Smacznie, zdrowo, kolorowo ...

Makarony

niedziela, 26 października 2014

wytrawne_muffiny_makaronowe_PA250379

Wczoraj świętowaliśmy światowy dzień makaronu, nie byłabym sobą gdybym również nie uczciła tego święta. Postanowiłam uczcić ten wyjątkowy dzień, otwarłam lodówkę wybrałam ulubione składniki i stworzyłam nietuzinkową potrawę w postaci wytrawnych muffinek makaronowych, u mnie w ruch poszły - papryka, oliwki, pieczarki, por,  boczek i oczywiście piękny kolorowy makaron  Czaniecki świdry. Te  muffinki są idealnie  na niebanalne drugie śniadanie do pracy, na uczelni, na wycieczkę czy też jako przystawka imprezowa.  Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a w dodatku bardzo smaczne aromatyczne i efektownie się prezentujące dzięki ciekawej fakturze makaronu i dodatków.Wytrawne_muffiny_makaronowe_PA250377

Składniki:

- makaronu Czaniecki Świder

- 1/4 papryki czerwonej

-1/4 papryki żółtej

- 3 pieczarki

- 10 oliwek

- 5 cm kawałek pora

- 50 g boczku

- 70 g sera żółtego

- 3 jajka

- 50 ml śmietany kremówki

- sól, pieprz,oregano

 

Makaron gotujemy al'dente. Paprykę i boczek kroimy w kosteczkę, oliwki w kółka, pora w krążki, pieczarki w paseczki. W miseczce mieszamy ze sobą jajka, żółty ser starty na tarce, śmietanę kremówkę i przyprawy. Do silikonowej formy na muffinki układamy makaron z wymieszanymi dodatkami i polewamy jajeczno-serowym sosem z miseczki. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika  w temp. 180 st. C i pieczemy ok 10 min. lub do momentu gdy wierzch stanie się złoty i jajko się zetnie.

wytrawne_muffinki_makaronowe_PA250381

Przepis dodaję do akcji

 

zBLOGowani.pl

 

 

15:11, agawa1984 , Makarony
Link Komentarze (6) »
czwartek, 15 maja 2014

To moje ulubione danie, które robię gdy obiad ma być na "JUŻ". Szpinak, z drobiem połączony zdrowym olejem rzepakowym, pełnoziarnisty makaron, i mamy zdrowy obiad w kilka chwil.  Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego warto go docenić w codziennej diecie, to nasz skarb.

 

czwartek, 07 listopada 2013

Carbonara w sam raz na wymogi naszych polskich lodówek, a raczej ich zawartości. Czyli to co chyba każdy Polak ma w lodówce .. Nie parmezan a gouda.. a reszta już pasuje do oryginalnego przepisu. Pyszne sycące danie. Ulubiony makaron mojego męża.

 

Składniki:

- makaron spaghetti

- 1 cebula

- 350 g boczku wędzonego

- 4 ząbki czosnku

- łyżka oleju

- 200 g śmietanki kremówki 30 %

- 2 żółtka

- 30 g sera żółtego 

- 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki

 

Makaron gotujemy al dente. Na patelni podsmażamy boczek na odrobinie oleju, następnie dodajemy cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę, smażymy aż cebulka będzie szklista. Śmietankę mieszamy z żółtkami i startym serem, zalewamy nią boczek z cebulą i dodajemy ugotowany makaron, posypujemy natką pietruszki.Podgrzewamy chwilkę i podajemy 

Inspiracja

Tagi: spaghetti
09:50, agawa1984 , Makarony
Link Komentarze (1) »
piątek, 12 lipca 2013

 Nie zliczę już podejść do dodania tego przepisu, zawsze coś mnie odciągało od tego. Już sama nie wiem czy dobrze pamiętam przepis. Pamiętam, że wymyśliłam go na poczekaniu, na zasadzie..  co dziś lodówka oferuje na obiad.. takie sprzątanie lodówki..  Zrobiłam tą potrawę szybko  i była tak smaczna, że chciałam mieć ją w moich ulubionych przepisach.

Ciągle brakowało mi czasu, żeby dodać przepis, to pogoda była ładna i z synkiem bylismy na słonku, to przetwory, to blox miał problemy, to znowu inne zawirowania domowe.. i  w sumie tak u mnie jest z dodawaniem, każdego przepisu..  Lubię gotować, zdjęcie też pstryknę z przyjemnością, ale już nie mam czasu na tworzenie klimatycznej aranżacji zdjęcia, a najgorzej jest u mnie z przeniesieniem przepisu z głowy na bloga..  

 

Ten przepis warto wypróbować, to moje kolejne makaronowe love ..  curry, słodki ananasowy sos i do tego podsmażony kurczaczek..  pychotka :) 

Składniki:

- 1 marchew

- 1 cebula

- 1 czosnek

- 3 - 4 łyżki oleju rzepakowego

- 300 g fileta drobiowego

- 4 plastry ananasa

- 0,5 szkl. soku z ananasa z puszki

- 1 łyżeczka curry

- cebulka dymka

- makaron kokardki

Na oleju podsmażamy cebulkę, marchew i czosnek, następnie dodajemy pokrojony w kostkę filet kurczaka, przyprawiamy curry smażymy dalej, gdy mięso będzie gotowe dodajemy ananasa pokrojonego w kostkę i później podlewamy sokiem z ananasa. Gotujemy chwilkę do momentu aż sos zgęstnieje i uzyska odpowiednią konsystencję.

Tagi: drobiowe
10:12, agawa1984 , Makarony
Link Komentarze (6) »
środa, 10 października 2012


Macie takie potrawy, do których wciąż wracacie i nigdy Wam się nie nudzą?? U mnie zdecydowanie to jest to danie.. Ciągle mam jego niedosyt , zawsze tak samo mi smakuje a może nawet i bardziej i gdy tylko zatęsknię .. to danie umila nam obiad.. :) 

 

Składniki dla 2 osób:

- makaron tagliatelle

- 20 tygrysich krewetek (mrożonych, bez pancerzy)

- 200 ml bulionu (z kury)

- 100 ml białego wina (wytrawnego)

- 50 ml soku z cytryny

- 4 ząbki czosnku

- natka pietruszki

- 2 łyżki masła

- sól i pieprz cayenne do smaku

- oliwa z oliwek

 

Na dużej głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek, dodajemy drobno posiekany czosnek i smażmy, aż się delikatnie zarumieni. Następnie dodajemy bulion z kury, wino, sok z cytryny, przyprawiamy pieprzem i solą. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż sos zredukuje się o połowę.

W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron i gotujemy al dente (ok. 10 minut na średnim ogniu). Gdy makaron będzie już gotowy, odcedzamy wodę i odstawiamy chwilowo na bok.

Do sosu dodajemy masło, drobno posiekaną natkę pietruszki i krewetki. Gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 7-10 minut, aż krewetki będą gotowe.

Następnie dodajemy makaron do sosu z krewetkami, mieszamy i całość gotujemy na małym ogniu ok. 2-3 minuty.

Gotową pastę nakładamy na talerz i gotowe. 

 

10:04, agawa1984 , Makarony
Link Komentarze (5) »
sobota, 21 lipca 2012



Ten przepis chodził za mną od bardzo dawna, i obiecałam sobie, że go przygotuję i dopięłam swego, a zainspirowały mnie dziewczyny z bloga "Burczy mi w brzuchu". Mogłoby się wydawać, że to praco.. i czaso..chłonne danie, ale nie jest tak źle, na przygotowanie tej potrawy potrzeba nam ok 50-60 min. a za to jaki efekt.. i ten smak... mmmm Pyszne doznanie.. Sycą się wszystkie zmysły.. 

 

Makaron:

- 250 g makaronu spaghetti 

- 3 jajka

- 3 łyżki masła

- puszka tuńczyka w sosie własnym

Sos:

- 100 g tartego sera gouda 

- 3 czubate łyżki przecieru pomidorowego

- 1 cebula

- 2 ząbki czosnku

- 1 łyżeczka ziół prowansalskich

- 0,5 szkl. wody

- 1 łyżka octu balsamicznego figowego

Wierzch:

- 0,5 małej cukinii

- cebula

- pomidor

- 0,5 papryki czerwonej

- 10 plasterków sera gouda

- kilka ziarenek groszku zielonego

- listki świeżej bazylii, pietruszki i koperku

- sól, pieprz

Makaron gotujemy na "al dente". Do ugotowanego, odcedzonego spaghetti dodajemy masło, odcedzonego tuńczyka, wbijamy roztrzepane jajka i starty żółty ser. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i czekamy aż masełko się roztopi. Następnie makaron przekładamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 23 cm, w taki sposób aby pozostawić wyższe brzegi z makaronu a tym samym zrobić delikatne wgłębienie w makaronie na sos i warzywa.

Przygotowujemy  sos: cebulę szklimy na masełku, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy koncentrat pomidorowy, wodę i mieszamy. Następnie dodajemy zioła prowansalskie, ocet balsamiczny, sól i pieprz. Gotujemy chwileczkę do zgęstnienia sosu.  

 

Sosem smarujemy dołek w warstwie makaronowej, pozostawiając suche brzegi.Kroimy warzywa w miarę cienkie plastry: cukinię, cebulę, pomidora, paprykę, ser żółty - układamy na przemian na pomidorowym sosie tworząc okrąg.  Listki pietruszki, koperku i bazylii wkładamy między warzywa. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem, solą gruboziarnistą i posypujemy ziołami prowansalskimi. Tort przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na 30 minut. Pieczemy w temperaturze 180 stopni. Następnie zwiększamy temperaturę do 220 stopni, odsłaniamy folię i pieczemy jeszcze 10 minut. Gdy serek się zarumieni, makaronowy tort jest gotowy. Oczywiście podajemy na ciepło :)

00:00, agawa1984 , Makarony
Link Komentarze (6) »
czwartek, 24 maja 2012

 

To niewątpliwie najlepsze spaghetti jaki jadłam do tej pory, i powiem nie skromnie, że sos powstał na zasadzie eksperymentu, nie mogłam się opanować podczas jedzenia i oczywiście repeta poszła w ruch. Kolejne szybkie i proste danie cieszące kubki nasze smakowe. 

Składniki:

- 8 kostek brykietowych szpinaku mrożonego

- 1 filet z kurczaka

- 1 szklanka kwaśnej śmietany 12%  

- przyprawa do kurczaka, pieprz, sól, czosnek

- garść łuskanego słonecznika  (niezbędny element, bez niego danie nie będzie tak smaczne)

- 1 łyżka oleju

- 2 łyżki soku z cytryny 

 

Filet kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy pokrojony w kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka, czosnkiem, solimy, pieprzymy (ja użyłam pieprzu cytrynowego-super sprawa) i smażymy aż mięsko będzie gotowe. Na upieczone mięsko dodajemy mrożony szpinak,  całość przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu ok 5 min, dodajemy sok z cytryny,  mieszamy a na koniec wlewamy śmietanę mieszamy z całością i podajemy z makaronem spaghetti ugotowanym al'dente. Gotowe danie posypujemy uprażonym słonecznikiem (łuskany słonecznik z szczyptą  soli wrzucić na rozgrzaną patelnię, ciągle mieszając pilnować aby się nie przypalił, zarumieniony złoty słonecznik dodać do potrawy).

 

czwartek, 29 marca 2012

Dzisiaj ekspresowy wpisik.. Podam pyszny przepis na sos do makaronu.. mąż kazał zaznaczyć, że to jego ulubiony  (z tym, że on tak bardzo często mówi;) ) Mnie też bardzo smakował.. Delikatny ale konkretny.. 

Składniki:

- pół opakowania makaronu spaghetti

- 1 mała cukinia

- 1 cebula

- 2 ząbki czosnku

- garść mrożonego bobu

- 1 pomidor 

- 75 ml śmietanki kremówki

- 5 plasterków sera mozarella 

- 2 łyżeczki kaparów marynowanych

- sól, pieprz, oregano 

Cukinię pokrojoną w cienkie plasterki, cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek. Gdy będą miękkie dodajemy bób, pomidor pokrojony w grubszą kostkę. Po ok 10 min. dodajemy śmietankę i ser mozarella, przyprawiamy do smaku (ja użyłam pieprzu, soli i oregano) i jeszcze chwilkę dusimy. Na ugotowane spaghetti (na al dante) wykładamy sos i posypujemy kaparami. 

 

Przepis dodaję do akcji:

 Makarony Świata z Barillą

niedziela, 25 marca 2012

 

Chciałam przypomnieć, że już minął tydzień zabawy w konkursie "Makaron Rządzi Zdrowo", nadesłane przez Was zgłoszenia konkursowe są niesamowicie apetyczne i już wiem, że trudno mi będzie wybrać 3 najwspanialsze zapiekanki.. Chciałam jednak zachęcić, tych którzy nie brali jeszcze udziału w konkursie do zabawy.. wystarczy tylko tutaj  podać przepis na Waszą ulubioną zapiekankę :) 

Pozostając nadal w tematyce makaronowej, chciałam przedstawić Wam moją ulubioną propozycję z użyciem makaronu. To propozycja na posiłek wyborny, lekki, sycący, orzeźwiający, wyrazisty w smaku i zdrowy oczywiście, bo wiadomo, że krewetki są bogate w białko  i są  niskokaloryczne. Do tego białe wytrawne (u nas toskańskie) wino, potrafi zwykły obiad zamienić w wyśmienity, romantyczny posiłek we dwoje.  Przepis znalazłam tutaj i robiłam ściśle według zaleceń autorki, które niżej przedstawiam i Wam.  To moje pyszności, zachęcam ...

 

 

Składniki dla 2 osób:

- makaron tagliatelle

- 20 tygrysich krewetek (mrożonych, bez pancerzy)

- 200 ml bulionu (z kury)

- 100 ml białego wina (wytrawnego)

- 50 ml soku z cytryny

- 4 ząbki czosnku

- natka pietruszki

- 2 łyżki masła

- sól i pieprz cayenne do smaku

- oliwa z oliwek

 

Na dużej głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek, dodajemy drobno posiekany czosnek i smażmy, aż się delikatnie zarumieni. Następnie dodajemy bulion z kury, wino, sok z cytryny, przyprawiamy pieprzem i solą. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż sos zredukuje się o połowę.

W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron i gotujemy al dente (ok. 10 minut na średnim ogniu). Gdy makaron będzie już gotowy, odcedzamy wodę i odstawiamy chwilowo na bok.

Do sosu dodajemy masło, drobno posiekaną natkę pietruszki i krewetki. Gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 7-10 minut, aż krewetki będą gotowe.

Następnie dodajemy makaron do sosu z krewetkami, mieszamy i całość gotujemy na małym ogniu ok. 2-3 minuty.

Gotową pastę nakładamy na talerz i gotowe. Ja podałam do tej potrawy  kieliszek wina, które użyłam do sosu i smakowało wybornie.

 

 

Przepis dodaję do akcji:

Makarony Świata z Barillą

17:39, agawa1984 , Makarony
Link Komentarze (5) »




Smak Chwili .. on Bloglovin" href="http://www.bloglovin.com/en/blog/5978199">Follow on Bloglovin

Tutaj znajdziesz interesujące przepisy:

New Page 1
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Durszlak.plOdszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl