Smacznie, zdrowo, kolorowo ...

Muffiny

piątek, 02 maja 2014

Muffinki są idealne na piknik, wycieczkę, przekąskę do pracy i słodkość w domu do kawy. Te muffinki przygotowałam na piknik, wypełniłam je dżemem z całymi wiśniami. Do przygotowania w kilka chwil. Znikają równie szybko :)

środa, 17 kwietnia 2013

Kochani, wróciłam .. z porcją pysznych, delikatnych, puszystych a zarazem chrupiących muffinek nadzianych słodką masą kajmakową o cudownym aromacie migdałowym... Uczta dla podniebienia.. Wystarczy 25 minut (łącznie z pieczeniem) aby delektować się tymi smakołykami. Poniżej podaję składniki na 16 babeczek i życzę smacznego. :)

Suche składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 1 banan rozgnieciony widelcem 
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- 50 g płatków migdałowych

- 0,5 łyżeczki aromatu migdałowego 

Mokre składniki:
- 250 ml maślanki
- 60 ml oleju
- 1 jajko

Nadzienie:

- 8 łyżeczek masy kajmakowej z puszki 

W jednej misce wymieszać składniki suche. W drugim naczyniu wymieszać jajko, maślankę i olej.

Mokre składniki wlać do suchych i wszystko wymieszać łyżką tylko do połączenia składników.

Do formy na muffinki wyłożonej papilotkami (o ile forma nie jest silikonowa, przy silikonowej można pominąć wykładanie papilotkami) nałożyć 1 łyżkę ciasta, następnie czubate pół łyżeczki masy kajmakowej i przykrywamy jeszcze jedną warstwą ciasta na muffiny. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Formę wstawiamy do rozgrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez 20-25 minut. Gdy muffinki lekko przestygną wyciągamy z formy.

 

 

10:11, agawa1984 , Muffiny
Link Komentarze (8) »
wtorek, 08 stycznia 2013

Podzielę się z Wami śmieszną historią dot. tej fotografii.. Moja kotka, która jest kotem domowym większość czasu spędza na wyglądaniu przez okno, spaniu na parapecie i opracowywaniu planu jak tu uciec z domu na podwórko. Oto dowód ...  

Otóż dziś moją Ninkę spotkała nie mała niespodzianka,  już jej udało zrealizować plan ucieczki, kiedy to pani szła robić zdjęcia, tym pysznym muffinkom, które zapachem zaprosiły lato do naszego mieszkania .. a tu nagle to białe po czym stawiała łapki, okazało się być strasznie zimne.. tak zimne, tak  lodowate, że aż nie do wytrzymania. I tak samo szybko jak uciekała na polko, tak samo szybko zwiewała do domu. Teraz wylizuje łapki na fotelu i ani w głowie jej ucieczki. 

Jedno jest pewne, moja kotka podpisuje się pod tym (jej podpis widoczny  jest na fotografii), że te muffinki zdecydowanie bardziej pasują do jej światopoglądu,  niż te zimne białe coś.. gdyż pachną latem, są cieplutkie i do tego takie mięciutkie, delikatne i puszyste z rozpływającymi się w ustach słodkimi truskawkami.. 

 

Składniki:
suche:
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 150 g cukru
- 200 g mrożonych truskawek

- cukier waniliowy

- garść migdałów w płatkach 


mokre:
- 1 szkl. maślanki
- 60 ml oleju słonecznikowego
- 2 jajka


 W misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia, wsypać truskawki, cukier waniliowy i migdały - delikatnie wymieszać.

W drugim pojemniku wymieszać jajko, maślankę i olej.

Mokre składniki wlać do suchych i wszystko wymieszać łyżką tylko do połączenia składników.

Do formy wyłożonej papilotkami nałożyć porcje ciasta, formę wstawić do rozgrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez 20-25 minut. Po ok 5 minutach wyjąć muffinki do wystygnięcia.

 

Życzymy smacznego

 

i miłego wygrzewania i wylegiwania się również życzymy ;)






 

14:39, agawa1984 , Muffiny
Link Komentarze (5) »
piątek, 30 listopada 2012

Postanowiłam, że na szybciutko przygotuję jeszcze muffinki, które postawią nas na nogi i orzeźwią nieco, przed wyjściem na Andrzejkowe Party. Moje ulubione .. kawowe.. z nadzieniem truskawkowym.. ach... pycha.. To tak w ekspresowym tempie, teraz znikam pakować nas, bo niedługo wyjeżdżamy. 

 

Kawowe muffinki z nadzieniem truskawkowym i ananasowym wierzchem.. 

Składniki mokre:
- 2 jajka
- 150 ml oleju
- 300 ml maślanki albo kefiru

Składniki suche:
- 250 g mąki
- 5 czubatych łyżek kakao ciemnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 czubatych łyżeczek kawy rozpuszczalnej
- 75 g cukru trzcinowego
- 75 g cukru kryształu
- szczypta soli

Nadzienie:
- 14 truskawek (u mnie zamrożone)

Dekoracja:
 - 3 plastry ananasa pokrojone w małe kawałki




W dwóch osobnych miskach łączymy składniki suche i mokre. Potem do suchych wlewamy zawartość miski z składnikami mokrymi czyli olej wymieszany z maślanką i jajkami, całą zawartość mieszamy (ale nie długo, mogą być grudki).

 Do formy na muffinki nakładamy łyżkę powstałego ciasta, na to ciasto kładziemy truskawkę i znów przykrywamy łyżką ciasta a na wierzchu układamy pokrojone ananasy. 

Wstawić do rozgrzanego piekarnika w temp. 180 0C i pieczemy przez ok. 20-25 minut. Po wyjęciu z pieca formę z muffinkami zostawić na na kracie ok. 5 - 10 minut, następnie muffinki wyciągamy z formy i zostawiamy do ostygnięcia.

14:44, agawa1984 , Muffiny
Link Komentarze (7) »
wtorek, 18 września 2012

Maliny ostatnimi czasy ogarnęły mój ogród, moją kuchnię, piwnicę, nawet składzik z alkoholami. Bardzo cieszy mnie ten fakt, gdyż nasza dieta malinowa już nas wybawiła od choroby. Soczek malinowy z sokownika od mamci okazał się zbawienny. W piwnicy likier malinowy dochodzi do siebie w słojach. Koktajle mocno malinowe goszczą co chwila w naszym menu. A smak makaronu z twarożkiem i sosem malinowym bardzo zaciekawił mojego synka. 

 Muffiny moocno malinowe kuszą słodkim aromatem wszystkich znajdujących sie w pobliżu.

Składniki (na 18 muffinek)
suche:
- 300 g mąki pszennej
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 120 g  cukru
 - 350 g świeżych malin

mokre:
 - 1 szkl.  maślanki
- 60 ml oleju słonecznikowego
 - 2 jajka

W misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia, wsypać maliny i delikatnie wymieszać.

W drugim pojemniku wymieszać jajko, maślankę i olej.

Mokre składniki wlać do suchych i wszystko wymieszać łyżką tylko do połączenia składników.

 Do formy wyłożonej papilotkami nałożyć porcje ciasta, formę wstawić do rozgrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez 20-25 minut. Po ok 5 minutach wyjąć muffinki do wystygnięcia.

 

A to propozycja na pyszny malinowy obiad: makaron z twarogiem i sosem malinowym.. polecam...


  

13:30, agawa1984 , Muffiny
Link Komentarze (4) »
wtorek, 28 sierpnia 2012

W ogrodzie krzaczki malin aż się uginają od ciężaru owoców, a wiecie do czego je najczęściej zużywam?? Do tych właśnie  przepysznych puszystych.. aromatycznych muffinek, do tego koktajl malinowy i uczta na całego :) Częstujcie się :)

 

   

Składniki (na 12 babeczek)
suche:

- 300 g mąki pszennej

- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 120 g drobnego cukru
- 150 g świeżych malin

mokre:
- 250 ml maślanki
- 60 ml oleju słonecznikowego
- 1 jajko

W misce wymieszać mąkę, cynamon,  cukier i proszek do pieczenia, wsypać maliny i delikatnie wymieszać.

W drugim pojemniku wymieszać jajko, maślankę i olej.

Mokre składniki wlać do suchych i wszystko wymieszać łyżką tylko do połączenia składników.

Do formy na muffinki wyłożonej papilotkami nałożyć porcje ciasta,  wierzch można udekorować cukiereczkami dekoracyjnymi, ja użyłam też lentilek, które dobrze się spisały. Formę wstawić do rozgrzanego do 200 st.C piekarnika i piec przez 20-25 minut. Zostawić w formie jeszcze ok. 10 min po wyjęciu z piekarniku a następnie wyciągnąć muffinki do wystygnięcia.


11:44, agawa1984 , Muffiny
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 28 maja 2012

 

Piszę szybko bo zbiera się na burzę.. Chwilowo muszę Was pożegnać, o ile są tacy którzy zżyli się z tym miejscem.. z moim Smakiem Chwili.. Wrócę.. mam mnóstwo przepisów .. mnóstwo pomysłów..Teraz czas na wakacje.. odpoczynek, odizolowanie się od elektroniki, wi-fi, vod itd.. Te muffinki są dla moich rodziców, którzy dziś wylatują do Grecji, my z mężem będziemy teraz gospodarzyć za nich. Jak wcześniej pisałam mieszkałam w rezerwacie, i bardzo ciężko tam załapać zasięg internetu mobilnego, jak się uda to coś naskrobię.. Po powrocie rodziców znów wyjeżdzamy my nad morze (ale tam mamy wi-fi).. Jeśli nie uda załapać się zasięgu, to chwile mnie tu nie będzie :) 

Póki co częstujcie się muffinkami.. coś mi się wydaje, że to będą ulubione muffinki mojego męża bo uwielbia rodzynki, rum w słodyczach i bananowe nadzienie.. 

Składniki na 18 sztuk:

- 280g mąki

- 40 g ciemnego kakao

- 4 łyżki cukru trzcinowego

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- solidna garść rodzynek

- 100 ml rumu

- 2 jajka

- 180 ml mleka

- 80g roztopionego masła

- 1 banan pokrojony w plasterki

Składniki suche  wymieszać w misce. Rodzynki zalać rumem, najlepiej gdyby postały parę godzin w rumie (ja robiłam na poczekaniu i 15min. wystarczyło). Masło roztopić, lekko ochłodzić dolać mleko, jajka, rozbełtać zawartość widelcem. Składniki mokre wlać do suchych i wymieszać, dodać rodzynki z rumem i zamieszać. Wykładać do formy muffinkowej wyłożonej papilotkami po łyżce ciasta, plaster banana, przykryć banana łyżeczką ciasta. Ozdobić cukiereczkami i do piekarnika na 25 min. w temp 180 st.

 

 

12:57, agawa1984 , Muffiny
Link Komentarze (4) »
piątek, 20 kwietnia 2012

Kochani, chciałam Was zaprosić na moje pourodzinkowe miniserniczki z konfiturą i owocami.. 

Oraz z najlepszymi życzeniami imieninowymi dla wszystkich Agnieszek! :)  

Tyle słowem wstępu, piękna pogoda.. czas wybrać się z synkiem na spacerek.. :) 

 

Składniki na:

spód serniczka:

- 100 g biszkoptów ( zblenderowanych, zmielonych)

- 80 g mączki migdałowej (zmielonych na pył migdałów)

- aromat migdałowy

- 80 g stopionej i wystudzonej margaryny

- 1 łyżka cukru

Składniki wymieszać ze sobą i wykładać do papilotek po czubatej łyżce i ugniatać łyżką lub palcem.

 

Ciasto:

- 0,5 kg twarogu (najlepiej już przemielonego)

- 2 żółtka

- 2 białka 

- 1 budyń śmietankowy

- 1 łyżka oleju

- 0,5 szkl. cukru

- 1,5 szkl. mleka

 

Ser, olej, żółtka i cukier umieszczamy w malakserze i miksujemy, gdy osiągniemy jedwabiście gładką masę dodajemy mleko i budyń (można zmiksować dalej malakserem a można też mikserem). Nie obawiajcie się.. to ma być baardzo płynna masa, prawie jak mleko.. w piekarniku się zsiądzie..

Osobno ubijamy z 2 białek pianę i dodajemy ją  do płynnej masy serowej, staramy sie ją delikatnie wmieszać, mogą być grudki z bitej piany.. 

 

Nadzienie:

- 3 batoniki czekoladowo kokosowy typu Bounty (pokrojone w 0,5 cm. plasterki)

 

Na spody z ciasta biszkoptowo-migdałowego układamy batoniki dociskając je do spodu, by nam nie odpłynęły jak zalejemy mleczno-serową masą.. Chochelką nabieramy masę mleczno-serową i wlewamy do papilotek, zalewając batonik. Wlewamy prawie na równi z papilotkami, bo wiele nam ciasto nie wyrośnie, a potem troszke opadnie ja wyciągniemy z piekarnika. 

Pieczemy w temp. 180 0 C ok. 25 min. Po upieczeniu muffinki serowe studzimy.

 

Owocowy wierzch:

- konfitura   niskosłodzona  z owoców jagód  u mnie firmy Polska Róża (nadaje się rewelacyjnie) 

- 1 banan pokrojony w cieniutkie plasterki

- 1 owoc kiwi

- 1 mandarynka

 

Na wierzch wystudzonych serowych muffinek wykładamy po czubatej łyżeczce konfitury z jagód i pokrojone w plasterki owoce. 

 

Z podanej porcji wychodzi ok. 24 miniserniczki, ale uprzedzam szybciutko znikają :D

 

 

 

 

 

10:20, agawa1984 , Muffiny
Link Komentarze (5) »
czwartek, 16 lutego 2012


 

Nie wiem czy u Was też działa taka zależność.. ale ja zauważyłam na własnym przypadku że jak się bardzo staram i robię ściśle krok po kroku wedle przepisu to nigdy nie wyjdzie mi  tak jakbym tego chciała, a jak coś zrobię coś na szybko .. składniki dorzucę na oko, na wyczucie ..  to przepis okazuje się być mistrzowski..

Tak też było z tymi muffinkami.. Przygotowałam je na szybko bo goście mieli przyjść, całe przygotowanie zajęło mi w sumie ok. 5 min. a przepis był tworzony na zasadzie tego, co miałam pod ręką,  i okazał się strzałem w dziesiątkę..

Pobudzające, bo kawowe ... odżywcze bo z migdałami... słodkie bo z nadzieniem bananowym i polewą czekoladową .. mocno czekoladowe bo z dużą ilością kakao .. 


Składniki na 14 sztuk a może nawet więcej bo moje muffiny były ogromne:

składniki mokre:
- 2 jajka
- 150 ml oleju

- 300 ml maślanki albo kefiru

składniki suche:
 - 250 g mąki 
5 czubatych łyżek kakao ciemnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 czubatych łyżeczek kawy rozpuszczalnej
-  75 g cukru trzcinowego

- 75 g cukru kryształu
- szczypta soli

- 50 g migdałów pokrojonych na grubsze kawałki (1 migdał na 3 części)


nadzienie:
- 1 banan pokrojony w plasterki o szer. ok. 1 cm.

dekoracja:
 - 14 migdałów oparzonych i obranych z skórki do dekoracji

- czekolada mleczna i biała roztopiona w kąpieli wodnej

W dwóch  osobnych miskach łączymy składniki suche i mokre. Potem do suchych wlewamy zawartość miski z składnikami mokrymi czyli olej wymieszany z maślanką i jajkami, całą zawartość mieszamy (ale nie długo, mogą być grudki).

Do formy na muffinki nakładamy łyżkę powstałego ciasta, na to ciasto kładziemy plaster banana i znów przykrywamy łyżką ciasta. 

Wstawić do rozgrzanego  piekarnika w temp. 180 0C  i pieczemy przez ok. 20-25 minut. Po wyjęciu z pieca formę z muffinkami  zostawić na na kracie ok. 5 - 10  minut, następnie muffinki wyciągamy z formy i zostawiamy do ostygnięcia.

Migdały do dekoracji zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na ok 2-3 min., następnie obieramy ze skórki.

Ostygnięte muffinki polewamy roztopionymi czekoladami i na wierzch kładziemy obrany migdał.. Zostawiamy w chłodnym miejscu do zastygnięcia czekolady i następnie delektujemy się wspaniałymi delicjami.. 

12:13, agawa1984 , Muffiny
Link Komentarze (7) »
wtorek, 20 września 2011

Sezon malinowy u mnie trwa nadal :) Tego lata zaraziłam wszystkich, szybkim, pysznym smakołykiem, przyrządziłam go na powrót rodziców z wczasów, kiedy to opiekowałam się domem. Muffinki były strzałem w dziesiątkę... dla mnie bo przyszykowałam go expresowo, i nawet opieka nad moim 9cio miesięcznym synkiem nie przeszkodziła mi w przygotowaniu tych smakołyków, gdyż przygotowanie zajęło mi 5 minut,  i dla degustatorów, którzy przyjechali wysłuchać opowieści rodziców z wczasów, oczywiście do muffinek od razu musiałam dodać  przepis. 

 

 



Składniki (na 12 babeczek)
suche:

- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 120 g drobnego cukru
- 150 g świeżych malin

mokre:
- 250 ml maślanki
- 60 ml oleju słonecznikowego
- 1 jajko

W misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia, wsypać maliny i delikatnie wymieszać.

W drugim pojemniku wymieszać jajko, maślankę i olej.

Mokre składniki wlać do suchych i wszystko wymieszać łyżką tylko do połączenia składników.

Do formy wyłożonej papilotkami nałożyć porcje ciasta, formę wstawić do rozgrzanego do 200 st.C piekarnika i piec przez 20-25 minut. Po 10 minutach od upieczenia muffinki wyjąć z formy i zostawić do ostygnięcia na kratce.

  Życzę wszystkim smacznego...  

Polecam również przepis na słone muffinki ze szpinakiem 

Tagi: muffiny
09:54, agawa1984 , Muffiny
Link Dodaj komentarz »
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zakładki:
Cała ja
O mnie trochę prywatniej
Rozdziały
lody
Ciasta
Torty
Muffiny
kod znacznika ilustracji
Drugie danie
Makaronowe love
sałatki
Koktajle
dietetyczniei
desery




Smak Chwili .. on Bloglovin" href="http://www.bloglovin.com/en/blog/5978199">Follow on Bloglovin

Tutaj znajdziesz interesujące przepisy:

New Page 1
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Durszlak.plOdszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl