Smacznie, zdrowo, kolorowo ...

Do dań głównych

środa, 08 października 2014

kiszona_kapusta_z_zasmazana

Mamy piękną złotą  jesień, pełną pięknych kolorów i opadających liści. Niestety jest to również czas kiedy to nasza odporność jest słabsza i jesteśmy bardziej skłonni do zachorowań. Aby naturalnie wzmocnić naszą odporność postawiłam na obiady pełne witamin. Kapusta kiszona ostatnio często gości, jako dostawca witamin i zdrowia naszej rodzinie w różnej postaci. Ostatnio moi chłopcy zachwycali się tą zasmażaną kapustą kiszoną. Uwielbiam tę porę roku i tę kapustę :)

Składniki:

- 0,5 kg kiszonej kapusty

- 1 marchew

- duża cebula

- ok 2 łyżki oleju rzepakowego

- 3 średnie liście laurowe

- 3 kulki ziela angielskiego

- ok. 2 łyżki mąki pszennej

- 1 łyżka sosu sojowego

- ok.  1 łyżeczka cukru

- sól, pieprz

Kapustę zalewamy wodą, dodajemy marchew, ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy aż kapusta zmięknie, ok. 30 min. Na oleju podsmażamy cebulę, następnie zasypujemy ją mąką, chwilę zasmażamy na jasny kolor. Odlewamy do zasmażki wodę z ugotowanej kapusty, dokładnie mieszamy tak aby powstała gęsta zasmażka. Dodajemy kapustę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sosem sojowym.

 

kiszona_kapusta_zasmaana_PA050199

A w sklepach tyle rozmaitości, zapraszam do przeglądnięcia gazetek.

 

 

piątek, 04 lipca 2014

Surówka z ananasem i papryką, szybka surówka do obiadu

Brakuje Wam czasem pomysłu na surówkę do obiadu.. Oto bardzo smaczna i ciekawa w smaku sałatka idealna do drugiego dania lub na wynos np. do pracy. Delikatna, lekko słodka, pełna witamin o bazyliowym aromacie.. Do przygotowania w 5 minut.

czwartek, 31 października 2013

 

Ostatnio było na słodko.. czas na coś z mojej ulubionej kategorii .. czyli obiadowej.. tym razem bardzo popularna surówka.. wiem, że jest dostępna w prawie każdym spożywczaku ale zachęcam do przyrządzenia jej samemu, pracy wiele przy niej nie ma  a różnica w smaku zdecydowanie wyczuwalna.

 

Składniki:

- 1/4 dużej kapusty pekińskiej

- 2 cebule średnie (w tym jedna czerwona)

- 1 marchew

- 4 łyżki majonezu

- 1 łyżka śmietany 12 %

- 2 łyżki soku z cytryny

- 1 łyżeczka cukru

- sól, pieprz

Kapustę pekińską drobno zszatkować,dodać marchew startą  na drobnych oczkach i pokrojoną w kostkę cebulkę. W szklance wymieszać majonez, śmietanę, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz i powstałym sosem polać wcześniej wymienione składniki, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

piątek, 24 maja 2013



 To mój ideał wśród gotowanych kapust.. Uwielbiam, kocham, szaleję... Nie potrzebuję do niej żadnych dodatków, mogę ją jeść miskami bez mięsa czy ziemniaków.. 

 

Składniki:

- ok. 1 - 1,5 kg młodej kapusty

- 2 marchewki

- 4 - 5 ząbków czosnku

- 1 łyżeczka czubrycy zielonej

- sól, pieprz 

- kilka ciurknięć Maggi 

- olej rzepakowy 

 

Kapustę szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.  Cebulę kroimy i szklimy na oleju, solimy, następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i  marchew startą na tarce, smażymy chwilę, aż marchew zmięknie. Z ugotowanej kapusty odlewamy wodę i łączymy z usmażonymi składnikami. Chwilę trzymamy na ogniu, doprawiamy pieprzem, czubrycą i przyprawą maggi.

 

czwartek, 08 grudnia 2011

Dziś proponuję szybką a zarazem bardzo smaczną sałatkę obiadową, która jest wyrazista w smaku i wyśmienicie komponuje się ze schabowym.. Cały sekret smaku tej surówki tkwi chyba w jej prostocie, niby nic wymyślnego a tak cieszy podniebienia konsumujących :)

 

Składniki:

- 6 liści sałaty pekińskiej

- 1 marchewka 

- ćwiartka małego selera

- czosnek

 

Sos:

- 2 łyżki majonezu

- 3 łyżki jogurtu

- 1 łyżka ketchupu

- 1 łyżeczka soku z cytryny

- sól, pieprz, cukier do smaku

 

Sałatę  szatkujemy na cienkie paseczki, marchew i seler ścieramy na tarce, wyciskamy przez praskę czosnek - wszystko razem mieszamy. W szklance mieszamy wszystkie składniki na sos - po odpowiednim doprawieniu wlewamy sos do sałatki, mieszamy i gotowe :)

Warto przygotować ją trochę wcześniej przed obiadem i włożyć do lodówki żeby się "przegryzła".

poniedziałek, 24 października 2011

Kochani mam dla was coś wspaniałego, pewnie to znacie.. Moja teściowa poczęstowała mnie czymś wyjątkowym, smakowo przypominało mi gotowaną kapustkę z koperkiem, ale delikatniejszą i aksamitną w smaku. Przepis jest tak ekspresowy i banalny w wykonaniu, że aż dziwi. Tak wygląda nasza duszona dynia do obiadku.

 

 

Składniki:

- 0,5 średniej dyni

- szklanka mleka

- natka koperku

- 1 czubata łyżka mąki pszennej

 

Podałam proporcje, ale jako że dynia dyni nie równa - najlepiej zrobić to na oko, a zachowując pewna regułę.. Dynia musi być zalana mlekiem, w razie gdy tego mleka jest za dużo to po prostu je odlać.

Dynię zetrzeć na tarce na grubych oczkach, przełożyć do rondelka zalać mlekiem i gotować, gdy będzie miękka, wlać 1 łyżkę mąki pszennej rozpuszczonej w 1/4 szklanki mleka, pogotować jeszcze jakieś 3 minutki, zdjąć z ognia, wsypać posiekaną natkę koperku i wymieszać.

 

 

 

| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zakładki:
Cała ja
O mnie trochę prywatniej
Rozdziały
lody
Ciasta
Torty
Muffiny
kod znacznika ilustracji
Drugie danie
Makaronowe love
sałatki
Koktajle
dietetyczniei
desery




Smak Chwili .. on Bloglovin" href="http://www.bloglovin.com/en/blog/5978199">Follow on Bloglovin

Tutaj znajdziesz interesujące przepisy:

New Page 1
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Durszlak.plOdszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl