Smacznie, zdrowo, kolorowo ...

Danie główne

wtorek, 23 lutego 2016

To moje ulubione danie, które robię gdy obiad ma być na "JUŻ". Szpinak, z drobiem połączony zdrowym olejem rzepakowym, pełnoziarnisty makaron, i mamy zdrowy obiad w kilka chwil.  Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego należy wykorzystywać jego dobrodziejstwo.

 Składniki:

- 8 kostek brykietowych szpinaku mrożonego

- 1 filet z kurczaka

- 1 cebula

- 0,5 szklanki wody

- przyprawa do kurczaka, pieprz, sól, czosnek

- garść łuskanego słonecznika  (niezbędny element, bez niego danie nie będzie tak smaczne)

- 3 łyżki oleju rzepakowego

- 2 łyżki soku z cytryny 

- 200 g pełnoziarnistego makaronu rurki

 Filet kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy pokrojony w kostkę filet, cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, kurczaka  posypujemy przyprawą do kurczaka,, solimy, pieprzymy  i smażymy aż mięsko będzie gotowe. Na upieczone mięso dodajemy mrożony szpinak,  całość przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu ok 5 min, dodajemy sok z cytryny,  mieszamy a na koniec wlewamy wodę mieszamy z całością i podajemy z makaronem  ugotowanym al'dente. Gotowe danie posypujemy uprażonym słonecznikiem (łuskany słonecznik z szczyptą  soli wrzucić na rozgrzaną patelnię, ciągle mieszając pilnować aby się nie przypalił). 

 

 

niedziela, 24 maja 2015

spaghetti_z_krewetkami_P5240502

Poszukujecie dania, które wykonacie w kilka minut a oblizywać będziecie się jeszcze długo po posiłku ? Danie idealne dla krewetkoholików czyli osób takich jak ja.. Tak przyznaję się jestem krewetkoholikiem.. uwielbiam je i nie umiem powiedzieć im "NIE" ;) Nie mam zamiaru tego zmieniać, wręcz przeciwnie.. eksperymentuję z nimi bardzo chętnie łącząc z różnymi ciekawymi składnikami, dzisiejsze połączyły się z kandyzowanymi figami dostępnymi w sieci sklepów Lidl Polska przy okazji tygodnia kuchni greckiej. 

krewetki_z_karmelizowanymi_figami_P5240504

Składniki:

- makaron spaghetti

- krewetki tygrysie ok 24 szt.

- 3 łyżki masła

- 3 ząbki czosnku

- 100 ml wytrawnego wina

- 50 ml śmietanki kremówki

- 1 łyżka karmelizowanych fig łącznie z owocowym sosem 

-  3 łyżki soku z cytryny

- 2 łyżki posiekanego koperku

 

Na patelni, roztapiamy masło, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i krewetki, smażymy ok 2-3 minut, następnie dodajemy wino, sok z cytryny gotujemy aż sos zgęstnieje następnie dodajemy śmietankę, karmelizowane figi i koperek. Gotujemy jeszcze chwilkę. Następnie dodajemy ugotowany makaron spaghetti, mieszamy całość

krewetki_z_karmelizowanymi_figami_P5240497

 

 

 

 

 

czwartek, 07 maja 2015

domowa_szynka_p4190024

Dziś propozycja dla mięsożerców :) Aromatyczny kawał mięsa idealny do obiadu jak i na zimno na kanapkę. Minimum pracy, maximum smaku. Miękkie, wilgotne, delikatne mięso o bekonowym aromacie.

szynka_P4190032

Składniki:

- 1 kg szynki wieprzowej bez kości

- 10 dkg boczku wędzonego

- 1 cebula

- 2 ząbki czosnku

- 2 liście laurowe

Marynata:

- 2 łyżki oleju rzepakowego

- 1 łyżeczka czosnku granulowanego

- 0,5 łyżeczki majeranku

- 1 łyżeczka miodu

- sól, pieprz cytrynowy

Składniki marynaty mieszamy ze sobą, następnie mięso obtaczamy w niej z każdej strony, zostawiamy w przykrytym półmisku na noc. Boczek kroimy w plastry i obkładamy nim dokładnie mięso. Do rękawa wkładamy pokrojoną w pióra cebulę, obrany czosnek, liście laurowe i obłożoną bekonem szynkę. Zamykamy dokładnie rękaw, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy godzinę w temp. 180 st. C. Można podać na gorąco do obiadu lub na zimno na kanapkę.

szybka_w_boczku_P4190035

 

 

czwartek, 16 kwietnia 2015

makaron_z_sosem_paprykowym_P3310012

Jesteśmy makaronożercami :) Uwielbiamy makarony z sosem zarówno na słono jak i na słodko. Takie obiady nigdy nam się nie znudzą, gdyż możliwość kombinacji smaków jest praktycznie nieograniczona a czas przygotowania praktycznie minimalny. Wszyscy wiedzą, że papryka jest bardzo zdrowa a w takim sosie dodatkowo nadaje wyjątkowy smak.

Składniki:

- 100 g makaronu 

- 200 g fileta z kurczaka

- 1 cebula

- 0,5  papryki czerwonej

- 0,5 papryki zielonej

- 0,5 papryki żółtej

- 1 ząbek czosnku

- 0,5 łyżeczki curry, sól, pieprz

- 2 łyżki oleju rzepakowego

-  3/4 szkl. wody

- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

- 2 łyżki pokrojonego szczypiorku

Na oliwie smażymy cebulę, paprykę pokrojoną w kostkę i pokrojonego na mniejsze kawałki fileta z kurczaka. Doprawiamy curry, solą, pieprzem.  Gdy się ładnie zeszkli cebula i papryka, a kurczak usmaży  zalewamy wodą i dusimy ok 5 min. W 1/4 szkl. wody rozpuszczamy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wlewamy do sosu. Mieszamy dokładnie aż sos zgęstnieje. Makaron gotujemy i łączymy z sosem, posypujemy szczypiorkiem.

makaron_z_sosem_paprykowym_P3310011

A tutaj takie promocje:

s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_carrefour

s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_lidl3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

czwartek, 02 kwietnia 2015

jaja_w_sosie_musztardowym_P4010034

Pozostając w klimacie jakże jajecznym, proponuję bardzo smaczne i sycące danie, nie tylko na świąteczne dni. Bardzo szybkie w wykonaniu, proste i tanie bo te składniki zawsze znajdą się w lodówce czy spiżarni. Przy przepisie skupię się na sosie, bo można jajka podawać w samym sosie lub np. z ziemniakami. 

jaja_w_sosie_musztardowym_P4010052

Składniki:
- 8 jajek

- 4 łyżki masła

- 2 łyżki mąki pszennej

- 0,5 szklanki bulionu 

- 400 ml mleka

- 3 łyżki musztardy

- 1 pełna łyżeczka miodu

- sól, pieprz, cukier

W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i zasmażamy. Następnie dodajemy bulion, mleko  doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 1-2 min. Następnie dodajemy musztardę i miód, mieszamy do momentu połączenia się składników. Przyprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli sos zrobi się za gęsty można rozcieńczyć odrobiną wody. Ugotowane jaja obieramy ze skorupek i przekrawamy, polewamy je sosem podając razem z ziemniakami.

 jaja_w_sosie_miodowo_musztardowym_P4010048

A w sklepach świątecznie:

 

s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_lidl1s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_biedronka_1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wielkanocne Smaki - edycja V

 

 

Tagi: sosy
00:00, agawa1984 , Danie główne
Link Komentarze (3) »
czwartek, 12 marca 2015

grzanki_bruscetta_P3030010

Mówią, że było to główne danie włoskich plantatorów oliwek, którzy opiekali kawałki chleba nad ogniem, polewali je oliwą i posypywali solą. Moje bruschetty odmieniłam odrobinę, ze względu, że te zimowe pomidory, które miałam były po prostu twarde,stwierdziłam, że zrobię zimowy odpowiednik. Sery cheddar, mozzarella i dodatek przyprawy oregano wzbogaciło danie i  nadały wyrazisty smak. To była szybka i pyszna obiado-kolacja, chrupaliśmy aż miło :)

grzanki_bruscetta_P3030027

Składniki:

- 1 bagietka

- oliwa z oliwek 

- 3 ząbki czosnku

- 2 pomidory

- 1 cebula

- 80 g sera cheddar

- 100 g sera mozzarella

- oregano


Bagietkę kroimy po skosie na grube kromki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy je oliwą. Czosnek przeciskamy przez praskę i rozdzielamy go równo na pokroją bagietkę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na kilka minut, aż bagietka się zarumieni. W międzyczasie pomidora i cebulę kroimy w kostkę i razem mieszamy. Złociste bagietki wyciągamy z piekarnika i układamy na nich pomidory z cebulą, na wierch ścieramy sery cheddar i mozzarella, na koniec posypujemy oregano i odstawiamy na kilka minut do piekarnika aż sery się roztopią. Bardzo ważne jest aby "pilnować" piekarnika gdyż bagietka bardzo szybko "łapie kolor".

 

A w gazetkach same wspaniałości:

s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_lidl_2s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_biedronka_2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

środa, 23 lipca 2014

pierogi z jagodami

Zagrajmy w skojarzenia: Lato -> słońce -> jagody - > pierogi ze śmietanką

Tak z tym właśnie kojarzy mi się lato, z pysznymi pierogami wypełnionymi ciemno fioletowymi aromatycznymi jagodami. Przepis prosty, może i bardziej czasochłonny i pracochłonny ale smak wszystko wynagradza. 

maki

Ciasto na pierogi robię z tego przepisu lub po prostu "na oko" łącząc mąkę, gorącą wodę i olej. Rozwałkowujemy ciasto i mnie najłatwiej robi się pierogi z jagodami robiąc z ciasta "kieszonki" ciasto kroimy w kwadraty lub prostokąty, naciągamy ciasto prostokąta składamy na pół sklejamy boki z jednej i z drugiej strony, od góry wsypujemy jagodowe wypełnienie. Każdy pewnie ma przetestowane swoje sposoby, więc wszystkie sposoby dozwolone.

Jagodowe wypełnienie:

- 0,5 l jagód

- 3 łyżki bułki tartej

- 2 łyżki cukru

Składniki mieszamy ze sobą i łyżeczką wsypujemy do sklejonych kieszonek z ciasta. Sklejamy pierogi i gotujemy ok 4 minut (od momentu aż wypłyną na wierzch)we wrzącej osolonej.

Śmietanka do polania:

- duża śmietana 18 %

- 2 łyżki cukru

- esencja waniliowa lub cukier waniliowy

 

Po takim obiedzie człowiek jest szczęśliwy i różne pomysły przychodzą mu do głowy, co widać na moim przykładzie:)


A w gazetkach same wspaniałości:

s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_lidl_2s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_biedronka_2

sobota, 14 czerwca 2014

Gdy królują truskawki, tego dania nie może zabraknąć. Od zawsze gościło w naszej letniej kuchni, podczas obiadów pod chmurką. Chociaż wiem, że i u Was z pewnością również gości na stołach, to nie potrafiłam odmówić sobie publikacji tego talerza ze smakiem lata. Przepisu zamieszczać nie ma sensu bo każdy wie jak ugotować makaron, zmiksować truskawki z cukrem i opcjonalnie posypać pokruszonym twarożkiem.  Za to częstujcie się proszę do syta truskawkami z mojego ogródka.. 

środa, 21 maja 2014

Niekiedy tak niewiele trzeba aby nasza ulubiona potrawa zyskała nowy atrakcyjny smak. Tak było z moimi ulubionymi kotletami z cukinii. Co sezon goszczą w naszych ogrodach i kuchniach, co roku dodaję coś nowego do panierki, poprawiając smak lub nadając im nowy. W tamtym roku był to czosnek granulowany, w tym roku sezam i czubryca, można też dodać odrobinę gałki muszkatałowej lub posiekanego koperku. Wszystkie wersje bez wyjątku smażę na oleju rzepakowym, to mój świadomy wybór. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego warto go używać w kuchni dbając o zdrowie nasze i naszych najbliższych, bo to przecież  nasz naturalny skarb narodowy musimy go doceniać.

Cudze chwalicie więc i swoje poznajcie ... ;)

wtorek, 20 maja 2014

 

- "Mama ja chcę zjeść ten makaronik" powiedział synek stanowczo podając mi makaron muszelki

- "Ale kiedy? Już chcesz obiadek?" zdziwiłam się bo do obiadu było jeszcze trochę czasu

- " No tak, ja już chcę. Jestem taki głodny.. Obiecałaś mi, że zrobisz mi ten makaronik a tu jeszcze nie jest zrobiony?"

Uwijałam się jak mrówka, żeby Mariuszek dostał jak najszybciej pyszny obiadek.  

- "Dobre to mama zrobiłaś" podsumował synek na koniec :)

 

sobota, 12 kwietnia 2014

Pewnie zagląda tutaj wielu kawoszy, sama do nich należę. Zdradzę Wam  skrycie, że nazwa tego bloga powstała właśnie podczas rozkoszowania się pyszną aromatyczną kawą i czekoladowym ciastem, to była moja chwila. Staram się aby codziennie znalazła się taka chwila tylko dla mnie (którą oczywiście chętnie dzielę się z najbliższymi), dzisiejsza chwila miała kremowy kawowy smak serka mascarpone i aromatycznego ciasta naleśnikowego, a wszystko skąpane odrobiną gorzkiej czekolady. Czasami nie trzeba wiele, żeby uczynić chwilę wyjątkową i  zwykłe piątkowe naleśniki można odmienić w prawdziwą poezję smaku. 

Teraz wy zadbajcie o Wasz Smak Chwili, cieszcie się nią i degustujcie ją dogłębnie. 

czwartek, 10 kwietnia 2014

Uwielbiam je za to, że za każdym razem można nadać im inny smak, i że zawsze smakują fantastycznie. Tym razem przygotowałam je we wiosennym stylu, dodałam dużo szczypiorku i zieleniny z dymki która wyrosła już w ogródku, uwielbianą przez mojego syna czerwoną paprykę i jajo na twardo. Można dodać ogórka konserwowego, pietruszkę, podsmażone pieczarki, cebulkę.. ach co tu dużo mówić .. intuicja sama wam podpowie.  Robię je zawsze kiedy mam ochotę na zdrową wersję kurczaka do obiadu i to właśnie ten przepis zainspirował mnie do takiego typu obiadów.

wtorek, 01 kwietnia 2014

Szybki i pożywny obiad, który poprawi nastrój każdemu.. uspokoi skołatane nerwy.. przynajmniej w trakcie jedzenia, dlatego polecam nie spieszyć się z jedzeniem, delektować każdym kęsem bo to na prawdę bardzo przyjemne uczucie. Jako spód użyłam ciasta francuskiego ale każde kruche ciasto na tartę będzie równie idealne. Wypełniłam ją moimi ulubionymi składnikami, jest aromatyczne mięsko drobiowe z ukochaną czubrycą zieloną, są kolorowe warzywka, i moje greckie smaki tj. ser feta i oliwki.. no wiem mam w stosunku do nich małe zboczenie, no ale co począć, jak tak nam smakują. 

czwartek, 06 lutego 2014

Wszyscy zapewne bardzo dobrze znają ciasteczka, które często goszczą w czasie karnawału przypominające róże, ja postanowiłam przygotować wyjątkową wytrawną  przekąskę na ten wyjątkowy czas spotkań w gronie przyjaciół, to taka ładna forma kapuśniaczków lub pieczonych pierożków z nadzieniem z kiszonej kapusty i grzybów, które nie zawsze elegancko prezentują się na odświętnym stole. Dodatkowo smak urozmaicił użyty w farszu smalczyk Smakowita Pajda, który podsycił aromat. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że nadaje taki piękny aromat potrawom smażonym na nim a do tego, że jest bez konserwantów. Uważam, że taki sposób podania przekąski z barszczykiem przypadnie gościom do gustu.

środa, 05 lutego 2014

Uwielbiam! Po prostu uwielbiam!! To danie spełnia wszystkie kryteria, które biorę pod uwagę przy szykowaniu wyjątkowego obiadu lub kolacji dla moich najbliższych. Jest szybkie i łatwe w wykonaniu, zdrowe, kolorowe, a przede wszystkim bardzo smaczne. Do wykonania tej potrawy użyłam smalczyku Smakowita Pajda i to był dobry wybór. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie pięknym ziołowym aromatem, który cudownie współgrał z całym daniem i tym że jest bez konserwantów, co szczególnie mnie ucieszyło, bo nie dość, że nadało wspaniały smak potrawie to w dodatku zadbało o dobre zdrowie mojej rodziny. To danie szczególnie polecam na nadchodzące walentynki :)

wtorek, 04 lutego 2014

To wyjątkowe danie na wyjątkowe okazje, ale nie stoi nic na przeszkodzie by przyrządzać je ot tak, bez okazji,  kiedy tylko najdzie nas ochota. :) Bardzo smaczne, zdrowe, pachnące wakacjami i bryzą morską danie. Do tego dania użyłam zamiast oliwy smalczyk Smakowita Pajda z ziołami, która nadała im śródziemnomorskiego aromatu :) Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że smak ma identyczny jak ten smalczyk z dzieciństwa, który jadłam na kanapce z cebulą i solą a nie ma w sobie tłuszczy zwierzęcych tylko roślinne, czyli dużo zdrowsza wersja. 

sobota, 21 grudnia 2013


Wyjątkowa, aromatyczna potrawa, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Według starych wierzeń ma chronić od złego, zapewniać siłę i witalność. Grzyby natomiast mają zapewnić szczęście i dostatek. Tą potrawę warto zrobić trochę wcześniej aby smaki przeszły sobą, można ją również użyć do zrobienia farszu do uszek.

piątek, 20 grudnia 2013

Jeśli szukacie ciasta które bardzo łatwo się robi, które jest elastyczne, rozciągliwe, miękkie, puszyste, szybkie w sklejaniu, wilgotne, nie przerywające się to polecam ten najprostszy przepis. Nadaje się on do robienia uszek wigilijnych  jak i każdych innych pierogów. Moje uszka i pierogi już zamrożone, czekają na ten "WIELKI DZIEŃ" ;)

wtorek, 12 listopada 2013

Smaczny, dietetyczny i bardzo zdrowy obiad. Kolejny z kategorii smacznie, zdrowo, kolorowo. Takie obiady należą do moich ulubionych i polecam je wszystkim. Spora porcja błonnika i witamin, nie obciekająca tłuszczem.

Składniki:

- 200 g fileta z kurczaka

- mała cukinia

- 3 ząbki czosnku

- 1 cebula

- 2 łyżki oleju rzepakowego

- pomidory w puszce

- 0,5 puszki czerwonej fasoli konserwowej

- 4 łyżki kukurydzy konserwowej

- 1 ogórek konserwowe

- 1 szkl. kaszy gryczanej

- 0,5 brokuła

- sól, pieprz, czubryca zielona

 

Na patelni podgrzewamy olej i dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, cebulę pokrojoną w piórka, pokrojoną cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i czubrycę. Smażymy parę minut aż zeszkli się cukinia i mięso kurczaka będzie białe. Następnie dodajemy pomidory z puszki pokrojone w kostkę razem ich sokiem, ogórka pokrojonego w kostkę i gotujemy aż nam się sok zredukuje. Na koniec dodajemy kukurydzę i fasolę konserwową. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Kaszą gryczaną gotujemy w 0,5 litra osolonej wody. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie lub na parze. Ugotowaną kaszę wykładamy na talerz, polewamy potrawką  opcjonalnie można podać z brokułem.

czwartek, 19 września 2013

To właśnie na te złociutkie kotleciki wypatruję pierwszych cukinii w ogrodzie. Uwielbiam je. Właśnie zorientowałam się, że to danie, które tak często gości na moim kuchennym stole nie zagościło jeszcze tutaj na blogu, a to duży błąd i już go naprawiam.  Podaję przepis, to kolejny z serii proste, szybkie i pyszne.

Składniki:

- cukinia

- jajko

- czosnek granulowany

- mąka

- bułka tarta

- 1 łyżeczka przyprawy typu vegeta,

- sól

- olej do smażenia

Cukinię obieramy, kroimy na 1 cm plasterki, nasalamy i odstawiamy w misie na ok 30 min. (jeżeli cukinia jest młodziutka możemy od razu panierować). Przygotowujemy panierkę. Jajko rozbełtać z vegetą, czosnkiem i sokiem z cukinii, który się wytrącił po jej nasoleniu, lub po prostu z wodą.  Cukinię obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju do złotości z obu stron. Po usmażeniu odkładamy kotleciki na ręcznik papierowy w celu wchłonięcia nadmiaru tłuszczu.


środa, 28 sierpnia 2013

 

Ostatnio mam mało czasu i jakby sił mniej.. dlatego też wpis i przepis będzie ekspresowy. Ot po prostu placki ziemniaczane ... Niby nic zwykłego.. a jednak ten przepis zawiera jeden magiczny składnik, który wyróżnia je na tle innych przepisów na placki ziemniaczane. Wszystko to za sprawą kwaśnej śmietany, dzięki której placuszki nie ciemnieją, a dodatkowo są delikatne, puszyste i bardzo aromatyczne.

Składniki:

- 10 ziemniaków

- 5 łyżek mąki

- 2 cebule

- 1 jajko

- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %

- sól, pieprz, vegeta - do smaku

- olej do smażenia

Ziemniaki i cebulę ścieramy w malakserze. Do startej masy dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Łyżką wykładamy porcje na rozgrzany olej, smażymy do złotego koloru na średnim ogniu. 

wtorek, 04 czerwca 2013

Oto kolejny wpis z cyklu "Blogowanie do kotleta". Szybki przepis urozmaicający zwykły obiad. Banalnie prosty, gdyż te właśnie kotlety robił ze mną mój 2,5 letni synek. Okrasa kiedyś też robił to mięsko z dziećmi w przedszkolu. Mięsko soczyste, panierka aromatyczna.. 

Składniki:

- filet z kurczaka

- 3 garści płatków kukurydzianych

- 0,5 łyżeczki suszonej bazylii lub kilka listków świeżej 

- 0,5 szkl mąki

- 1 jajko

- sól, pieprz

Umytego fileta przekrawamy wzdłuż na 2 części, rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy. Jajko z solą i odrobiną wody lub mleka roztrzepujemy za pomocą widelca. Do płatków kukurydzianych dodajemy bazylię i mieszamy zawartość. Rozbite i nasolone filety obtaczamy kolejno w mące, jajku i płatkach kukurydzianych z obu stron, dłonią dociskamy panierkę do fileta i smażymy na rozgrzanym oleju.




czwartek, 23 maja 2013

Ostatnio moim ulubionym mięskiem do drugiego dania jest zazwyczaj dietetyczna rolada z parowara lub grilla. Tym razem parowarowi zawdzięczamy pyszny, lekki, zdrowy obiadek. Przygotowanie tej roladki zajmuje max. 3 min, resztę zalet poznacie gdy sami go sobie zaserwujecie na obiad. ;)

 

Składniki:

- 1 filet drobiowy

- 4 kostki brykietu szpinaku

- 3 ząbki czosnku

- sól, pieprz, czubryca zielona

Filet z kurczaka delikatnie rozbić tłuczkiem, posolić. Rozmrożony szpinak zmieszać z czosnkiem, delikatnie osolić. Rozłożyć masę szpinakową na rozbity filet, zwinąć fileta do środka z obu stron. Co utworzy nam wygląd przypominający wąsy. Roladę wkładamy do parowara i parujemy 30 min. 


 

środa, 16 stycznia 2013

To najlepsza propozycja na pyszny obiad, gdy sił nam brak na jego przygotowanie a chcielibyśmy się czuć po nim lekko. Porcja witamin zawarta w takim obiedzie. Można pominąć makaron i zaserwować sobie jako sałatkę tylko warzywka z fetą.

Jak dla mnie taki obiad jest świetnym rozwiązaniem - jak zapewne większości osób cierpiących na brak czasu i siły, bo po spacerach i wygłupach w śniegu z synkiem, po powrocie często już brakuje mi sił aby przygotować obiad.

 

Szybko, zdrowo, kolorowo ... tak jak lubię .. -  to chyba moje motto ;)

 

Składniki:

- brokuł

- makaron pełnoziarnisty 100 g

- pomidory z puszki

- ok. 10 oliwek zielonych

- ser feta  

- sól i pieprz

Brokuła pokroić w różyczki i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić z wody przełożyć do półmiska. Pomidory z puszki pokroić dodać do brokułów, oliwki pokroić w kółka, ser feta w kostkę dodać do półmiska z warzywami. Posolić i popieprzyć do smaku. Z solą ostrożnie bo feta jest już dosyć słona. Makaron ugotować i odcedzić. Na talerze układać makaron a na wierzch warzywka.  

A to propozycja w formie sałatki, po prostu bez makaronu: 

 

wtorek, 20 listopada 2012

Nie sądziłam, że obiad bez użycia ani grama tłuszczyku  może być tak smaczny..  W ogóle, jak można wyobrazić sobie zapiekankę bez użycia sera.. Okazuje się, że wszystko jest możliwe.  Ta propozycja obiadowa bardzo mile nas zaskoczyła. Samo zdrowie w postaci warzyw  z użyciem  chudej piersi z kurczaka z  rosołku połączone pysznym jajeczkiem z moją ulubioną czubrycą zaczarowało nas bez reszty, nie odczuliśmy nawet, że to dietetyczne danie. Jajko odegrało rolę bardzo sprytnego substytutu sera żółtego zespoiło całość w pyszną aromatyczną zapiekankę. Makaron dodałam dodatkowo na drugi dzień, tak więc jego obecność jest całkowicie zbędna.

 

Składniki:

- 1 ugotowana pierś z kurczaka 

- 5 różyczek brokuła

- 5 różyczek kalafiora

- 0,5 marchewki pokrojonej w kostkę

- 6 oliwek

- 5 brukselek

- 1/4 żółtej papryki

- 3 jajka 

- 100 g makaronu pełnoziarnistego świderki 

-  sól, pieprz do smaku 

- 1 łyżeczka czubryca zielona 

 

Mięso rozdrobnić i umieścić w żaroodpornym naczyniu. Warzywa ugotować w osolonej wodzie na wpół miękko. Odcedzić  i przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i oliwki przekrojone na pół. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Zalać rozbełtanymi jajkami z dodatkiem soli, pieprzu i czubrycy zielonej. Piec w piekarniku do momentu aż białko się zetnie w temp. 180 st. C. tj. ok. 20 min.  Na tym etapie uzyskana zapiekanka stanowi już odrębne danie, ja zaserwowałam dodatkowo z makaronem, z uwagi że zostało mi trochę tej dietetycznej zapiekanki,  ale jest on całkowicie zbędny. 

 

 

 
1 , 2




Smak Chwili .. on Bloglovin" href="http://www.bloglovin.com/en/blog/5978199">Follow on Bloglovin

Tutaj znajdziesz interesujące przepisy:

New Page 1
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Durszlak.plOdszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl