Smacznie, zdrowo, kolorowo ...
wtorek, 28 października 2014

jogurtowa_owsianka_PA250343

To zdecydowanie najczęściej goszczące na moim stole i najbardziej lubiane przeze mnie śniadanie. Łączące dobre z pożytecznym, a raczej pyszne ze zdrowym. Pewnego rodzaju powiązanie zdrowego śniadania, bogatego w błonnik z oryginalnym deserem bogatym w intensywnie owocowy smak. Możliwy do przygotowania również w pracy, sama często preferuję takie śniadania w pracy z tym właśnie dżemem.

Składniki:

- 2 łyżki otrąb owsianych

- 2 łyżki otrąb pszennych

- 2 łyżki dżemu morelowego Łowicz

- 200 ml jogurtu naturalnego

Otręby wsypujemy do miseczki, zalewamy wrzątkiem nie przekraczając poziomu wody ponad otręby, odczekujemy ok. 3 minuty aż otręby napęcznieją (można ten etap pominąć, jeśli wolimy suche otręby)wykładamy dżem morelowy Łowicz na wierzch wylewamy jogurt naturalny. Przyozdabiamy żurawiną i ulubionymi owocami.

jogurtowa_owsianka_z_dzemem_PA250339

A w sklepach tyle rozmaitości, zapraszam do przeglądnięcia gazetek.

 

 

Tagi: deser
06:18, agawa1984 , Śniadanie
Link Komentarze (6) »
poniedziałek, 27 października 2014

torcik_niadaniowy_z_demem_i_limonkowym_serkiem_mascarpone__PA250244

Nie raz już pisałam, że z tak prostych rzeczy które mamy w zasięgu ręki możemy wyczarować coś wyjątkowego i tym samym sprawić przyjemność drugiej osobie. Czy jest coś przyjemniejszego od dostania śniadania do łóżka? Tak! Przyjemniejsze jest dostanie wyjątkowego śniadania w postaci bajecznego mini torcika z grzanek z chleba tostowego przełożonego limonkowym serkiem mascarpone i  słodziutkim i aromatycznym dżemikiem. Tak  rozpoczęty dzień musi być udanym dniem :) Życzę wszystkim takich poranków :)

 

torcik_niadaniowy_z_demem_i_limonkowym_serkiem_mascarpone_PA250232

 Składniki na 2 torciki śniadaniowe:

- 4 kromki chleba tostowego

- 100 g serka mascarpone

- 1 limonka

- 3 łyżeczki cukru pudru

- 5 łyżek dżemu morelowego Łowicz 

Z chleba tostowego szklanką wycinamy koła, opiekamy w tosterze lub na rozgrzanej patelni. Mascarpone miksujemy mikserem z cukrem pudrem i sokiem z limonki, powstałą masę przekładamy do szprycy cukierniczej i wyciskamy na pierwszym krążku tostowego krążka, na masie limonkowej układamy warstwę dżemu przykrywamy kolejnym krążkiem i ponawiamy czynność z masą mascarpone i dżemem. Dekorujemy truskawką lub maliną z plasterkiem limonki. Serwujemy ukochanej osobie  do łóżka mówiąc "Dżem dobry kochanie" :)

torcik_niadaniowy_z_demem_i_limonkowym_serkiem_mascarpone_PA250230

 Przepis dodaję do akcji: 

 

Dżem dobry, pobudka

 

A w sklepach tyle rozmaitości, zapraszam do przeglądnięcia gazetek.

 

niedziela, 26 października 2014

wytrawne_muffiny_makaronowe_PA250379

Wczoraj świętowaliśmy światowy dzień makaronu, nie byłabym sobą gdybym również nie uczciła tego święta. Postanowiłam uczcić ten wyjątkowy dzień, otwarłam lodówkę wybrałam ulubione składniki i stworzyłam nietuzinkową potrawę w postaci wytrawnych muffinek makaronowych, u mnie w ruch poszły - papryka, oliwki, pieczarki, por,  boczek i oczywiście piękny kolorowy makaron  Czaniecki świdry. Te  muffinki są idealnie  na niebanalne drugie śniadanie do pracy, na uczelni, na wycieczkę czy też jako przystawka imprezowa.  Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a w dodatku bardzo smaczne aromatyczne i efektownie się prezentujące dzięki ciekawej fakturze makaronu i dodatków.Wytrawne_muffiny_makaronowe_PA250377

Składniki:

- makaronu Czaniecki Świder

- 1/4 papryki czerwonej

-1/4 papryki żółtej

- 3 pieczarki

- 10 oliwek

- 5 cm kawałek pora

- 50 g boczku

- 70 g sera żółtego

- 3 jajka

- 50 ml śmietany kremówki

- sól, pieprz,oregano

 

Makaron gotujemy al'dente. Paprykę i boczek kroimy w kosteczkę, oliwki w kółka, pora w krążki, pieczarki w paseczki. W miseczce mieszamy ze sobą jajka, żółty ser starty na tarce, śmietanę kremówkę i przyprawy. Do silikonowej formy na muffinki układamy makaron z wymieszanymi dodatkami i polewamy jajeczno-serowym sosem z miseczki. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika  w temp. 180 st. C i pieczemy ok 10 min. lub do momentu gdy wierzch stanie się złoty i jajko się zetnie.

wytrawne_muffinki_makaronowe_PA250381

Przepis dodaję do akcji

 

zBLOGowani.pl

 

 

15:11, agawa1984 , Makarony
Link Komentarze (6) »
czwartek, 16 października 2014

Bardzo miło mi ogłosić, że eksperymentować z książką "Fotografia kulinarna dla blogerów" będą:

- Ewa przy fotografowaniu problematycznej  zupy koperkowej 

- Emciapichci przyrządzając nie zawsze fotogeniczne żeberka 

- Edyta prezentując swoje burgery z kaszy jaglanej w sposób elegancki i apetyczny

Wyróżniona ze zgłoszeń facebookowych

- Justna W.  pokazując nam apetyczną fotografię  kaszy jęczmiennej ala risotto stosując się do rad Matta Armendariza

Gratuluję i czekam na dane adresowe niezbędne do wysysłki nagrody :)

poniedziałek, 13 października 2014


buraczane_latte_PA120237

Gdy podałam ten napój moim najbliższym, moim pierwszym skojarzeniem było "wygląda jak latte" gdyż oddzieliły się 3 warstwy od momentu wlania do szklanki aż do czasu podania ich.  Ten napój poza wyglądem przewagę nad kawowym napojem, że on na prawdę postawi nasz organizm na nogi, gdyż jest tzw. bombą witaminową.

Składniki:

- 5 dużych buraków ćwikłowych

- 5 dużych jabłek

- 4 marchewki

- 0,5 cytryny

 Marchewkę i buraki obieramy ze skórki, umyte jabłka dzielimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne, z cytryny również usuwamy skórkę. Wszystkie składniki przepuszczamy przez sokowirówkę. Uzyskany sok mieszamy i przelewamy do szklanek. Odstawiamy na ok 5 minut w tym czasie utworzą nam się 3 warstwy kolorystyczne soku.

buraczane_latte_PA120231

 

A w sklepach tyle rozmaitości, zapraszam do przeglądnięcia gazetek.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

środa, 08 października 2014

kiszona_kapusta_z_zasmazana

Mamy piękną złotą  jesień, pełną pięknych kolorów i opadających liści. Niestety jest to również czas kiedy to nasza odporność jest słabsza i jesteśmy bardziej skłonni do zachorowań. Aby naturalnie wzmocnić naszą odporność postawiłam na obiady pełne witamin. Kapusta kiszona ostatnio często gości, jako dostawca witamin i zdrowia naszej rodzinie w różnej postaci. Ostatnio moi chłopcy zachwycali się tą zasmażaną kapustą kiszoną. Uwielbiam tę porę roku i tę kapustę :)

Składniki:

- 0,5 kg kiszonej kapusty

- 1 marchew

- duża cebula

- ok 2 łyżki oleju rzepakowego

- 3 średnie liście laurowe

- 3 kulki ziela angielskiego

- ok. 2 łyżki mąki pszennej

- 1 łyżka sosu sojowego

- ok.  1 łyżeczka cukru

- sól, pieprz

Kapustę zalewamy wodą, dodajemy marchew, ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy aż kapusta zmięknie, ok. 30 min. Na oleju podsmażamy cebulę, następnie zasypujemy ją mąką, chwilę zasmażamy na jasny kolor. Odlewamy do zasmażki wodę z ugotowanej kapusty, dokładnie mieszamy tak aby powstała gęsta zasmażka. Dodajemy kapustę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sosem sojowym.

 

kiszona_kapusta_zasmaana_PA050199

A w sklepach tyle rozmaitości, zapraszam do przeglądnięcia gazetek.

 

 

niedziela, 05 października 2014

estilo_i_smakchwili_PA050199

Kochani, chwalę się ...  W najnowszym magazynie e!stilo możecie zobaczyć moje przepisy  Polecam magazyn, każda kobieta znajdzie tam coś dla siebie. Sama mam ciężko oderwać się od tego magazynu i artykuł za artykułem wciąga mnie coraz bardziej.  Magazyn e!stilo zgadza się z moim światopoglądem, promuje zdrowie, zdrowy tryb życia, eko jedzenie, opisuje ciekawe miejsca na ziemi, interesujące zawody. 

estilo i smak chwili

Dla mnie to wielkie wyróżnienie zaistnieć w tak wyjątkowym magazynie i i zostać uznanym przez redaktorów za jeden z ciekawszych blogów. Miło mi bardzo.. 

estilo_i_smak_chwili_PA0501862

Ten wpis nie jest sponsorowany, po prostu  rekomenduję ten magazyn z czystym sumieniem, bo wiem, że się nie zawiedziecie a ja chcę dla moich czytelników wszystkiego co najlepsze! :)

 

sobota, 04 października 2014

zupa_jarzynowa_P7210091

Lato pożegnało się z nami już chyba na dobre, liście drzew żółkną i opadają z drzew. Jedyne na co mamy ochotę to ciepłe dania. Ta zupa gości u nas zdecydowanie najczęściej. Ze względu na jej smak, czas przygotowania i prostota w wykonaniu. Gdybym miała przypisać porę roku do tej zupy wybrałabym właśnie jesień..  kolorystyka i sezonowość warzyw podsuwa mi właśnie na myśl tą porę roku. 

Składniki:

- 2 marchewki

- 1 pietruszka

- ćwierć selera naciowego

- 4 skrzydełka drobiowe lub porcja rosołowa

- fasolka szparagowa

- pół małej cukinii

- 1 ziemniak

- ćwierć małej dyni

- gałązka lubczyku

- kilka różyczek kalafiora

- 1 łyżeczka suszonych włoszczyzny

- sól, pieprz, liść laurowy, czubryca zielona

 

Do dużego szybkowara wkładamy wszystkie składniki i zalewamy wodą do zaznaczonego dozwolonego poziomu. Wstawiamy na palnik, w momencie kiedy zupa zacznie wrzeć, szybkowar zacznie mocno syczeć lub nawet piszczeć, zmniejszamy płomień ognia na najmniejszy i trzymamy tak ok 8-10 min. Następnie odcinamy całkowicie ogień i czekamy aż szybkowar sam się odblokuje, i tym samym zupa dojdzie a my będziemy mogli otworzyć pokrywkę. Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem

 

zupa_jarzynowa_P7210083

 

A w sklepach tyle rozmaitości, zapraszam do przeglądnięcia gazetek.

 

 

 

 

 

niedziela, 14 września 2014

 

fotografia_kulinarna_dla_blogerow_P90800831


„Fotografia kulinarna dla blogerów”  to idealna książka dla tych którzy wciąż pracują nad jakością swojego bloga, zdjęć, dla tych którzy cenią dobre rady fachowych osób i wciąż eksperymentują aby blog był coraz to lepszy. 

To książka pięknie wydana przez wydawnictwo Helion, niczym album, każde zdjęcie apetycznie się prezentuje na odpowiedniej grubości i połysku kartkach.

 Książka pełna cennych rad, pisana lekkim językiem, odnosi się wrażenie jakby mówił do nas bezpośrednio przy kawie, z dawką humoru.  Z ogromem zdjęć, różnymi porównaniami tych samych scen przy różnych parametrach.

Matt Armendariz autor książki „Fotografia kulinarna dla blogerów” i bloga mattbites.com wyszedł z pomocną ręką do osób które chcą poprawić jakość swoich zdjęć na blogu jak również dla tych którzy zastanawiają się nad założeniem bloga.

 Autor podzielił swoją książkę na IV części:

Pierwszy :  Elementarz – w którym znajdziemy podstawowe informacje na temat aparatów, głębi ostrości, podstaw oświetlenia, sprzętu którego warto użyć aby zdjęcia były jeszcze lepsze. Autor pomoże nam w tym dziale również zrozumieć balans bieli i podpowie jak to wszystko okiełznać w postprocessingu czyli podczas edycji zdjęć cyfrowych.

 fotografia_kulinarna_P9140130

Kolejna część to „Kreatywność”  każdy bloger wie jak ważny jest to element w pracy blogera. Matt  z dużą dawka dobrego humoru opowiada tutaj o regułach: trójpodziału, wyśrodkowania, akcentowania pustej przestrzeni, trzy czwarte, różnych perspektyw. Doradzał kiedy użyć duże zbliżenia a kiedy lepiej ich unikać. Autor poruszył tutaj istotny temat kątów i perspektyw używanych podczas robionych zdjęć. Książka pełna jest apetycznych fotografii z załączonymi  z boku jakby odręcznie napisanymi uwagami autora.

„Stylizacja” to kolejny dział który jest bardzo przydatny ambitnemu blogerowi, tutaj dowiemy się jak istotne są  talerzyki, miseczki, nakrycia stołu, blaty, szkło, kubki i jak ich użyć aby zdjęcie było jeszcze bardziej apetyczne.

 fotografia_kulinarna_dla_blogerow_P9140145

W ostatnim dziale „Kruczki i sztuczki, czyli praktyka”  poznamy dziesięć porad Matta dla fotografów kulinarnych, oraz dowiemy się jak zachować się podczas fotografowania w restauracji. Rozgryziemy też problematykę potraw trudnych do sfotografowania takich jak np. nieszczęsnych zup, ciastek, ryżu, makaronów, mięsa oraz jakże lodów przy których trzeba działać ekspresowo.


fotografia_kulinarna_dla_blogerw_P8240225

 Dzięki uprzejmości wydawnictwa Helion mam dla Was 3 egzemplarze książek do rozdania na blogu i 1 książkę na facebooku.

Co należy zrobić, żeby ją zdobyć?

  W komentarzu napisać jakie było by pierwsze danie sfotografowane, po zastosowaniu się do rad Matta Armendariza, czyli po przeczytaniu jego książki :)

Konkurs trwa do 14.10.2014 r. zostawiajcie namiary na siebie przy komentarzu albo śledźcie bloga i facebooka w czasie ogłoszenia wyników.

 Zapraszam również na facebookowy Smak Chwili  tam też można zdobyć tę wspaniałą książkę, poprzez kliknięcie udostępnij  i spełniania tego samego zadania co na blogu, czyli wpisaniu w komentarzu, jakie byłoby pierwsze danie sfotografowane, po przeczytaniu książki FOTOGRAFIA KULINARNA dla blogerów

Tagi: konkurs
12:59, agawa1984
Link Komentarze (35) »
środa, 10 września 2014

muszle_zapiekane_P82402201

Uwielbiam dania makaronowe, a to danie to już w ogóle strzał w 10tkę jeśli chodzi o moje ulubione smaki. Jest tutaj wszystko co uwielbiam, makaron, szpinak, drób, czosnek, świeże pomidory, cebula i cheddar. Przygotowanie tego dania jest trochę czasochłonne, ale z przygotowanej porcji wystarczy na 2 dni dla 3 osobowej rodziny, jak w moim przypadku. Trzymałam się wiernie poleceń autorki przepisu i wyszło pysznie. Kolejne danie z typu makaronowe love :)

zapiekanka_z_muszli_ze_szpinakiem_P82402161

Składniki (2-3 porcje):

- 25 muszli makaronowych Lubella

- 250 g mięsa mielonego drobiowego

- ok. 450 g mrożonego szpinaku w liściach

- 4 dojrzałe pomidory

- 1/4 szklanki bulionu

- 2 niezbyt duże cebule

- 2 łyżki sosu sojowego

- 3 łyżki oliwy z oliwek

- 3 łyżki śmietany 12 lub 18 %

- 2 ząbki czosnku

- duża szczypta brązowego cukru

- duża szczypta estragonu, oregano, czubrycy zielonej

- duża szczypta czerwonej słodkiej papryki

- sól i pieprz

- ser cheddar - w promocji  ->TUTAJ <-kLIK

 

Muszle gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut. Odcedzamy je z wody na durszlaku. W czasie kroimy cebule. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki  i drobno kroimy.

Na patelni na wolnym ogniu rozmrażamy szpinak. Następnie przekładamy go do miski pozostawiając do przestygnięcia i dość drobno kroimy. Patelnię myjemy, osuszamy i rozgrzewamy na niej 2 łyżki oliwy z oliwek. Dokładamy 1 cebulę, podsmażamy przez 2 minuty, dodajemy rozdrobnione widelcem mięso mielone, podsmażamy około 8 minut, następnie dolewamy bulion i podsmażamy dalej przez 10 minut, do czasu aż woda wyparuje. Dodajemy pokrojony szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżkę sosu sojowego, po dużej szczypcie soli, pieprzu i estragonu. Mieszamy dokładnie i smażymy jeszcze przez chwilę.

Na drugiej patelni w tym samym czasie rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy druga cebulkę, podsmażamy ją przez 2 minuty i dodajemy pomidory. Smażymy je na średnim ogniu przez 20 minut. Następnie lekko studzimy i przy użyciu blendera rozdrabniamy. Dodajemy śmietanę, 1 łyżkę sosu sojowego, po dużej szczypcie soli, pieprzu, brązowego cukru i czerwonej słodkiej papryki. Mieszamy łyżką, w razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy sos pomidorowo-śmietanowy. Każdą muszlę nadziewamy 1 czubatą łyżeczką farszu z mięsa mielonego i szpinaku, układamy dość ciasno w naczyniu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Po przełożeniu na talerze muszle posypujemy odrobiną startego sera np. cheddar.

zapiekanka_z_makaronowych_muszli_ze_szpinakiem_P82402171

 

A w sklepach tyle rozmaitości, zapraszam do przeglądnięcia gazetek.
s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_lidl_11s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_biedronka_11

10:10, agawa1984
Link Komentarze (9) »
wtorek, 02 września 2014


lody_z_gorcymi_malinami_P8230089

Nie ma dla mnie lepszego deseru na poprawę nastroju, niż ten. A czas który potrzebny jest na zorganizowanie sobie i osoby którym chcemy poprawić samopoczucie, radośnie pieszcząc kubki smakowe – to max 10 min. Dla tej niesamowitej chwili przyjemności wystarczą najzwyklejsze lody śmietankowe lub waniliowe, garnuszek malin i nie obowiązkowo śmietana kremówka. Uwierzcie, nie ma osoby, która by się nie uśmiechnęła na widok takiego pucharka zdrowej przyjemności.

 Składniki na ok. 4 porcje:

 - 0,5 l malin

- 2 łyżeczki cukru

- mała śmietana kremówka

- 2 łyżeczki cukru pudru

- 1 l lodów śmietankowych lub waniliowych

 

Maliny przesypujemy do garnka, dodajemy cukier. Podgrzewamy  do momentu aż maliny puszczą sok, rozmoczą się jednak nie za długo by się nie zrobiła z nich całkowita paćka. Odstawiamy na chwilkę do lekkiego ochłodzenia (aby nie były wrzące). W międzyczasie ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno, na koniec dodając cukier puder. Następnie gorące maliny wykładamy do pucharków na dno, potem układamy gałki lodów, znowu polewamy malinami. Na wierzch wyciskamy szprycą do dekoracji tortów bitą śmietanę. Dekorujemy listkiem mięty i owocami malin.lody_z_goracymi_malinami_P8230111

A w sklepach tyle rozmaitości, zapraszam do przeglądnięcia gazetek.
s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_lidl_11s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_biedronka_11

05:00, agawa1984 , Desery
Link Komentarze (7) »
piątek, 29 sierpnia 2014

czekoliwka_P8190016

Śliwki pięknie obrodziły tego roku, zdecydowaną większość zamroziłam, by wtedy gdy nadejdzie odpowiednia chwila i chęć na ich spożytkowanie, wykorzystać zamrożone zapasy. Tą mniejszą część postanowiłam poddać eksperymentowi. I pierwszy raz zrobiłam czekośliwkę, lub jak to inaczej zwą nutellę śliwkową. Przyznam, że obawiałam się smaku.. Jednak finalnie efekt bardzo (to mało powiedziane) mnie zadowolił. Gdybym miała przyrównać smak do innego mi znanego, przypisałabym go do pralinek „śliwki w czekoladzie”. Mój synek początkowo był przerażony widokiem, i stwierdził, że to jest „obrzydliwe” jednak po pierwszej łyżeczce już stwierdził że to jest „przepychota!!!”. Wykorzystałam przepis z magazynu Moje smaki Życia.

 czekośliwka, śliwkowa nutella, powidła śliwkowe

Składniki:

- 1 kg wydrylowanych śliwek

- 200 g cukru

- 50 g czekolady gorzkiej

- 2-3 łyżki ciemnego kakao

 

Umyte i wypestkowane śliwki kroimy w mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka z grubym dnem i gotujemy na niewielkim ogniu do momentu, gdy owoce całkowicie się rozpadną czyli ok. 40 minut. Jeżeli widoczne są skórki i nie do końca rozpadnięte owoce, masę śliwkową miksujemy blenderem ręcznym, na gładką masę. Dodajemy cukier  i smażymy wolno na mniejszym ogniu ok. 20 min. często mieszając. Dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy i następnie dodajemy kakao i również mieszamy.  Zdejmujemy z ognia i jeszcze gorącymi powidłami napełniamy czyste słoiczki. Pasteryzujemy 15 min dowolną metodą.

 

czekośliwka, śliwkowa nutella, powidła śliwkowe




czwartek, 21 sierpnia 2014

Nalewka idealna dla miłośników gruszek, rozgrzewających i aromatycznych trunków. Przygotowana teraz, będzie idealna na chłodne jesienne lub zimowe wieczory w miłym towarzystwie. Niesamowicie aromatyczna i mocno rozgrzewająca.  Nie jest bardzo ostra w smaku. 

nalewka gruszkowa, nalewka z gruszek

poniedziałek, 18 sierpnia 2014

muffiny z jagodami, muffinki z borówkami, bananowe nadzienie

Bardzo lubię robić muffinnki ze względu na ich nieskończone możliwości smakowe, szybkość i bezproblemowość w przygotowaniu. Nawet miksera nie trzeba wyciągać by za 20 minut móc cieszyć się pyszna słodkością do kawy. Muffinki wykorzystują największą zaletę jaką jest sezonowość owoców dzięki czemu zyskują na różnorodności smakowej, te od pomysłu do upieczenia zajęły mi 20 minut, a wszystko dzięki temu że w miseczce uśmiechały się do mnie borówki, które podsunęły mi pyszny pomyśl na slodkość do kawy. 

 muffinki jagodowe, bananowe nadzienie

piątek, 08 sierpnia 2014

żelki, jogurtowe galaretki

To propozycja na deser dla osób które nie mają za wiele czasu lub chęci :) W końcu każdy z nas, ma takie chwile w życiu,  kiedy  budzi się w nas zwierze.. i jest nim najczęściej ... LENIWIEC ;) tak to idealny deser dla leniwców, wystarczy tylko rozpuścić galaretki i żelatynę.. reszta robi się już sama ;) a efekt końcowy jest bardzo zadowalający :) 

jogurtowe galaretki, deser galaretka, domowe żelki

wtorek, 05 sierpnia 2014

 

 

Nadeszła pora aby ogłosić zwycięzcę w konkursie organizowanym razem z magazynem e!stilo na danie kojarzące się z wakacjami w stylu eko, propozycje były bardzo różnorodne i wszystkie bardzo apetyczne. Musiałam wybrać jeden wyjątkowy..

poniedziałek, 04 sierpnia 2014

Kruche_z_bananowa_pianka_i_malinami

Lato w pełni,słońce grzeje,  maliny zaczynają dojrzewać w ogrodzie .. i na ten moment właśnie czekałam, aby  narwać świeżych malin i wykorzystać je do tego ciasta. Niebo w gębie.. Nawet tata, który jeśli chodzi o ciasta stwierdził "no takie ciasta, to możecie piec" Kruche, aromatyczne, z delikatną pianką i świeżymi kwaskowymi owocami.. Już wiem, że będzie gościć często w naszym domu. Na przepis natknęłam się na blogu Niebieskiej Pistacji, powiem krótko POEZJA! ;)

sobota, 02 sierpnia 2014

malinowy jogurt pitny

Upały pewnie już wszystkim dają się we znaki,  szukamy sposobu na orzeźwienie...  Moim sposobem na orzeźwienie się (szczególnie od wewnątrz) to mocno zmrożony jogurt pitny. Wykorzystuję do nich zamrożone maliny i mocno schłodzone składniki. Ten zdrowy i pyszny napój uwielbiają wszyscy domownicy, łącznie z tym najmniejszym :)

 

Składniki:

- 0,5 l zimnego jogurtu naturalnego lub maślanki

- 1 szkl. mocno schłodzonego mleka

- 2 szklanki malin można użyć również innych owoców (najlepiej zamrożonych)

- cukier lub miód do smaku

 

Wszystkie składniki miksujemy ze sobą blenderem. Można dodać kostki lodu i również je zmiksować. Napój przelewamy do szklanek i podajemy od razu do wypicia.

jogurt pitny


A w sklepach tyle rozmaitości, zapraszam do przeglądnięcia gazetek.
s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_biedronka_11s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_lidl_11

piątek, 01 sierpnia 2014

racuchy z rabarbarem i jabłkami

Wiem, że ostatnio rzadko pojawiają się wpisy, ale mam przejściowe kłopoty. Zostałam oszukana i walczę o nasze oszczędności, kosztem utraty czasu z rodziną, kosztem utraty smaku, kosztem braku sił na prowadzenie bloga. Walczę z bankiem, Getin Bankiem.. Te racuchy miały być na poprawę humoru, nie wiem jednak czy jakiekolwiek przepyszne jedzenie, byłoby w stanie  poprawić mi humor na myśl o bankach i odbudować do nich zaufanie. Racuchy jednak  bardzo smaczne, warto spróbować lepiej jednak w innych okolicznościach niż moje. 

Składniki:

- 3 szkl. mąki pszennej

- 2 jajka

- 2 szkl. maślanki

- 2 łyżeczki sody oczyszczonej

- ok. 4-5  łodyg rabarbaru

- 2 jabłka

- 4 łyżki cukru 

- 1 łyżeczka cukru waniliowego

- olej rzepakowy do smażenia

 

Rabarbar myjemy i ściągamy cienką  skórkę.  Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne. Wszystkie owoce kroimy na grubsze kawałki (ok. 1 cm). Mąkę mieszamy z cukrami i sodą oczyszczoną. Wlewamy maślankę i wbijamy jajka. Miksujemy zawartość mikserem. Konsystencja ciasta do racuchów powinna przypominać gęstą śmietanę. Wsypujemy pokrojone owoce i mieszamy. Na rozgrzanym oleju wylewamy łyżką placuszki z ciasta na racuchy. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy celem wchłonięcia nadmiaru tłuszczu. Posypujemy waniliowym cukrem pudrem.

Waniliowy cukier puder domowej produkcji

- 5 łyżek cukru

- 0,5 łyżeczki cukru waniliowego

W młynku do kawy mielimy przez kilka sekund powyższe składniki i w ten sposób powstaje nam domowy cukier puder.

racuchy z rabarbarem i jabłkami

Tagi: ciastka
06:32, agawa1984 , Ciastka
Link Komentarze (4) »
środa, 23 lipca 2014

pierogi z jagodami

Zagrajmy w skojarzenia: Lato -> słońce -> jagody - > pierogi ze śmietanką

Tak z tym właśnie kojarzy mi się lato, z pysznymi pierogami wypełnionymi ciemno fioletowymi aromatycznymi jagodami. Przepis prosty, może i bardziej czasochłonny i pracochłonny ale smak wszystko wynagradza. 

maki

Ciasto na pierogi robię z tego przepisu lub po prostu "na oko" łącząc mąkę, gorącą wodę i olej. Rozwałkowujemy ciasto i mnie najłatwiej robi się pierogi z jagodami robiąc z ciasta "kieszonki" ciasto kroimy w kwadraty lub prostokąty, naciągamy ciasto prostokąta składamy na pół sklejamy boki z jednej i z drugiej strony, od góry wsypujemy jagodowe wypełnienie. Każdy pewnie ma przetestowane swoje sposoby, więc wszystkie sposoby dozwolone.

Jagodowe wypełnienie:

- 0,5 l jagód

- 3 łyżki bułki tartej

- 2 łyżki cukru

Składniki mieszamy ze sobą i łyżeczką wsypujemy do sklejonych kieszonek z ciasta. Sklejamy pierogi i gotujemy ok 4 minut (od momentu aż wypłyną na wierzch)we wrzącej osolonej.

Śmietanka do polania:

- duża śmietana 18 %

- 2 łyżki cukru

- esencja waniliowa lub cukier waniliowy

 

Po takim obiedzie człowiek jest szczęśliwy i różne pomysły przychodzą mu do głowy, co widać na moim przykładzie:)


A w gazetkach same wspaniałości:

s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_lidl_2s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_biedronka_2

poniedziałek, 21 lipca 2014

Wakacje w pełni..  pogoda piękna.. pewnie nie jeden wyjazd nad wodę już za Wami i kolejne w planach.. Wszyscy dobrze wiemy, że dobra lektura podczas plażowania to podstawa :) I tutaj mam dla Was dobrą nowinę... Konkurs w którym do wygrania jest prenumerata magazynu e!stilo.

E!stilo magazine jest czasopismem lifestylowym promującym ekologiczny i zdrowy styl życia, zawiera mnóstwo ciekawych artykułów z różnych dziedzin życia m.in. felietony, Ludzie, E!podróże, E!moda, E!uroda, E!style, E!kuchnia, E!ekonomia, E!stilo Wellness i wiele wiele innych.

W każdym E!stilo można znaleźć 100 stron wiedzy o tym jak zmienić styl życia na bardziej eko - w kwestiach dotyczących diety, urody, mody i zdrowia. Prezentowane w nim są wywiady z ciekawymi osobami, inspiracje, porady ekspertów i bardzo zdrowe,smaczne i apetyczne przepisy.

niedziela, 13 lipca 2014

popękane ciasteczka, szybkie ciasteczka

Gdy zobaczyłam je po raz pierwszy, wiedziałam, że kiedyś je zrobię.. Przepis nabrał mocy urzędowej i nastała ta chwila, kiedy to doszło do realizacji zamierzonych poczynań. Ciasteczka wyszły wspaniałe, miękkie, puszyste w środku, pokryte delikatnie chrupiącą skorupką. Bardzo aromatyczne, mocno czekoladowe. Korzystałam z tego przepisu, ciastka robi się szybko i bezproblemowo.

piątek, 04 lipca 2014

Surówka z ananasem i papryką, szybka surówka do obiadu

Brakuje Wam czasem pomysłu na surówkę do obiadu.. Oto bardzo smaczna i ciekawa w smaku sałatka idealna do drugiego dania lub na wynos np. do pracy. Delikatna, lekko słodka, pełna witamin o bazyliowym aromacie.. Do przygotowania w 5 minut.

czwartek, 03 lipca 2014

Truskawkowe szaleństwo jeszcze trwa.. U mnie też truskawkowo.. To ciasto przygotowałam mężowi z okazji jego urodzin i imienin.. Z uwagi na to, że ostatnio nie miałam za wiele czasu i sił, postanowiłam wybrać jeden z tych szybkich i pysznych wariantów. Biszkopt idealny, puszysty,  o truskawkowym zabarwieniu. Sernik jedwabiście gładki, poprzecinany prążkami truskawkowej galaretki, niczym truskawkowa zebra. Wykończony glazurą truskawkową. Po pierwszym kawałku, musiałam sobie dokroić drugi .. no po prostu musiałam .. 

środa, 02 lipca 2014

Jak w tytule.. dziś nie będzie przepisu .. dziś pokaże się sama natura..  piękne szczegóły dnia codziennego.. 

apetyczne czereśnie

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 17
| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zakładki:
Cała ja
O mnie trochę prywatniej
Rozdziały
lody
Ciasta
Torty
Muffiny
kod znacznika ilustracji
Drugie danie
Makaronowe love
sałatki
Koktajle
dietetyczniei
desery




Smak Chwili .. on Bloglovin" href="http://www.bloglovin.com/en/blog/5978199">Follow on Bloglovin

Tutaj znajdziesz interesujące przepisy:

New Page 1
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Durszlak.plOdszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl