Smacznie, zdrowo, kolorowo ...

Owoce morza

czwartek, 05 stycznia 2012

Na tego Sylwka postanowiłam przygotować jakąś fajną przekąskę, a przez to, że ostatnio krewetki przypadły nam do gustu padło na nie... Na początku pomysł był taki by przygotować je po katalońsku, a potem doszłam do wniosku, że ta wersja jest zbyt tłusta i nie nadaje się na przekąskę samą w sobie i mnie tchnęło, żeby je jeszcze podsmażyć w piekarniku dla uzyskania większej ich kruchości (po wcześniejszym odciśnięciu ich przez ręcznik papierowy, w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu).. I w ten sposób powstał nowy przepis mojego autorstwa.. ;)

 

Składniki:
25 dag krewetek koktajlowych
4 łyżki oliwy z oliwek
3-4 ząbki czosnku

2 łyżeczki natki pietruszki

sól, pieprz cayenne



Krewetki jeśli są mrożone rozmrozić.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić krewetki, posiekany drobno czosnek a także oprószyć solą, pieprzem. Smażyć ok 5 minut mieszając. Po usmażeniu przełożyć na papierowy ręcznik i odcisnąć nadmiar tłuszczu. Krewetki przesypać na blaszkę dodać szczyptę pieprzu cayenne i piec w temp. 240 C ok 5-10 min. do momentu aż powstanie na nich chrupiąca skorupka. Przesypujemy na miseczkę i przegryzka gotowa.. Idealnie nadaje się do podjadania na zasadzie "w sam raz na raz" lub można takie chrupiące krewetki dodać do sałatki.. 





Smak Chwili .. on Bloglovin" href="http://www.bloglovin.com/en/blog/5978199">Follow on Bloglovin

Tutaj znajdziesz interesujące przepisy:

New Page 1
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Durszlak.plOdszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl