Smacznie, zdrowo, kolorowo ...

Przetwory

piątek, 14 sierpnia 2015

ketchup_z_cukinii_P8120010

Jeżeli macie nadmiar cukinii, z którą nie wiecie co zrobić mam dla Was pyszne rozwiązanie. Ketchup z cukinii o mocno wyczuwalnym paprykowym smaku. Idealnie nadaje się na spód pizzy czy do sosów jak również do kanapek czy smażonej kiełbaski. Zimą przywołuje smaki lata.

Składniki:

- 1,5 kg cukinii -> w promocji tutaj <-

- 0,5 kg cebuli 

- 3 czerwone papryki

- szklanka cukru

- 1 szklanka octu 

- 1,5 łyżeczki papryki słodkiej

- ćwierć łyżeczki pieprzu cayenne - zobacz tutaj -

- 0,5 łyżeczki bazylii

- 300 g koncentratu pomidorowego

- 3 łyżki soli

Paprykę kroimy w paseczki. Cebulę szatkujemy w piórka (lub kroimy). Cukinię obieramy, wybieramy nasiona, ścieramy na tarce lub w malakserze. Warzywa solimy i mieszamy w dużym garnku, odstawiamy na kilka godzin. Następnie gotujemy z powstałym sosem aż zmiękną. Dodajemy cukier, ocet i gotujemy kolejne 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, gotujemy do momentu aż ketchup zgęstnieje. Całość miksujemy blenderem. Przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy ok. 10 minut.

ketchup_paprykowo_cukiniowy_P8120008

 

Tagi: przetwory
09:19, agawa1984 , Przetwory
Link Komentarze (7) »
wtorek, 11 sierpnia 2015

ogorki_malosolne_P7120043

Sezon ogórkowy w pełni, chyba każdego w tym czasie nachodzi chęć zrobienia swoich ogórków. Najlepiej ogórki kupować na targu prosto od rolnika, wtedy szanse na to, że będą idealne wzrastają znacznie. Ważne jest, żeby odpowiednio wybrać ogórki, kierując się tym aby były nie były przerośnięte, by były twarde, jędrne (a nie puste i piankowate w środku). Lepiej jest wybierać wąskie ogórki, wtedy zmieścimy ich więcej a ryzyko niepowodzenia spadnie do minimum. W przepisie podałam korzeń chrzanu, moja mama dodaje tylko liście i też zawsze jej się udają. 

 ogorki_kiszone_P7120035

Składniki:

- 2 kg średnich, twardych ogórów gruntowych

- 2 litry wody

- 2 łyżki soli

- główka czosnku 

- kilka cm korzenia chrzanu

- koper wraz z kwiatostanem

- 3 liście chrzanu

- kilka liści dębu lub czarnej porzeczki

 Umyte ogórki układamy ciasno w słoikach, przekładając liśćmi chrzanu, czosnkiem i chrzanem. Należy uważać aby po zalaniu wystudzoną osoloną wodą nie wystawały. Zakręcamy i odstawiamy na ok 2-3 dni. 

ogorki_malosolne_kiszone_P7120055

 

 

 

 

 

niedziela, 07 czerwca 2015

 konfitura_z_patkw_r_P6050122

W mojej okolicy dzikie róże pięknie kwitną, kuszą niebiańskim aromatem i na myśl podsuwają nam aromatyczne wspomnienia o  pączkach z nadzieniem różanym..kiedy to mama napełniała je nadzieniem z konfitury różanej własnej produkcji. No kto mógłby się im oprzeć? Dlatego całą rodzinką zbieraliśmy płatki, by później móc cieszyć się  pysznymi wypiekami.. już po głowie chodzą mi rogaliki z nadzieniem różanym.

konfitura_z_patkw_r_P6050148

Składniki:

- 20 dkg oczyszczonych płatków dzikiej róży

- 40 dkg cukru pudru

- 1 szkl. wody

- sok z połowy cytryny

konfitura_z_patkw_r_P6050138

Płatki dokładnie oczyszczamy, odcinamy białe końcówki, miksujemy blenderem lub rozdrabniaczu z cukrem pudrem a najlepiej ręcznie w makutrze do momentu uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy na noc. Na drugi dzień zalewamy wodą, dodajemy sok z cytryny i gotujemy na małym ogniu aż odparuje woda a konfitura stanie się gęsta. Gorącą konfiturę przelewamy do słoików, oczyszczamy gwint słoika i szybko go zakręcamy. Odkładamy słoiczek obrócony do góry dnem. 

konfitura_rozeP6050112

piątek, 29 sierpnia 2014

czekoliwka_P8190016

Śliwki pięknie obrodziły tego roku, zdecydowaną większość zamroziłam, by wtedy gdy nadejdzie odpowiednia chwila i chęć na ich spożytkowanie, wykorzystać zamrożone zapasy. Tą mniejszą część postanowiłam poddać eksperymentowi. I pierwszy raz zrobiłam czekośliwkę, lub jak to inaczej zwą nutellę śliwkową. Przyznam, że obawiałam się smaku.. Jednak finalnie efekt bardzo (to mało powiedziane) mnie zadowolił. Gdybym miała przyrównać smak do innego mi znanego, przypisałabym go do pralinek „śliwki w czekoladzie”. Mój synek początkowo był przerażony widokiem, i stwierdził, że to jest „obrzydliwe” jednak po pierwszej łyżeczce już stwierdził że to jest „przepychota!!!”. Wykorzystałam przepis z magazynu Moje smaki Życia.

 czekośliwka, śliwkowa nutella, powidła śliwkowe

Składniki:

- 1 kg wydrylowanych śliwek

- 200 g cukru

- 50 g czekolady gorzkiej

- 2-3 łyżki ciemnego kakao

 

Umyte i wypestkowane śliwki kroimy w mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka z grubym dnem i gotujemy na niewielkim ogniu do momentu, gdy owoce całkowicie się rozpadną czyli ok. 40 minut. Jeżeli widoczne są skórki i nie do końca rozpadnięte owoce, masę śliwkową miksujemy blenderem ręcznym, na gładką masę. Dodajemy cukier  i smażymy wolno na mniejszym ogniu ok. 20 min. często mieszając. Dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy i następnie dodajemy kakao i również mieszamy.  Zdejmujemy z ognia i jeszcze gorącymi powidłami napełniamy czyste słoiczki. Pasteryzujemy 15 min dowolną metodą.

 

czekośliwka, śliwkowa nutella, powidła śliwkowe




piątek, 04 października 2013

Niesamowicie smakowita sałatka do słoików składająca się z samych moich ulubionych warzyw tj. cukinii, marchewki, cebuli, papryki i czosnku. Teraz już wiem, że będzie stałym punktem w przetworach na zimę, przepis znalazłam tutaj i dziękuję autorce przepisu za dostarczenie nam takich pyszności. 

Składniki:

- 2 duże cukinie
- niecały 1kg cebuli
- niecały 1kg marchwi
- 2 papryki

Zalewa:
- 4 szklanki wody
- pół szklanki oleju
- 1 szklanka octu
- 4 łyżki stołowe cukru
- 4 łyżki mieszanki suszonych warzyw z solą  - KUPUJĘ TUTAJ-
- parę liści laurowych

- główka czosnku

 Cukinie dokładnie myjemy, przekrawamy wzdłuż na 4 części, pozbywamy się nasion. W malakserze szatkujemy na cienkie plasterki cukinię, marchew, paprykę i marchew ścieramy na grubsze plasterki w malakserze. Poszatkowane warzywa  solimy i odstawiamy na godzinę by puścił sok. Po upływie tego czasu odcedzamy sok od warzyw i gotujemy składniki na marynatę bez czosnku. Gdy marynata zacznie wrzeć dodajemy ją do warzyw i gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy zmiażdżony czosnek i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Gorące układamy w słoikach i zakręcamy. Pasteryzujemy przez 7 minut. 


Poniżej gazetki z ciekawymi promocjami:
s3_viewer_small_Lidl-00
 

czwartek, 03 października 2013

Idealny .. Naturalny.. bez sztucznych zagęstników.. Rodzice którzy dbają o zdrowie dzieci powinni zaopatrzyć się w taki sok dla swoich pociech. Pracy wiele przy nim nie ma, a satysfakcja z tego, że dziecko samo dopomina się o tą porcję zdrowia nie do opisania. :)

Składniki:

- jabłka 

- marchew 

- 6 łyżek cukru

- 3 łyżki soku z cytryny

Przepuszczamy przez sokowirówkę jabłka i marchew. Do dużego garnka zlewamy powstały sok, z wierzchu zbieramy pianę na sitko odfitrowujemy ją (tam jeszcze jest dużo soku). Powstały sok słodzimy, dodajemy sok z cytryny (jeśli ktoś miał kwaśne jabłka to nie musi) gotujemy, gdy jeszcze piana jest na wierzchu to ją zbieramy . Gotujemy parę minut, przelewamy do słoików lub butelek, słoiki wkładamy do garnka wyłożonego na dnie ścierką i zalewamy słoiki ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoików  i gotujemy 20 min. 

piątek, 27 września 2013

Brzoskwinie obrodziły bardzo obficie tego roku, zrobiłam z nich dżemy, prażone owoce do słoików na zimę, kompoty, nalewkę, coś typu frużeliny i brzoskwinie w syropie. Przepis zapożyczyłam od Babci wyszły bardzo ładniutkie.

Składniki:

- brzoskwinie

- 1 litr wody

- 400 g cukru

Wodę gotuję z cukrem przez 15-20 min. Brzoskwinie zalewam wrzątkiem, trzymam je w nim ok. 2 min. potem przerzucam do zimnej wody i obieram skórkę. Przecinam na pół i pozbywam się pestki. Brzoskwinie układam do słoiczków, zalewam je całe ugotowanym syropem. Pasteryzuję ok 30 min, tj. do garnka na dno daję ściereczkę, wkładam słoiki i zalewam je ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoika i gotuję 30 min. Po pasteryzowaniu wyciągam słoiki i ustawiam je do góry dnem.

wtorek, 24 września 2013

 Pyszna alternatywa dla prażonych jabłek, urozmaici nasze zimowe wypieki. Teraz gdy tylko zimą najdzie nas ochota na pachnące latem ciasto wystarczy dodać tylko podgrzać zawartość słoiczka dodać galaretkę w proszku i wyłożyć na biszkopt, potem można dodać bitą śmietanę i galaretkę na wierzch. Wykonanie bardzo proste. Nie podaję dokładnych proporcji, bo wszystko zależy od tego jak słodkie są brzoskwinię, najlepiej próbować na bieżąco. 

Składniki:

- brzoskwinie

- cukier

- cukier waniliowy lub laska wanilii

- 2 łyżki soku z cytryny

Brzoskwinie zalewamy wrzątkiem i trzymamy je w nim 2 minuty, następnie przekładamy je do zimnej wody i obieramy ze skórki. Pozbywamy się pestek. Brzoskwinie można pokroić w mniejsze kawałki lub na koniec gotowania rozdrobnić drutami do ubijania ziemniaków. Brzoskwinie dajemy do dużego garnka, posypujemy cukrem dodajemy resztę składników i gotujemy chwilę. Gotującą się jeszcze masę przelewamy do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcamy i odstawiamy słoiczki do góry dnem. 

 

piątek, 20 września 2013

Gdy natrafiłam na ten przepis 2 miesiące temu w magazynie Vita byłam pewna, że będzie gościł również w mojej kuchni, to było nieuniknione w końcu jestem szaloną miłośniczką cukinii. Ostatnio trochę gorzej u mnie z czasem, ale w końcu przepis się uprawomocnił, nabrał mocy urzędowej i ketchup jest w drodze do spiżarni. 

Składniki:

- 1,5 kg cukinii

- 0,5 kg cebuli

- 3 czerwone papryki

- szklanka cukru

- 1 szklanka octu (następnym razem dałabym 0,5 szkl.)

- 1,5 łyżeczki papryki słodkiej

- ćwierć łyżeczki pieprzu cayenne

- 0,5 łyżeczki bazylii

- 300 g koncentratu pomidorowego

- 3 łyżki soli

Paprykę kroimy w paseczki. Cebulę szatkujemy w malakserze na piórka (lub kroimy). Cukinię obieramy, wybieramy nasiona, ścieramy na tarce lub w malakserze. Warzywa solimy i mieszamy w dużym garnku, odstawiamy na kilka godzin. Następnie gotujemy z powstałym sosem aż zmiękną. Dodajemy cukier, ocet i gotujemy kolejne 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, gotujemy do momentu aż ketchup zgęstnieje. Całość miksujemy blenderem. Przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy ok. 10 minut.


 

piątek, 05 lipca 2013




Wiśnie dopisały tego roku, zebrałam więc  te najciemniejsze i postanowiłam zrobić dżem. I tak jak pisałam na facebooku dzięki nim miałam ponętne ... soczyste.. czerwone... DŁONIE OD DRYLOWANIA ;) hihi ale były tego warte, bo dżemik wyszedł przepyszny.. w ciągu dwóch dni znikły  już dwa słoiczki. ;)

Dżem robiłam wg przepisu znajdującego się na opakowaniu z cukru żelującego Dr. Oetcera 

Składniki:

- 1 kg umytych, wydrylowanych wiśni

- 1 opakowanie Cukru żelującego Dr. Oetcera

 Wiśnie i cukier żelujący wsypujemy do garnka, mieszamy i gotujemy ok. 5 min. Zdejmujemy z ognia, mieszamy do momentu zniknięcia piany (ew. można ją zebrać łyżką). Gorący dżem nakładamy do wyparzonych, suchych słoików, zakręcamy i odstawiamy słoiki do góry dnem. 

 

Tyle zostało po porannej konsumpcji w ogrodzie, to było tzw. próbowanie ;)



 

niedziela, 25 września 2011

Dzisiaj wątek zdrowego odżywiania, pamiętam jak mama wróciła z zakupów ze sklepu ze zdrową żywnością i podarowała mi paczuszkę kurkumy mówiąc: "dodawaj to do czego tylko możesz bo to samo zdrowie" i mówiła prawdę! Badania naukowców też potwierdzają słowa mamy, tutaj cytuję fragment artykułu o właściwościach leczniczych kurkumy "lecznicze zalety kurkumy znane są od setek lat. Słynie m.in. z właściwości przeciwzapalnych, antyoksydacyjnych, przeciwnowotworowych, żółciopędnych, oczyszczających, diuretycznych, hepatoprotekcyjnych, tonizujących i antymutagennych. To sprawia, że od dawna kurkumę stosuje się w leczeniu wielu chorób, takich jak kolka, czerwonka, żółtaczka, schorzenia wątroby, katar, ospa wietrzna, świerzb, przeziębienia, zapalenie spojówek i w schorzeniach dróg moczowo-płciowych oraz w przypadkach niestrawności, a nawet reumatoidalnego zapalenia stawów". Więcej informacji na http://www.poradnia.pl/kurkuma-wlasciwosci-lecznicze-badania-kliniczne.html

Każdy dobrze wie, że mamy słuchać się trzeba bo zawsze ma rację, a moja jeszcze była na tyle kochana, że podała mi przepis na przepyszną marynowaną sałatkę, idealna do obiadu lub jak kto woli na kanapkę. Jest zdrowa, wyrazista smaku, nie jest mdła, jest po prostu pyszna.

Kochani serwuję Wam porcję zdrowia w słoiku.

 

Ogórki w zalewie z kurkumą

 


Składniki:

- 2,5 kg ogórków

- 3 cebule

- 1 szkl. octu

- 2 łyżki soli

- 2 łyżki pokrojonego kopru

- 2 łyżeczki kurkumy

- 2 łyżeczki gorczycy

 Ogórki obrać, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić, połączyć z pozostałymi składnikami, odstawić na 30 min. Włożyć do słoików i pasteryzować ok. 20 min.

 

 

| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zakładki:
Cała ja
O mnie trochę prywatniej
Rozdziały
lody
Ciasta
Torty
Muffiny
kod znacznika ilustracji
Drugie danie
Makaronowe love
sałatki
Koktajle
dietetyczniei
desery




Smak Chwili .. on Bloglovin" href="http://www.bloglovin.com/en/blog/5978199">Follow on Bloglovin

Tutaj znajdziesz interesujące przepisy:

New Page 1
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Durszlak.plOdszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl