Smacznie, zdrowo, kolorowo ...

Z parowara

piątek, 06 lipca 2012

Pochwalę się bo dawno tego nie robiłam.. To jednak jest jeden z moich większych sukcesów a dotyczy również i tego bloga :) Pewien czas temu wzięłam udział w konkursie organizowanym przez Prześlij Przepis  na zdrowe gotowanie i ... WYGRAŁAM!! i to nagrodę główną!! nie spodziewałam się tego... a tu proszę.. mój przepis na Kule serowo-szpinakowe zostały docenione !! :) Cieszę się niezmiernie, szczególnie, że przedwczoraj wypróbowałam paruchy na parowarze i idealnie się nadaje.. Wiem, że będzie nam razem dobrze, bo lubimy obiadki z parowara, które wcale nie muszą być nudne i niesmaczne, jak niektórzy twierdzą. Praca z nim będzie banalnie prosta, gdyż jest zaprogramowany na parowanie różnych potraw, tak więc nie muszę się już zastanawiać ile parować warzywa, ile ryż a ile zupę, wciskam guziczek i gotowe..  

 

Z tej okazji, do kącika Malucha dodam pyszny obiadek z parowara, który kiedyś jeszcze robiłam na starym parowarze a dziś zrobię na nowym

(przy okazji macie porównanie jeśli chodzi o wygląd): 

 Składniki:

- 1 mały filet z matiasa

- 1 ziemniak pokrojony w plastry

- pół marchewki pokrojone w platerki

- 1 bukiecik kalafiora 

- 4 krążki cukinii

- 2 brukselki

+1 jajko sadzone 

 

Podane wyżej składniki układamy w misie parowara, przykrywamy pokrywką i ustawiamy parowanie na 20 min.  Ja dla mojego 1,5 rocznego synka (chociaż chyba nawet młodszy był wtedy) lekko rozdrobniłam widelcem wszystkie składniki i zmieszałam z jajkiem sadzonym. Zajadał się ze smakiem tym obiadkiem :)

My z mężem też często jemy obiadki z parowara, kilka było ich wcześniej:

 

 

 

 

 

Tagi: parowar
14:28, agawa1984 , Z parowara
Link Komentarze (5) »
środa, 02 maja 2012

Dzisiaj ekspresowy wpis... Przygotowania do majówki u mnie pełną parą... tarta w piekarniku, ciasto pod kopiec kreta uśmiecha się do mnie, jeszcze sałatka i mięsko na grilla do marynaty..  ale o tym innym razem.. po majówce zdam relację :) Tymczasem polecam szybkie i zdrowe mięsko do obiadku.

 

Składniki dla 2 osób:

- 1 filet z kurczaka

- 2 kostki szpinaku mrożonego lub 2 garści liści szpinaku

- 2 ząbki czosnku

- sól, pieprz

- curry, przyprawa do kurczaka

 

Szpinak podgotowujemy, dodajemy czosnek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Filet z kurczaka przekrawamy wzdłuż na 2 części i rozbijamy tłuczkiem (jak na kotlety), solimy. Na rozbite mięsko nakładamy po połowie szpinaku, rozprowadzamy równomiernie po całości kotleta i zwijamy jak roladę. Zwiniętą roladę posolić i oprószyć curry i przyprawą do kurczaka z każdej strony. Zawinięte mięsko wkładamy do parowara, tak aby mięsko nam się nie rozwinęło, tak aby mięsko pod wpływem temperatury zasklepiło się, tworząc taki naturalny szew od spodu.  Dookoła mięska można umieścić wasze ulubione warzywka obiadowe, u mnie to brukselka  a sałatka widniejąca obok to goszcząca nie dawno na blogu sałatka z rukoli, pamarańczy i żurawiny.

sobota, 29 października 2011

Nie wiem jak wy,  ale ja bardzo lubię obiady z parowara. Warzywa wtedy są takie kruche, kolory intensywne a mięsko soczyste i zdrowe bo bez dodatkowych tłuszczy, powiem więcej...  bez tłuszczu który był w mięsie! 

 

 

 

Składniki:

- 2 filety drobiowe

- 1/4 papryki czerwonej

- 1 plaster ananasa z puszki lub ok. 8-10 kawałków ananasa pokrojonego w kostkę 

- 2 plastry sera żółtego

- curry, pieprz, sól, tymianek 

 

Dodatkowo:

- 3 ziemniaki

- pół brokuła 

 

 

1. Mięso rozbijamy tłuczkiem, solimy, pieprzymy. Na środku rozbitego fileta układamy na  ok 3-4 plasterki papryki, na paprykę dajemy ok. 4-5 kostek pokrojonego ananasa lub połowę plastra ananasa z puszki, na wierzch kładziemy plaster sera żółtego (składniki układamy w ten sposób, żeby zostało mięso nie przykryte, którym zawiniemy naszą roladę).

Lewą częścią fileta przykrywamy składniki znajdujące się na środku i to samo robimy z prawą częścią fileta (gdyby się bardzo rozjeżdżało to można spiąć wykałaczką lub ująć farszu). 

 2.  Zawinięte mięso posypujemy z wierzchu solą, curry i tymiankiem z obu stron i kładziemy do parowaru górą do dołu czyli naszym składanym miejscem do dołu, dzięki czemu zasklepi nam się mięsko pod wpływem temperatury, tworząc taki naturalny szew. (jak na zdjęciu rolada z lewej strony). Dookoła mięsa układamy ziemniaczki, ja dodałam też brokuł na górną misę, ziemniaki posypuję koperkiem i solę lekko warzywa.

 

 

3. Po 30 minutach cały obiad gotowy

 

4. Ziemniaki, brokuł i roladę przekładamy łyżką na talerz i delektujemy się zdrowym i

 smacznym a zarazem expresowym obiadkiem.

 

Życzę smacznego i zachęcam do potraw z parowara. Jedzenie z parowara też może być smaczne.

 

Ps. żeby rolada była bardziej dietetyczna równie dobrze można ją przyrządzić  bez sera a ananasa można zastąpić brzoskwinią z puszki (jest również przepyszne - takie rolady wcześniej też robiłam i polecam)





Smak Chwili .. on Bloglovin" href="http://www.bloglovin.com/en/blog/5978199">Follow on Bloglovin

Tutaj znajdziesz interesujące przepisy:

New Page 1
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Durszlak.plOdszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl