Smacznie, zdrowo, kolorowo ...
czwartek, 23 kwietnia 2015

tort_malinowo_smietankowy_P4190045

Kolejny rok za mną, wiele się wydarzyło.. to był rok zmian.. przemian.. nauki .. ciągłego doskonalenia.. zdobywania doświadczenia w każdej dziedzinie życia.. Choć nie zawsze warto, ciągle się staram i to jest najważniejsze.. efekt wtedy ma większe szanse na sukces :) Ten tort jest już tylko miłym wspomnieniem. Ba! Stał się on nim w dzień urodzin, gdyż zniknął znacznie szybciej  niż powinien. Bardzo delikatny i lekki. Mój mały pyszny sukces.

tort_P4190059

Biszkopt:

- 4 jaja

- 1 łyżka oleju

- 1,5 łyżki octu

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 3/4 szkl cukru

- 1 szkl. mąki - kupuję TUTAJ KLIK

Żółtka oddzielamy od białek. W misie białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Do garnuszka dajemy żółtka, olej, ocet, proszek do pieczenia i mieszamy  (zawartość garnuszka będzie się pienić). Do ubitej piany dodajemy zawartość garnuszka, na koniec dodajemy mąkę, mieszamy delikatnie łyżką. Wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą blachę i pieczemy w temp. 180 st.C do momentu aż biszkopt odejdzie od boków blachy. Biszkopt studzimy i przekrawamy w połowie. Przekładamy tort dżemem malinowym i bitą śmietaną, przykrywamy drugą częścią biszkopta i powtarzamy czynność z dżemem i bitą śmietaną.

Do przełożenia:

- Dżem malinowy

- Bita śmietana z 1 l śmietany kremówki i 7 łyżek cukru pudru usztywniona  rozpuszczoną i ostudzoną żelatyną (3 łyżeczki w 20 ml. wody) dodaną w końcowej fazie ubijania bitej śmietany

tort_malinowo_smietankowy_P4190052

A tymczasem w sklepach :

s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_lidl_11s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_biedronka_11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tagi: torty
00:00, agawa1984 , Torty
Link Komentarze (9) »
czwartek, 16 kwietnia 2015

makaron_z_sosem_paprykowym_P3310012

Jesteśmy makaronożercami :) Uwielbiamy makarony z sosem zarówno na słono jak i na słodko. Takie obiady nigdy nam się nie znudzą, gdyż możliwość kombinacji smaków jest praktycznie nieograniczona a czas przygotowania praktycznie minimalny. Wszyscy wiedzą, że papryka jest bardzo zdrowa a w takim sosie dodatkowo nadaje wyjątkowy smak.

Składniki:

- 100 g makaronu 

- 200 g fileta z kurczaka

- 1 cebula

- 0,5  papryki czerwonej

- 0,5 papryki zielonej

- 0,5 papryki żółtej

- 1 ząbek czosnku

- 0,5 łyżeczki curry, sól, pieprz

- 2 łyżki oleju rzepakowego

-  3/4 szkl. wody

- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

- 2 łyżki pokrojonego szczypiorku

Na oliwie smażymy cebulę, paprykę pokrojoną w kostkę i pokrojonego na mniejsze kawałki fileta z kurczaka. Doprawiamy curry, solą, pieprzem.  Gdy się ładnie zeszkli cebula i papryka, a kurczak usmaży  zalewamy wodą i dusimy ok 5 min. W 1/4 szkl. wody rozpuszczamy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wlewamy do sosu. Mieszamy dokładnie aż sos zgęstnieje. Makaron gotujemy i łączymy z sosem, posypujemy szczypiorkiem.

makaron_z_sosem_paprykowym_P3310011

A tutaj takie promocje:

s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_carrefour

s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_lidl3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

piątek, 03 kwietnia 2015
czwartek, 02 kwietnia 2015

jaja_w_sosie_musztardowym_P4010034

Pozostając w klimacie jakże jajecznym, proponuję bardzo smaczne i sycące danie, nie tylko na świąteczne dni. Bardzo szybkie w wykonaniu, proste i tanie bo te składniki zawsze znajdą się w lodówce czy spiżarni. Przy przepisie skupię się na sosie, bo można jajka podawać w samym sosie lub np. z ziemniakami. 

jaja_w_sosie_musztardowym_P4010052

Składniki:
- 8 jajek

- 4 łyżki masła

- 2 łyżki mąki pszennej

- 0,5 szklanki bulionu 

- 400 ml mleka

- 3 łyżki musztardy

- 1 pełna łyżeczka miodu

- sól, pieprz, cukier

W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i zasmażamy. Następnie dodajemy bulion, mleko  doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 1-2 min. Następnie dodajemy musztardę i miód, mieszamy do momentu połączenia się składników. Przyprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli sos zrobi się za gęsty można rozcieńczyć odrobiną wody. Ugotowane jaja obieramy ze skorupek i przekrawamy, polewamy je sosem podając razem z ziemniakami.

 jaja_w_sosie_miodowo_musztardowym_P4010048

A w sklepach świątecznie:

 

s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_lidl1s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_biedronka_1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wielkanocne Smaki - edycja V

 

 

Tagi: sosy
00:00, agawa1984 , Danie główne
Link Komentarze (3) »
środa, 01 kwietnia 2015
piątek, 27 marca 2015

P2230031

Kolorowanki odpadają.. kilka ruchów kredką i rozlega się wielkie ziewanie.. w przedszkolu no skoro już trzeba .. to o ile się nie "zamyśli" to stworzy coś obowiązkowo ze swoją nadinterpretacją, bo zamiast nadawać barwy obrazkom on woli coś do nich dorysować ;) Pewnego dnia postanowiłam pokazać mu inną odsłonę jego niezbyt ulubionych zajęć i postanowiliśmy zrobić czekoladki z galaretkowym nadzieniem. No i spodobało naszemu małemu artyście się malowanie czekoladą, tworzył swoje dzieła a później je zjadł. Było pysznie czekoladowo.

czekoladki_P2230003

Składniki:

- czekolada dobrej jakości 100 g kupuję tutaj KLIK

- 0,5 opakowania ulubionej galaretki 

Odmierzamy połowę opakowania galaretki, wsypujemy do naczynia i wlewamy ok 200 ml gorącej wody. Mieszamy, odstawiamy do stężenia do lodówki. Czekoladę (dobrej jakości) rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pędzelkiem smarujemy dno i boki silikonowej formy, wkładamy do zamrażalnika, jeżeli warstwa czekolady na ściankach formy jest cienka czynność powtarzamy,  tężejącą galaretkę wlewamy do foremki i uzupełnić czekoladą. Czekoladki wkładamy do lodówki lub zamrażalnika na kilka chwil, następnie ostrożnie wyciągamy je z formy. Smacznego !:)

P2230028

Nie wiem czy wy też tak jak ja lubicie robić zakupową prasówkę to podsyłam gazetkę z ofertą na święta

s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_kaufland

 

 

00:00, agawa1984 , Desery
Link Komentarze (1) »
sobota, 21 marca 2015

urek_P3120043

Każdy ma swoje ulubione potrawy z dzieciństwa, zazwyczaj są to potrawy regionalne, które później krążą po świecie razem z nami już w dorosłym życiu. Moja mama przywiozła ze sobą wiele potraw regionalnej kuchni podkrakowskiej, a może tu nie chodzi o region tylko o czasy, dostępność produktów.. sama nie wiem..

Wiem jedno, zalewajka mojej mamy jest najlepsza na świecie! Ostatnio przyrządziłam ją, tak jak mama kiedyś przygotowywała ją w moim rodzinnym domu. Na koniec gotowania zalewajki, moja mama niczym czarodziejka dodawała majeranek, pocierając go dłonią o dłoń... Zawsze mi przypomina, że dzięki temu majeranek jest jeszcze bardziej aromatyczny...  

Składniki:

- 2 szklanki rosołu ( z marchewką, pietruszką,selerem)

- 2 szklanki zakwasu żytniego - >  kupuję TUTAJ

- 2 ziemniaki

- 1 kiełbasa zwyczajna

- 15 dkg boczku

- 2 jajka

- 2 ząbki czosnku

-  ok 2 łyżek suszonego majeranku

- sól, pieprz, cukier - do smaku

 

Ziemniaki obrać, przekroić w dużą kostkę i ugotować w osolonej wodzie. W osobnym garnku postawić rosół na palnik, dodać do niego pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę w plastry, pokrojony drobniutko czosnek gotować razem ok 10 min.  Następnie wlać zakwas oraz  i gotować jeszcze ok 5 min. Na koniec przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem (pamiętajcie by majeranek pocierać dłonią o dłoń dodając go do zupy - tak jak mówiła mi mama). Ziemniaki nakładamy na talerze i zalewamy zalewajką na wierzch układamy jajka pokrojone w  ćwiartki.

A w Lidlu  szeroka oferta świątecznych smakołyków - znajdziecie tam też żurek

s3_viewer_small_Lidler_01

Wielkanocne Smaki - edycja V

wtorek, 17 marca 2015

kinder_pingui_P3150019

Nie wiem jak Wy, ale ja staram się ograniczać  mojemu synkowi chemię w spożywanych posiłkach, dlatego wolę sama przygotować dla niego słodkości, tak jak np. w tym przypadku .. ciasto z biszkoptem na jajkach od kurek które biegają za ogrodzeniem, dobroczynnym dla zdrowia ciemnym kakaem i delikatną masą z serkiem mascarpone. Mariuszek zjadł kawałek i bardzo mu smakowało, tak ładnie zbierał łyżeczką masę z biszkoptów, chrupał czekoladę.. aż miło się na niego patrzyło. Dorosłym również smakowało... dwie warstwy czekolady przyjemnie łamały się pod naporem łyżeczki a delikatna śmietankowa masa idealnie skomponowała się w  z kakaowym biszkoptem. Wypróbowałam ten przepis i wiem, że będziemy do niego częściej wracać, bo to proste i szybkie w wykonaniu ciasto, no i ten smak... 

Biszkopt:

 - 4 jajka

- 120 g cukru kupuję tutaj KLIK

- 120 g mąki

- 2 łyżki kakao

- 0,5  łyżeczki proszku do pieczenia

 Jajka miksujemy z cukrem, do momentu aż masa nabierze konsystencji jasnej pianki. Dodajemy mąkę zmieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy łyżką. Formę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą i przelewamy masę biszkoptową, dokładnie rozsmarowując ją po całości formy.  Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C i studzimy.

Polewa:

  • 200 g czekolady (dałam mleczną, może być gorzka) 
  • 50 g masła
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka oleju

Masa:

  • 400 ml śmietany 36%
  • pół szklanki cukru pudru (50 g)
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego (wanilinowego)
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 płaskie łyżki żelatyny

Przygotowujemy polewę: czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do rondelka, dodajemy pozostałe składniki i podgrzewamy na małym gazie, cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Polewę trochę studzimy.

Następnie robimy masę. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, w trakcie ubijania wsypujemy cukier puder i cukier waniliowy. Serek mascarpone miksujemy, dodajemy śmietankę i ostudzoną żelatynę. Miksujemy aż składniki połączą się na głodki krem.
Biszkopt przekrawamy na dwa placki.
Dolny placek smarujemy połową masy, polewamy połową polewy czekoladowej, wyrównujemy i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut. Następnie polewę smarujemy pozostałą masą, przykrywamy drugim plackiem i smarujemy pozostałą polewą. Placek odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny

kinder_pingui_P3150049

 

Zachęcam do przeglądania aktualnych gazetek:


s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_biedronka4s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_carrefour1s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_lidl5

00:00, agawa1984 , Ciasta
Link Komentarze (15) »
sobota, 14 marca 2015

flaczki_z_kurczaka_P3120022

 Flaczki - temat dosyć kontrowersyjny,  ma tylu zwolenników co przeciwników.  Sama mam bardzo specyficzne podejście do flaczków, tych prawdziwych, gdyż lubię je tylko w chudszej wersji tj. bez zasmażki, taki jakby rosół z flakami. Tutaj jest opcja dla osób które brzydzą się tym popularnym daniem kuchni polskiej, gdyż zastępujemy je mięsem drobiowym, smak bardzo podobny. Zupka pożywna i aromatyczna. I okazuje się, że jest rozwiązanie dla tych którzy za flaczkami nie przepadają.

oszukane_flaczki_flaczki_drobiowe_P3120001

Składniki:

- 3-4 udka kurczaka (bez skóry) - teraz w promocji w Lidlu 

- 3 marchewki

- 1 pietruszka

- 1/4 selera

- 1 cebula

- 1 ząbek czosnku

- 3 liście laurowe

- 4 ziarenek ziela angielskiego

- sól

- pieprz

- 2 łyżki majeranku

- 5 dag masła

- 2 łyżki mąki

Z udek zdejmujemy skórę i zalewamy zimną wodą, ok. 2 l. Wrzucamy marchew, selera  i pietruszkę pokrojone w słupki, cebulę przypiekamy nad ogniem lub na suchej rozgrzanej patelni i wrzucamy ją do garnka, następnie dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy na średnim ogniu do 20 min lub w szybkowarze 13 min. Następnie wyjmujemy kości z kurczaka i  mięso kroimy w paski wzdłuż włókien. Masło z mąką ucieramy w kubku, następnie dolewamy  gorącą zupę, rozcieramy i wlewamy do zupy znajdującej się w garnku. Gotujemy jeszcze chwilkę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

 flaczki_drobiowe_P3120014

 

A w Biedronce już świątecznie, zobaczcie gazetkę 

s3_viewer_small_01

czwartek, 12 marca 2015

grzanki_bruscetta_P3030010

Mówią, że było to główne danie włoskich plantatorów oliwek, którzy opiekali kawałki chleba nad ogniem, polewali je oliwą i posypywali solą. Moje bruschetty odmieniłam odrobinę, ze względu, że te zimowe pomidory, które miałam były po prostu twarde,stwierdziłam, że zrobię zimowy odpowiednik. Sery cheddar, mozzarella i dodatek przyprawy oregano wzbogaciło danie i  nadały wyrazisty smak. To była szybka i pyszna obiado-kolacja, chrupaliśmy aż miło :)

grzanki_bruscetta_P3030027

Składniki:

- 1 bagietka

- oliwa z oliwek 

- 3 ząbki czosnku

- 2 pomidory

- 1 cebula

- 80 g sera cheddar

- 100 g sera mozzarella

- oregano


Bagietkę kroimy po skosie na grube kromki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy je oliwą. Czosnek przeciskamy przez praskę i rozdzielamy go równo na pokroją bagietkę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na kilka minut, aż bagietka się zarumieni. W międzyczasie pomidora i cebulę kroimy w kostkę i razem mieszamy. Złociste bagietki wyciągamy z piekarnika i układamy na nich pomidory z cebulą, na wierch ścieramy sery cheddar i mozzarella, na koniec posypujemy oregano i odstawiamy na kilka minut do piekarnika aż sery się roztopią. Bardzo ważne jest aby "pilnować" piekarnika gdyż bagietka bardzo szybko "łapie kolor".

 

A w gazetkach same wspaniałości:

s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_lidl_2s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_biedronka_2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

poniedziałek, 02 marca 2015

piers_nadziana_szpinakiem_P1110136

To wymarzony obiad dla osób które lubią lekką, dietetyczną kuchnię, nie wspomnę już o zdrowotnych właściwościach. Dietetyczne danie może być bardzo smaczne i wcale nie musi przy tym ociekać tłuszczem. W dodatku przygotowanie takiego lekkiego obiadu nie jest wcale czasochłonne i do trudnych również nie należy.

Składniki:

- 2 filety z piersi kurczaka

- 1 opakowanie mrożonego szpinaku 

- 2 łyżki soku z cytryny

- 3 ząbki czosnku

- ok. 10 marynowanych pieczarek

- oliwa pomidorowo - czosnkowa

- sól, pieprz, oregano, curry

Filety rozcinamy pośrodku tworząc z nich sakiewkę, wewnątrz doprawiamy solą i pieprzem. Szpinak dusimy z czosnkiem na koniec dodajemy sok z cytryny, delikatnie solimy i dodajemy pokrojone pieczarki. Do drobiowej sakiewki nakładamy szpinakowe nadzienie, spinamy wykałaczką. Z wierzchu doprawiamy solą, pieprzem, oregano i curry. Na patelni grillowej skropionej delikatnie oliwą czosnkową smażymy  nadziane filety z każdej strony, aż osiągną piękny złoto-brązowy kolor.

 


piers_P1110133

 

Zaglądajcie do gazetek:
s3_viewer_small_Lidl-00
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

czwartek, 26 lutego 2015

cukrowe_mieszadeka_rdki_z_krysztalami_curkru_P22100641

Lubimy z synkiem eksperymenty..  kilka tygodni temu postanowiliśmy stworzyć własne kryształy i to w dodatku jadalne. Eksperyment z pewnością powtórzymy bo zabawy było przy tym co nie miara. Co prawda  gładka struktura patyczka do szaszłyków nie ułatwiała nam zadania, gdyż wiadomo, że kryształy  lubią chwytać się "postrzępionych" powierzchni, ale bylismy pełni wiary ze cos nam urosnie. cukrowe_rdki_P2010106

Składniki:

- 1 szklanka wody

- 3 szklanki cukru

Dodatkowo potrzebne będą:

- patyczki do szaszłyków

-  szklanki, kubki jednorazowe lub słoiki

- klamerki do prania

- cukier

Do rondelka wsypujemy cukier i wlewamy wodę, całość rozpuszczamy na średnim ogniu, tworząc syrop. Syrop odstawiamy do wystudzenia, w międzyczasie przygotowujemy patyczki. Końcówki patyczków do szaszłyków najlepiej ponacinać nożem, postrzępić aby uzyskały nie równomierną strukturę. Patyczki moczymy w syropie i obtaczamy w cukrze i odstawiamy do wyschnięcia. Patyczki chwytamy klamerkami z obu stron w ten sposób aby patyczek, opierając się na klamerkach  znajdował się po środku szklanki i aby miał do dna jeszcze wolne miejsce tak ok 1/4 wys. szklanki, gdyż nasz kryształ musi mieć miejsce, aby mógł rosnąć i aby się nie przykleił do dna. Do kubków wlewamy syrop i  wkładamy patyczki do kubków. Najlepiej do każdego kubka umieścić jeden patyczek. Odstawiamy w spokojne miejsce nie ruszając patyczków na ok 2 tygodni. Po tym czasie  widelcem przekuwamy skorupkę która nam powstanie na wierzchu kubka i odlewamy syrop, następnie delikatnie wyciągamy cukrowe mieszadełko i odstawiamy do wyschnięcia.

cukrowe_rdki_P22100631

Zachęcam do przeglądania aktualnych gazetek:


s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_biedronka4s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_carrefour1s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_lidl5

00:01, agawa1984
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 16 lutego 2015

serniczek_na_zimno_z_karmelizowanymi_bananami_P2140173

Mam tu coś wyjątkowego dla miłośników bananów, serniczków na zimno, aksamitnych deserów z domieszką chrupiących dodatków. Przygotowanie tego deseru nie zajmie nam więcej niż 15-20 minut a czas spędzony na delektowaniu się nim z pewnością będzie należał do tej przyjemnej pory dnia. 

Zamieniając herbatniki tradycyjnymi biszkoptami namoczonymi w kawie i przełożonymi powstałą masą z serowo-bananową, stworzymy wyjątkową wersję tiramisu z karmelizowanymi bananami. 

serniczek_bananowy_P2140195Składniki:

- 200 g herbatników maślanych

- 500 g serka mascarpone

- 5 żółtek

- 5 pełnych łyżek cukru pudru

Karmelizowane banany:

- 4 banany + 3 łyżki cukru + 1 łyżka masła + 1 łyżeczka cukru waniliowego.

Banany kroimy w 0,5 cm. plastry karmelizujemy na patelni, podsmażając je na maśle z dodatkiem cukrów. Odstawiamy do ostudzenia.

Herbatniki rozdrabniamy w blenderze lub w woreczku posługując się tłuczkiem do mięsa lub wałkiem.

Żółtka miksujemy z cukrem pudrem na gładką jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy serek mascarpone dalej miksując i skarmelizowane banany, zostawiając kilka skarmelizowanych plasterków do dekoracji. Do pucharków wykładamy pokruszone herbatniki, na to wykładamy bananową masę serową i ozdabiamy skarmelizowanym plaserkiem banana.

 serniczek_bananowy_P21401751

 

Zachęcam do przeglądania aktualnych gazetek:


s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_biedronka4s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_carrefour1s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_lidl5

Tagi: deser
00:00, agawa1984 , Desery
Link Komentarze (6) »
poniedziałek, 12 stycznia 2015


sernik_z_piernikami_P1030035

Może i po świętach, może  i fotografia świąteczna, może i zawsze gości u nas w czasie świąt.. ale bywa u nas znacznie częściej.. i nic nie stoi na przeszkodzi by zagościł i u Was.. :) gdyby ktoś miał ochotę na wyjątkowo kremowy pyszny sernik, z zaskakującym wnętrzem i ciekawą prezentacją.. polecam gorąco.

sernik_z_piernikami_PC240267

Składniki:

-200 g herbatniki,

-90 g masło stopione,

-0,5 łyżeczki cynamom Prymat,

-0,5 łyżeczki Przyprawa do piernika,

-1 łyżeczka cukier puder,

-1 kg ser biały twarogowy,

-5 szt jaja,

-0,5 szkl sok z pomarańczy,

-1 opakowanie budyń waniliowy,

-1 szkl cukier,

- 2 opakowania pierniczki z nadzieniem,

polewa:

- 125 g masła,

- 0,5 szklanki cukru pudru,

- 3 łyżki wrzątku,

- 3 łyżki ciemnego kakao,

-1 łyżeczka żelatyny

- 1 łyżeczka glukozy

Ciasteczka z masłem i przyprawami mielimy blenderem. Następnie wykładamy ciasto na tortownicę o średnicy28 cmi delikatnie dociskamy je aby spód był zwarty. Tortownicę z ciastem wstawiamy na ok 15 minut do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy masę serową.

Ser miksujemy z jajkami i cukrem, w malakserze na najwyższych obrotach ok. pół minuty, na koniec miksowania dodajemy sok pomarańczowy i budyń (proszek).

Jajka ubijamy z cukrem, a kiedy utworzą jednolitą masę dodajemy ser. Miksujemy na najwyższych obrotach, a następnie dodajemy budyń (proszek). Miksujemy jeszcze chwilkę.

Wyjmujemy tortownicę z ciastem z lodówki i na spodzie układamy blisko siebie pierniczki. Na pierniczki delikatnie wylewamy masę serową. Sernik wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy ok 50 - 60 minut.

Sernik wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Kiedy sernik jest zimny, przygotowujemy polewę,  masło rozpuszczamy w rondelku z kakao i cukrem, zagotowujemy. Odstawiamy z ognia i dodajemy żelatynę rozpuszczoną we wrzątku. 

sernik_z_pierniczkami_PC240262

 

Zachęcam do przeglądania aktualnych gazetek:


s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_biedronka4s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_carrefour1s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_lidl5

piątek, 02 stycznia 2015

piernik_dugodojrzewajcy_PC240316

Wiem, że pewnie słodkości po świętach macie już zupełnie dosyć, pomimo wszystko ryzykuję i namawiam do upieczenia tego piernika. Do czasu aż nabierze mocy urzędowej (bo musi leżakować w lodówce ok. 1 miesiąc) przepełnienie poświąteczne dawno Wam minie i nabierzecie na nowo ochoty np. na tą aromatyczną korzenną słodycz.

myszka_PC240291

Składniki na dużą blachę (na cały piekarnik):

- 500 g miodu

- 1,5 szklanki cukru

- 250 g masła

- 1 kg mąki pszennej

- 3 jajka

- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

- pół szklanki mleka

- pół łyżeczki soli

- 2-3 opakowania przyprawy do piernika (dałam 2)

do przełożenia:

- 2 słoiki powideł śliwkowych

polewa:

- 125 g masła,

- 0,5 szklanki cukru pudru,

- 3 łyżki wrzątku,

- 3 łyżki ciemnego kakao,

-1 łyżeczka żelatyny

- 1 łyżeczka glukozy

 W garnku na małym ogniu rozpuszczamy miód, cukier i masło. Doprowadzamy prawie do wrzenia i studzimy. Sodę rozpuszczamy w mleku. Przy pomocy miksera i spiralnych jego końcówek mieszamy z pozostałymi składnikami. Ciasto ma konsystencję bardzo gęstej śmietany. Przelewamy je do naczynia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce (trzymałam na najwyższej półce w lodówce) na ok 1 miesiąc.  Na ok. 3 dni przed świętami ciasto wyjmujemy i dzielimy na 3 części.

 Każdą część rozwałkowujemy na placek (około 0,5 cm), lekko podsypując mąką. Ciasto jest bardzo plastyczne i dobrze się je wałkuje. Rozwałkowane placki przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp 170 stopni 15-20 minut.  Odstawiamy do ostudzenia. 

 Upieczone placki przekładamy powidłami śliwkowymi (słoik na każdą warstwę) i obciążamy równomiernie. Odstawić na 2 dni w temp. pokojowej, najlepiej zawinąć w ściereczkę żeby piernik nie wysychał. Po upływie 2 dni polewamy polewą czekoladową ->  masło rozpuszczamy w rondelku z kakao i cukrem, zagotowujemy. Odstawiamy z ognia i dodajemy żelatynę rozpuszczoną we wrzątku. 

 Piernik podajemy pokrojony na kawałki o grubości ok 1-1,5 cm.

 Ścinki z ciasta które zostały przed upieczeniem,  można  przeznaczyć na upieczenie pierniczków ( mi wyszło ok 30-40szt.)  

piernik_dlugodojrzewajacy_PC240297

Na przepis skusiła mnie Ania i bardzo dobrze zrobiła

 

Zachęcam do przeglądania aktualnych gazetek:


s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_biedronka4s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_carrefour1s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_lidl5

wtorek, 30 grudnia 2014

Rok dobiega końca, czas na dokonanie podsumowań, planów i postanowień na kolejny rok. Analizując ostatni blogowy rok zauważyłam, że na blogu pominęłam moje gościnne występy w naszej lokalnej prasie. Było mi się bardzo miło gdy pani z redakcji powiedziała, tyle ciepłych słów na temat mojej bloggerskiej pracy i zaproponowała mi rolę kulinarnej "redaktorki" . Przygotowaliśmy  razem do świąt mieszkańców Jaworzna, gdyż co tydzień widywaliśmy się w rubryce "Święta ze Smakiem Chwili". Wywiad znajduje się tutaj a poniżej podglądy z mojej kulinarno - świątecznej rubryki.

jawo

Z wykształcenia magister turystyki międzynarodowej w praktyce pracownik administracyjny organów ścigania w Jaworznie

Mam wspaniałego męża i kochanego 4 letniego synka – mówi. Nasza rodzina pełna jest rodzinnych tradycji, począwszy od rodzinnej wigilii i sianka pod obrusem czy wielkanocnego śniadania z żurkiem kończąc na rodzinnych spotkaniach weekendowych przy dobrym domowym cieście.

Prowadzi blog kulinarny Smak Chwili www.smakchwili.blox.pl Co skłoniło ją do założenia bloga?

Stworzyłam to miejsce – wyjaśnia – początkowo z wygody, gdyż wiedziałam, że jeśli zapiszę tu przepis to zawsze tutaj go znajdę, a nie tak jak wcześniej gdy kartki z przepisami, zawsze w nie odpowiedniej chwili w magiczny sposób znikały. Z czasem jednak to miejsce stało się czymś więcej niż przechowalnią przepisów. Zaczęłam poświęcać mu coraz więcej czasu i zaangażowania, stawiam sobie coraz wyżej poprzeczkę, aż w końcu stał się moją miłością i codziennością.

Stawiam wszystko na zdrową kuchnię, bez konserwantów, nie ociekającą tłuszczem – wręcz dietetyczną. Słodkości co prawda tą dietetyczność troszkę psują, no ale jakby to było bez nich?

Prowadzenie bloga połączone z opieką nad dzieckiem – mówi – pracą zawodową i domowymi obowiązkami jest nie lada wyzwaniem, ale staram się to pogodzić, dlatego też wpisy nie pojawiają się tak często. Każda „moja” wolna chwila poświęcona jest blogowaniu: gotowaniu, pieczeniu,robieniu zdjęć i pisaniu wpisów na bloga.

Czy lubi gotować? Oczywiście że lubię – odpowiada – żałuję tylko że mam teraz na to mniej czasu, ale i tak staram się aby w moim domu jedzenie było urozmaicone, smaczne i zdrowe, bez zbędnej chemii, konserwantów i przetworzonej żywności.

Co daje jej radość i szczęście?

W moim przypadku jest to sprawianie przyjemności rodzince serwując pyszności. Szczęśliwy syn i mąż daje mi wiele radości. Moje sukcesy blogowe, kulinarne dają mi również wiele radości. Dodatkowo podróże te małe i duże i dobre jedzeniezawsze poprawiają mi nastrój.

Gdzie chce pojechać i co zobaczyć?

Co roku obiecuję sobie, że wyjadę wiosną do Holandii albo zainspiruję się kulinarnie codziennym życiem w Toskanii, jednak zawsze brakuje czasu i pada wybór na szybki urlop w ciepłych krajach. O tych nie realnych podróżach nie mówię na głos, w końcu trzeba mieć również marzenia, aby kiedyś mogły się spełnić

Podstawową zasadą, którą kieruje się w życiu jest zasada „Czyń dobro a ono do ciebie wróci” i „uśmiech przyciąga uśmiech”. W jej przypadku się to sprawdza.

Nie lubi fałszu, obłudy i próżności.

Najważniejsze w jej życiu jest to, aby być szczęśliwym i robić to, co uszczęśliwia i mieć pozytywne nastawienie do świata.

Z pewnością nie może się oprzeć tortowi bezowemu Pavlova z masą mascarpone i owocami, temu deserowi nigdy nie umiałaby powiedzieć „NIE”.
Chcę aby czytelnicy mojego bloga chcieli do niego wracać – mówi – aby zaskakiwały ich moje przepisy swoją efektywnością i łatwością wykonania. Aby wykonane przeze mnie fotografie podobały się odbiorcom i kto wie może kiedyś nawiążę wyjątkową współpracę.

Szczególnie zachwyca ją piękno natury, zwierzęta, krajobrazy, głębiny. Uwielbia nurkować i ten podwodny świat zachwyca ją za każdym razem. Zachwycają ją również prozaiczne sprawy dnia codziennego m.in. nowe umiejętności jej synka, wyjątkowo skomponowany sos do makaronu czy też gwieździste niebo.

wywiad

Tak nastrajaliśmy się z jaworznickim tygodnikiem "Co Tydzień" do Świąt Bożego Narodzenia.

ctco_tydzienswieta_ze_smakiem_chwili

 

czwartek, 25 grudnia 2014

wesoych_swiat_PC240279

By kapusta i groch poszła w całości,

By z karpia nie połknąć ani jednej ości,

By kota przytulić o północnej porze,

By następne wakacje spędzić nad morzem.

Wiem, że to mało na jedne życzenia, więc życzę Wam marzeń wartych spełnienia! 

Wesołych Świąt życzy Smak Chwili

17:07, agawa1984
Link Komentarze (1) »
czwartek, 11 grudnia 2014

salatka_z_brokulem_i_cebulkami_PB220203

To szybka i bardzo smaczna sałatka, idealna na każdą okazję. Na urodziny lub do pracy, myślę że byłaby też ciekawą odskocznią od typowej jarzynówki jeśli robicie takową na świąteczny czas. Przełożony brokuł taką sałatką wygląda efektownie i stanowi tym apetyczną samym ozdobę stołu. 

Składniki:

- 250 g makaron ryż (u mnie z Lubelli)

- mieszanka warzyw konserwowych (marchewka, groszek)

- puszka kukurydzy

- 300 g cebulki perłowej konserwowej 

- 300 g szynki konserwowej (można zamienić na smażony filet z kurczaka w ziołach)

- 250 g papryki konserwowej

- 3 ogórki konserwowe

- 1 brokuł

- 2 jajka

- średni słoik majonezu lub jogurt naturalny z dwoma ząbkami czosnku w wersji fit

Ugotowany makaron, przelewamy zimną wodą,  odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie lub na parze,następnie również odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie kroimy w kostkę paprykę, szynkę konserwową, ogórka i jajko. Dodajemy cebulkę, mieszankę warzyw konserwowych, ostudzony makaron na koniec mieszamy z majonezem lub z jogurtem z czosnkiem. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, dokładnie mieszamy. W półmisku układamy na spodzie warstwę ugotowanego brokuła, na niego wykładamy część przygotowanej sałatki, znów układamy warstwę brokuła i na wierzch resztę sałatki. Ozdabiamy wierzch ugotowanym brokułem.

salatka_brokuowa_z_cebulkami_PB220205

 Może zainteresuje Cię również:

ananasIMG_3642_300x3002warstwowa_salatka_z_tunczykiem_P5040038i_300x3003  

 

Zachęcam do przeglądania aktualnych gazetek:


s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_biedronka4s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_carrefour1s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_lidl5

środa, 10 grudnia 2014

wodka_lodowa__iceowkaPB220286

Zimowy czas przed nami. Postanowiłam, że w tym mroźnym akcencie zaproponuję mocniejszy trunek. Do jego przygotowania potrzebne są cukierki lodowe ICE i wódka. To taki babski likierek idealny na pogaduchy w zimowe wieczory. 


wodka_lodowa_PB220315Wykonanie banalne - cukierki mocno rozdrabniamy blenderem, rozdrabniaczem lub po prostu tłuczkiem w worku. Odlewamy ok 100  ml wódki, do butelki przy użyciu lejka wsypujemy rozdrobnione cukierki, jeżeli jest jeszcze miejsce dolewamy wódki, która była wcześniej odlana. Zakręcamy butelkę i wstrząsamy butelką, mieszając całą zawartość do momentu całkowitego rozpuszczenia.wodka_lodowa_PB220318

Zachęcam do przeglądania aktualnych gazetek:


s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_biedronka4s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_carrefour1s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_lidl5

poniedziałek, 01 grudnia 2014

ciasteczka_re_PB2204381
Te ciasteczka są wyśmienite na każdą okazję. U nas gościły na urodzinkach synka i przyznam, że dzieciaczki od razu zwróciły na nie uwagę. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu a w dodatku bardzo smaczne.  Są bardzo aromatyczne i wystarczą tylko 3 składniki aby je przygotować, są to: ciasto francuskie, jabłka, cynamon no i odrobina cukru i za parę chwil po mieszkaniu roznosi się piękny aromat szarlotki.
ciastka_rozyczki_PB220233

Składniki:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego

- 2 jabłka z czerwoną skórką

- sok z 0,5 cytryny

- 1 szkl. wody

- 3 łyżki cukru

- 1 żółtko

- cukier i cynamon do posypania

 Ciasto francuskie rozmrażamy. Jabłka przekrawamy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki ok. 3 mm. Sok z cytryny gotujemy z wodą i cukrem. Pokrojone jabłka dodajemy do syropu i podgrzewamy przez ok. 2 min., aby zmiękły (trzeba jednak uważać aby się nie rozgotowały). Wyjmujemy je z syropu i studzimy. Ciasto rozwijamy i kroimy na 2-cm pasy, obsypujemy cukrem i cynamonem. Na paskach z ciasta francuskiego układamy plasterki jabłek, w ten sposób aby lekko na siebie zachodziły, a część z czerwoną skórką wystawała ok. 1 cm nad brzeg ciasta. Zwijamy paski z jabłkami w luźne ruloniki przypominające róże. Formę do pieczenia wykładamy papierem i układamy dobrze sklejone różyczki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 15- 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st C.

ciasteczka_royczki_PB210138


A w sklepach tyle rozmaitości, zapraszam do przeglądnięcia gazetek.
s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_lidl_11s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_biedronka_11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

czwartek, 27 listopada 2014

pomidorowe sledzie_w_miodzie
Jedne z moich ulubionych śledzi, na słodko - kwaśno. Bardzo proste w przygotowaniu, zawsze goszczą u nas w świątecznym okresie. Idealnie nadają się również wszelakie imprezy okolicznościowe. Przygotowuje się je na prawdę bardzo szybko i można je (a wręcz wskazane jest) przygotować te śledzie dzień lub dwa przed imprezą.

Składniki:

- 70 dkg śledzi matiasów (wcześniej wymoczyć je w wodzie)

- 6 dużych cebul

- 2/3 szklanki oleju

- 3 łyżki miodu

- duży koncentrat pomidorowy

- 1/2 szklanki octu

 

Śledzie moczymy w wodzie, co najmniej 2 godziny. Po wymoczeniu kroimy je w paseczki o szer. ok. 1 cm.

Na patelnie dajemy olej i cebulę pokrojoną  w piórka. Gdy się nam cebulka zeszkli dodajemy resztę składników, mieszamy, chwilę gotując. Pomidorowo-miodową zalewę odstawiamy do wystudzenia. Gdy wystygnie mieszamy z pokrojonymi śledziami. Najlepiej smakują gdy postoją przynajmniej dobę chłodnym miejscu i smaki przejdą sobą. 

 

pomidorowe sledzie w miodzie

Zachęcam do przeglądania aktualnych gazetek:


s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_biedronka4s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_carrefour1s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_lidl5

wtorek, 25 listopada 2014

tort_kraina_lodu_PB220382
Minęło już kilka dni od momentu jak świętowaliśmy urodzinki mojego synka. Z uwagi na to, że całą rodziną uwielbiamy Krainę Lodu nie musiałam się długo zastanawiać jakiego torcika sprawić synkowi. Przygotowałam czekoladowe biszkopty, masę waniliową. Biszkopty nasączyłam sokiem malinowym, wysmarowałam czekośliwką, na to masa waniliowa, biszkopt i tak 3 razy. Całość wysmarowałam masą waniliową i obłożyłam masą plastyczna wykonaną z pianek marshmallows. Przystroiłam figurkami z Krainy Lodu i dekoracjami, które nabyłam w Lidlu.
tortPB220329


tort_kraina_lodu_PB220379
A taka była reakcja mojego synka na tort:
PB220485

Zachęcam do przeglądania aktualnych gazetek:


s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_biedronka4s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_carrefour1s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_lidl5

poniedziałek, 24 listopada 2014

salatka_z_szparagami_i_ososiem_PB230127

Wysokobiałkowa sałatka o wyjątkowym aromacie. stanowiąca urozmaicenie dla osób będących na diecie i pragnących zdrowo się odżywiać. Jest bardzo szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna. Połączenie białka z kurzych jaj zawartych w newelli, szparagów, łososia wędzonego z pewnością przypadnie do gustu osobom odchudzającym się, dbającym o swoją figurę i  przyrost masy mięśniowej jak i smakoszom nie będącym na diecie.

saatka_z_szparagami_ososiem_newella_PB230129

Składniki:

- 1 szkl. ryżu

- 200 g newelli wędzonej

- 100 g szparagów konserwowych

- 100 g łososia wędzonego

- 150 g cebulki perłowej konserwowej

- mieszanka warzyw konserwowych do sałatki  (groszek, kukurydza) 

- 5 łyżek jogurtu naturalnego + 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku

- sól, pieprz cytrynowy

Ryż ugotować i ostudzić. Newellę, łosoś wędzony i szparagi pokroić na mniejsze części. Wszystkie składniki razem wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem cytrynowym. Odstawić do lodówki na min, 2 godz. aby smaki przeszły. Podajemy schłodzoną.

salatka_newella_PB230131

Przepis dodaję do akcji:

Gotuj z Newellą

niedziela, 23 listopada 2014

sushi newella

Każdy zasługuje na to co najlepsze. Szczególnie osoby które codziennie walczą o siebie i ze słabszą stroną siebie, wszystko po to by czuć się lepiej i lepiej wyglądać. Ten przepis dedykuje  wszystkim osobom na diecie i sportowców. To te osoby codziennie dbają aby ich dieta miała odpowiedni skład i to oni właśnie często muszą odmawiać sobie kulinarnych przyjemności. Dzisiaj nie odmawiamy sobie eleganckiej i  smacznej dietetycznej kolacji wzbogaconej  w dodatkowe białko dzięki nowości na rynku tj. newelli wędzonej. To mój polski odpowiednik sushi, kapusta jest zawsze mile widziana u osób na diecie. Wędzona newella w połączeniu z łososiem pięknie współpracuje, nadając piękny aromat i bogaty smak potrawie. 

kapusciane sushi newella

Składniki:

- 2 liście kapusty włoskiej

- 1 szklanka ryżu

- 1 szkl. wody

- 2 łyżki octu ryżowego

- 1 łyżeczka soli

- 3 łyżeczki cukru

- 100 g newelli wędzonej

- pół papryki 

-150 g łososia wędzonego w plastrach

Liście kapusty gotujemy na parze. 

Ryż płuczemy i moczymy w wodzie przez 30 min, po tym czasie wylewamy wodę i płuczemy ryż. Ryż zalewamy wodą i gotujemy ok. 5 minut na dużym ogniu i później ok. 10 min. na małym ogniu, w międzyczasie w garnuszku rozpuszczamy cukier, sól  z octem ryżowym, podgrzewamy całość do całkowitego rozpuszczenia, nie doprowadzamy do wrzenia. Zalewę odstawiamy do ostudzenia.  Następnie ryż łączymy z 1-2 łyżkami zalewy octowej.

Na ugotowany liść kapusty wykładamy ryż, następnie układamy na ryżu plastry łososia skropione sokiem z cytryny. Na środku łososia układamy pokrojoną w słupki o grubości 1 cm newellę wędzoną z obu stron newelli obkładamy 0,5 plastrami papryki, tak aby papryka przylegała do newelli. Zwijamy liść kapusty, ostrożnie, aby liść się nie przerwał a cała zawartość była zwarta.

kapusciane_sushi_PB230161

Przepis dodaję do akcji:

Gotuj z Newellą

czwartek, 13 listopada 2014

pieczony_kurczak_z_warzywami_P8310020Idealna propozycja na  wyjątkowy obiad zaplanowany na dzień w którym czasu na przygotowanie nie będziemy mieli zbyt wiele. Wystarczy bowiem tylko 15 min na przygotowanie i obiad robi się sam. Aromatyczny, apetyczny i sycący.

Składniki:

- 1 kurczak

- 4 ziemniaki

- 2 marchewki

- 1 cebula

- 0,5 papryki żółtej

- 10 cm kawałek pora

- ćwierć małego selera

- 4 ząbki czosnku

- 3 łyżki oleju rzepakowego

- sól, pieprz, curry

Warzywa obieramy i kroimy w średniej grubości plasterki. Warzywa mieszamy ze sobą, układamy w naczyniu żaroodpornym. Solimy je, pieprzymy i polewamy oliwą. Czosnek obieramy i kroimy w słupki. Umytego kurczaka nakłuwamy nożem i w te miejsca nadziewamy pokrojonym czosnkiem. Na warzywach układamy kurczaka, solimy go i obsypujemy curry. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 1 godz. w temp. 200 st.

Zaglądajcie do gazetek:
s3_viewer_small_Lidl-00
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

06:24, agawa1984
Link Komentarze (6) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 17
| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zakładki:
Cała ja
O mnie trochę prywatniej
Rozdziały
lody
Ciasta
Torty
Muffiny
kod znacznika ilustracji
Drugie danie
Makaronowe love
sałatki
Koktajle
dietetyczniei
desery




Smak Chwili .. on Bloglovin" href="http://www.bloglovin.com/en/blog/5978199">Follow on Bloglovin

Tutaj znajdziesz interesujące przepisy:

New Page 1
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Durszlak.plOdszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl