Smacznie, zdrowo, kolorowo ...
niedziela, 29 czerwca 2014

Kolejny słodkość nie wymagająca większego wysiłku. Do tej drożdżówki nie ubrudzimy sobie rąk, gdyż to ciasto nie wymaga zagniatania. Robi się praktycznie samo, na noc wkładamy do lodówki większość składników wymieszanych ze sobą widelcem, rano dodajemy tylko mąkę, owoce i posypujemy kruszonką. Przepis podyktowała mi mama męża przez telefon i długo nie musiało czekać na realizację.. :) Jest pyszne, puszyste, wilgotne .. Z ulubionymi owocami.. Tak jak lubię szybko, smacznie i zdrowo. :)

czwartek, 26 czerwca 2014

Jak już pewnie się domyślacie będzie to wpis o teście produktów .. tak... to prawda.. testowałam produkty i  zakupy w sklepie internetowym z szeroką gamą akcesoriów kuchennych... Był to sklep internetowy Emako.pl

poniedziałek, 23 czerwca 2014

sernik na zimno z truskawkami i czekoladową glazurą

Bieżący faworyt ciastowy w naszym domu, synek upomina się ciągle o "jeszcze jeden kawałek tego ciasta". Nie trzeba wiele, żeby umilić sobie czas przy kawce, wystarczy solidny kawałek tego serniczka o migdałowym aromacie na intensywnie kakaowym spodzie, z dodatkiem truskawek i wykończony lśniącą glazurą czekoladową i świat wydaje się bardziej kolorowy.. 

niedziela, 22 czerwca 2014

Zachodzące słońce skusiło mnie do grzeszku.. a co tam.. należy się nam odrobina przyjemności, nawet jeśli wyznaje się regułę niejedzenia kolacji. ;) Ten smak .. poezja.. Bajecznie kolorowe kokilki przypominające mi zachód słońca, wypełnione słodką i aromatyczną truskawką, nadającym świeżość rabarbarem i kokosową kruszonką rozpieszczały mnie podczas całego procesu konsumpcji.  Uwierzcie mi, czasem warto zgrzeszyć ;)

Składniki na 4 kokilki o poj. 185 ml.:

- 2 łodygi rabarbaru

- truskawki mogą być mrożone (tyle aby zapełnić kokilki)

Kokosowa kruszonka:

- 0,5 szkl. mąki

- 0, 5 szkl. kokosu

- 1/4 szkl. cukru

- 1/4 masła

 

Rabarbar obieramy i kroimy w plasterki. Świeże truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Jeśli nie mamy świeżych można użyć mrożonych truskawek. Owocami wypełniamy kokilki. Z kokosu, masła, cukru i mąki w półmisku zarabiamy palcami kruszonkę, tak aby miała konsystencję sypką i posypujemy nią owoce w kokilce. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 0C i pieczemy ok 20 min., jeżeli kruszonka zacznie za bardzo brązowieć przykrywamy papierem do pieczenia aby się nie przypaliła. 

 

 

07:50, agawa1984 , Desery
Link Komentarze (7) »
piątek, 20 czerwca 2014

Dziś szybki wpis i szybki przepis. Robiłam wcześniej sałatkę z ananasem z puszki i nie wykorzystałam całej zawartości, w prognozie tv zapowiadali lejący się z nieba żar. Niewiele myśląc, zdecydowałam zrobię lody, będą idealne na upały. Tak też się stało, wyśmienicie ochłodziły nas i smakowały bardzo naturalnie, ananasowy aromat był bardzo mocno wyczuwalny. A największą ich zaletą było to, że nie wymagały praktycznie żadnej pracy, blender załatwił sprawę bezbłędnie. 

wtorek, 17 czerwca 2014

Ten przepis czeka na swoją kolejkę już od maja, od urodzin mamy mojego męża. To wtedy wpadliśmy w ten cug .. cug Pavlowej .. gdyż gościła u nas co tydzień. Do tej pięknej damy postanowiłam zrobić taką masę jaką robię do mascarpone, wykorzystując tym samym wszystkie żółtka które pozostały po bezie. Czekolada, orzechy .. łasuchy tak lubią..  przyznaję się ja tak lubię... taaak. . taak.. jestem łasuchem :) 

sobota, 14 czerwca 2014

Gdy królują truskawki, tego dania nie może zabraknąć. Od zawsze gościło w naszej letniej kuchni, podczas obiadów pod chmurką. Chociaż wiem, że i u Was z pewnością również gości na stołach, to nie potrafiłam odmówić sobie publikacji tego talerza ze smakiem lata. Przepisu zamieszczać nie ma sensu bo każdy wie jak ugotować makaron, zmiksować truskawki z cukrem i opcjonalnie posypać pokruszonym twarożkiem.  Za to częstujcie się proszę do syta truskawkami z mojego ogródka.. 

środa, 11 czerwca 2014

Uwielbiam ten czas gdy królują truskawki. Piękne, jędrne, aromatyczne, soczyste, lśniące .. Słońce już je odpowiednio dopieściło aby smakowały nam jak tylko najlepiej mogą. W tym roku wyjątkowo mi smakują, Mariuszkowi również.. Nie trzeba wielkiej filozofii aby z ich wykorzystaniem powstało coś niesamowicie pysznego. Proste i pyszne wyszły nam lody, które powstają dosłownie w 5 min. Wystarczy tylko truskawki zmiksować z cukrem lub miodem i połączyć ze śmietanką, resztę już robi zamrażalnik. 

wtorek, 10 czerwca 2014

To śniadanie to wspomnienie mojego synka, który bardzo przeżył lot samolotem, i który bardzo mu się spodobał. Mariuszek będąc w powietrzu, obserwował chmury które znajdowały się pod nami skomentował, krótko - jak przystało na syna bloggerki kulinarnej.. 

- "Mamo, te chmurki wyglądają jak serek" 

Teraz gdy jesteśmy już w domu, bardzo tęskni za palmami, morzem, jego ulubionym miejscem z którego już nie ma zamiaru wracać, gdy następnym razem zabierze tam klocki. Dziś zażyczył sobie chmurkę z nieba, taka jaką widział w samolocie, no i taką dostał.

poniedziałek, 09 czerwca 2014


Zdecydowany lider w moim domowym składziku medycyny naturalnej, ratował nas niejednokrotnie i to bardzo skutecznie.  Tak prawdę mówiąc to nie chorowaliśmy ani razu tej zimy, bo gdy już coś nas brało to ten syrop w mig postawił nas na nogi. Nawet nie pozwolił katarowi się rozwinąć, i w ten sposób przeszedł mi katar po 1 dniu! Jeśli chodzi o dzieci, nie ma powodu do zmartwień, że nie będą chciały pić, jest za to problem, że trzeba dziecku odmówić " więcej już nie! bo to lekarstwo" bardzo smaczny cytrynowy posmak i aromat kwiatów bzu, zachęca do spróbowania kolejnej łyżki i jeszcze kolejnej. 

 

sobota, 07 czerwca 2014

Kochani wróciłam i od razu proszę o wyrozumiałość, gdyż muszę dojść do siebie. Po pobycie w raju muszę się teraz odnaleźć tutaj, wskoczyć na odpowiednie tory. To był wspaniały czas, nareszcie mogłam poczytać w ciepełku książkę z moim ulubionym widokiem. Próbować nowych smaków, i myślę, że tutaj Wy również skorzystacie, bo z pewnością pojawią się na blogu. Poznawać wspaniałych ludzi i ich kulturę, nawyki, ulubione regionalne potrawy. Zażywać kąpieli słonecznych, podziwiać piękno głębin. Przede wszystkim to był czas kiedy mogłam się zregenerować i naładować swoje baterie słoneczne. Teraz, po powrocie, czuję się jakby ktoś mi obciął skrzydła i upadłam z nieba prosto tutaj, nie jest źle.. jest po prostu inaczej..  Oto mój kawałek nieba dla Was.. 

czwartek, 22 maja 2014

Sezon na kawę mrożoną uważam za OTWARTY!! :)

 

To jest moja ulubiona kawa, gości u nas co roku. Jest ekspresowa w przygotowaniu i banalnie prosta, a przede wszystkim zawiera minimum składników, dzięki czemu możemy cieszyć się wyjątkowym mroźnym smakiem kawy.. W zależności jak chcemy, kawowa pianka może być leista lub tak sztywna, że można ją jeść łyżeczką, wszystko zależy od czasu miksowania naszej mikstury kawowej blenderem. Wspaniale orzeźwia i stawia na nogi, nawet w te najgorętsze dni. 

 

środa, 21 maja 2014

Niekiedy tak niewiele trzeba aby nasza ulubiona potrawa zyskała nowy atrakcyjny smak. Tak było z moimi ulubionymi kotletami z cukinii. Co sezon goszczą w naszych ogrodach i kuchniach, co roku dodaję coś nowego do panierki, poprawiając smak lub nadając im nowy. W tamtym roku był to czosnek granulowany, w tym roku sezam i czubryca, można też dodać odrobinę gałki muszkatałowej lub posiekanego koperku. Wszystkie wersje bez wyjątku smażę na oleju rzepakowym, to mój świadomy wybór. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego warto go używać w kuchni dbając o zdrowie nasze i naszych najbliższych, bo to przecież  nasz naturalny skarb narodowy musimy go doceniać.

Cudze chwalicie więc i swoje poznajcie ... ;)

Sos beszamelowy, łatwy w przygotowaniu, perfekcyjny w smaku. Idealnie pasuje do lazanii i innych zapiekanek, naleśników na słono, mięs i warzyw. Jest delikatny i aksamitny.

 

wtorek, 20 maja 2014

 

- "Mama ja chcę zjeść ten makaronik" powiedział synek stanowczo podając mi makaron muszelki

- "Ale kiedy? Już chcesz obiadek?" zdziwiłam się bo do obiadu było jeszcze trochę czasu

- " No tak, ja już chcę. Jestem taki głodny.. Obiecałaś mi, że zrobisz mi ten makaronik a tu jeszcze nie jest zrobiony?"

Uwijałam się jak mrówka, żeby Mariuszek dostał jak najszybciej pyszny obiadek.  

- "Dobre to mama zrobiłaś" podsumował synek na koniec :)

 

poniedziałek, 19 maja 2014



- "Mama zróbmy koktajl" mówi do mnie mój mały szef kuchni ledwo utrzymując w uścisku stos kiwi

- "Masz rację, to co..  robisz ty czy ja?"  pytam Mariuszka

- "To ja będę naciskał grzybek" mówił o obsłudze naszego rozdrabniacza

Od słowa do czynu i po ok 3 minutach było:

- "mmmm mama jakie to dobre, tata spróbuj.." 

niedziela, 18 maja 2014

 

Postanowiłam przyłączyć się do World Baking Day, czyli Światowego Dnia Pieczenia. Wygenerowałam laurkę dla mojego męża i obdarowałam go ulubioną babką. W tym roku pod hasłem "Dla kogo ty upieczesz?" Ja upiekłam dla moich chłopców i mamy.. ciasto, które bardzo lubią.

piątek, 16 maja 2014

Jakie to miłe uczucie zostać docenionym .. Wczoraj na łamach portalu gotujmy.pl  zostałam wyróżniona tytułem "blogera tygodnia" i został tam również opublikowany wywiad ze mną. Jeżeli jesteście ciekawi o co zostałam zapytana i chcielibyście mnie poznać trochę bliżej to  zachęcam do przeczytania go. 

wywiad na Gotujmy.pl

18:53, agawa1984
Link Dodaj komentarz »

Pogoda beznadziejna a właśnie kwitnie głóg, łatwo go poznać po intensywnym, pięknym zapachu. Mam wrażenie że herbata pachnie jeszcze mocniej, uwielbiam ten zapach i tą herbatę. Herbata z kwiatów głogu ma dobry wpływ napracę serca, poprawia krążenie i uspokaja. Warto narwać kwiatów głogu i sobie zasuszyć na zapas, wybierając te najładniejsze kwiaty. 

Składniki

- mała garść kwiatów głogu

- szklanka wrzątku

Kwiaty zalewany wrzątkiem i parzymy pod przykryciem ok 5 minut.

czwartek, 15 maja 2014

To moje ulubione danie, które robię gdy obiad ma być na "JUŻ". Szpinak, z drobiem połączony zdrowym olejem rzepakowym, pełnoziarnisty makaron, i mamy zdrowy obiad w kilka chwil.  Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego warto go docenić w codziennej diecie, to nasz skarb.

 

Mamy sezon na rabarbar, proponuję więc prosty i szybki w wykonaniu deser. Nie jest on ani mdły ani bardzo słodki, zresztą o tym jak słodki on będzie zadecydujemy my sami. Uwielbiam zapach rabarbaru, jest taki rześki i nie do zastąpienia.

 

środa, 14 maja 2014

Ha! Mam sposób na mojego urwisa! Najpierw udało mi się go przekonać do owsianki a teraz przekonałam do kaszy jaglanej. Okazało się, że wystarczyło zmienić konsystencję kaszki poprzez wcześniejsze jej zmielenie w młynku do kawy, dodać do tego apetyczny owoc i takiemu podwieczorkowi nie jest w stanie się oprzeć. Z wyglądu przypominał mi panna cottę, gdyż kaszka zrobiła się sztywna i elastyczna. I tak to właśnie w formie panna cotty przemycam synkowi pyszną wersję jakże zdrowej kaszki jaglanej. 

wtorek, 13 maja 2014

Nie trzeba wiele aby umilić sobie smacznie czas, w tym przypadku potrzebny jest biszkopt, jabłka, serek mascarpone, truskawki i dzień staje się piękny.Tak poważnie mówiąc, jest to bardzo proste i eleganckie ciasto.

poniedziałek, 12 maja 2014

Każdy ma jakiegoś bzika.. ja zbzikowałam już dawno temu na punkcie takich deserów. Bita śmietana w połączeniu z bezą i ulubionymi dodatkami to jest to czym mogłabym się zajadać bez końca. W przygotowaniu zajmuje on dosłownie chwilkę, idealny deser dla zbliżających się już gości. Uwielbiam ten słodki bałagan.


piątek, 09 maja 2014

Zastanawiacie się czasem jak wykorzystać mięso z rosołu? Mowa tu o drobiowym mięsie. Nie lubię jak jedzenie się marnuje, więc na chwili  wymyśliłam sobie taką pastę.  W przygotowaniu dosłownie chwilka, a już urozmaica śniadania czy kolacje naszym najbliższym.

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 17
| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zakładki:
Cała ja
O mnie trochę prywatniej
Rozdziały
lody
Ciasta
Torty
Muffiny
kod znacznika ilustracji
Drugie danie
Makaronowe love
sałatki
Koktajle
dietetyczniei
desery




Smak Chwili .. on Bloglovin" href="http://www.bloglovin.com/en/blog/5978199">Follow on Bloglovin

Tutaj znajdziesz interesujące przepisy:

New Page 1
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Durszlak.plOdszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl