Smacznie, zdrowo, kolorowo ...

Dietetyczne

poniedziałek, 02 marca 2015

piers_nadziana_szpinakiem_P1110136

To wymarzony obiad dla osób które lubią lekką, dietetyczną kuchnię, nie wspomnę już o zdrowotnych właściwościach. Dietetyczne danie może być bardzo smaczne i wcale nie musi przy tym ociekać tłuszczem. W dodatku przygotowanie takiego lekkiego obiadu nie jest wcale czasochłonne i do trudnych również nie należy.

Składniki:

- 2 filety z piersi kurczaka

- 1 opakowanie mrożonego szpinaku 

- 2 łyżki soku z cytryny

- 3 ząbki czosnku

- ok. 10 marynowanych pieczarek

- oliwa pomidorowo - czosnkowa

- sól, pieprz, oregano, curry

Filety rozcinamy pośrodku tworząc z nich sakiewkę, wewnątrz doprawiamy solą i pieprzem. Szpinak dusimy z czosnkiem na koniec dodajemy sok z cytryny, delikatnie solimy i dodajemy pokrojone pieczarki. Do drobiowej sakiewki nakładamy szpinakowe nadzienie, spinamy wykałaczką. Z wierzchu doprawiamy solą, pieprzem, oregano i curry. Na patelni grillowej skropionej delikatnie oliwą czosnkową smażymy  nadziane filety z każdej strony, aż osiągną piękny złoto-brązowy kolor.

 


piers_P1110133

 

Zaglądajcie do gazetek:
s3_viewer_small_Lidl-00
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

poniedziałek, 24 listopada 2014

salatka_z_szparagami_i_ososiem_PB230127

Wysokobiałkowa sałatka o wyjątkowym aromacie. stanowiąca urozmaicenie dla osób będących na diecie i pragnących zdrowo się odżywiać. Jest bardzo szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna. Połączenie białka z kurzych jaj zawartych w newelli, szparagów, łososia wędzonego z pewnością przypadnie do gustu osobom odchudzającym się, dbającym o swoją figurę i  przyrost masy mięśniowej jak i smakoszom nie będącym na diecie.

saatka_z_szparagami_ososiem_newella_PB230129

Składniki:

- 1 szkl. ryżu

- 200 g newelli wędzonej

- 100 g szparagów konserwowych

- 100 g łososia wędzonego

- 150 g cebulki perłowej konserwowej

- mieszanka warzyw konserwowych do sałatki  (groszek, kukurydza) 

- 5 łyżek jogurtu naturalnego + 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku

- sól, pieprz cytrynowy

Ryż ugotować i ostudzić. Newellę, łosoś wędzony i szparagi pokroić na mniejsze części. Wszystkie składniki razem wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem cytrynowym. Odstawić do lodówki na min, 2 godz. aby smaki przeszły. Podajemy schłodzoną.

salatka_newella_PB230131

Przepis dodaję do akcji:

Gotuj z Newellą

niedziela, 23 listopada 2014

sushi newella

Każdy zasługuje na to co najlepsze. Szczególnie osoby które codziennie walczą o siebie i ze słabszą stroną siebie, wszystko po to by czuć się lepiej i lepiej wyglądać. Ten przepis dedykuje  wszystkim osobom na diecie i sportowców. To te osoby codziennie dbają aby ich dieta miała odpowiedni skład i to oni właśnie często muszą odmawiać sobie kulinarnych przyjemności. Dzisiaj nie odmawiamy sobie eleganckiej i  smacznej dietetycznej kolacji wzbogaconej  w dodatkowe białko dzięki nowości na rynku tj. newelli wędzonej. To mój polski odpowiednik sushi, kapusta jest zawsze mile widziana u osób na diecie. Wędzona newella w połączeniu z łososiem pięknie współpracuje, nadając piękny aromat i bogaty smak potrawie. 

kapusciane sushi newella

Składniki:

- 2 liście kapusty włoskiej

- 1 szklanka ryżu

- 1 szkl. wody

- 2 łyżki octu ryżowego

- 1 łyżeczka soli

- 3 łyżeczki cukru

- 100 g newelli wędzonej

- pół papryki 

-150 g łososia wędzonego w plastrach

Liście kapusty gotujemy na parze. 

Ryż płuczemy i moczymy w wodzie przez 30 min, po tym czasie wylewamy wodę i płuczemy ryż. Ryż zalewamy wodą i gotujemy ok. 5 minut na dużym ogniu i później ok. 10 min. na małym ogniu, w międzyczasie w garnuszku rozpuszczamy cukier, sól  z octem ryżowym, podgrzewamy całość do całkowitego rozpuszczenia, nie doprowadzamy do wrzenia. Zalewę odstawiamy do ostudzenia.  Następnie ryż łączymy z 1-2 łyżkami zalewy octowej.

Na ugotowany liść kapusty wykładamy ryż, następnie układamy na ryżu plastry łososia skropione sokiem z cytryny. Na środku łososia układamy pokrojoną w słupki o grubości 1 cm newellę wędzoną z obu stron newelli obkładamy 0,5 plastrami papryki, tak aby papryka przylegała do newelli. Zwijamy liść kapusty, ostrożnie, aby liść się nie przerwał a cała zawartość była zwarta.

kapusciane_sushi_PB230161

Przepis dodaję do akcji:

Gotuj z Newellą

sobota, 03 maja 2014

Ten koktajl jest elementem stałym diety oxy, ma on działanie nie tylko odchudzające, ale również zdrowotne gdyż żurawina ma działanie antybakteryjne, pomaga zwalczyć zapalenie dróg moczowych, powstawanie wrzodów czy też próchnicę. 

środa, 26 marca 2014

Jako mój największy kulinarny sukces uważam przekonanie mojego synka do tego typu zdrowych potraw. Mariuszek zawsze miał wstręt do kaszek i wszystkiego białego o konsystencji papki, w ogóle tego nie jadł tego jak był malutki. Spory czas temu postanowiłam rzucić go na tzw. "głęboką wodę" i dałam mu do spróbowania płatków owsianych z dżemem i jogurtem  sam się upominał o dokładkę, tak samo z owsianką.. odstawił kanapkę na rzecz zdrowej owsianki. Mój synek jest wyjątkowy pod względem zdrowego odżywiania gdyż najbardziej lubi warzywka oczywiście słodycze również są jego miłością, ostatnio powiedział babci "wiesz babciu mama i tata są na diecie odchudzającej a ja na diecie czekoladkowej, masz dla mnie czekoladkę? "  mały spryciarz :)

niedziela, 09 marca 2014

Brakuje Wam czasem pomysłu na smaczne, zdrowe, dietetyczne i niestandardowe śniadanko lub kolację? Jeśli tak to ten przepis z pewnością urozmaici Wasze jadłospisy, będzie też dobrym wyjściem na wykorzystanie brokułów, które zostały z obiadu. Banalna jajecznica nabierze innego smaku, a i  sposób podania zapewne również zadowoli konsumujących. Podaję proporcje na dwie babeczki, to porcja wykonana z jednego jajka, zawartość babeczek można modyfikować według własnych upodobań. Ja w moich użyłam:

niedziela, 09 lutego 2014

  

 

Jestem mamą i ważne jest dla mnie, aby to czym się zajada synek było zdrowe, tak więc pomyślałam, że sama przygotuję mu pyszne zdrowe draże z suszonych moreli i jego ulubione suszone żurawiny w czekoladzie.. Te przekąski nie zabierają wiele czasu w przygotowaniu a są zdrowe i smaczne :)

 

sobota, 25 stycznia 2014

Kolejny przepis z kategorii Fit  :) Ostatnio u mnie same takie goszczą, moja wątroba to chwali :) Proste i smaczne danie, do przygotowania w kilka chwil. Lekkie danie, dietetyczne, bardzo aromatyczne. Połączenie mięsa, warzyw i ananasa tworzy przepyszną kompozycję :)

piątek, 24 stycznia 2014

Nie należę do tych osób, które są ciągle na diecie, jestem na niej tylko od czasu do czasu. Lubię za to lekką i zdrową kuchnię, niestety święta to taki czas w roku który nie sprzyja ani zdrowemu odżywianiu ani figurze ;) Teraz nie stosując jakiejś konkretnej diety tylko racjonalne zdrowe odżywianie i ćwiczenia ze wspaniałą Mel B, tracę kilogramy i czuję się lżej. Berni z megaapetycznego bloga Mójkulinarnypamiętnik która również jest w temacie dietetycznym ostatnio, podsunęła mi zdrowy i dietetyczny przepis na przekąskę w sam raz do chrupania np. przy oglądaniu filmów lub gdy po prostu nadejdzie "TA" chwila, kiedy chciałoby nam się czegoś przekąsić. :) Berni dzięki wielkie :*

czwartek, 06 czerwca 2013

Czyli kolejny pomysł na lekki obiad, bez nadmiaru tłuszczu. To tak jakby odchudzone i wzbogacone dodatkowymi witaminami standardowe kotlety mielone. Odtłuszczone, bo pieczone w piekarniku a nie topiące się w tłuszczu na patelni. Dodatkowe witaminy, zawdzięczamy marcheweczce, pietruszce, czosnkowi, czubrycy itd.

Składniki:

- 500 g mięsa mielonego

- 1 mała marchewka

- 1 mała pietruszka

- 1 jajko

- 3 ząbki czosnku

- 1 mała sucha bułka

- 0.5 szk. mleka

- sól, pieprz, czubryca zielona

Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Bułkę moczymy w mleku. Z namoczonej bułki odcisnąć nadmiar mleka i wdrobić do mięsa i jarzyn. Wbić jajko, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy solą, pieprzem, czubrycą zieloną. Całą zawartość dokładnie mieszamy i formujemy kuleczki, które przekładamy do formy na muffinki. Formę z mięsnymi muffinkami wkładamy do nagrzanego  do 180 st. C piekarnika na ok 15 - 20 min, aż wierzch muffinek ładnie się przyrumieni.



niedziela, 12 maja 2013

Pozwólcie, że przedstawię Wam moją nową kulinarną miłość... oto samo zdrowie  Szarłat lub inaczej Popping z amarantusa we własnej osobie.. smakuje jak mini ryż preparowany z intensywniejszym aromatem... Dodaję go do jogurtów, synkowi też smakuje bo ma jogurt z chrupkami pełnymi witamin i nie tuczącymi. Obsypuję wierzch muffin.  Przepyszny jest również w połączeniu z miodem, orzechami, słonecznikiem.. jak moje nadzienie do jabłek.. Lub po prostu wyjadać łyżeczką czy zwilżonym paluszkiem bez żadnych ceregieli.

Na e-zdrowiu wyczytałam o nim takie właśnie wspaniałe rzeczy:

Amarantus posiada szczególne wysokie walory odżywcze i zdrowotne:
- wysoka zawartość białka o wartości przewyższającej białko mleka
- nienasycone kwasy tłuszczowe ważne w zmniejszaniu ryzyka rozwoju miażdżycy i chorób serca
- tokotrienole i włukno strawne obniżające poziom cholesterolu

Preparowane, ekspandowane ziarno amarantusa doskonale w dodatku z: jogurtem, kefirem, mlekiem, miodem, ciepłą czekoladą, musli, lodami...
- duża zawartość skwalenu opóźniającego procesy starzenia się organizmu
- niefermentujące włókno spożywcze obniżające ryzyko występowania chorób nowotworowych
- dwukrotnie więcej błonnika niż otręby owsiane
- duża zawartość cennych żywieniowo składników mineralnych takich jak żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas oraz znaczna zawartość wit. z grupy B oraz wit. A, E i C
- nie zawiera glutenu, może więc być cennym składnikiem diety dzieci chorych na celiakię 

 

Jabłka zapiekane z poppingiem z amarantusa

Składniki:

- 6 jabłek

- filiżanka poppingu

- 4 szt. orzechów włoskich

- 3 łyżki słonecznika łuskanego

- 2 łyżki rodzynek

- 1 łyżka miodu

- 0,5 łyżeczki cynamonu

Jabłka obrać i osuszyć, usunąć gniazda nasienne, robiąc tym samym miejsce na pyszne wypełnienie. Składniki wymieszać i wypełnić nimi otwory w jabłkach.  Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i lekko podlać wodą (ja o tym zapomniałam i też pysznie wyszło). Piec 30 min. w temp. 200 st. C.

 

poniedziałek, 04 lutego 2013

Lubicie frytki?? Macie wyrzuty sumienia po ich zjedzeniu? Mam na to rozwiązanie.. :) Ja jako wielka ich fanka .. postanowiłam ograniczając kalorie nie ograniczać sobie przyjemności w ich jedzeniu, w ten oto prosty  sposób...

Składniki:

-1 kg ziemniaków

- 2 łyżki oleju rzepakowego

- 1 łyżeczka czosnku granulowanego

- 1 łyżeczka bazylii lub oregano

- olej do wysmarowania blachy

 

Ziemniaki obrać i pokroić na frytki. Zalać wodą, zostawić je tak ok 10 min, następnie wodę odcedzić,  dodać 2 łyżki oleju, czosnek i zioła, wymieszać dokładnie i wyłożyć cienko na blachę wysmarowaną olejem. Piec do uzyskania złotego koloru w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

 

 

wtorek, 22 stycznia 2013

Powiecie.. "No jak to?? Albo pieczone .. albo z parowara" Tak, z tym, że nie zmienię nazwy potrawy, na której się wzorowałam.. mowa tu o pieczonych, pieczonkach, opieczkach.. różnie to w różnych regionach Polski jest nazywane.. Najlepsze pieczone, robi mój tata.. z ogniska jak i z patelni w domu też. Przepis i metoda pieczenia,  oczywiście objęty ścisłą tajemnicą.. Pokażę wam jak wyglądały... Oto wspomnienie z wakacji.. och pychoto.. 

  

Ja postanowiłam odchudzić troszkę to przepyszne danie i wykonać go w domowych warunkach, i powiem Wam, że wyszło z tego bardzo smaczne lekkie danie i teraz już w domu nie robię na patelni tylko w parowarze :) Ale pieczonych taty nigdy nie odmawiam, wręcz zamawiam je na obiad kiedy tylko jesteśmy u rodziców. :)

Składniki:

- 5 ziemniaków

- 2 cebule

- 2 marchewki

- 1 pietruszka

- 0,25 selera

- 15 dkg chudego boczku wędzonego (można dodać kiełbasę zwyczajną)

- sól, pieprz, vegeta 

- ew. lubczyk, cebulka dymka, koperek

 

Wszystkie składniki pokroić, doprawić do smaku i wymieszać ze sobą w misce, następnie wyłożyć do mis parowara i parować 20 min. 

 

 

 

 

środa, 28 listopada 2012

Kto mnie zna ten wie, że jestem miłośniczką parowara, te kotleciki wymyśliłam na 10 minut przed przyjściem męża z pracy, poczekał jeszcze parę minutek i mieliśmy pyszny, dietetyczny i bardzo smaczny obiadek. Danie szybkie w przygotowaniu a do tego bardzo smaczne. 

 

Składniki:

 - 250 g fileta z indyka, 
 - 1 średnia marchew, 
 - 0,5 pietruszki, 
 - 0,5 kromki chleba bez skórki, 
 - 4 ugotowane brukselki, 

- 0,5 cebuli
 - 0,5 łyżeczki przyprawy do drobiu, 
 - sól i pieprz do smaku

 

 

Filet z indyka zmielić w maszynce do mięsa razem z brukselką i chlebem. Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Wszystkie składniki ze sobą połączyć, dodać przyprawy i uformować placuszki.Ułożyć w parowarze i parować przez 20 min. Ja kotleciki podałam z ugotowaną brukselką i jajkami sadzonymi, ale można też śmiało zaserwować do ziemniaczków i ulubionej surówki :) 

czwartek, 19 stycznia 2012

Otręby są najlepszym przyjacielem osoby odchudzającej się... Ja już się o tym przekonałam, i dzielę się z Wami moim przepisem który udoskonalałam podczas trwania poprzedniej diety - na smaczne muffinki (przynajmniej na początku diety - potem wszystko brzydnie). Po ciąży te właśnie muffinki pozwoliły wrócić mi do wyglądu z przed ciąży (oczywiście nie one same), ale  to one zastąpiły mi pieczywo - a teraz ustawiam poprzeczkę jeszcze wyżej ... Oczywiście bez szaleństw i pewne odstępstwa od diety przewiduję ;) Zresztą mój plan jest szybki do zrealizowania :)

 

 

Składniki na 12 sztuk:

- kostka chudego sera twarogu

- 3 jajka

- 7 łyżek otrąb owsianych

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 2 ząbki czosnku

- szczypta soli

- papryka i cebula w pokrojona w kostkę do posypania 

 

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. W osobnej misce rozdrobnić ser widelcem, dodać żółtka, otręby, proszek, wyciśnięty przez praskę czosnek, sól i wszystko wymieszać. Na koniec dodać pianę i delikatnie wymieszać ją z masą serowo-otrębową. Mogą być grudki, nie mieszać za długo. Gotową masę przekładać do formy na muffinki, na wierzch posypać odrobiną posiekanej papryki i cebuli. Piec w piekarniku nagrzanym w temp. 180 0 C przez ok 15 - 17 minut.  

 

 

| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zakładki:
Cała ja
O mnie trochę prywatniej
Rozdziały
lody
Ciasta
Torty
Muffiny
kod znacznika ilustracji
Drugie danie
Makaronowe love
sałatki
Koktajle
dietetyczniei
desery




Smak Chwili .. on Bloglovin" href="http://www.bloglovin.com/en/blog/5978199">Follow on Bloglovin

Tutaj znajdziesz interesujące przepisy:

New Page 1
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Durszlak.plOdszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl