Smacznie, zdrowo, kolorowo ...

Sałatki

czwartek, 11 grudnia 2014

salatka_z_brokulem_i_cebulkami_PB220203

To szybka i bardzo smaczna sałatka, idealna na każdą okazję. Na urodziny lub do pracy, myślę że byłaby też ciekawą odskocznią od typowej jarzynówki jeśli robicie takową na świąteczny czas. Przełożony brokuł taką sałatką wygląda efektownie i stanowi tym apetyczną samym ozdobę stołu. 

Składniki:

- 250 g makaron ryż (u mnie z Lubelli)

- mieszanka warzyw konserwowych (marchewka, groszek)

- puszka kukurydzy

- 300 g cebulki perłowej konserwowej 

- 300 g szynki konserwowej (można zamienić na smażony filet z kurczaka w ziołach)

- 250 g papryki konserwowej

- 3 ogórki konserwowe

- 1 brokuł

- 2 jajka

- średni słoik majonezu lub jogurt naturalny z dwoma ząbkami czosnku w wersji fit

Ugotowany makaron, przelewamy zimną wodą,  odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie lub na parze,następnie również odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie kroimy w kostkę paprykę, szynkę konserwową, ogórka i jajko. Dodajemy cebulkę, mieszankę warzyw konserwowych, ostudzony makaron na koniec mieszamy z majonezem lub z jogurtem z czosnkiem. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, dokładnie mieszamy. W półmisku układamy na spodzie warstwę ugotowanego brokuła, na niego wykładamy część przygotowanej sałatki, znów układamy warstwę brokuła i na wierzch resztę sałatki. Ozdabiamy wierzch ugotowanym brokułem.

salatka_brokuowa_z_cebulkami_PB220205

 Może zainteresuje Cię również:

ananasIMG_3642_300x3002warstwowa_salatka_z_tunczykiem_P5040038i_300x3003  

 

Zachęcam do przeglądania aktualnych gazetek:


s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_biedronka4s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_carrefour1s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_lidl5

czwartek, 08 maja 2014

Każdy pewnie kojarzy tą sałatkę, dla mnie to smak z dzieciństwa. Często gościła na naszych domowych uroczystościach, ostatnio zagościła u nas ponownie. Miło było przypomnieć sobie ten smak. Przygotowaliśmy ją z P. w 5 minut, może dlatego że dawno pożegnałam się z tarką na rzecz szatkownicy moulinex  Tak czy inaczej, nie jest to pracochłonna sałatka, idealna propozycja dla zapracowanych osób spodziewających się gości.

wtorek, 29 kwietnia 2014

Tak pięknie już się zrobiło, słońce budzi do życia piękno natury, jest  tak pięknie kolorowo. U nas kolorowo również zrobiło się w na talerzach, zdrowo .. jak to mój synek mówi "prosto z natury". Bo my naturę kochamy i żyjemy z nią w zgodzie. Jedynym naszym wrogiem prosto z natury są kleszcze, które są naszym utrapieniem i zagrożeniem. Sałatka za to koi wszystkie mankamenty zagrażające nam z natury.

wtorek, 14 stycznia 2014

Ostatnio mamy więcej czasu na przyjemności i prawie codziennie organizujemy sobie seansy filmowe w zaciszu nowej sypialni, wyświetlając filmy na ścianie. Wiadomo, że dobrze jest coś smacznego przegryźć i u mnie na pewno nie są to chipsy, bo zawsze po skończonej paczce odczuwam to śmieciowe jedzenie. U mnie ostatnio najczęściej gości taki oto zestaw przegryzkowy, sycący, zdrowy, pyszny i zajmujący ręce tak samo jak chipsy ;)

poniedziałek, 23 grudnia 2013

 

Podaję szybko przepis, gdyż przygotowania do świąt trwają a czasu coraz mniej, możliwe że nawet tego przepisu ktoś potrzebuje. Bazowałam na przepisie OlgiSmile wyglądają pięknie i smakują również rewelacyjnie. 

Ta sałatka przekładana jest u nas na święta co roku, zawsze robi ją mama, tym razem mamy z nami nie będzie ale postanowiłam tą tradycję kontynuować i teraz też będzie na Wigilii.

sobota, 21 grudnia 2013

W tym roku w menu wigilijnym postawiłam bardziej na śledzie niż sałatki. My lubimy lekko octowe, dlatego też poleżały troszkę w marynacie octowej. Czosnek jest również naszym ulubionym dodatkiem dlatego i tu zagościł. Majeranek nadał im również aromatyczną nutę. Jeszcze nie jest za późno aby je przygotować, zajmie to na prawdę niewiele czasu i pracy a na prawdę warto. ;)

środa, 15 maja 2013

Są takie dni kiedy nasz organizm potrzebuje wzmocnienia.. Oto moja propozycja na zdrowe, wzmacjaniące organizm śniadanie. Wiadomo, że czosnek ma zbawienne działanie lecznicze,  nie każdy lubi czosnek z mlekiem i miodem czy chrupiące tosty z czosnkiem i masełkiem. To jest propozycja na pyszny przemyt czosnku do potrawy. Mój synio złapał katar i  przemycam mu ten naturalny antybiotyk w czym tylko się da. 

Wcale nie trzeba być chorym, żeby docenić smak tej sałatki (szczególnie latem, kiedy pomidory zaleją stragany lub ogródki). 

A przygotowanie jej trwa dosłownie chwilunię..

 

Składniki:

- 2 pomidory

- 1-2 ząbki czosnku

- 100 g sera żółtego

- 1  łyżka majonezu Winiary

- 1 łyżka śmietany 18 %

- sól, pieprz, czubryca zielona

- jajko, szczypiorek (można,  ja nie dodałam) 

Pomidory myjemy, jeżeli chcemy to możemy obrać ze skórek, kroimy na większe kawałki. Ser żółty trzemy na dużych oczkach. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i resztę składników i mieszamy dokładnie. 

 

19:55, agawa1984 , Sałatki
Link Komentarze (2) »
czwartek, 07 marca 2013

Korzystając z wolnej chwilki, z tego że mam siłę i chęć .. szybko zamieszczam przepyszny przepis na sałatkę.

Takie sałatki własnie lubię! Które mogę zrobić w parę chwil, które mają konkretny smak, które wymagają niewielu składników i w dodatku z udziałem naszego ulubionego ananasa..

Przepis pochodzi od czytelniczki mojego bloga, urodzonej tego samego dnia co i ja.. jak widać gusta kulinarne mamy również podobne. Gosiu, dziękuję za przepis, jak widzisz nie czekaliśmy długo z jego wypróbowaniem i na święta Wielkanocne również będzie obowiązkowa. Kiedyś robiłam podobną z dodatkiem pieczarek konserwowych i sera żółtego, teraz od siebie dodałam również ser, ale dodatek chrzanu jest kluczowy.. to odmienia całkowicie smak.. R E W E L K A ! 

Składniki:

- pół dużego pora lub 1 mały

- 8  ok. 5 mm plastrów szynki konserwowej

- 5 ok. 5 mm plastrów sera żółtego

- 1 opakowanie kukurydzy konserwowej

- 4 plastry ananasa z puszki 

- 1 słoik selera konserwowego

- 4 łyżeczki chrzanu tartego

- 3 łyżki majonezu

- sól i pieprz

Pora kroimy i przelewamy wrzątkiem przez sitko. Seler odcedzamy przez sitko, można pokroić na trochę krótsze paseczki. Ananasa, szynkę i ser żółty kroimy w kostkę, grubość dowolna. Ja w sałatce wolę większe kawałki. Składniki dokładnie mieszamy ze sobą dodając kukurydzę, chrzan i majonez, na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

 

 A w sklepach tyle promocji:

     

Tagi: wielkanoc
12:36, agawa1984 , Sałatki
Link Komentarze (5) »
sobota, 19 stycznia 2013

Pomimo tego, że jestem raczej przeciwniczką wszelkiego rodzaju zupek w parę minut, tutaj zastosowanie ich całkowicie usprawiedliwiam i bronię ich tak jak i one bronią smaku sałatki. Z własnych obserwacji  polecam zupki z Vifonu, ładnie pęcznieją a przyprawy czuć dobrze w sałatce. Uwielbiamy tą sałatkę, jej przygotowanie zajmuje zaledwie chwilkę a smakować ją można przez długi czas. :)

 

Składniki:

- 2 opakowania zupek chińskich, 
- 1  kukurydza w puszce, 
- 1  groszek z puszki, 
- 250 g szynki, 
- 250 ml majonezu, 
- 250 g papryki konserwowej, 
- sól, pieprz, kucharek/vegeta do smaku

Makaron z zupek chińskich pokruszyć i dodać załączone do zupki przyprawy. Następnie dodać kukurydzę, groszek, pokrojoną w kostkę paprykę konserwową i ulubioną szynkę pokrojoną w kostkę. Doprawić do smaku i połączyć z majonezem. Sałatkę odstawić do lodówki, najlepiej przygotować dzień przed podaniem, aby makaron zdążył napęcznieć.

Przepis z fotorelacją krok po kroku znajduje się tutaj  

 

09:25, agawa1984 , Sałatki
Link Komentarze (4) »
niedziela, 30 grudnia 2012

Pani ze sklepu ze zdrową żywnością przekonywała kiedyś moją mamę o leczniczych właściwościach kurkumy "niech sobie pani dodaje ją do wszystkiego, nawet na kanapki" mówiła. No i zaczęło się od ogórków w zalewie z kurkumą w słoiczkach, a potem kurkuma na dobre rozgościła się w kuchni. Kiedyś postanowiłam, że mój ulubiony ryż gotowany z curry zastąpię kurkumą, i w ten sposób mniej więcej powstała ta sałatka, pyszna aromatyczna.. Bardzo lubię tą sałatkę, często szykuję ją dla gości jak również bez okazji. Czasami dodaję do niej też ser żółty pokrojony w sporą kostkę i uprażony słonecznik łuskany.

 

Składniki:

- 2 szkl ryżu

- 1 łyżeczka kurkurmy

- 250 gfileta z kurczaka,

- 1 puszka ananasa z puszki,

-250 gpapryki konserwowej,

- 1 puszka kukurydzy z puszki,

- 1 łyżka oleju do smażenia,

- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka,

- 5 łyżek majonezu,

- 1sól i pieprz do smaku,

-1 puszka groszku z puszki

 Ryż ugotować z dodatkiem soli i łyżeczką kurkumy na sypko i ostudzić. Fileta drobiowego usmażyć z dodatkiem przypraw do kurczaka, dodać do ryżu dokładnie wymieszać i ostudzić. Ananas pokroić na mniejsze kawałki, paprykę pokroić w kostkę. Dodać kukurydzę, groszek i majonez. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać.

 


09:41, agawa1984 , Sałatki
Link Komentarze (4) »
piątek, 28 grudnia 2012

Delikatny i słodki smak ananasa, słodka kukurydza, do tego lekko kwaskowy sos curry i śledziki delikatnie octowe wszystko razem z pachnącą sparzoną cebulką... poezja smaku.. To zdecydowanie moje ulubione śledzie, które już wcześniej gościły u mnie na blogu, i często pojawiają się na moim stole. Sylwestrowa prywatka również jest idealnym pretekstem do zaproszenia ich na stoły.

Przepis z foto relacją krok po kroku znajduje się tutaj

 

Składniki:

- 50 dkg śledzi solone matiasów   

 - 0,5 puszki ananasów     

 - 0,5 puszki kukurydzy

 - 1 cebula

 

Zalewa octowa:

 - ¼ szklanki octu

 - 1 szklanka wody przegotowanej zimnej

 

 Sos curry:

- 5 łyżek  majonezu

- 3 łyżki jogurtu naturalnego       

- 1 łyżeczka curry    

 - szczypta cukru, soli, pieprzu cayenne          

1 łyżeczka soku z cytryny           

 

Myjemy śledzie i kroimy w paseczki o szerokości ok. 1 cm. Pokrojone śledzie zalewamy wodą z octem i odstawiamy na kilka godzin (ja odstawiłam na 3 godz. ale może być dłużej, nawet na całą noc) do lodówki.

 Gdy śledzie zalejemy zalewą i odstawimy do lodówki, łączymy w miseczce składniki do sosu curry czyli majonez, jogurt, curry, sok z cytryny i przyprawy i również odstawiamy do lodówki.

 Po odpowiednim czasie śledzie odsączamy z zalewy, dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa, kukurydzę, sparzoną cebulę pokrojoną w kostkę i sos.

Mieszamy wszystko ze sobą i sałatka gotowa. Najlepsza jest jak się "przegryzie" czyli np. na następny dzień, tak więc śmiało można ją przygotować dzień wcześniej przed imprezą.

 

 

10:35, agawa1984 , Sałatki
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 10 grudnia 2012

Dziś wpis tak ekspresowy jak i sama potrawa. Pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca surówka. Idealna do rybki.

Składniki: 

- 1 marchew, 
- 1/4 selera, 
- 0,5 łyżeczki imbiru startego, 
- 2 łyżki śmietany 18 proc, 
- 1 łyżka majonezu, 
- sól i pieprz do smaku, 
-0,5 łyżeczki natki pietruszki 

Marchew, seler i imbir zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Dodać śmietanę, majonez i dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Posypać natką pietruszki.

 

wtorek, 27 listopada 2012

 Nie wiem jak Wy ale ja czasem lubię pobawić się jedzeniem. Nasz talerz jest niczym płótno, a pożywienie które spożywamy pełne jest kolorów, kształtów, tekstur.  Tym razem postanowiłam zobrazować moją ulubioną sałatkę z ananasem, indykiem (może być też kurczak) i ryżem curry i pieczarkami.

 

Składniki:

- 1 szkl. ryżu + 1 łyżeczka curry

- 150 g fileta z indyka + przyprawa do drobiu

- 1 puszka kukurydzy

- 1 puszka groszku

- 4 plastry ananasa pokrojone w kostkę

- 60 g słonecznika łuskanego

- 20 pieczarek konserwowych

- górna (liściasta) część ananasa 

- 2 łyżki majonezu

- sól, pieprz do smaku 

 

Ryż gotujemy w 2 szklankach osolonej wody z dodatkiem curry, następnie go studzimy. W międzyczasie indyka kroimy w kostkę i smażymy na 1 łyżce oleju z dodatkiem przyprawy  do drobiu, solą i pieprzem, studzimy i łączymy z ryżem w głębokim naczyniu. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę ananas, kukurydzę i groszek z puszki. Na rozgrzanej suchej patelni prażymy  słonecznik  ze szczyptą soli do złotości, dodajemy do reszty składników z dwoma łyżkami majonezu, dokładnie mieszamy. Wykładamy do półmiska i formujemy sałatką kształt ananasa, na końcu umieszczamy liściastą końcówkę ananasa a na wierzchu układamy pokrojone w plasterki pieczarki konserwowe.

 

  A w sklepach tyle promocji:

     

poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Przepyszna, zdrowa i jakże kolorowa propozycja sałatkowa :)

Rukola jest bogatym źródłem wielu witamin i minerałów,  zawiera około osiem razy więcej wapnia, pięć razy więcej witaminy A, witaminy C i witaminy K i cztery razy więcej żelaza niż ta sama ilość sałaty lodowej. Wszystko to powoduje, że warto spożywać ją dla zwiększenia odporności, zapobiegania anemii i osłabieniom. Dodatkowo ma działanie bakteriobójcze, chroni przed chorobami nowotworowymi, zwiększa odporność, jest lekkostrawna i niskokaloryczna, wydaje mi się że to wystarczające powody by ją jeść :) Więcej informacji na tej stronie.

To mój eksperyment i zapewniam Was nie skromnie, że bardzo udany. :)  

 

Składniki:

- 250 g rukoli

- 1/4 papryki żółtej

- 5 pomidorków koktajlowych

- 1/2 pomarańczy

- garść żurawiny suszonej

 

Do półmiska dodajemy rukolę, pokrojoną w kosteczkę paprykę żółtą, pomidorki przekrojone na połóweczki, pomarańcze w grubszą kostkę, całość posypujemy żurawiną.

Sos: 

- 2 łyżki octu balsamicznego figowego (można użyć zwykłego z dodatkiem łyżeczki cukru)

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- 0,5 łyżeczki bazylii 

W szklance mieszamy w.wym. składniki, mieszamy dokładnie i polewamy nim naszą sałatkę 

 

09:42, agawa1984 , Sałatki
Link Komentarze (4) »
wtorek, 24 kwietnia 2012

Ostatnio w na moim kuchennym stole zagościło jeszcze więcej wiosny, jest kolorowo i zdrowo,  i tak już pozostanie.. Czas na eksperymenty ... Czas zadbać o swoje zdrowie.. A ta sałatka to samo zdrowie.. Wykonanie jej zajmie nam co najwyżej 5 minut .. Kurcze a miało nie być fast foodów ;)

 

Składniki:

- 2 cykorie

- 0,5 pomarańczy

- 1/4 papryki zielonej

- 4 plasterki ulubionej wędliny 

- 5 pomidorków cherry

- 2 łyżki octu balsamicznego figowego 

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- 0.5 łyżeczki bazylii

- sól, pieprz 

Umyte listki cykorii podrzeć na mniejsze kawałki, pomarańczę pokroić w cienkie plasterki, wędline pokroić w plastry, paprykę pokroić w kosteczkę a pomidorki na ćwiartki, wszytko umieścić w półmisku. W szklance zmieszać ze sobą ocet balsamiczny z oliwą i bazylią.  Polewamy składniki sosem, solimy i pieprzymy do smaku.. 

 

20:16, agawa1984 , Sałatki
Link Komentarze (5) »
czwartek, 29 grudnia 2011

Dzisiaj propozycja na Sylwestrową przystawkę, u mnie gościła na święta i często gości bez okazji. Bardzo lubię tą sałatkę, jest wyrazista w smaku, sycąca, zdrowa, słonecznik fajnie chrupie w ustach,  szybka w przyrządzeniu i ładnie prezentuje się na stole (u mnie na zdjęciach może nie bardzo, ale były robione na szybkiego, praktycznie podczas konsumpcji). W każdym razie polecam ją całym sercem...

 

 

 

Składniki:

- 2 woreczki ryżu + 0,5 łyżeczki kurkumy do gotowania

- 2 filety z kurczaka + curry i rozmaryn

- kukurydza konserwowa (puszka)

- groszek konserwowy (puszka)

- garść słonecznika łuskanego

- ananas z puszki

- majonez



Ryż zagotować z dodatkiem kurkumy (co nada mu ładny żółtawy kolor). Fileta pokroić w kostkę i przysmażyć na patelni w nie dużej ilości oleju z dodatkiem curry i ulubionych ziół, doprawić do smaku (sól, pieprz). Do głębokiego naczynia, wsypujemy pokrojony w kostkę ananas z puszki, kukurydzę, groszek, słonecznik, wystudzony ryż i usmażony filet. Dodajemy majonez, sól i pieprz do smaku i wszystko ze sobą mieszamy... 


 

11:03, agawa1984 , Sałatki
Link Komentarze (3) »
sobota, 03 grudnia 2011

Dziś szybciutko, bo zaraz wyjeżdżamy do rodziców .. Przekładaniec z tuńczykiem, jest to niesamowicie efektowna i smaczna sałatka a w dodatku  szybka w wykonaniu.. Prawdopodobnie zagości też w święta u nas :)

 

Składniki: 

- ryż w woreczkach 2 sztuki 
 - ogórki konserwowe lub kiszone 4 sztuki 
 - cebula 1 sztuka 
 - ketchup pikantny 1 opakowanie 
 - majonez dekoracyjny "Winiary" 1 opakowanie 
 - tuńczyk w sosie własnym, odsączony i rozdrobniony 1 puszka 
 - zielony groszek z puszki 0.5 puszki 
 - jaja na twardo 4 sztuki 
 

1. Ryż gotujemy i studzimy; ogórki, cebulę, jajka kroimy w kostkę; tuńczyk odsączamy z zalewy i rozdrabniamy. Przygotowujemy wszystkie potrzebne nam składniki.
2. Do dużego szklanego półmiska, układamy składniki po kolei: 

- ogórki

- 1/2 woreczka ryżu

- 1/2 ketchupu

- cebula

- 1/2 woreczka ryżu

- 1/2 słoika majonezu

- jajka

- 1/2 woreczka ryżu

- 1/2 słoika majonezu

- tuńczyk

- 1/2 ketchupu

- 1/2 puszki groszku

 

  Fotorelacja krok po kroku http://www.polska-gotuje.pl/przepis/salatka-wielowarstwowa-z-tunczykiem-2 

08:22, agawa1984 , Sałatki
Link Komentarze (3) »




Smak Chwili .. on Bloglovin" href="http://www.bloglovin.com/en/blog/5978199">Follow on Bloglovin

Tutaj znajdziesz interesujące przepisy:

New Page 1
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Durszlak.plOdszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl