Smacznie, zdrowo, kolorowo ...

Grillowane

piątek, 07 czerwca 2013

Pomysł na ten przepis podsunęła mi siostra Aniela z Anielskich smaków, kiedy to robiła takiego właśnie ogromniastego kotleta-sakiewkę. Spodobał mi się pomysł jednak, ta panierka i ten tłuszcz z patelni w którym się pławił postanowiłam pominąć i zrobić zdrowszą i bardziej dietetyczną wersję tego pysznego mięska. Bardzo delikatny i aksamitny w smaku, idealny na panujący sezon grillowy. 

Składniki na 1 sakwę:

- 1 duży filet z kurczaka

- 15 g orzechów laskowych lub włoskich

- 2 duże plastry żółtego sera

- sól, pieprz, czubryca zielona

Filet rozkrawamy w ten sposób aby po jego rozbiciu uzyskać jak największą powierzchnię. Rozbijamy go delikatnie tłuczkiem, solimy i pieprzymy. Na całej powierzchni fileta rozkładamy ser żółty i posypujemy zmielonymi orzechami. Fileta składamy na pół i spinamy boki wykałaczką, tak aby zawartość nie wydostała się ze środka podczas grillowania. Z wierzchu solimy bądź vegetujemy i posypujemy czubrycą zieloną (możecie użyć swojego ulubionego zioła). Grillujemy z obu stron ok. 15-20 min.


wtorek, 19 lutego 2013

Frytki już były, a w tle pewnie zauważyliście szaszłyki..  Były pyszne, a sekret tych pyszności tkwił w mięsku ... cytrynowo - czosnkowym z dodatkiem ziół ..

 

Składniki:

- 25 dkg fileta z piersi kurczaka 

- 0,5 papryki

- 2 cebule pokrojone w grube talarki

- kabanosy

Marynata cytrynowa:

- 2 łyżki soku z cytryny

- skórka otarta z 1 cytryny

- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

- sól, pieprz

- 0,5 łyżeczki bazylii

- 0,5 łyżeczki oregano 

 

Mięso kroimy na grubsze paski. Składniki marynaty mieszamy razem, dodajemy do niej mięso i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Następnie mięso z resztą składników do szaszłyków nabijamy na patyczki i grillujemy, posypując przyprawą do szaszłyków. 

 

piątek, 28 września 2012

Jeśli chodzi o grilla to ten aspekt kulinarny należy już do mojego męża, bo jest w tym mistrzem! Ja wyjątkowo tym razem przygotowałam marynatę, na którą skusiła mnie Kasia z bloga   Gotuję bo lubię, nie byłabym sobą gdybym nie zrobiła trochę po swojemu. Grillowane mięsko jest bardzo aromatyczne i soczyste. 

  

 Składniki dla 2 osób:

- 0,7 kg karkówki

- 1/4 szkl. oleju

- 2 łyżki ketchupu

- 1 łyżeczka musztardy 

- 3 ząbki czosnku

- 0,5 łyżeczki soli

- 0,5 łyżeczki przyprawy do grilla

- 0,5 łyżeczki przyprawy do karkówki

- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich

- 1 łyżeczka papryki słodkiej

- 1 liść laurowy

- 1 mała cebula

- 1 łyżeczka miodu 

Mięso pokroić w plastry  i rozbić delikatnie tłuczkiem. Cebulę pokroić drobno w kostkę a następnie przecisnąć przez praskę do czosnku, czosnek również przecisnąć przez praskę. Dodać resztę składników, dobrze je z sobą wymieszać,  dołączyć do marynaty mięso, wymieszać je dokładnie z marynatą i odstawić do lodówki na co najmniej na  24 godz. a jeszcze lepiej na 36 godz. jak poleca Kasia.

 

A na koniec wpisu pochwalę się  wygranym w Marynomacie  (dla mojego męża oczywiście)  grillem elektrycznym, z którego jesteśmy bardzo zadowoleni, a ta karkówka była debiutem na tym grillu :)

 

 

 

środa, 04 lipca 2012

Wróciłam!! Wczasy minęły a ja wracam z nową siłą, pełna weny i werwy kulinarno-blogowej ;) Mam mnóstwo pomysłów i dużo zapału.. Sama nie wiem od czego zacząć. Na początek może ten wspaniały przysmak. Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam cukinie i patisony. Tego roku otwarcie sezonu cukiniowo-patisonowego postanowiłam wykonać w nieco innej formie niż zwykle, i to była bardzo dobra decyzja. Pizze a może raczej pizzerinki z grillowanych patisonów (cukinia również się nadaje, ale nam jeszcze tak nie wyrosła w ogródku) to wspaniała uczta dla zmysłów. Patison mięciutki, serek roztopiony, tabasco nadał charakterek, salami, papryka i oliwki na uwieńczenie dzieła; bazylia i oregano, zadbały już o to, żeby sąsiedzi poczuli ją z daleka ;)  Aromat pizzy rozpływa się z altany, mógłby ktoś pomyśleć "pizza z grilla?" A tak właśnie :) Jak się chce - to się da ! 

 

Składniki:

- 3 duże patisony

- 200 g salami

- 0,5 papryki czerwonej

- 150 g  startego sera mozarelli 

- ok. 10 oliwek

- tabasco  (ja użyłam Mad Dog smoked)

- ketchup

- sól

- bazylia i oregano

- oliwa z oliwek

 

Patisony dokładnie myjemy, kroimy w plasterki o szer. ok. 2,5- 3 cm., każdy krążek z osobna nasalamy i odkładamy w głębokim naczyniu na ok. 30 min.  Rozgrzewamy grill, każdy krążek smarujemy oliwą z oliwek z obu stron i kładziemy na grilla. Grillujemy patisony ok. 10 min. co chwila je obracając. Gdy będą już w miarę miękkie, przewracamy raz jeszcze na wierzchu smarując ketchupem z dodatkiem kilku kropli tabasco i układamy na tym salami, paprykę pokrojoną w cienkie paseczki, oliwki pokrojone w poprzek, posypujemy startym serem mozarellą i posypujemy bazylią i oregano. Pieczemy aż ser nam się rozpłynie. Nie przejmować się jeśli od spodu troszkę się przypali, to smakuje najlepiej ;)

Życzę smacznego :)

 

 

 

| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zakładki:
Cała ja
O mnie trochę prywatniej
Rozdziały
lody
Ciasta
Torty
Muffiny
kod znacznika ilustracji
Drugie danie
Makaronowe love
sałatki
Koktajle
dietetyczniei
desery




Smak Chwili .. on Bloglovin" href="http://www.bloglovin.com/en/blog/5978199">Follow on Bloglovin

Tutaj znajdziesz interesujące przepisy:

New Page 1
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Durszlak.plOdszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl