Smacznie, zdrowo, kolorowo ...

Dania rybne

sobota, 26 stycznia 2013

 

Oto kolejna propozycja na pyszny, zdrowy i szybki obiad. Wykonałam pewien eksperyment, który sprawił, że nasz obiad wszystkim zasmakował. Przymusiła mnie okoliczność braku folii aluminiowej, bo zazwyczaj ryby jemy zapiekane w folii i na stanie zaplecza kuchennego miałam z rzeczy w miarę nadających się  do pieczenia ryby tylko  rękaw do pieczenia ... zaryzykowałam i okazało się, że czasem warto zaryzykować. Obiad bez dodatkowych tłuszczów, bez smażenia, mięsko mięciutkie i puszyste, warzywa rozpływające się w ustach.. więc czego chcieć więcej?? :) 

 

A tak z innej beczki ... 

 

...  to chciałam nieśmiało wspomnieć, że mój blog bierze udział w konkursie na blog roku 2012 ... wiem, że zbyt mały żuczek jestem, i o blogu roku to mogę tylko pomarzyć... ale było by mi niezmiernie miło, jeżeli znaleźli by się tacy czytelnicy mojego bloga, którzy chcieliby mi przyznać taki tytuł i oddali głos na mnie :)

Wystarczy wysłać sms o treści D00080 na nr 7122

 

Teraz wracam do przepisu...

 

 Składniki:

- 2 pstrągi (oczyszczone, gotowe do pieczenia)

- Warzywa: marchew,  brokuł, por, kalafior 

- 4 łyżki koperku

- sól, pieprz, ziarenka smaku

- rękaw do pieczenia 

 

Pstrągi nasolić z zewnątrz i wewnątrz, do wewnątrz dodać również posiekany koperek i ziarenka smaku,  z wierzchu też można posypać koperkiem i solą. Rękaw zamknąć z jednej strony, ułożyć pstrągi dookoła wsypać warzywa, posolić. Piec w piekarniku w temp. 200 st. C ok 25-30 min. 

 

 

 

 

 

sobota, 15 grudnia 2012

Te śledzie zawsze goszczą u nas w okresie świątecznym, noworocznym czy ot tak bez okazji. Ich przygotowanie trwa chwilkę a potem długo można się nimi zajadać. Sos pomidorowy z octem i z cebulką zostaje złagodzony miodem, który dodatkowo nadaje im taki fajny aromat.  Tutaj znajdziesz foto-przepis krok po kroku.

 

Składniki:

- 70 dkg śledzi matiasów (wcześniej wymoczyć je w wodzie)

- 6 dużych cebul

- 2/3 szklanki oleju

- 3 łyżki miodu

- duży koncentrat pomidorowy

- 1/2 szklanki octu


 Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Szykujemy sobie potrzebne składniki, czyli olej, pokrojoną cebulę, miód, ocet, koncentrat pomidorowy i śledzie. Na patelnie wlewamy olej, dodajemy cebulę, solimy, pieprzymy i szklimy. Gdy cebula już się zeszkli dodajemy miód, ocet i koncentrat pomidorowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i gotować ok. 3 min. Odstawić sos do całkowitego wystygnięcia. Śledzie wypłukane z soli, kroimy na paski o ok. 1 cm. szerokości. Wystudzony sos wykładamy na pokrojone śledzie i mieszamy. Sałatkę śledziową odstawiamy w chłodne miejsce. Najlepiej smakuje jak się smaki przegryzą czyli po ok. 2 dniach w chłodzie.


poniedziałek, 26 listopada 2012

Kolejna dietetyczna i przepyszna propozycja. Łosoś sam w sobie jest wyjątkowy a  otulony miodkiem i odświeżony kropelkami soku z cytryny podbił moje serce (a raczej żołądek) jak i mojego męża. Pyszny też jest w wersji bez miodu tylko z koperkiem i solą... Mięsko jest soczyste, miękkie i aromatyczne.

 

Składniki:

- 500 g łososia  (tusza)

- 4 łyżeczki miodu

- 4 łyżeczki soku z cytryny 

- sól

 Łososia dzielimy na 4 porcje i  układamy na folii aluminiowej, solimy z obu stron, skrapiamy cytryną, polewamy miodem i dokładnie zawijamy każdy kawałek osobno i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 240 st. C na ok. 25 min. 

 

Surówka marchewkowo-pietruszkowa:

- 2 marchewki

- 1 pietruszka

- 1 łyżeczka natki pietruszki

- sok z połowy cytryny

- sól i pieprz do smaku 

Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce, skropić sokiem z cytryny, odstawić na ok. pół godziny. Doprawić do smaku i dodać natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać. 

 

Przepis dodaję do akcji :

 

środa, 27 czerwca 2012

Jestem teraz nad morzem z rodzinką, zbieramy bursztyny, zwiedzamy na rowerze pobliskie wioski, próbujemy regionalnej kuchni, poznajemy ciekawych ludzi, ale nawet tutaj musiałam zaatakować kuchnię, i popróbować nowych smaków.  Pewnie się zastanawiacie, skoro  jestem nad morzem to dlaczego akurat przepis na szczupaka a nie morską rybę jak np. wyławiane w tym rejonie dorsze lub flądry (chociaż moją ulubienicą jest próbowana na wyspie Sobieszewskiej Troć grillowana, przywieziona z połowu od szwagra właściciela restauracji,  przypominająca bardzo łososia poniekąd również słodkowodna.. )

Wracając do tematu... A no właśnie dlatego, że dorszów i fląder już się najedliśmy, że ho ho, a jako, że wczasujemy się w malutkiej, spokojnej a jakże malowniczej miejscowości Jantar znajdującej się na pograniczu Mierzei Wiślanej i Żuław Wiślanych, przy delcie Wisły, skusiliśmy się na rybkę, której jeszcze nie mieliśmy okazji próbować wcześniej a wyłowioną w Zalewie Wiślanym. 

Składniki:

- 1 kg szczupaka

- 1 jajko

- mąka

- bułka tarta 

- sól, przyprawa do grilla, ew. curry

 

Wypatroszonego szczupaka kroimy w dzwonki,  nasalamy i odstawiamy na ok. 30 min. 

Panierkę,  każdy wie jak  zrobić, moja różni się tylko tym że do rozbełtanego jajka dodaję sól i przyprawy do grilla  i curry. :) Każdy kawałek rybki obtaczamy kolejno w mące, jajku z przyprawami i bułce tartej. Wykładamy na rozgrzany olej i smażymy do uzyskania złotego kolorku z obu stron.

Uwielbiam pomorze, nie tylko za samo morze.. 

 

 

piątek, 30 grudnia 2011

Kiedyś wspominałam, że mam wyjątkowe upodobania jeśli chodzi o śledzie, gdyż są one ze słodkim akcentem. Moje 1wsze ulubione śledzie to  śledzie po hawajsku, z ananasem bardzo często u nas goszczą, nawiasem mówiąc wygrały też w konkursie na "Nieszablonowe danie świąteczne". Moimi 2gimi ulubionymi śledziami są właśnie te .. śledzie w miodzie.. Octowa zalewa z cebulką zostaje złagodzona miodem, który dodatkowo nadaje im taki fajny aromat. Pomyślałam sobie, że może i wy mielibyście ochotę przygotować sobie je na Sylwka, jeszcze zdążycie bo robi się je expresowo, przygotowanie ich zajmie wam ok. 20 min.

 

Składniki:

- 70 dkg śledzi matiasów (wcześniej wymoczyć je w wodzie)

- 6 dużych cebul

- 2/3 szklanki oleju

- 3 łyżki miodu

- duży koncentrat pomidorowy

- 1/2 szklanki octu

Śledzie moczymy w wodzie, co najmniej 2 godziny. Po wymoczeniu kroimy je w paseczki, kosteczki takiej szerokości jakiej nam odpowiada (u mnie ok. 1 cm).

Na patelnie dajemy olej i cebulę pokrojoną  w piórka. Gdy się nam cebulka zeszkli dodajemy resztę składników, mieszamy, chwilę gotując. Pomidorowo-miodową zalewę odstawiamy do wystudzenia. Gdy wystygnie mieszamy z pokrojonym  matiasem i gotowe :)

 

UWAGA: jak matiasy zalejecie gorącą zalewą możecie ich więcej nie znaleźć bo się rozciapciają pod wpływem temperatury! :)

środa, 26 października 2011

Ostatnio coś mnie naszło na śledzie, moje ulubione. Kiedyś skrzywiłabym się z obrzydzeniem na samą myśl o połączeniu śledzi z ananasem a teraz dałabym się za nie pokroić :) Jeśli śledzie to ze słodkim akcentem, mam dwa ulubione przepisy na śledzie  (każdy ze słodkim akcentem) -  teraz prezentuję jeden z nich...

 

Składniki:

- 50 dkg śledzi solone matiasów   

 - 0,5 puszki ananasów    

 - 0,5 puszki kukurydzy

 - 1 cebula

 

Zalewa octowa:

 - ¼ szklanki octu

 - 1 szklanka wody przegotowanej zimnej

 

Sos curry:

- 5 łyżek  majonezu

- 3 łyżki jogurtu naturalnego      

- 1 łyżeczka curry   

 

szczypta cukru, soli, pieprzu cayenne         

1 łyżeczka soku z cytryny           

 

Myjemy śledzie i kroimy w paseczki o szerokości ok. 1 cm. Pokrojone śledzie zalewamy wodą z octem i odstawiamy na kilka godzin (ja odstawiłam na 3 godz. ale może być dłużej, nawet na całą noc) do lodówki.

 

Gdy śledzie zalejemy zalewą i odstawimy do lodówki, łączymy w miseczce składniki do sosu curry czyli majonez, jogurt, curry, sok z cytryny i przyprawy i również odstawiamy do lodówki.

 

Po odpowiednim czasie śledzie odsączamy z zalewy, dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa, kukurydzę, sparzoną cebulę pokrojoną w kostkę i sos.

 

Mieszamy wszystko ze sobą i sałatka gotowa. Najlepsza jest jak się "przegryzie" czyli np. na następny dzień, tak więc śmiało można ją przygotować dzień wcześniej przed imprezą.


piątek, 30 września 2011

 Dzisiaj na moim kuchennym stole zagościła ryba w innej odsłonie. Odsłona ta bardzo spodobała się mojemu mężowi, gdyż okazała się ona zapiekanką z pieczarkami. Faktycznie muszę przyznać, że warto odmienić sobie ten piątkowy obiadek, kiedy to zazwyczaj jest albo jajo sadzone albo smażona rybka panierowana. Ta rybka zapiekana jest świetnym dodatkiem do ziemniaczków (ja zrobiłam frytki ziołowe), chociaż wydaje mi się że do gotowanych ziemniaków lepiej by pasowała ta rybka, ale i tak było smacznie.  To danie jest proste w wykonaniu, szybkie i bardzo smaczne.  

 


Ryba zapiekana pod pieczarkowo-serową kołderką

 

Składniki:

 

- 2 filety rybne (użyłam filety z mintaja)

- 20 dag pieczarek

- 2-3 ząbki czosnku

- 1 spora cebula

- 1 łyżka masła

- 2 łyżki śmietany 18% (ja dałam 12%)

- sok z cytryny

- tarty żółty ser

- pieprz, sól, curry, słodka mielona papryka

  


Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, ułożyć w nim posolone i oprószone pieprzem filety rybne. Skropić sokiem z cytryny, posypać curry, posypać zmiażdżonym czosnkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać bez przykrycia 15-20 minut w 200ºC.

Pieczarki obrac, pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle razem z pokrojoną w ćwierć plasterki cebulą. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Na upieczonych filetach rozprowadzić śmietanę, nałożyć pieczarki z cebulą, posypać serem i papryką. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać aż ser się stopi.

 

| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zakładki:
Cała ja
O mnie trochę prywatniej
Rozdziały
lody
Ciasta
Torty
Muffiny
kod znacznika ilustracji
Drugie danie
Makaronowe love
sałatki
Koktajle
dietetyczniei
desery




Smak Chwili .. on Bloglovin" href="http://www.bloglovin.com/en/blog/5978199">Follow on Bloglovin

Tutaj znajdziesz interesujące przepisy:

New Page 1
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Durszlak.plOdszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl