Smacznie, zdrowo, kolorowo ...

Alkohole

poniedziałek, 22 czerwca 2015

nalewka_truskawkowa_P6170029

Aromatyczny sezon truskawkowy trwa, jednak już nie długo się zakończy,  ja na szczęście mam rozwiązanie na to aby nigdy się nie kończył, zamykając go w butelce. W ten sposób w każdej chwili będziemy przygotowani na to, aby przywołać letni czas pachnący truskawką sącząc z kieliszka słodką i aromatyczną nalewkę. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, o bajecznym smaku. 

nalewka_truskawkowa_P6170049

Składniki -  na 2 l nalewki

  • 1 kg truskawek
  • 1 szklanka spirytusu 96%
  • 1/2 l wódki
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki wody
  • 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego

Przygotowanie:

Truskawki myjemy i pozbywamy się szypułek, kroimy na połówki i wrzucamy do dużego słoika. Zalewamy wódką i spirytusem i odstawiamy na dzień lub dwa.  Następnie przelewamy zawartość słoja do dużego naczynia i owoce odciskamy na sicie.

Do innego garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i zawartość doprowadzamy do wrzenia. Do gorącego syropu wlewamy wolno nalewkę, cały czas mieszamy i dodajemy  kwasek cytrynowy. Po schłodzeniu przelewamy do butelek  i odstawiamy na miesiąc w ciemne miejsce.


nalewka_truskawkowa_P6170030

 

  

 

 

środa, 10 grudnia 2014

wodka_lodowa__iceowkaPB220286

Zimowy czas przed nami. Postanowiłam, że w tym mroźnym akcencie zaproponuję mocniejszy trunek. Do jego przygotowania potrzebne są cukierki lodowe ICE i wódka. To taki babski likierek idealny na pogaduchy w zimowe wieczory. 


wodka_lodowa_PB220315Wykonanie banalne - cukierki mocno rozdrabniamy blenderem, rozdrabniaczem lub po prostu tłuczkiem w worku. Odlewamy ok 100  ml wódki, do butelki przy użyciu lejka wsypujemy rozdrobnione cukierki, jeżeli jest jeszcze miejsce dolewamy wódki, która była wcześniej odlana. Zakręcamy butelkę i wstrząsamy butelką, mieszając całą zawartość do momentu całkowitego rozpuszczenia.wodka_lodowa_PB220318

Zachęcam do przeglądania aktualnych gazetek:


s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_biedronka4s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_carrefour1s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_lidl5

czwartek, 21 sierpnia 2014

Nalewka idealna dla miłośników gruszek, rozgrzewających i aromatycznych trunków. Przygotowana teraz, będzie idealna na chłodne jesienne lub zimowe wieczory w miłym towarzystwie. Niesamowicie aromatyczna i mocno rozgrzewająca.  Nie jest bardzo ostra w smaku. 

nalewka gruszkowa, nalewka z gruszek

wtorek, 10 grudnia 2013

Bardzo aromatyczny rumowy trunek , rozcieńczony gorącą wodą z sokiem z cytrusów, goździkami, anyżem. Kiedyś był podawany marynarzom na żaglowcach a i piraci nim nie gardzili. Teraz idealnie rozgrzewający wszystkie zmarzluchy w zimowe chłodne wieczory. 

poniedziałek, 23 września 2013

Jeżyny, ostrężyny, ostrężnice ... nazw jest jeszcze pewnie więcej na te piękne owoce lasu i te udomowione również. Dziś zaproponuję nalewkę, którą szwagier wyszukał w swojej książce z przepisami na domowe alkohole. Jest słodziutka jak miód.. ma niesamowicie intensywny smak ostrężyn (w naszym regionie tak na nie mówimy) rozgrzewa bardzo szybko bo i alkoholu sporo w niej się znajduje. Jeżeli macie jeszcze dostęp do ostrężnic (tak na nie mówią w regionie mojego męża) to nie zastanawiajcie się ani chwili tylko róbcie tą nalewkę .. 

Składniki:

- 1 litr jeżyn, ostrężyn, ostrężnic

- 15 dkg cukru

- 0,25 litra spirytusu

- 0,5 litra wódki

Jeżyny dajemy do słoja i przesypujemy cukrem. Szczelnie zamykamy słój i odstawiamy na 10 dni. Po 10 dniach wlewamy spirytus. Odstawić na kolejne 10 dni co parę dni potrząsać słojem. Po tym czasie nalewkę zlewamy do słoja, a jeżyny dobrze rozgniatamy i zalewamy wódką. Po tygodniu zlewamy wódkę ostrężynową do pierwszej zaprawy, mieszamy i przecedzamy na gazie. Rozlewamy do butelek. Nadaję się do picia po 6 miesiącach.


Zachęcam do przeglądania aktualnych gazetek:

09:07, agawa1984 , Alkohole
Link Komentarze (4) »
środa, 18 września 2013



Maliny w ogrodzie pięknie obrodziły, soki na zimę już w spiżarni zajęły sporo miejsca na półkach. Z krzaczka codziennie też sporo znika prosto prosto do buzi. Pora na nalewki.. Tą nalewkę robiła moja mama, wyszła przepyszna i przepiękna. 

Ona  cieszy... cieszy oko .. cieszy kubki smakowe.. i nas też rozwesela.. 

 Składniki:

- 1 kg malin

- 1 litr wody

- 10 szt liści z wiśni

Gotować przez 0,5 godz. Następnie przecedzić i  dodać:

- 75 dkg cukru,

- 3 łyżki soku z cytryny i gotować jeszcze przez 4-5 min. Ostudzić, wlać:

- 0,5 l spirytusu. Wymieszać i przelać do butelek. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.



piątek, 02 sierpnia 2013

Ta nalewka powstała na zasadzie "zobaczymy co z tego będzie" a przyczyną wszystkiego był sokownik! Tak właśnie sokownik, to od niego zaczęły się eksperymenty ! Pierwszym eksperymentem był sok, z racji tego, że to był mój "pierwszy raz" z sokownikiem. Jak się okazało, że soki wyszły przepyszne .. słodkie i aromatyczne.. w sam raz do herbatki na zimę lub po prostu do wody z sokiem w upalne dni.. Moja wyobraźnia z sokami w tle zaczęła pracować jeszcze mocniej, w ten sposób powstały również cudowne, najlepsze na świecie lody porzeczkowe.

Poszłam o krok dalej i zaryzykowałam, że zrobię nalewkę, pominąwszy etap wydobycia cukru z owocu poprzez zasypanie go cukrem. Stwierdziłam, że sok już mam, więc połączę go tylko z alkoholem i nalewka gotowa .. proporcje na sok trudno mi określić, ale wyszło to mniej więcej na 1 kg wiśni ok. 300 g cukru, najlepiej próbować w trakcie powstawania soku, tj. owoce w sokowniku posypuję cukrem i sok powstały, będzie już słodki.  A jak już mamy gotowy sok z sokownika, słodki i aromatyczny, odstawiamy go do schłodzenia i mieszamy z wódką. W proporcjach jakich Wam najlepiej odpowiada, ja zastosowałam proporcje 40:60

Zastanawiałam się czy po jakimś czasie smak nalewki nie zubożeje, ale minął już miesiąc i nalewka bez zastrzeżeń, kiedyś to samo zrobiłam z sokiem z aronii z którego powstała w ten sam sposób nalewka i również była bez zarzutu, dlatego podaję ten przepis, bo jest jak najbardziej sprawdzony, a zabiera zdecydowanie mniej czasu i pracy przy przygotowaniu. 

Składniki:

- 400 ml soku wiśniowego z sokownika

- 600 ml wódki

- kilka kropel aromatu migdałowego

Wszystkie składniki połączyć ze sobą w litrowej butelce, zamieszać, butelkę zakręcić i odstawić w chłodne miejsce.

Dodaję do akcji:

10:42, agawa1984 , Alkohole
Link Komentarze (5) »
czwartek, 18 lipca 2013

Sezon na maliny już się rozpoczął się na dobre, postanowiłam więc zawczasu przypomnieć mój ulubiony, sprawdzony przepis na nalewkę do którego wracam co roku. Ta nalewka widniejąca na zdjęciu, to egzemplarz z tamtego roku, specjalnie postanowiłam pokazać roczną nalewkę a nie taką świeżą prosto po przeciśnięciu, aby pokazać, że piękny kolor i aromat utrzymuje się bardzo długo, właściwości rozgrzewające również ;) 

 

 Składniki:

- 1, 20 kg malin

- 0,5 kg cukru

- 1 litr wódki


Maliny umieszczamy w dużym słoju ( u mnie 2 słoje chyba 2 litrowe), ja malin nie myję bo sama je zbieram, są czyste a nie chce ich rozpaćkać. Malinki zasypujemy cukrem i zalewamy wódką. Zakręcamy słój i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce od czasu do czasu potrzepując słoikiem, żeby cukier się rozpuścił. Po miesiącu zawartość słoika przefiltrować przez gazę, na durszlaku i wycisnąć owoce przez gazę. Nalewkę zlać do butelek, zakręcić i odstawić w chłodne miejsce.

 

Dodaję do akcji:


10:37, agawa1984 , Alkohole
Link Komentarze (9) »
sobota, 31 grudnia 2011

W Nowym Roku życzę Wam pomyślności, 

 potęgi miłości, siły młodości,  

 spokojnych, pogodnych dni 

 i samych trafionych przepisów.

 

A tutaj aby nam miło wchodziło się w Nowy Rok .... Cytrynowa Mlekówka mojego męża - baaardzo rozgrzewająca i rozweselająca :)

Ktoś pomyślałby jak to mleko z spirytusem? do tego jeszcze cytryna? Przecież to się zetnie a na pewno popsuje.. Otóż nie! To już ok. 1,5 roku od stworzenia tej magicznej mikstury, bo jeszcze w ciąży byłam jak mąż ją robił i przynosił mi garniec z zawartością, która się przegryzała dla mnie do powąchania!! I jest rewelacyjna, bardzo rozgrzewa, pachnie cytryną i wanilią, w dodatku ziarenka z laski wanilii które pływają w tej nalewce upiększają ją wizualnie... Polecam wszystkim... 

Składniki:

- 1,5 litra mleka

- 1 cytryna

- 1 litr spirytusu

- 60 dag cukru

- laska wanilii

- garść rodzynek

 

Do mleka dodać cytrynę ze skórką pokrojoną w plastry, ale bez pestek. Następnie wlać litr spirytusu, dodać cukier, laskę wanilii i rodzynki. Mieszać do momentu rozpuszczenia się cukru. Odstawić do leżakowania na 10 dni, codziennie mieszając. Następnie odfiltrować i .. "niebo w gębie"

Przepis pochodzi z książki A. Fiedoruka "Okowita, przepalanka i nalewki".

 

A niedługo coś pysznego bezalkoholowego... 

13:00, agawa1984 , Alkohole
Link Komentarze (3) »
piątek, 09 grudnia 2011

Gdy w rodzinnym kręgu pojawia się myśl o czymś rozgrzewającym tudzież rozweselającym, to nagle czuje na sobie spojrzenia z przymrużeniem oka i miłym uśmieszkiem wszystkich zainteresowanych. Bo wiadomo, że w naszej rodzince grzańcem zajmowałam i zajmuję się ja. Podczas wspólnego rozgrzewania (nie tylko zimą, bo grzaniec u nas bardzo często gości) powstało już sporo naszych anegdotek, np. "o kubeczku - nie więcej", czy też że "siostra mojej siostry to jestem ja" wtajemniczeni wiedzą o co chodzi.

 

Najlepsze grzańce wychodzą ze swojskiego wina. A robienie grzańca z wina grzańca, bądź wsypywanie do wina przyprawy grzaniec mija mi się z celem, bo naprawdę nie wiele trzeba, żeby zrobić swój 100% naturalny grzaniec. 

 

- 1 l wina (najlepiej swojskiego)

- płaska łyżeczka cynamonu

- 6 - 8 goździków

- 4- 6 łyżek miodu (o słodkości decydujecie sami, dlatego najlepiej próbować)

- sok z połowy cytryny lub pomarańczy (można ale nie trzeba)

Do garnka wlewamy wino, dodajemy wyżej wymienione składniki i podgrzewamy na piecu, mieszamy i próbujemy.. Najlepiej dodawać dodawać miód, mieszać i kosztować, bo wszystko zależy od tego jakie macie wino, jeśli macie słodkie to możliwe że 1 łyżka wystarczy a może nawet nie trzeba będzie. Ważne, żeby nie zagotować naszej magicznej mikstury.  Gotowy grzaniec przelewamy do kubeczków i serwujemy bliskim...

Kubeczek - nie więcej ... ;)

09:33, agawa1984 , Alkohole
Link Komentarze (3) »




Smak Chwili .. on Bloglovin" href="http://www.bloglovin.com/en/blog/5978199">Follow on Bloglovin

Tutaj znajdziesz interesujące przepisy:

New Page 1
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Durszlak.plOdszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl