Smacznie, zdrowo, kolorowo ...

Kącik Malucha

czwartek, 20 lutego 2014



Dzisiaj propozycja dla najmniejszych konsumentów, którzy są czasami tymi najbardziej wymagającymi. Mój mały konsument uwielbia warzywa, lubi też misie i króliczki. Takie śniadanko bardzo go ucieszyło. Jeżeli Wasze pociechy, marudzą przy jedzeniu lub jeśli chciałybyście zaproponować swoim pociechom radosne śniadanko. :)

czwartek, 20 września 2012

Dzisiaj coś dla maluszków.. Lato się kończy dlatego też warto wrócić wspomnieniami na gorącą plażę, a taki miły skorupiaczek z pewnością zachęci nasze szkraby do konsumpcji. Taki krab to wspaniały dodatek do jajeczniczki czy pasty jajecznej.

Składniki:
- 1 rogal
- 2 kulki z sera żółtego
- 1 paluszek
- 2 ziarenka goździków
- 3 parówki
- 0,5 papryki

Ugotować parówki i przekroić je na pół, ułożyć pod rogalem. Wykroić kulki z sera żółtego, ja użyłam do tego łyżki do wykrawania kulek z owoców. Kulki serowe nabijamy na na paluszki, wkłuwamy goździki jako źrenice oczka i gotowe oczka wbijamy w rogal. Z papryki wykrawamy nożem szczypce kraba, nakrawamy końcówki rogala i wkładamy tam szczypce. Układamy uśmieszek z papryczki. Piasek na talerzu robimy z okruszków rogalika.

 

 

 

czwartek, 30 sierpnia 2012



Ostatnio zaniedbałam  Kącik Malucha, szybko to poprawiam i mam nadzieję, że owocki w takiej formie przypadną do gustu Waszym milusińskim, mojemu milusińskiemu bardzo się podobało (ledwo zdążyłam zrobić zdjęcia). Ciekawa propozycja na kinderparty, cieszy oko nawet dorosłych.. Teraz sezon na gruszki, maliny i winogrona w pełni, tej miłej mordce nie oprze się żaden niejadek ;) Przygotowanie tego słodkiego zwierzaczka zajęło mi tyle czasu co przyrządzenie kawy dla mnie i dla męża, a uśmiech na twarzy synka ..  bezcenny . 

Potrzebne nam będzie:

- gruszka

- winogrona (ok. 20 szt.)

- 2 goździki

- 3 maliny  

- wykałaczki 

Odrywamy ogonek gruszki. Obieramy wąską część gruszki na wysokości ok 1/3 całej gruszki,obraną część gruszki skrapiamy sokiem z cytryny. Winogrona nabijamy  na wykałaczkę i wkłuwamy w gruszkę na całej nieobranej części jeża, tak by wykałaczki wystawały z winogrona, tworząc tym samym igły jeża. Na niektóre igły(wykałaczki) nabijamy maliny. Z dwóch goździków tworzymy oczka jeżykowi. Oderwany ogonek skracamy i wbijamy na miejsce noska, jeśli gruszka nie miała ogonka, nosek można zastąpić czarną oliwką nabitą na wykałaczkę :)  

 

środa, 07 marca 2012

Czas na kolejną inspirację dla mam niejadków.. Bardzo szybka w wykonaniu a ucieszy oko niejednego marudnego niejadka.. Mnie co prawda ten problem nie dotyczy, bo mój synio lubi jeść i próbować nowe smaki, takiej myszki jeszcze mu nie dam bojeszcze za mały, ale podejrzewam, że  jeszcze nie raz będzie ją miał w przyszłości na kanapce . Wydaje mi się jednak, że zwykły serek topiony w takiej postaci może ubarwić śniadanko.. Przyznam się szczerze, że ja nawet jako dorosła osoba ucieszyłabym się z takiej propozycji śniadaniowej..Jak ją wykonać chyba poznać z samego zdjęcia prawda? :) Oczywiście mój krakersik jest przykładowy, w wersji śniadaniowej czy kolacyjnej znakomicie będzie się prezentował na kromeczce chlebka czy świeżej bułeczce :) 

 

Składniki:

- serek topiony (można przekroić wzdłuż na pół, żeby nie było za dużo serka na kanapce)

- pieczywo (bułka, kromka chlebka)

- 1 źdźbło szczypiorku

- 3 goździki lub ziarenka pieprzu

- 2 plasterki  parówki lub kabanosa

 

Na pieczywie układamy serek topiony, nacinamy nożykiem miejsce na uszka i wkładamy tam plasterki parówki lub kabanosa. Wciskamy goździki czy pieprz na miejscu oczek i noska (oczywiście pilnujemy by po rozbabraniu myszki na kanapce zabrać dziecku te kuleczki), z tyłu lokujemy ogonek myszki z ździebełka szczypiorku. I cieszymy się widząc radość dziecka na widok  ciekawej kanapki z myszką " piiii piiii" (tak mój synek właśnie je nazywa).

piiiiiiiiiiiii piiiiiiiiiiiiiiiiii ..........

 

wtorek, 28 lutego 2012

Postanowiłam, że dziś dodam nowy dział.. będzie to "Kącik Malucha", jako że jestem blogującą mamą, myślę że moje pomysły mogą przydać się innym mamom aby umilić posiłki swoim pociechom. U mnie ulubieniec mojego syna.. Lew !! 

 

Składniki:

- 1 parówka 

- kromka chleba

- plaster pomidora

- 1 jajko

- szczypiorek

- 3 ziarenka pieprzu (pamiętajcie by je zdjąć jak maluch będzie zabierał się konkretnie za jedzenie) ;)

- ketchup

 

Gotujemy parówkę. Z kromki chleba wycinamy góry. Ugotowaną parówkę przekrawamy wzdłuż, następnie jedną połówkę parówki nacinamy drobniutko pod kątem. Patelnię lekko natłuszczamy oliwą (ja tylko pędzelkiem silikonowym przejechałam). Ponakrawaną parówkę układamy w okrąg na patelni (przytrzymujemy ją widelcem żeby się nie wyprostowała) i do środka wbijamy jajko. Smażymy jak jajko sadzone. Usmażoną głowę lwa wykładamy na talerz (ew. nadmiar jajka który wypłynął nam poza grzywę lwa obkrawamy nożem). Dekorujemy głowę lwa, robimy mu oczy i nos z ziarenek pieprzu, dokładamy wąsy ze szczypiorku. Brzuszek lwa robimy z plastra pomidora. Drugą połówkę parówki przekrawamy wzdłuż i odkrawamy  dwa końce o dł. ok. 1,5 cm., które posłużą nam jako łapki lwa. Z pozostałej nie wykorzystanej części parówki, kroimy cieniutki plasterek na ogon lwa. Ketchupem malujemy słońce i układamy góry z chlebka z boku.

Wszystkim pociechom życzę smacznego :)

| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zakładki:
Cała ja
O mnie trochę prywatniej
Rozdziały
lody
Ciasta
Torty
Muffiny
kod znacznika ilustracji
Drugie danie
Makaronowe love
sałatki
Koktajle
dietetyczniei
desery




Smak Chwili .. on Bloglovin" href="http://www.bloglovin.com/en/blog/5978199">Follow on Bloglovin

Tutaj znajdziesz interesujące przepisy:

New Page 1
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Durszlak.plOdszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl