Smacznie, zdrowo, kolorowo ...

Słodkości nie pieczone

poniedziałek, 26 marca 2012

Ja już nastawiam się na wielkanocne tory, myśli krążą mi wśród świątecznych smakołyków, pewne potrawy wymagające czasu na przegryzienie już gotowe, nawet rzeżucha już mi wzeszła. Tak sobie pomyślałam, że wspaniałym sposobem na upiększenie sobie świąt Wielkanocnych będzie te oto słodkie gniazdko, które jest banalnie proste w wykonaniu, wymaga minimum składników a ma zastosowanie szerokie. Może ono służyć jako samodzielny smakołyk, może być dekoracją tortu, stroiku, a zapakowane do foliowej torebeczki i przewiązane ozdobną kokardką będzie wspaniałym prezentem Wielkanocnym dla najbliższych przy śniadanku Wielkanocnym.

 

Składniki na 6 sztuk:

- 0,5 tabliczki dobrej czekolady (u mnie mleczna)

- 8 łyżeczek wiórek kokosowych

- 18 szt. cukiereczków/ draży - u mnie orzechy w czekoladzie (wybrać te najbardziej przypominające kształtem jajka)

 

Zagotowaną wodę w czajniku przelać do małego garnka, w tym garnuszku na powierzchni gorącej wody umieścić plastikową miseczkę, do której dajemy połamaną w kostki czekoladę. Czekolada sama roztopi się pod wpływem gorącej wody. Czekoladę rozmieszać i dodać kokos, konsystencja ma być gęsta, ja użyłam własnoręcznie tartych i suszonych wiórek z orzecha kokosowego, dlatego były one grubsze, jeśli zauważycie że konsystencja jest za rzadka to dodać jeszcze kokosu. Kokos z czekoladą dokładnie wymieszać i następnie wykładać tą masę na papierze do pieczenia, formując kształt gniazdek i na środku układając jajeczka. Gotowe gniazdka odłożyć do lodówki aby masa kokosowo-czekoladowa nam dobrze zastygła. 

 

Dodaję do akcji:

Wielkanocne Smaki 2

piątek, 10 lutego 2012



 

Postanowiłam coś zmienić.. Zachciało mi się czegoś świeżego... zdrowego... energetyzującego .. trochę tropikalnego ...  Zaczęłam od sałatki owocowej, którą w mig wymyśliłam (o ile jest tu co do wymyślania),  wykonałam i zjadłam ... ;)  potem zabrałam się za zdjęcia do szablonu a na sam koniec skupiłam się na tworzeniu nowego  wyglądu bloga ... Dość już tych śnieżynek, szaro-burości... wszyscy potrzebujemy teraz energii i ja też chcę się trochę podładować oglądając/tworząc bloga... Stąd te wszystkie zmiany... I taki efekt końcowy.. Co o tym sądzicie, co jeszcze zmienić? Czekam na Wasze propozycje .. 

 

Składniki:

- 1 banan

- 3 kiwi

-  0,5 jabłka (wszystkie owoce są do Waszego wyboru, w zależności co macie pod ręką)

- 2 kostki czekolady (pokrojone w  małe kawałeczki)

- garść orzechów włoskich (pokrojonych w kostkę)

- 2 łyżeczki rodzynek

- 2 łyżeczki soku z cytryny

- 2-3 łyżki rumu 

na miseczkę  1 orzech kokosa a dokładniej jego połowa

 

Owoce pokroić w taką kostkę jaką Wam odpowiada, banany skropić cytryną. Wszystkie składniki umieścić w miseczce  i lekko wymieszać. Serwować w miseczkach lub można przełożyć do miseczki z  połówki orzecha kokosowego, jak ja to zrobiłam. 

 

 

 



Przepis bierze udział w akcji

wtorek, 10 stycznia 2012

Delikatnie kremowy, o wspaniałym kawowym aromacie, chrupiący deser z pewnością każdemu poprawiłby humor... :) Szybki w przygotowaniu, aksamitny w smaku... Czego chcieć więcej?? ;) 



Składniki:
- 250 gramów serka mascarpone  
- 1 żółtko 
- 6 łyżek cukru pudru  
- garść orzechów włoskich
- 6 kostek czekolady mlecznej lub gorzkiej
- 6 sztuk  biszkoptów okrągłych 
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej

1. Serek mascarpone miksujemy z żółtkiem, dodajemy po łyżce cukru pudru, gdy masa połączy się w jedną gładką całość, masa jest gotowa.


2. Wykładamy po czubatej łyżce masy do kieliszków, na masę dajemy po połowie pokruszonych orzechów włoskich, na to kruszymy po 3 biszkopty na kieliszek, na biszkopty dajemy jeszcze jedną łyżkę masy, na masę dodajemy po 3 pokruszone kostki czekolady.


3. Łyżkę kawy rozpuszczalnej zalewamy odrobiną gorącej wody, tak by się rozpuściła.


4. Resztę masy mascarpone mieszamy mikserem z esencją z kawy rozpuszczalnej.


5. Na warstwę z czekolady wykładamy masę kawową, dzieląc na pół i rozkładając do obu kieliszków. Na wierzch dajemy połówkę z orzecha włoskiego do dekoracji. 

środa, 30 listopada 2011

W ostatni weekend raczyliśmy się pysznym deserem - lodem - pół mrożonym musem  ..  delikatnym kremowym, chrupiącym, czekoladowo-orzechowym ... Z przepisem tym spotkałam się pierwszy raz na blogu "Nikol od kuchni" i w ten weekend padło na niego, od razu zrobiłam go z podwójnej porcji i zabrałam go ze sobą do rodziców, gdzie to w weekend zawsze zjeżdżamy się całymi rodzinami z siostrą i bratem. Mój mąż wyjątkowo upodobał sobie ten deser, do tego stopnia że ochrzcił go mianem "Fredka" i mimo tego, że oryginalna nazwa brzmi Semifreddo to dla nas jest pysznym Chrupiącym Fredkiem :) Polecam wszystkim, każdy pokocha Fredka :)

 


Chrupiące Semifreddo

 

Składniki:

 - 250 g serka mascarpone

- 200 ml śmietany kremówki (double cream)

- 125 ml mleka

- 100 g cukru pudru

- 5-6 ciastek holenderskich - półsłodkich herbatników

- garść orzechów włoskich

- 100 g mlecznej czekolady

- rozpuszczona czekolada do polania (ja tego nie robiłam)

 

Czekoladę, orzechy i ciastka kroimy w kawałki. Mascarpone, śmietanę, mleko i cukier puder miksujemy na gładką masę. Dodajemy czekoladę i ciastka, wymieszamy. Przekładamy do pojemnika wyłożonego folią spożywczą. Zakrywamy górę folią. Wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Przed podaniem wstawiamy na 30 minut do lodówki. Przed podaniem można polać rozpuszczoną czekoladą.

czwartek, 06 października 2011

Tym razem zaprezentuję również regionalny przysmak, tylko tym razem to była nowość dla mnie. Ule pyszne ciasteczka z nadzieniem (najlepiej wzmocnionym) o różnych smakach moje ulubione to kakaowe i orzechowe, chociaż kokosowe też były bardzo smaczne. Przyrządziliśmy je z mężem na chrzest naszego synka, zrobiliśmy 2 wersje z nadzieniem wzmocnionym spirytusem i bezalkoholowe dla mamy karmiącej (czyli mnie) i dzieci i były również smaczne, takie delikatne.  Tak wyglądała część naszych wyrobów. Była to nowość dla mnie jak i dla całej mojej rodziny z drugiego końca śląska (kiedyś woj. krakowskie). Smakołyki trochę praco i czasochłonne ale walory smakowe wynagradzają włożony wkład, trud i stracony czas.

 

 



Jedynym problemem może okazać się trudność w zakupie foremek do tych smakołyków, nam znajoma kupili w Czechach z którymi graniczymy ale ja już rodzince kupiłam przez internet.

 

Ule kakaowe

- 100 gmielonych biszkoptów (lub herbatników)

- 100 gcukru pudru

- 20-30 gmiękkiego masła

- 1 łyżka kakao

- 1 łyżka mleka skondensowanego dla lepszej lepkości

- 1 łyżka spirytusu / likieru kakaowego lub innej wiśniówki

 

Biszkopty zmielić na mączkę. Dodać cukier puder, masło, mleko, kakao i alkohol. Wyrobić. Jeśli ciasto jest za sypkie, dodać albo mleka, albo likieru, albo masła. Jeśli zbyt lepkie, zmielić kilka dodatkowych biszkoptów.

Foremkę wypełniać ciastem (można wysypać uprzednio cukrem pudrem, żeby się ciasto nie lepiło, jednak wtedy zostaną białe ślady na ciasteczkach, które trzeba będzie omieść pędzelkiem).

Jeśli chcemy ule nadziewać, to w wypełnionej foremce zrobić wgłębienie - albo małym palcem - mocno jednocześnie dogniatając ciasto do foremki, albo np. końcówką drewnianej łyżki, czy mątewki. Nadmiar masy obciąć ostrym nożem.

Powstały otwór napełnić nadzieniem.

 

Na koniec otwór zakleić. Wykorzystać można albo to samo ciasto (rozwałkować i wykroić kółeczka - do najmniejszego rozmiaru foremki podstawki można wykrawać metalową zakrętką z alkoholi lub soków), albo andrut, z którego tak samo należy wykroić kółeczka.

  

 Wyjąć z foremki, ustawić na talerzyku do stwardnienia.  Można wstawić do lodówki.

 

 

20 średnich uli orzechowych lub kokosowych

-200 g mielonych orzechów lub kokosu

-200 g cukru pudru

- 1 białko

 

Wszystko dobrze wyrobić, i wyklejać foremki i postępować dalej jak z ulami kakaowymi. 

 

Wypełnienie:

- ½ kostki masła

- 15 dkg cukru pudru

- 3 żółtka

- 2 kieliszki spirytusu wszystko utrzeć


 

 Ja swoje foremki kupiłam w tym sklepie internetowym ->  http://jaarpoznan.com.pl/pl/wyroby/?category=1&detail=20

To moje foremki  -> 

 

 

 

 





Smak Chwili .. on Bloglovin" href="http://www.bloglovin.com/en/blog/5978199">Follow on Bloglovin

Tutaj znajdziesz interesujące przepisy:

New Page 1
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Durszlak.plOdszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl