Smacznie, zdrowo, kolorowo ...

Ciasta

środa, 20 stycznia 2016

sernik_aciatyP1090040

To ciasto to dowód na to, że łącząc dwa przepisy można osiągnąć bardzo ciekawy i smaczny efekt.  Cieszący oko i kubki smakowe kawałek znajdujący się na talerzyku przypomina nam o wybornym delikatnym murzynku i puszystym serniczku. Możecie mi wierzyć, że najmłodsi smakosze nie przejdą obojętnie koło tak finezyjnie prezentującego się ciasta. W przygotowaniu nie sprawia kłopotów i z pewnością zasługuje na to aby wracać do tego przepisu częściej, ja pierwszy raz spotkałam się z nim na moich wypiekach i będzie częściej gościł u nas.

sernik_laciaty_P1090022

Ciasto czekoladowe:

- 1 szklanka mleka

- 125 g masła

- 2 czubate łyżki kakao

- 3/4 szklanki cukru

- 50 g połamanej gorzkiej czekolady

- 2 szklanki mąki pszennej

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- 3 jajka (białka i żółtka osobno)

Do garnuszka wlewamy mleko, masło, kakao, cukier i połamaną czekoladę. Podgrzewamy ciągle mieszając aż składniki ze sobą się rozpuszczą i połączą ze sobą. Następnie studzimy masę. Do wystudzonej masy dodajemy mąkę i sodę oczyszczoną wraz z żółtkami (białka odkładamy do stworzenia bitej piany potrzebnej w późniejszym etapie), miksując krótko aby tylko składniki połączyły się ze sobą.

 

Masa serowa:

- 750 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie

- 4 jajka (żółtka i białka osobno)

- 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków

- 1 łyżka mąki pszennej

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

- 50 g masła, roztopionego

Twaróg, żółtka, cukier, mąki, ekstrakt, masło umieszczamy w misie miksera i krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników.

Białka ubijamy na sztywną pianę razem z białkami pozostałymi z masy czekoladowej. Ubite białka dzielimy na pół - pierwszą połowę wmieszać delikatnie do ciasta czekoladowego, drugą tak samo delikatnie do masy serowej.

Formę o wymiarach 22 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wylać połowę masy czekoladowej. Na nią łyżką wykładamy masę serową, tworząc większe kleksy, które następnie przykrywamy masą czekoladową, potem serową, itd. do wyczerpania obu ciast.

Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 60 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, następnie na blacie. 

  

00:00, agawa1984 , Ciasta
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 27 lipca 2015

bananowy_sernik_na_zimno_P7050077

To zdecydowanie mój ulubiony sernik na zimno.  Rześki i orzeźwiający, z mocno wyczuwalnym bananowym smakiem i aromatem. Ciasto bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Kto raz spróbuje tego ciasta, podejrzewam że powtórzy tę czynność nie jednokrotnie :) 

 

Biszkopt, 

Składniki:

- 5 jajek

- 3/4 szkl. cukru

- 2/3  szkl. mąki tortowej

- 1/3 szk. mąki ziemniaczanej

- 1 łyżka kakao

- szczypta barwniku spożywczego czerwonego ( na końcówce łyżeczki) - można całkowicie pominąć 

sernik_bananowy_na_zimno_P7050123

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i miksujemy aż masa stanie się gładka i lśniąca. Na koniec dodajemy żółtka, mąki wymieszane z kakao, miksujemy na najwolniejszych obrotach lub mieszamy całość szpatułką. Masę biszkoptową wylewamy do tortownicy ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia. Boków nie smarujemy niczym. Pieczemy w temp. 160-170 st. C do momentu "suchego patyczka" tj. ok 30 minut. Po wyciągnięciu go z piekarnika upuszczamy go na ziemię z wysokości ok 60 cm i odstawiamy do przestygnięcia. Gdy biszkopt ostygnie boki obkrawamy nożem od tortownicy, ściągamy papier ze spodu. Biszkopt wkładamy do tortownicy. Na biszkopt wylewamy masę serową z dodatkiem wkrojonych bananów. Równamy masę serowo-bananową i odstawiamy do lodówki do stężenia. Po stężeniu pozostałe banany kroimy w cienkie plasterki, wykładamy na wierzch sernika i zalewamy lekko tężejącą cytrynową galaretką. Odkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. 

sernik_bananowy_na_zimno_P7050092
Składniki na masę serową:

- 300 g twarogu dwukrotnie zmielonego

- 400 g obranych bananów 

- 60 g cukru pudru

- 12 g żelatyny w proszku (3 łyżeczki)

- sok z połowy cytryny

- 40 ml wody

dodatkowo:

- 4 banany - do masy serowej i dekoracji

- 2 galaretki cytrynowe rozpuszczone w 500 ml gorącej wody (o połowę mniej niż zaleca instrukcja na opakowaniu) i wystudzona

W misie miksera umieszczamy twaróg i cukier puder i miksujemy do osiągnięcia gładkiej masy. W osobnym naczyniu umieszczamy banany i sok z cytryny,które miksujemy blenderem na papkę. Bananowe puree dodajemy do twarogu i zmiksujemy, do całkowitego połączenia się składników. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, ostudzoną cienkim strumykiem wlewamy do masy serowej i dokładnie miksujemy łącząc wszystkie składniki.

 bananowy_sernik_na_zimno_P7050117

 

 

 

 

21:02, agawa1984 , Ciasta
Link Komentarze (1) »
środa, 13 maja 2015

drozdzowe_z_rabarbarem_P5100505

 Połączenie rześkości rabarbarowego nadzienia i słodyczy aromatycznie kokosowej kruszonki na drożdżowym spodzie .. dla mnie idealny wybór .. To idealne ciasto dla osób które nie lubią przesłodzonych ciast, lekko kwaskawy rabarbar nadaje charakteru drożdżówce w akompaniamencie kokosowej kruszonki, która jest zarazem słodkim wyrazem tego ciasta.


Składniki:

- 300g mąki pszennej 

- 3,5 łyżki drobnego cukru do wypieków

-2 łyżeczki drożdży instant

- 125ml mleka

- 25g masła

- 2 jajka

- ok. 40 dkg rabarbaru - Piękny widziałam tutaj -> KLIK

Kruszonka:

- 100g masła, roztopionego i przestudzonego

- 125g mąki pszennej

- 50 g kokosu

- 50 g płatków migdałowych

- 100g cukru

 Podgrzewamy masło z mlekiem, do momentu aż masło się rozpuści, odstawiamy do przestudzenia.

Mąkę przesiewamy do dużej misy, dodajemy cukier, drożdże i mieszamy dokładnie. Na środku robimy dołek i wlewamy tam letnie mleko z masłem, dodajemy roztrzepane jajko i zagniatamy kilka minut na jednolite, elastyczne ciasto. Następnie odstawiamy pod przykryciem  na około godzinę do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Roztopione masło mieszamy z resztą składników, aż ciasto zacznie się brylić.

Gdy ciasto drożdżowe podwoi objętość, wyjmujemy je na oprószony mąką stolnicę, krótko ugniatamy. Następnie wykładamy nim dno wysmarowanej masłem formy.

Rabarbar myjemy dokładnie, ściągamy cienką skórkę i kroimy w kilkucentymetrowe kawałki, rozkładając je równomiernie na drożdżowym spodzie i posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30 minut, do momentu, gdy kruszonka się zarumieni.drozdzowe_z_rabarbarem_P5100506

 

  

 

 

Tagi: ciasta
00:00, agawa1984 , Ciasta
Link Komentarze (5) »
wtorek, 17 marca 2015

kinder_pingui_P3150019

Nie wiem jak Wy, ale ja staram się ograniczać  mojemu synkowi chemię w spożywanych posiłkach, dlatego wolę sama przygotować dla niego słodkości, tak jak np. w tym przypadku .. ciasto z biszkoptem na jajkach od kurek które biegają za ogrodzeniem, dobroczynnym dla zdrowia ciemnym kakaem i delikatną masą z serkiem mascarpone. Mariuszek zjadł kawałek i bardzo mu smakowało, tak ładnie zbierał łyżeczką masę z biszkoptów, chrupał czekoladę.. aż miło się na niego patrzyło. Dorosłym również smakowało... dwie warstwy czekolady przyjemnie łamały się pod naporem łyżeczki a delikatna śmietankowa masa idealnie skomponowała się w  z kakaowym biszkoptem. Wypróbowałam ten przepis i wiem, że będziemy do niego częściej wracać, bo to proste i szybkie w wykonaniu ciasto, no i ten smak... 

Biszkopt:

 - 4 jajka

- 120 g cukru kupuję tutaj KLIK

- 120 g mąki

- 2 łyżki kakao

- 0,5  łyżeczki proszku do pieczenia

 Jajka miksujemy z cukrem, do momentu aż masa nabierze konsystencji jasnej pianki. Dodajemy mąkę zmieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy łyżką. Formę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą i przelewamy masę biszkoptową, dokładnie rozsmarowując ją po całości formy.  Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C i studzimy.

Polewa:

  • 200 g czekolady (dałam mleczną, może być gorzka) 
  • 50 g masła
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka oleju

Masa:

  • 400 ml śmietany 36%
  • pół szklanki cukru pudru (50 g)
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego (wanilinowego)
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 płaskie łyżki żelatyny

Przygotowujemy polewę: czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do rondelka, dodajemy pozostałe składniki i podgrzewamy na małym gazie, cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Polewę trochę studzimy.

Następnie robimy masę. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, w trakcie ubijania wsypujemy cukier puder i cukier waniliowy. Serek mascarpone miksujemy, dodajemy śmietankę i ostudzoną żelatynę. Miksujemy aż składniki połączą się na głodki krem.
Biszkopt przekrawamy na dwa placki.
Dolny placek smarujemy połową masy, polewamy połową polewy czekoladowej, wyrównujemy i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut. Następnie polewę smarujemy pozostałą masą, przykrywamy drugim plackiem i smarujemy pozostałą polewą. Placek odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny

kinder_pingui_P3150049

 

Zachęcam do przeglądania aktualnych gazetek:


s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_biedronka4s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_carrefour1s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_lidl5

00:00, agawa1984 , Ciasta
Link Komentarze (15) »
poniedziałek, 12 stycznia 2015


sernik_z_piernikami_P1030035

Może i po świętach, może  i fotografia świąteczna, może i zawsze gości u nas w czasie świąt.. ale bywa u nas znacznie częściej.. i nic nie stoi na przeszkodzi by zagościł i u Was.. :) gdyby ktoś miał ochotę na wyjątkowo kremowy pyszny sernik, z zaskakującym wnętrzem i ciekawą prezentacją.. polecam gorąco.

sernik_z_piernikami_PC240267

Składniki:

-200 g herbatniki,

-90 g masło stopione,

-0,5 łyżeczki cynamom Prymat,

-0,5 łyżeczki Przyprawa do piernika,

-1 łyżeczka cukier puder,

-1 kg ser biały twarogowy,

-5 szt jaja,

-0,5 szkl sok z pomarańczy,

-1 opakowanie budyń waniliowy,

-1 szkl cukier,

- 2 opakowania pierniczki z nadzieniem,

polewa:

- 125 g masła,

- 0,5 szklanki cukru pudru,

- 3 łyżki wrzątku,

- 3 łyżki ciemnego kakao,

-1 łyżeczka żelatyny

- 1 łyżeczka glukozy

Ciasteczka z masłem i przyprawami mielimy blenderem. Następnie wykładamy ciasto na tortownicę o średnicy28 cmi delikatnie dociskamy je aby spód był zwarty. Tortownicę z ciastem wstawiamy na ok 15 minut do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy masę serową.

Ser miksujemy z jajkami i cukrem, w malakserze na najwyższych obrotach ok. pół minuty, na koniec miksowania dodajemy sok pomarańczowy i budyń (proszek).

Jajka ubijamy z cukrem, a kiedy utworzą jednolitą masę dodajemy ser. Miksujemy na najwyższych obrotach, a następnie dodajemy budyń (proszek). Miksujemy jeszcze chwilkę.

Wyjmujemy tortownicę z ciastem z lodówki i na spodzie układamy blisko siebie pierniczki. Na pierniczki delikatnie wylewamy masę serową. Sernik wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy ok 50 - 60 minut.

Sernik wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Kiedy sernik jest zimny, przygotowujemy polewę,  masło rozpuszczamy w rondelku z kakao i cukrem, zagotowujemy. Odstawiamy z ognia i dodajemy żelatynę rozpuszczoną we wrzątku. 

sernik_z_pierniczkami_PC240262

 

Zachęcam do przeglądania aktualnych gazetek:


s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_biedronka4s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_carrefour1s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_lidl5

piątek, 02 stycznia 2015

piernik_dugodojrzewajcy_PC240316

Wiem, że pewnie słodkości po świętach macie już zupełnie dosyć, pomimo wszystko ryzykuję i namawiam do upieczenia tego piernika. Do czasu aż nabierze mocy urzędowej (bo musi leżakować w lodówce ok. 1 miesiąc) przepełnienie poświąteczne dawno Wam minie i nabierzecie na nowo ochoty np. na tą aromatyczną korzenną słodycz.

myszka_PC240291

Składniki na dużą blachę (na cały piekarnik):

- 500 g miodu

- 1,5 szklanki cukru

- 250 g masła

- 1 kg mąki pszennej

- 3 jajka

- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

- pół szklanki mleka

- pół łyżeczki soli

- 2-3 opakowania przyprawy do piernika (dałam 2)

do przełożenia:

- 2 słoiki powideł śliwkowych

polewa:

- 125 g masła,

- 0,5 szklanki cukru pudru,

- 3 łyżki wrzątku,

- 3 łyżki ciemnego kakao,

-1 łyżeczka żelatyny

- 1 łyżeczka glukozy

 W garnku na małym ogniu rozpuszczamy miód, cukier i masło. Doprowadzamy prawie do wrzenia i studzimy. Sodę rozpuszczamy w mleku. Przy pomocy miksera i spiralnych jego końcówek mieszamy z pozostałymi składnikami. Ciasto ma konsystencję bardzo gęstej śmietany. Przelewamy je do naczynia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce (trzymałam na najwyższej półce w lodówce) na ok 1 miesiąc.  Na ok. 3 dni przed świętami ciasto wyjmujemy i dzielimy na 3 części.

 Każdą część rozwałkowujemy na placek (około 0,5 cm), lekko podsypując mąką. Ciasto jest bardzo plastyczne i dobrze się je wałkuje. Rozwałkowane placki przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp 170 stopni 15-20 minut.  Odstawiamy do ostudzenia. 

 Upieczone placki przekładamy powidłami śliwkowymi (słoik na każdą warstwę) i obciążamy równomiernie. Odstawić na 2 dni w temp. pokojowej, najlepiej zawinąć w ściereczkę żeby piernik nie wysychał. Po upływie 2 dni polewamy polewą czekoladową ->  masło rozpuszczamy w rondelku z kakao i cukrem, zagotowujemy. Odstawiamy z ognia i dodajemy żelatynę rozpuszczoną we wrzątku. 

 Piernik podajemy pokrojony na kawałki o grubości ok 1-1,5 cm.

 Ścinki z ciasta które zostały przed upieczeniem,  można  przeznaczyć na upieczenie pierniczków ( mi wyszło ok 30-40szt.)  

piernik_dlugodojrzewajacy_PC240297

Na przepis skusiła mnie Ania i bardzo dobrze zrobiła

 

Zachęcam do przeglądania aktualnych gazetek:


s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_biedronka4s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_carrefour1s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_lidl5

poniedziałek, 04 sierpnia 2014

Kruche_z_bananowa_pianka_i_malinami

Lato w pełni,słońce grzeje,  maliny zaczynają dojrzewać w ogrodzie .. i na ten moment właśnie czekałam, aby  narwać świeżych malin i wykorzystać je do tego ciasta. Niebo w gębie.. Nawet tata, który jeśli chodzi o ciasta stwierdził "no takie ciasta, to możecie piec" Kruche, aromatyczne, z delikatną pianką i świeżymi kwaskowymi owocami.. Już wiem, że będzie gościć często w naszym domu. Na przepis natknęłam się na blogu Niebieskiej Pistacji, powiem krótko POEZJA! ;)

czwartek, 03 lipca 2014

Truskawkowe szaleństwo jeszcze trwa.. U mnie też truskawkowo.. To ciasto przygotowałam mężowi z okazji jego urodzin i imienin.. Z uwagi na to, że ostatnio nie miałam za wiele czasu i sił, postanowiłam wybrać jeden z tych szybkich i pysznych wariantów. Biszkopt idealny, puszysty,  o truskawkowym zabarwieniu. Sernik jedwabiście gładki, poprzecinany prążkami truskawkowej galaretki, niczym truskawkowa zebra. Wykończony glazurą truskawkową. Po pierwszym kawałku, musiałam sobie dokroić drugi .. no po prostu musiałam .. 

niedziela, 29 czerwca 2014

Kolejny słodkość nie wymagająca większego wysiłku. Do tej drożdżówki nie ubrudzimy sobie rąk, gdyż to ciasto nie wymaga zagniatania. Robi się praktycznie samo, na noc wkładamy do lodówki większość składników wymieszanych ze sobą widelcem, rano dodajemy tylko mąkę, owoce i posypujemy kruszonką. Przepis podyktowała mi mama męża przez telefon i długo nie musiało czekać na realizację.. :) Jest pyszne, puszyste, wilgotne .. Z ulubionymi owocami.. Tak jak lubię szybko, smacznie i zdrowo. :)

poniedziałek, 23 czerwca 2014

sernik na zimno z truskawkami i czekoladową glazurą

Bieżący faworyt ciastowy w naszym domu, synek upomina się ciągle o "jeszcze jeden kawałek tego ciasta". Nie trzeba wiele, żeby umilić sobie czas przy kawce, wystarczy solidny kawałek tego serniczka o migdałowym aromacie na intensywnie kakaowym spodzie, z dodatkiem truskawek i wykończony lśniącą glazurą czekoladową i świat wydaje się bardziej kolorowy.. 

wtorek, 17 czerwca 2014

Ten przepis czeka na swoją kolejkę już od maja, od urodzin mamy mojego męża. To wtedy wpadliśmy w ten cug .. cug Pavlowej .. gdyż gościła u nas co tydzień. Do tej pięknej damy postanowiłam zrobić taką masę jaką robię do mascarpone, wykorzystując tym samym wszystkie żółtka które pozostały po bezie. Czekolada, orzechy .. łasuchy tak lubią..  przyznaję się ja tak lubię... taaak. . taak.. jestem łasuchem :) 

niedziela, 18 maja 2014

 

Postanowiłam przyłączyć się do World Baking Day, czyli Światowego Dnia Pieczenia. Wygenerowałam laurkę dla mojego męża i obdarowałam go ulubioną babką. W tym roku pod hasłem "Dla kogo ty upieczesz?" Ja upiekłam dla moich chłopców i mamy.. ciasto, które bardzo lubią.

wtorek, 13 maja 2014

Nie trzeba wiele aby umilić sobie smacznie czas, w tym przypadku potrzebny jest biszkopt, jabłka, serek mascarpone, truskawki i dzień staje się piękny.Tak poważnie mówiąc, jest to bardzo proste i eleganckie ciasto.

poniedziałek, 05 maja 2014

Moja miłość w kategorii desery i ciasta, nic nie jest w stanie pobić tego smaku. Co najlepsze tą miłością zaraziłam już całą rodzinę, nikt jej się nie oparł, nawet diety poszły na bok, bo nie warto tracić takiego Smaku chwili. Ta Pavlovą przygotowałam w tropikalnym wydaniu, świeże lekko kwaskowe owoce dobrze kontrastują ze słodką masą mascarpone i bezą. Robię ją zawsze z jednego sprawdzonego przepisu.

 

niedziela, 04 maja 2014

Są takie chwile, które chcemy celebrować, wyróżnić i dzielić się nimi bliskimi. Urodziny mamy to jedna z takich chwil, pomyślałam, że w rodzinnym kręgu spędzimy miło czas przy serniku z dużą dawką czekolady i kawy. Są to składniki, które lubią  wszyscy zaproszeni/niespodziewani goście. Myślę, że takie spotkanie przyniesie nam wiele miłych wrażeń,a przede wszystkim i da mamie radość ze spędzonych chwil w rodzinnym gronie, w tym wyjątkowym dla nas wszystkich dniu.

poniedziałek, 28 kwietnia 2014

babka cytrynowa

 Nie było jej na Wielkanocnym stole, była za to w ten weekend i często bywa u nas bez większej okazji, gdy tylko mamy ochotę na coś smacznego i słodkiego. Jest bardzo puszysta i wilgotna, czyli taka jaką lubię, bo jeśli chodzi o babki to jestem wybredna,  suchych babek jeść nie lubię. Dodatkowym jej atutem jest cytrynowy aromat.. Przepis prosty i wiele pracy przy nim nie ma,  ta babka nie może się nie udać, więc zachęcam do próbowania, kto jeszcze nie próbował. 

sobota, 15 marca 2014

Cóż po aparacie został tylko wspomnienie.. będę się męczyć małym kompakcikiem, ale się nie poddam.. Zanim jednak będę Was męczyć nowymi zdjęciami przypomniałam sobie o przepisie który przeleżał od lata u mnie na dysku. Jest to jednak ciasto, które równie często robimy zimą, gdyż wykorzystujemy w nim uprażone jabłka zaprawione do słoików na zimę i zamrożone maliny. Biszkopt który zawsze się udaje, prażone jabłka lub brzoskwinie, bita śmietana, którą można zastąpić śnieżką light gdyby ktoś dbał o figurę, owoce no i galaretka.. poezja smaku.. 

poniedziałek, 23 grudnia 2013

Całkiem nieplanowanie do dzisiejszych wypieków dołączyła piękna dama, która będzie gwiazdą na jutrzejszego święta. Składniki i proporcje pochodzą z tej strony jednak wykonać musiałam po swojemu (mikser mnie do tego zmusił, a robiłam próbę haka - okazało się nieudaną). Tato jako, że za młodych lat był piekarzem, pokazał mi jak należy przeplatać chałeczkę, co okazało się wręcz banalne, najważniejsze żeby wałków ciasta było zawsze parzyście i zawsze  dzielimy je  na dwie równe części i wałki z zewnątrz idą do środka. 

niedziela, 22 grudnia 2013

Czy jest ktoś, kto nie ucieszyłby się z takiego podarunku?? Czy jest ktoś kto nie ucieszyłby się wręczając taki podarunek?? Wydaje mi się, że nie.  Bo przecież cała frajda w robieniu czegoś samemu. Tak samo przy tworzeniu prezentu, jak i przy wykorzystywaniu podarunku na własne przyjemności. A gdy w grę wchodzi piękna kompozycja z żurawin, mąki, cukru trzcinowego, czekolady, migdałów, to ciekawość wzrasta na myśl jak to będzie wyglądać finalnie. A przecież tyle mamy okazji by obdarzyć się takimi pysznościami.. urodziny, imieniny, niedługo już mikołajki, święta, walentynki, itd. itp a najlepszą okazją jest "brak okazji" !

 

sobota, 21 grudnia 2013

 W wigilijnym menu nie może zabraknąć potraw z makiem, który symbolizuje dostatek w gospodarstwie. Na naszym stole też zagości w różnych odsłonach. Makówek i kutii nie mamy w zwyczaju spożywać w wigilię ale za to zawita w postaci ciast i ciasteczek. Ten przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz "Kuchnia polska", na który trafiłam u Oliwki  i przyznaję, że to był mój pierwszy raz z miksowaniem mikserem ciasta drożdżowego. Ciasto wyszło mięciutkie i bezproblemowe w przygotowaniu i smakowo pyszne.. 

wtorek, 17 grudnia 2013

To ciasto jest idealne dla osób które lubią wilgotne serniki, kokos i karmel. Niech się nikt nie wystraszy, że masa serowa jest płynna  jak mleko.. tak ma być. Moja mama robi takie ciasto tylko bez kokosu najczęściej, ze względu na prostotę wykonania i czas przyrządzania, no i smak oczywiście. Ja zrobiłam z normalnym mlekiem i brakowało mi bardziej kokosowego aromatu, jednak jeśli ktoś planuje zakupy przedświąteczne to radzę kupić mleczko kokosowe, które na pewno doda mocniejszego aromatu temu serniczkowi. Historia z polewą karmelową wyszła troszkę śmiesznie, gdyż pomyliłam pewnego zaspanego poranka gdy mój kotek dopominał się jedzonka otwarłam mu puszkę.. miała być to karma mięsna a okazało się że była to masa kajmakowa, Nini nie była zbytnio zadowolona na widok karmelu, my natomiast byliśmy bardzo zadowoleni z polewy karmelowej, która okrywała ten serniczek.

 

wtorek, 05 listopada 2013

Dziś za oknem ponuro i deszczowo a z dysku uśmiecha się do mnie zdjęcie pysznego wypieku ogrzewającego się w jesiennym słoneczku, dlatego ku pokrzepieniu wszystkim, którym dzisiaj brzydka pogoda dokucza dzielę się przepisem na pyszną, wilgotną babkę, która utrzymuje się długo nie tracąc na puszystości i miękkości (bo nawet tydzień) a do tego robi się nią bardzo szybko.

Składniki:

- 1/2 szkl. mąki pszennej

- 1/2  szkl. mąki ziemniaczanej

- 4 jajka 

- 3/4 szkl. cukru

- cukier waniliowy

- 4 łyżki majonezu

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżka kakao

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C. Żółtka miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym i majonezem na puszystą masę. Dodajemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Następnie delikatnie łyżką dodajemy pianę do masy mącznej i dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem formy i obsypanej mąką, zostawiamy 1/4 ciasta do którego dodajemy kakao i wylewamy na wierzch. Pieczemy ok. 50 min sprawdzając przed wyjęciem sprawdzamy na zasadzie "suchego patyczka".

Tagi: ciasta
09:27, agawa1984 , Ciasta
Link Komentarze (2) »
wtorek, 29 października 2013

Kochani podsuwam Wam pyszny przepis, który idealnie wkomponował się do akcji konkursowej dobiegającej końca na moim blogu, w której do wygrania są wspaniałe sprzęty miksujące firmy MPM. Ja nie mogę brać w nim udziału, ale chętnie Wam podpowiem pyszną propozycję, która ucieszy Wasze kubki smakowe.. będzie idealna do kawy a może dzięki niej uda się odświeżyć stary sprzęt kuchenny na taki nowy -> 



 Ok. wracam do przepisu .. Babka szybka..  idealnie zmiksowana i przepyszna w smaku.

Składniki:

- 5 jajek

- 1 szklanka mąki pszennej

- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

- 200 g masła

- 0,75  szklanki cukru

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- 100 g rodzynek + 1 łyżka mąki pszennej

Na sitku płuczemy rodzynki wrzątkiem i odstawiamy do odsączenia. Całe jajka miksujemy z cukrem na puszystą i gładką masę, stopniowo dodajemy (ciągle miksując) mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Później dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło z aromatem migdałowym, dodajemy rodzynki obtoczone w mące i całość mieszamy. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 40 minut na złoty kolor. Po wyjęciu z formy i całkowitym przestudzeniu powierzchnię babki posypujemy cukrem pudrem.

 

Źródło

Tagi: ciasta
09:25, agawa1984 , Ciasta
Link Komentarze (4) »
wtorek, 17 września 2013

Uwielbiam to ciasto, w każdej możliwej owocowej odsłonie. To szybkie i bez roboty ciasto. Dzisiaj przygotowałam je innym sposobem, okazało się że to jest metoda przyrządzenia z turbo przyspieszeniem, bo wykonałam je w malakserze. Przygotowanie ciasta zajęło mi 5 minut!!! 

 

Składniki:

- 0,5 kostki masła

- 2 jaja

- 1 szkl. cukru + cukier waniliowy lub kilka kropel aromatu waniliowego

- 2 szkl. mąki

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 0,5 szkl. kwaśnej śmietany 12% lub jogurtu naturalnego

Owoce na wierzch:

- wypestkowane śliwki

 

Masło, jajka i cukier miksować  zmiksować w malakserze do momentu uzyskania puszystej jedwabistej masy, następnie dodawać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę, ciągle miksując malakserem do momentu . Ciasto przelać na wysmarowaną i obsypaną blachę, na wierzch ułożyć połówki śliwek, można posypać je delikatnie bułką tartą. Pieczemy w piekarniku, w temp.180 st C.  ok. 40 minut, lub gdy ciasto odejdzie od brzegów blaszki.

Tagi: ciasta
10:27, agawa1984 , Ciasta
Link Komentarze (1) »
wtorek, 06 sierpnia 2013

 

W ten weekend królowała szarlotka, najpierw upiekłam tą szarlotkę z przepisu, na który trafiłam na Poezji Smaku,  a potem z mamą upiekłyśmy jeszcze dwie szarlotki zmieniając nasz stary przepis. Wszystkie szarlotki wyszły przepyszne. Ta szarlotka jest wyjątkowo smaczna na ciepło, a jej plusem, jest zdecydowanie prostota i krótki czas wykonania. 

Proporcje na tortownicę o średnicy 28 cm

Składniki:

- 1,25 kg jabłek 

- 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do grzańca

- 1,25 szklanki mąki

- 1,25 szklanki kaszy manny

- 3/4 szklanki cukru

- 2 łyżeczka proszki do pieczenia

- cukier wanilinowy 

- szczypta soli

- 3/4 kostki zimnego masła

Masło włożyć do zamrażarki na czas przygotowań, aby stwardniało. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać  do nich cynamon lub przyprawę do grzańca, wymieszać. Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. C. Następnie do dużego  półmiska wsypujemy suche składniki: mąkę, kaszę, proszek, cukier, cukier wanilinowy i sól. Dokładnie je wymieszać mieszamy i podzielić na 2 części. Wykładamy spód tortownicy papierem do pieczenia, boki wysmarować margaryną i obsypać mąką. Na dno wsypać połowę  suchych składników. Na suche składniki wyłożyć jabłka bez ich dociskania. Na jabłka wysypać drugą część proszku.  Wyjąc  masło z zamrażarki i na wierzch ciasta zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Wstawić do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. godzinę. Szarlotkę kroimy dopiero po przestygnięciu. 

Przepis dodaję do akcji:

Tagi: ciasta
08:14, agawa1984 , Ciasta
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2
| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zakładki:
Cała ja
O mnie trochę prywatniej
Rozdziały
lody
Ciasta
Torty
Muffiny
kod znacznika ilustracji
Drugie danie
Makaronowe love
sałatki
Koktajle
dietetyczniei
desery




Smak Chwili .. on Bloglovin" href="http://www.bloglovin.com/en/blog/5978199">Follow on Bloglovin

Tutaj znajdziesz interesujące przepisy:

New Page 1
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Durszlak.plOdszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl