Smacznie, zdrowo, kolorowo ...

Desery

piątek, 27 marca 2015

P2230031

Kolorowanki odpadają.. kilka ruchów kredką i rozlega się wielkie ziewanie.. w przedszkolu no skoro już trzeba .. to o ile się nie "zamyśli" to stworzy coś obowiązkowo ze swoją nadinterpretacją, bo zamiast nadawać barwy obrazkom on woli coś do nich dorysować ;) Pewnego dnia postanowiłam pokazać mu inną odsłonę jego niezbyt ulubionych zajęć i postanowiliśmy zrobić czekoladki z galaretkowym nadzieniem. No i spodobało naszemu małemu artyście się malowanie czekoladą, tworzył swoje dzieła a później je zjadł. Było pysznie czekoladowo.

czekoladki_P2230003

Składniki:

- czekolada dobrej jakości 100 g kupuję tutaj KLIK

- 0,5 opakowania ulubionej galaretki 

Odmierzamy połowę opakowania galaretki, wsypujemy do naczynia i wlewamy ok 200 ml gorącej wody. Mieszamy, odstawiamy do stężenia do lodówki. Czekoladę (dobrej jakości) rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pędzelkiem smarujemy dno i boki silikonowej formy, wkładamy do zamrażalnika, jeżeli warstwa czekolady na ściankach formy jest cienka czynność powtarzamy,  tężejącą galaretkę wlewamy do foremki i uzupełnić czekoladą. Czekoladki wkładamy do lodówki lub zamrażalnika na kilka chwil, następnie ostrożnie wyciągamy je z formy. Smacznego !:)

P2230028

Nie wiem czy wy też tak jak ja lubicie robić zakupową prasówkę to podsyłam gazetkę z ofertą na święta

s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_kaufland

 

 

00:00, agawa1984 , Desery
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 16 lutego 2015

serniczek_na_zimno_z_karmelizowanymi_bananami_P2140173

Mam tu coś wyjątkowego dla miłośników bananów, serniczków na zimno, aksamitnych deserów z domieszką chrupiących dodatków. Przygotowanie tego deseru nie zajmie nam więcej niż 15-20 minut a czas spędzony na delektowaniu się nim z pewnością będzie należał do tej przyjemnej pory dnia. 

Zamieniając herbatniki tradycyjnymi biszkoptami namoczonymi w kawie i przełożonymi powstałą masą z serowo-bananową, stworzymy wyjątkową wersję tiramisu z karmelizowanymi bananami. 

serniczek_bananowy_P2140195Składniki:

- 200 g herbatników maślanych

- 500 g serka mascarpone

- 5 żółtek

- 5 pełnych łyżek cukru pudru

Karmelizowane banany:

- 4 banany + 3 łyżki cukru + 1 łyżka masła + 1 łyżeczka cukru waniliowego.

Banany kroimy w 0,5 cm. plastry karmelizujemy na patelni, podsmażając je na maśle z dodatkiem cukrów. Odstawiamy do ostudzenia.

Herbatniki rozdrabniamy w blenderze lub w woreczku posługując się tłuczkiem do mięsa lub wałkiem.

Żółtka miksujemy z cukrem pudrem na gładką jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy serek mascarpone dalej miksując i skarmelizowane banany, zostawiając kilka skarmelizowanych plasterków do dekoracji. Do pucharków wykładamy pokruszone herbatniki, na to wykładamy bananową masę serową i ozdabiamy skarmelizowanym plaserkiem banana.

 serniczek_bananowy_P21401751

 

Zachęcam do przeglądania aktualnych gazetek:


s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_biedronka4s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_carrefour1s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_lidl5

Tagi: deser
00:00, agawa1984 , Desery
Link Komentarze (6) »
wtorek, 02 września 2014


lody_z_gorcymi_malinami_P8230089

Nie ma dla mnie lepszego deseru na poprawę nastroju, niż ten. A czas który potrzebny jest na zorganizowanie sobie i osoby którym chcemy poprawić samopoczucie, radośnie pieszcząc kubki smakowe – to max 10 min. Dla tej niesamowitej chwili przyjemności wystarczą najzwyklejsze lody śmietankowe lub waniliowe, garnuszek malin i nie obowiązkowo śmietana kremówka. Uwierzcie, nie ma osoby, która by się nie uśmiechnęła na widok takiego pucharka zdrowej przyjemności.

 Składniki na ok. 4 porcje:

 - 0,5 l malin

- 2 łyżeczki cukru

- mała śmietana kremówka

- 2 łyżeczki cukru pudru

- 1 l lodów śmietankowych lub waniliowych

 

Maliny przesypujemy do garnka, dodajemy cukier. Podgrzewamy  do momentu aż maliny puszczą sok, rozmoczą się jednak nie za długo by się nie zrobiła z nich całkowita paćka. Odstawiamy na chwilkę do lekkiego ochłodzenia (aby nie były wrzące). W międzyczasie ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno, na koniec dodając cukier puder. Następnie gorące maliny wykładamy do pucharków na dno, potem układamy gałki lodów, znowu polewamy malinami. Na wierzch wyciskamy szprycą do dekoracji tortów bitą śmietanę. Dekorujemy listkiem mięty i owocami malin.lody_z_goracymi_malinami_P8230111

A w sklepach tyle rozmaitości, zapraszam do przeglądnięcia gazetek.
s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_lidl_11s3_main_gazetka_promocyjna_sieci_biedronka_11

05:00, agawa1984 , Desery
Link Komentarze (7) »
piątek, 08 sierpnia 2014

żelki, jogurtowe galaretki

To propozycja na deser dla osób które nie mają za wiele czasu lub chęci :) W końcu każdy z nas, ma takie chwile w życiu,  kiedy  budzi się w nas zwierze.. i jest nim najczęściej ... LENIWIEC ;) tak to idealny deser dla leniwców, wystarczy tylko rozpuścić galaretki i żelatynę.. reszta robi się już sama ;) a efekt końcowy jest bardzo zadowalający :) 

jogurtowe galaretki, deser galaretka, domowe żelki

niedziela, 22 czerwca 2014

Zachodzące słońce skusiło mnie do grzeszku.. a co tam.. należy się nam odrobina przyjemności, nawet jeśli wyznaje się regułę niejedzenia kolacji. ;) Ten smak .. poezja.. Bajecznie kolorowe kokilki przypominające mi zachód słońca, wypełnione słodką i aromatyczną truskawką, nadającym świeżość rabarbarem i kokosową kruszonką rozpieszczały mnie podczas całego procesu konsumpcji.  Uwierzcie mi, czasem warto zgrzeszyć ;)

Składniki na 4 kokilki o poj. 185 ml.:

- 2 łodygi rabarbaru

- truskawki mogą być mrożone (tyle aby zapełnić kokilki)

Kokosowa kruszonka:

- 0,5 szkl. mąki

- 0, 5 szkl. kokosu

- 1/4 szkl. cukru

- 1/4 masła

 

Rabarbar obieramy i kroimy w plasterki. Świeże truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Jeśli nie mamy świeżych można użyć mrożonych truskawek. Owocami wypełniamy kokilki. Z kokosu, masła, cukru i mąki w półmisku zarabiamy palcami kruszonkę, tak aby miała konsystencję sypką i posypujemy nią owoce w kokilce. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 0C i pieczemy ok 20 min., jeżeli kruszonka zacznie za bardzo brązowieć przykrywamy papierem do pieczenia aby się nie przypaliła. 

 

 

07:50, agawa1984 , Desery
Link Komentarze (7) »
czwartek, 15 maja 2014

Mamy sezon na rabarbar, proponuję więc prosty i szybki w wykonaniu deser. Nie jest on ani mdły ani bardzo słodki, zresztą o tym jak słodki on będzie zadecydujemy my sami. Uwielbiam zapach rabarbaru, jest taki rześki i nie do zastąpienia.

 

środa, 14 maja 2014

Ha! Mam sposób na mojego urwisa! Najpierw udało mi się go przekonać do owsianki a teraz przekonałam do kaszy jaglanej. Okazało się, że wystarczyło zmienić konsystencję kaszki poprzez wcześniejsze jej zmielenie w młynku do kawy, dodać do tego apetyczny owoc i takiemu podwieczorkowi nie jest w stanie się oprzeć. Z wyglądu przypominał mi panna cottę, gdyż kaszka zrobiła się sztywna i elastyczna. I tak to właśnie w formie panna cotty przemycam synkowi pyszną wersję jakże zdrowej kaszki jaglanej. 

poniedziałek, 12 maja 2014

Każdy ma jakiegoś bzika.. ja zbzikowałam już dawno temu na punkcie takich deserów. Bita śmietana w połączeniu z bezą i ulubionymi dodatkami to jest to czym mogłabym się zajadać bez końca. W przygotowaniu zajmuje on dosłownie chwilkę, idealny deser dla zbliżających się już gości. Uwielbiam ten słodki bałagan.


piątek, 18 kwietnia 2014

Synek dostał od babci takie ładne foremki, grzechem byłoby ich nie wykorzystać :) Postawiłam na lekki pastelowy deserek. Mariusz uwielbia galaretki dlatego to idealny deserek dla niego. Szybki w przygotowaniu i efektowny w prezentacji :) 

piątek, 14 lutego 2014

Ale mamy dziś piękny dzień, jest wielu takich którzy "nie lubią", "nie obchodzą", "to amerykańskie święto" .. ja cieszę się że jest takie święto, bo kto wie może i my jak w tej reklamie zapomnielibyśmy o delikatności. ;) Tak niewiele trzeba, żeby sprawić uśmiech na ustach drugiej połówki, wystarczy tylko opakowanie śmietanki, galaretka i żelatyna :D

niedziela, 15 grudnia 2013

To deser na czasie. Przygotowanie zajmie nam zaledwie chwileczkę. Mnie osobiście kojarzy się ze śniegową pierzynką. Delikatny, kremowy, momentami chrupiący, dzięki pomarańczy orzeźwiający, idealny gdy w zimowy wieczór najdzie nas chęć na coś  słodkiego. 

wtorek, 01 stycznia 2013

Wyglądają niepozornie, ich kolorystyka wabi i nęci, owocowy smak i ulubiony alkohol potęguje efekt.. Miła propozycja imprezowa, która z pewnością spotka się z uznaniem wśród gości :)

Składniki

 - 1 ulubiona galaretka,
 - 200 ml wody,
 - 50 ml  ulubionego alkoholu


Galaretkę rozpuścić w 200 ml wody, ostudzić. Następnie dolać ulubiony alkohol,ja np. do malinowej galaretki dodałam likieru malinowego do niebieskiej curacao. Przelać do naczynia. Po stężeniu pokroić na kosteczki.

 

09:30, agawa1984 , Desery
Link Komentarze (6) »
czwartek, 20 grudnia 2012

Wczoraj dostałam duuuży pyszny prezent pod choinkę od aniołka z Winiary, dostałam również zgodę na to by otworzyć go przed Wigilią,  więc też tak uczyniłam, ach jakie było moje zdziwienie po odpakowaniu tej paki. Tyle pyszności i cudowne foremki silikonowe. Synek oczywiście stwierdził, że te bałwanki to "pezencik"  dla niego.. oczywiście, że tak..  ja ograniczyłam się do przygotowania mu czegoś pysznego.  Dziękujemy Aniołku :)

 Składniki:

- 250 ml śmietany kremówki 30 %

- 1 szkl. mleka 

- 2 łyżeczki żelatyny 

- 1 łyżka ekstraktu z wanilii 

- 50 g drobnego cukru 

- 2 goździki 

Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach zimnej wody. Wlewamy śmietanę do garnka i dodajemy cukier, mleko, goździki i ekstrakt z wanilii. Całość gotujemy na małym ogniu około 10 minut.

Tak przygotowaną masę mieszamy dokładnie z żelatyną, wyławiamy goździki, po czym przelewamy ją do filiżanek lub silikonowych foremek. Gdy śmietanka przestygnie, wkładamy ją do lodówki na parę godzin. Gotowy deser wykładamy na talerzyk po wcześniejszym zamoczeniu filiżanki lub foremki w gorącej wodzie, co ułatwi nam wyciągnięcie jej.

 Można polać  zmiksowanymi owocami lub ulubionym sosem do lodów, mój synek wolał bez dodatków. 

 


15:25, agawa1984 , Desery
Link Komentarze (3) »
środa, 12 grudnia 2012

Zanim nastanie czas zaczarowanych serników, makowców czy fikuśnych ciasteczek chciałam zaproponować coś zdrowego, aromatycznego i lekko rozgrzewającego. Rozpływające się jabłuszko, nadziane aromatycznym owocowym farszem, pod chrupiącą delikatną krateczką z ciasta francuskiego.

 

Składniki: 

- 3 jabłka, 
 - 2 łyżki żurawiny suszonej, 
 - 2 łyżki migdałów posiekanych w słupki, 
 - 4 plasterki imbiru świeżego, 
 - 0,5 łyżeczki cynamonu mielonego, 
 - 0,5 łyżeczki kardamonu, 
 - 1 plaster ciasta francuskiego, 
 - 1 łyżka cukru trzcinowego 

 

Jabłka umyć, odciąć górną część z ogonkiem i wydrążyć środek jabłka, odkładając go do osobnej miseczki.Wydrążony środek pozbawiony gniazd nasiennych pokroić w kostkę, dodać pokrojony drobno imbir, żurawinę, migdały, cukier i cynamon z kardamonem. Całość dokładnie wymieszać.Wydrążone miseczki z jabłek wypełnić mieszanką z jabłkowo-żurawinowo-imbirową. Z ciasta francuskiego wykroić cienkie plasterki i zrobić plecionkę na wierzchu i wstawić w żaroodpornym naczyniu do piekarnika. Piec w piekarniku w temp. 180 st. C przez 20 min. 

 

 

 

00:03, agawa1984 , Desery
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 14 maja 2012



Zastanawiałam się ostatnio czy jest ktoś taki, kto nie lubi lodów.. czy jest w ogóle możliwe takie zjawisko? Czy przytrafi się  taka osoba, która w upalny dzień odmówi deseru lodowego?? W takiej postaci.. z pewnością nikt się nie odważy  ;) Karmel z zielonej herbaty Irving Green Tea (można użyć każdego innego smaku, każda będzie wyśmienita! ) cudownie komponuje się z śmietankowymi lodami, orzechami,  owocami.. pełna dowolność dodatków..  Możemy sami zaserwować sobie ciągnącą, słodką przyjemność..  Przygotowanie jest banalnie proste i nie zajmuje tak wiele czasu .. 

 

Składniki:

-  1 torebka herbaty Irving Green Tea - Pure green

- 1/4 szklanki wrzątku

- 4 łyżki cukru 

W szklance zalewamy herbatę 1/4 szkl. wrzącej wody, zaparzyć herbatę. Zaparzoną herbatę przelać do garnuszka postawić na palnik, posłodzić i gotować na małym ogniu ok. 20 min.  Zostawić do ostygnięcia. 

Przygotowany deser lodowy (u mnie składający się z lodów, pomarańczy i kiwi) polewamy naszym karmelem herbacianym i możemy już cieszyć się SMAKIEM CHWILI ;)

 

 

Przepis dodaję do akcji: 

19:20, agawa1984 , Desery
Link Dodaj komentarz »




Smak Chwili .. on Bloglovin" href="http://www.bloglovin.com/en/blog/5978199">Follow on Bloglovin

Tutaj znajdziesz interesujące przepisy:

New Page 1
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Durszlak.plOdszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl