałym nastrojem, pozytywną energią, rewelacyjnie zsynchronizował pracę każdego z nas z osobna na wspólny efekt jakim było  gotowe danie.

Warsztaty Kuchni Greckiej z Pascalem i Kuchnią Lidla

Warsztaty Kuchni Greckiej z Pascalem i Kuchnią LidlaWarsztaty Kuchni Greckiej z Pascalem i Kuchnią Lidla

Było bardzo wesoło, atmosfera bardzo luźna, bezstresowo i przede wszystkim bardzo smacznie. :)  Pascal i Lidl zainspirowali mnie do tego abyśmy nie ruszając się z kraju przenosili się do greckiej kuchni.

Warsztaty Kuchni Greckiej z Pascalem i Kuchnią LidlaWarsztaty Kuchni Greckiej z Pascalem i Kuchnią LidlaWarsztaty Kuchni Greckiej z Pascalem i Kuchnią Lidla
Warsztaty Kuchni Greckiej z Pascalem i Kuchnią Lidla

Po wspólnej pracy i nauce czekał na nas suto zastawiony stół, z dobrociami które stworzyliśmy. Niczym na greckim weselu, było głośno i radośnie, a jedzenia było tyle, że oczy by jadły ale w żołądku miejsca już brakowało.
Warsztaty Kuchni Greckiej z Pascalem i Kuchnią LidlaWarsztaty Kuchni Greckiej z Pascalem i Kuchnią LidlaWarsztaty Kuchni Greckiej z Pascalem i Kuchnią Lidla

Warsztaty Kuchni Greckiej z Pascalem i Kuchnią Lidla Warsztaty skończyliśmy objedzeni po uszy i szczęśliwi wróciliśmy do swoich domów, z pięknymi wspomnieniami do których sama uśmiecha mi się buzia.

 Z tego miejsca chciałam podziękować organizatorowi Lidl Polska za zaproszenie na te wyjątkowe warsztaty, Pascalowi za wszystkie rady, pozytywną energię i wspaniały kontakt, a całej ekipie za miłe wspólne kuchcenie.

Poniżej gazetka z  produktami kuchni greckiej w Lidlu które dostępne będą już 18 MAJA

 s3_viewer_small_Lidl_16

 

 

środa, 13 maja 2015

drozdzowe_z_rabarbarem_P5100505

 Połączenie rześkości rabarbarowego nadzienia i słodyczy aromatycznie kokosowej kruszonki na drożdżowym spodzie .. dla mnie idealny wybór .. To idealne ciasto dla osób które nie lubią przesłodzonych ciast, lekko kwaskawy rabarbar nadaje charakteru drożdżówce w akompaniamencie kokosowej kruszonki, która jest zarazem słodkim wyrazem tego ciasta.


Składniki:

- 300g mąki pszennej 

- 3,5 łyżki drobnego cukru do wypieków

-2 łyżeczki drożdży instant

- 125ml mleka

- 25g masła

- 2 jajka

- ok. 40 dkg rabarbaru - Piękny widziałam tutaj -> KLIK

Kruszonka:

- 100g masła, roztopionego i przestudzonego

- 125g mąki pszennej

- 50 g kokosu

- 50 g płatków migdałowych

- 100g cukru

 Podgrzewamy masło z mlekiem, do momentu aż masło się rozpuści, odstawiamy do przestudzenia.

Mąkę przesiewamy do dużej misy, dodajemy cukier, drożdże i mieszamy dokładnie. Na środku robimy dołek i wlewamy tam letnie mleko z masłem, dodajemy roztrzepane jajko i zagniatamy kilka minut na jednolite, elastyczne ciasto. Następnie odstawiamy pod przykryciem  na około godzinę do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Roztopione masło mieszamy z resztą składników, aż ciasto zacznie się brylić.

Gdy ciasto drożdżowe podwoi objętość, wyjmujemy je na oprószony mąką stolnicę, krótko ugniatamy. Następnie wykładamy nim dno wysmarowanej masłem formy.

Rabarbar myjemy dokładnie, ściągamy cienką skórkę i kroimy w kilkucentymetrowe kawałki, rozkładając je równomiernie na drożdżowym spodzie i posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30 minut, do momentu, gdy kruszonka się zarumieni.drozdzowe_z_rabarbarem_P5100506

A tutaj takie promocje:


s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_carrefour

s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_lidl3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tagi: ciasta
00:00, agawa1984 , Ciasta
Link Komentarze (5) »
czwartek, 07 maja 2015

domowa_szynka_p4190024

Dziś propozycja dla mięsożerców :) Aromatyczny kawał mięsa idealny do obiadu jak i na zimno na kanapkę. Minimum pracy, maximum smaku. Miękkie, wilgotne, delikatne mięso o bekonowym aromacie.

szynka_P4190032

Składniki:

- 1 kg szynki wieprzowej bez kości

- 10 dkg boczku wędzonego

- 1 cebula

- 2 ząbki czosnku

- 2 liście laurowe

Marynata:

- 2 łyżki oleju rzepakowego

- 1 łyżeczka czosnku granulowanego

- 0,5 łyżeczki majeranku

- 1 łyżeczka miodu

- sól, pieprz cytrynowy

Składniki marynaty mieszamy ze sobą, następnie mięso obtaczamy w niej z każdej strony, zostawiamy w przykrytym półmisku na noc. Boczek kroimy w plastry i obkładamy nim dokładnie mięso. Do rękawa wkładamy pokrojoną w pióra cebulę, obrany czosnek, liście laurowe i obłożoną bekonem szynkę. Zamykamy dokładnie rękaw, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy godzinę w temp. 180 st. C. Można podać na gorąco do obiadu lub na zimno na kanapkę.

szybka_w_boczku_P4190035

A tymczasem w sklepach :

 s3_viewer_small_Lidl_16 s3_viewer_small_01_11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

czwartek, 23 kwietnia 2015

tort_malinowo_smietankowy_P4190045

Kolejny rok za mną, wiele się wydarzyło.. to był rok zmian.. przemian.. nauki .. ciągłego doskonalenia.. zdobywania doświadczenia w każdej dziedzinie życia.. Choć nie zawsze warto, ciągle się staram i to jest najważniejsze.. efekt wtedy ma większe szanse na sukces :) Ten tort jest już tylko miłym wspomnieniem. Ba! Stał się on nim w dzień urodzin, gdyż zniknął znacznie szybciej  niż powinien. Bardzo delikatny i lekki. Mój mały pyszny sukces.

tort_P4190059

Biszkopt:

- 4 jaja

- 1 łyżka oleju

- 1,5 łyżki octu

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 3/4 szkl cukru

- 1 szkl. mąki - kupuję TUTAJ KLIK

Żółtka oddzielamy od białek. W misie białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Do garnuszka dajemy żółtka, olej, ocet, proszek do pieczenia i mieszamy  (zawartość garnuszka będzie się pienić). Do ubitej piany dodajemy zawartość garnuszka, na koniec dodajemy mąkę, mieszamy delikatnie łyżką. Wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą blachę i pieczemy w temp. 180 st.C do momentu aż biszkopt odejdzie od boków blachy. Biszkopt studzimy i przekrawamy w połowie. Przekładamy tort dżemem malinowym i bitą śmietaną, przykrywamy drugą częścią biszkopta i powtarzamy czynność z dżemem i bitą śmietaną.

Do przełożenia:

- Dżem malinowy

- Bita śmietana z 1 l śmietany kremówki i 7 łyżek cukru pudru usztywniona  rozpuszczoną i ostudzoną żelatyną (3 łyżeczki w 20 ml. wody) dodaną w końcowej fazie ubijania bitej śmietany

tort_malinowo_smietankowy_P4190052

A tymczasem w sklepach :

s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_lidl_11s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_biedronka_11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tagi: torty
00:00, agawa1984 , Torty
Link Komentarze (9) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 17
| < Sierpień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
Cała ja
O mnie trochę prywatniej
Moja działalność blogowa
Rozdziały
lody
Ciasta
Torty
Muffiny
kod znacznika ilustracji
Drugie danie
Makaronowe love
sałatki
Koktajle
dietetyczniei
desery




Smak Chwili .. on Bloglovin" href="http://www.bloglovin.com/en/blog/5978199">Follow on Bloglovin

Tutaj znajdziesz interesujące przepisy:

New Page 1 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Durszlak.plOdszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl