Smacznie, zdrowo, kolorowo ...
poniedziałek, 24 marca 2014

Jeśli zdarza Wam się główkować nad ciekawym śniadankiem, które sprawiłoby kulinarną przyjemność całej rodzinie, to ten przepis jest Waszym rozwiązaniem, pyszny i szybki w przygotowaniu. Świeży chrupiący chlebek i tak aromatyczne jeszcze ciepłe masełko z orzeszków ziemnych, każdego zadowoli. Szczerze powiedziawszy to te moje masełko nie doczekało się sesji fotograficznej, bo znikło tak szybko jak szybko powstało. :) Lubię wiedzieć co jem i że jem najzdrowiej jak się da, dlatego robiąc samemu rezygnujemy z konserwantów i innych świństw ukrytych w sklepowych odpowiednikach naszego dzisiejszego śniadaniowego bohatera. Proporcje nie mają większego znaczenia, gdyż im więcej orzeszków zmiksujemy tym więcej masła orzechowego uzyskamy, cukrem pudrem dosładzamy sobie również według własnego upodobania. Ja zrobiłam małą porcję  ze 100 g orzeszków na jedno pojedzenie, ale można przygotować większą porcję i przechowywać w lodówce. Ten przepis zainspirował mnie do tego stopnia, że nie mogłam mu się oprzeć.

niedziela, 16 marca 2014

Kto zagląda na facebooka ten wie.. a kto nie to podzielę się i tu.. Wczoraj pierwszy raz po 30 latach życia zobaczyłam z mojego kuchennego okna dostojną parę łosi.. to nic że nie miałam czym ich sfotografować.. to nic.. że stały tak długo.. to nic.. ja tu i tak jestem największą łosicą  jak można utopić aparat...  no jak?? chyba mam załamanie nerwowe.. wrrr... ;/ dlatego na poprawę humoru upiekłam a raczej tylko pomagałam mojemu małemu kucharzowi w pieczeniu ciastek bananowych z masą zdrowych składników .. ps. wybaczcie za fotki.. niestety na razie tak to musi wyglądać :/

sobota, 15 marca 2014

Cóż po aparacie został tylko wspomnienie.. będę się męczyć małym kompakcikiem, ale się nie poddam.. Zanim jednak będę Was męczyć nowymi zdjęciami przypomniałam sobie o przepisie który przeleżał od lata u mnie na dysku. Jest to jednak ciasto, które równie często robimy zimą, gdyż wykorzystujemy w nim uprażone jabłka zaprawione do słoików na zimę i zamrożone maliny. Biszkopt który zawsze się udaje, prażone jabłka lub brzoskwinie, bita śmietana, którą można zastąpić śnieżką light gdyby ktoś dbał o figurę, owoce no i galaretka.. poezja smaku.. 

poniedziałek, 10 marca 2014

Pomyślałam sobie dzisiaj, że piękna pogoda.. wiosnę czuć już wszędzie.. i że założę nowy dział w którym będę dodawać zdjęcia natury.. bo uwielbiam je robić.. Wybraliśmy się z synkiem na spacer , zrobiłam mu kilka fotek.. chwilkę później przywitał nas ten oto piękny jelonek.

Moja kotka również miała raj dla pazurków. 


Nagle nad nami rozległ się wrzask.. to żurawie.. Powiedziałam Mariuszkowi.. " ale mamy szczęście żurawie wylądowały tutaj niedaleko sfotografujemy je"  musieliśmy tylko przeskoczyć małą rzeczkę. Udało nam się .. przeskoczyliśmy.. ale niestety z mojej torby na aparat sprzęt wyleciał.. czego nie zauważyłam.. usłyszałam jego ostatnie przesuwanie przysłony w wodzie.. i to był koniec..  Powiedziałam synkowi " jednak nie mamy szczęścia, tylko wielkiego pecha"  Pomimo tego, że sprzęt może nie najnowszy i najdroższy potem polały się łzy i   wyrzuty sumienia, że "mogłam zapiąć tą torbę zanim przeskoczę" będą mnie już dręczyć cały czas. Czasem mam wrażenie, że wszystko się buntuje przeciwko mnie, ale zawsze w tym jest moja wina.. 

11:39, agawa1984 , Natura
Link Komentarze (3) »
niedziela, 09 marca 2014

Brakuje Wam czasem pomysłu na smaczne, zdrowe, dietetyczne i niestandardowe śniadanko lub kolację? Jeśli tak to ten przepis z pewnością urozmaici Wasze jadłospisy, będzie też dobrym wyjściem na wykorzystanie brokułów, które zostały z obiadu. Banalna jajecznica nabierze innego smaku, a i  sposób podania zapewne również zadowoli konsumujących. Podaję proporcje na dwie babeczki, to porcja wykonana z jednego jajka, zawartość babeczek można modyfikować według własnych upodobań. Ja w moich użyłam:

piątek, 07 marca 2014

Długo zabierałam się za wstawienie tego przepisu, bo tak szczerze powiedziawszy to jest z nią mniej roboty niż z opisaniem jej w blogowym wpisie, przygotowanie jej również zajęło mi mniej czasu niż jej opisanie tutaj. Powiem krótko, jeżeli znajdują się tutaj miłośnicy zdrowego odżywiania, osoby dbające o figurę lub też osoby które lubią do pracy zabrać wartościowe śniadanie, to szczerze polecam  :) 

 

Składniki:

- 1 filet z kurczaka

- 1 czosnek

- 2 łyżeczki soku z cytryny

- ulubione przyprawy lub przyprawa konkretnie do drobiu

- 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

- 1/4 kapusty pekińskiej

- roszponka

- 1/4 papryki

- 0,5 szkl. ryżu

- garść oliwek

- ser feta

- kiełki

- 1 pomidor

- 1 mała cebula

Sos:

- 1 łyżka oliwy

- 2 łyżeczki soku z cytryny

- szczypta soli i pieprzu

- 1/4 łyżeczki cukru

- 3 łyżki wody

Kurczaka kroimy w paski, dodajemy przyprawę do kurczaka, czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę i dokładnie mieszamy, odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gotujemy ryż i studzimy go. Kapustę pekińską i paprykę  drobno kroimy, zresztą kroimy według własnych upodobań, nikomu nie będę narzucać jak ma kroić ;) Kurczaka smażymy na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu bez dodatkowego tłuszczu. Sos robimy mieszając ze sobą sok z cytryny, sól, pieprz, wodę i cukier na koniec dodajemy oliwę i mieszamy. I teraz możemy składniki układać warstwowo, gdy np. chcemy ją zabrać do pracy i po kolei ryż, kurczak, kapusta pekińska i reszta składników polana sosem. Można też przygotować sałatkę w dużej misce i podać już wymieszaną. Jak kto woli.. :)

 

 

wtorek, 04 marca 2014

Macie takie śniadania, które moglibyście jeść codziennie i nigdy by Wam się nie znudziły? U mnie do takich należą wszelkiego rodzaju jajecznice, omlety czy frittaty, z jajeczek od radosnych kurek z hodowli mojego taty. Ten omlet przyrządziłam z myślą o ulubionej greckiej sałatce.. tak wiem pokrętne myślenie.. ale ja tak czasem mam :D I dobrze na tym wychodzę, bo w smaku wyszła poezja smaku. Danie o obniżonej zawartości tłuszczu więc pewnie na diecie też ktoś może skorzystać.

sobota, 01 marca 2014

Ale mnie naszła chęć.. oj mówię Wam.. :) Na sezamki mnie naszło, a skończyło się na sezamkach, migdałkach i słoneczniczkach :) Nie wiem jak to jest, ale mój mózg jest tak dziwnie zsynchronizowany z żołądkiem, że gdy tylko pomyśli o odchudzaniu, zaraz żołądek odsyła sygnał zwrotny do mózgu i na  myśl zaraz przychodzą mi do głowy same kaloryczne rzeczy.. ale powiem Wam, że warto, smakowo nie ma porównania do tych kupnych. Sezamki są  aromatyczne, chrupkie no i baardzo karmelowe .. :)

czwartek, 27 lutego 2014

tropikalny jogurt pitny

Uwielbiam wszelkiego rodzaju koktajle, smoothiesy, jogurty, musy owocowe domowej produkcji. To mój zdecydowany ulubieniec to jogurt pitny o smaku tropikalnym, pomarańcze, które w domu okazały się czerwonymi zmieniły jego zwyczajowy kolor, ale  ananasy i banany zadbały o ten smak co zawsze.. mmmm.. polecam.. :)

czwartek, 20 lutego 2014



Dzisiaj propozycja dla najmniejszych konsumentów, którzy są czasami tymi najbardziej wymagającymi. Mój mały konsument uwielbia warzywa, lubi też misie i króliczki. Takie śniadanko bardzo go ucieszyło. Jeżeli Wasze pociechy, marudzą przy jedzeniu lub jeśli chciałybyście zaproponować swoim pociechom radosne śniadanko. :)

poniedziałek, 17 lutego 2014

Jest to kolejna propozycja na orzeźwiający, smaczny, zdrowy i owocowy, nie mdlący deser.. Czyli omlet pysznie nadziany, który pochodzi z książki kucharskiej Christiana Teubnera i Annette Wolter "Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd" cudowny zbiór niesamowitych smakowitości..

piątek, 14 lutego 2014


Uwielbiam wszelkie twory, które wydawałoby się, że dostępne są tylko w sklepach, a w rzeczywistości można je wykonać w domu bez większej filozofii, szybko i z wiadomych nam składników. Jeśli chodzi o mój dzisiejszy twór to posiada on dodatkową cechę jaką jest indywidualność produktu, to my decydujemy w jakim kształcie, kolorze, rozmiarze będzie nasz ... tak proszę państwa ... stary poczciwy cukier w kostkach... już chyba nikt tego nie używa.. ja przynajmniej dawno się z nim nie spotkałam w gronie moich bliskich.. sama też nie kupowałam takiego cukru... warto zadbać by otaczały nas ładne rzeczy, a taki serduszkowy cukier w kostkach sprawia, że na buzi sam rysuje się uśmiech :)

Ale mamy dziś piękny dzień, jest wielu takich którzy "nie lubią", "nie obchodzą", "to amerykańskie święto" .. ja cieszę się że jest takie święto, bo kto wie może i my jak w tej reklamie zapomnielibyśmy o delikatności. ;) Tak niewiele trzeba, żeby sprawić uśmiech na ustach drugiej połówki, wystarczy tylko opakowanie śmietanki, galaretka i żelatyna :D

"Kocham.. jak to łatwo powiedzieć.. " podśpiewywałam sobie tworząc ten posiłek mojemu Walentemu,  dużemu i małemu :D Można wyznać to na tyle sposobów, taką  laurkę zrobiłam dla moich chłopaków.  Moim zdaniem najlepszy prezent na walentynki to sprawienie by na buzi drugiej połówki zawitał uśmiech. Mojemu Walentemu zawsze rozjaśnia uśmiechem buzię gdy widzi swoją ulubioną pizzę na stole, jednak takiej pizzy się nie spodziewał :) Walentynki świętujemy od wczoraj a nawet wcześniej..  bo czemu nie ? :) Powinno się je celebrować, każdego dnia a nie tylko 14 lutego! :)

niedziela, 09 lutego 2014

  

 

Jestem mamą i ważne jest dla mnie, aby to czym się zajada synek było zdrowe, tak więc pomyślałam, że sama przygotuję mu pyszne zdrowe draże z suszonych moreli i jego ulubione suszone żurawiny w czekoladzie.. Te przekąski nie zabierają wiele czasu w przygotowaniu a są zdrowe i smaczne :)

 

czwartek, 06 lutego 2014

Wszyscy zapewne bardzo dobrze znają ciasteczka, które często goszczą w czasie karnawału przypominające róże, ja postanowiłam przygotować wyjątkową wytrawną  przekąskę na ten wyjątkowy czas spotkań w gronie przyjaciół, to taka ładna forma kapuśniaczków lub pieczonych pierożków z nadzieniem z kiszonej kapusty i grzybów, które nie zawsze elegancko prezentują się na odświętnym stole. Dodatkowo smak urozmaicił użyty w farszu smalczyk Smakowita Pajda, który podsycił aromat. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że nadaje taki piękny aromat potrawom smażonym na nim a do tego, że jest bez konserwantów. Uważam, że taki sposób podania przekąski z barszczykiem przypadnie gościom do gustu.

środa, 05 lutego 2014

Uwielbiam! Po prostu uwielbiam!! To danie spełnia wszystkie kryteria, które biorę pod uwagę przy szykowaniu wyjątkowego obiadu lub kolacji dla moich najbliższych. Jest szybkie i łatwe w wykonaniu, zdrowe, kolorowe, a przede wszystkim bardzo smaczne. Do wykonania tej potrawy użyłam smalczyku Smakowita Pajda i to był dobry wybór. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie pięknym ziołowym aromatem, który cudownie współgrał z całym daniem i tym że jest bez konserwantów, co szczególnie mnie ucieszyło, bo nie dość, że nadało wspaniały smak potrawie to w dodatku zadbało o dobre zdrowie mojej rodziny. To danie szczególnie polecam na nadchodzące walentynki :)

wtorek, 04 lutego 2014

To wyjątkowe danie na wyjątkowe okazje, ale nie stoi nic na przeszkodzie by przyrządzać je ot tak, bez okazji,  kiedy tylko najdzie nas ochota. :) Bardzo smaczne, zdrowe, pachnące wakacjami i bryzą morską danie. Do tego dania użyłam zamiast oliwy smalczyk Smakowita Pajda z ziołami, która nadała im śródziemnomorskiego aromatu :) Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że smak ma identyczny jak ten smalczyk z dzieciństwa, który jadłam na kanapce z cebulą i solą a nie ma w sobie tłuszczy zwierzęcych tylko roślinne, czyli dużo zdrowsza wersja. 

sobota, 25 stycznia 2014

Kolejny przepis z kategorii Fit  :) Ostatnio u mnie same takie goszczą, moja wątroba to chwali :) Proste i smaczne danie, do przygotowania w kilka chwil. Lekkie danie, dietetyczne, bardzo aromatyczne. Połączenie mięsa, warzyw i ananasa tworzy przepyszną kompozycję :)

piątek, 24 stycznia 2014

Nie należę do tych osób, które są ciągle na diecie, jestem na niej tylko od czasu do czasu. Lubię za to lekką i zdrową kuchnię, niestety święta to taki czas w roku który nie sprzyja ani zdrowemu odżywianiu ani figurze ;) Teraz nie stosując jakiejś konkretnej diety tylko racjonalne zdrowe odżywianie i ćwiczenia ze wspaniałą Mel B, tracę kilogramy i czuję się lżej. Berni z megaapetycznego bloga Mójkulinarnypamiętnik która również jest w temacie dietetycznym ostatnio, podsunęła mi zdrowy i dietetyczny przepis na przekąskę w sam raz do chrupania np. przy oglądaniu filmów lub gdy po prostu nadejdzie "TA" chwila, kiedy chciałoby nam się czegoś przekąsić. :) Berni dzięki wielkie :*

środa, 22 stycznia 2014

Oto przepyszne, nie powiem że nie kaloryczne ale z pewnością o obniżonej wartości cukru i tłuszczu, bogate w błonnik ciasteczka/batoniki, które będą dla nas smaczną i zdrową alternatywą kalorycznych batonów czy ciast z kremem. Mój synek wręczył dziadkowi taką właśnie aromatyczną paczuszkę zdrowotności. 

wtorek, 21 stycznia 2014

A po świętach moi mili czekają na nas same zdrowe i pyszne dania przygotowane na parze.. Kochani mieliście bardzo apetyczne pomysły i tym samym udowodniliście, że gotowanie na parze jest nie tylko zdrowe ale również smaczne i apetyczne. Niestety tylko jedną osobę mogę dziś nagrodzić, i będzie to autor przepisu na bardzo apetyczne roladki schabowe z papryką na parze.

Idzie rak nieborak 

wtorek, 14 stycznia 2014

Ostatnio mamy więcej czasu na przyjemności i prawie codziennie organizujemy sobie seansy filmowe w zaciszu nowej sypialni, wyświetlając filmy na ścianie. Wiadomo, że dobrze jest coś smacznego przegryźć i u mnie na pewno nie są to chipsy, bo zawsze po skończonej paczce odczuwam to śmieciowe jedzenie. U mnie ostatnio najczęściej gości taki oto zestaw przegryzkowy, sycący, zdrowy, pyszny i zajmujący ręce tak samo jak chipsy ;)

środa, 08 stycznia 2014

Ten rok rozpoczynam myśląc o zdrowiu, dobrym samopoczuciu i smukłej figurze. Postanawiam nadać lekkości nam i naszym daniom, które spożywamy. Dieta polegająca na racjonalnym zdrowym odżywianiu wystartowała. W związku z powyższym postanowiłam, że zrobię swój makaron wzbogacony sokiem z buraków i szpinaku. Jedną porcję zrobiłam z mąki pszennej typu 650 z samym sokiem z szpinaku, jedną porcję zrobiłam z mąką pełnoziarnistą i sokiem z buraków, a jeszcze jedną zrobiłam z mąką pełnoziarnistą i zmiksowanym na papkę szpinakiem. Bogactwo witamin, kolorów i wszystko full natura.

wtorek, 31 grudnia 2013

Dziś ostatni dzień w roku, każdy spędzi go  w pewien wyjątkowy sposób. Jeżeli nawet kolejny raz z rzędu zasiądzie w kapciach przed TV warto umilić sobie ten wyjątkowy czas oryginalną przekąską. To ulubione danie moich chłopaków, i postanowiłam zrobić z nich przekąski w sam raz na raz. :)





Smak Chwili .. on Bloglovin" href="http://www.bloglovin.com/en/blog/5978199">Follow on Bloglovin

Tutaj znajdziesz interesujące przepisy:

New Page 1
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Durszlak.plOdszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl