Smacznie, zdrowo, kolorowo ...

Na upały

wtorek, 16 czerwca 2015

lody_truskawkowo_mietoweP6140254

Zobaczcie jak niewiele trzeba aby zapewnić swoim najbliższym pyszną porcję zdrowia. Wystarczą dwa składniki i blender,a pewne jest że na buzi naszego maluszka (tego większego również) zagości szczery uśmiech i podziw dla smaku tych lodowych smakowitości na patyczku. To zdecydowanie ulubione smaki mojego syna tego roku i prawdę mówiąc to on sam je zrobił. Dziecinnie proste i szybkie w wykonaniu, dlatego podarujmy dzieciom to co najlepsze, gdyż one na to zasługują.


lody_truskawkowo__mitowe_P6140238

Składniki w zależności od wielkości foremek na lody:

- 2 szklanki truskawek

- gałązka mięty ( ok. 6 listków)

 ewentualnie cukier puder do smaku

Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładką masę i przelewamy do foremek na lody. Odstawiamy do zamrażalnika do całkowitego zamrożenia. 

lody_truskawkowo_mitowe_P6140239

 

poniedziałek, 15 czerwca 2015

maxi_kostki_lodu_P6140078

Jeżeli poszukujecie sprawdzonego sposobu na szybkie schłodzenie napojów, dodatkowo zyskując dawkę witalności i wyjątkowego aromatu, proponuję wykonać te maxi kostki lodu. Potrzebna będzie nam tylko silikonowa forma do muffinek, cytryna, ogórek, imbir i mięta. 

maxi_kostki_lodu_P6140124

Składniki:

- 1 cytryna

- 1 ogórek

- 2-3 gałązki mięty

- imbir (korzeń)

ekspresowe_schodzenie_P6140096

Do formy silikonowej układamy pokrojone w plasterki: cytrynę, ogórka, imbir oraz oberwane listki mięty. Zalewamy wodą i odstawiamy do zamrażalnika do całkowitego zamrożenia. Aby kostki lodu były przeźroczyste można użyć zimnej przegotowanej wody. Kostki dodajemy do dzbanka wypełnionego napojem który chcemy schłodzić.

maxi_kostki_lodu_P6140201

Gdy rozpuści nam się zawartość kostek lodu warto zalać ponownie wodą i odstawić do lodówki. Woda z tymi składnikami ma właściwości oczyszczające i zalecane jest picie tej wody co najmniej 2 razy dziennie.
maxi_kostki_lodu_P6140112

piątek, 20 czerwca 2014

Dziś szybki wpis i szybki przepis. Robiłam wcześniej sałatkę z ananasem z puszki i nie wykorzystałam całej zawartości, w prognozie tv zapowiadali lejący się z nieba żar. Niewiele myśląc, zdecydowałam zrobię lody, będą idealne na upały. Tak też się stało, wyśmienicie ochłodziły nas i smakowały bardzo naturalnie, ananasowy aromat był bardzo mocno wyczuwalny. A największą ich zaletą było to, że nie wymagały praktycznie żadnej pracy, blender załatwił sprawę bezbłędnie. 

środa, 11 czerwca 2014

Uwielbiam ten czas gdy królują truskawki. Piękne, jędrne, aromatyczne, soczyste, lśniące .. Słońce już je odpowiednio dopieściło aby smakowały nam jak tylko najlepiej mogą. W tym roku wyjątkowo mi smakują, Mariuszkowi również.. Nie trzeba wielkiej filozofii aby z ich wykorzystaniem powstało coś niesamowicie pysznego. Proste i pyszne wyszły nam lody, które powstają dosłownie w 5 min. Wystarczy tylko truskawki zmiksować z cukrem lub miodem i połączyć ze śmietanką, resztę już robi zamrażalnik. 

czwartek, 22 maja 2014

Sezon na kawę mrożoną uważam za OTWARTY!! :)

 

To jest moja ulubiona kawa, gości u nas co roku. Jest ekspresowa w przygotowaniu i banalnie prosta, a przede wszystkim zawiera minimum składników, dzięki czemu możemy cieszyć się wyjątkowym mroźnym smakiem kawy.. W zależności jak chcemy, kawowa pianka może być leista lub tak sztywna, że można ją jeść łyżeczką, wszystko zależy od czasu miksowania naszej mikstury kawowej blenderem. Wspaniale orzeźwia i stawia na nogi, nawet w te najgorętsze dni. 

 

wtorek, 22 kwietnia 2014

babka lodowa

Święta, święta i po świętach.. Te święta dla mnie różniły się nieco z uwagi na fakt, że w Wielką Sobotę obchodziłam okrągłe urodziny.. była pavlova z bananami i truskawkami, którą ustaliłam sobie jako moje tradycyjne urodzinowe ciasto. Postanowiłam również, aby w tej świątecznej formie przygotować ulubiony deser moich chłopaków, tj. tort lodowy. Deser praktycznie bez pracy z nieograniczoną możliwością konfigurowania smaków, . Ja mój tort lodowy przygotowałam w orzechowej wersji  z ulubionymi batonikami.

piątek, 02 sierpnia 2013

Lody lody dla ochłody.. oj tak teraz to hasło jest jak najbardziej na miejscu.. A jeszcze jest lepiej gdy wiemy z czego te lody powstały naprawdę. Ja w tym roku nie kupuję lodów, robię je sama, dzięki temu mam pewność, że jemy zdrowo a do tego smacznie, delektujemy się smakami jakie nam serwuje ogród. Tym razem drzewko borówki amerykańskiej ładnie obrodziło i borówki pięknie dojrzały. Trzeba było je smacznie wykorzystać :) i tak też zrobiłam, a lody wyszły przepyszne!! Takie aromatyczne, tak mocno borówkowe.. Polecam każdemu.

Jeżeli nie macie urządzenia do wyrobu domowych lodów to zachęcam Was do wzięcia udziału w konkursie klik tutaj , który organizuję na blogu, do wygrania jest właśnie takie urządzenie. 



A tych co mają takie urządzenie, zachęcam do przygotowania intensywnie borówkowych lodów.. 

To właśnie lubię najbardziej w domowych lodach, to od nas zależy jak smak jest intensywnie owocowy, ja na owocach nie oszczędzam.. stąd zawsze ten intensywny owocowy smak.

Składniki:

- 2 żółtka

- 200 ml mleka

- 250 ml śmietany kremówki

- 70 g cukru pudru

- cukier waniliowy lub olejek waniliowy

- 300 g borówki amerykańskiej

Żółtka ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do momentu uzyskania jasnej masy, następnie do niej dodajemy mleko i mieszamy. Ubijamy śmietanę na sztywno. Do wcześniej wykonanej masy jajeczno-mlecznej dodajemy ubitą śmietanę. Borówki miksujemy blenderem. Wszystkie składniki łączymy razem. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia, a następnie wlewamy masę  do włączonego urządzenia do robienia lodów i mieszamy do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości. Po wykonaniu lodów, można przełożyć je do pudełka po lodach wyłożonego folią spożywczą i wysypanymi na dnie borówkami i powstanie nam taki ciekawy torcik. 

Dodaję do akcji:

poniedziałek, 29 lipca 2013



Ten twarożek zawsze gości u nas latem, gdy temperatura szybuje maksymalnie w górę, a nam za bardzo nie chce się jeść..  mamy wtedy tylko ochotę na coś lekkiego i odświeżającego.. Mięta rosnąca w ogródku wtedy przychodzi nam na ratunek, i w parę chwil pyszne śniadanko gotowe.



Składniki:

- 250 g twarogu chudego

- 3 łyżki śmietany lub jogurtu

- 4 łyżki cukru

- garść liści mięty

Liście mięty myjemy i drobno kroimy. Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy śmietanę, cukier i pokrojone liście mięty, wszystkie składniki razem mieszamy. 



A na koniec kilka ślicznotek z mojego ogródka .. 

Dodaję do akcji:

wtorek, 23 lipca 2013

Robiąc te lody zastanawiałam się czy jest ktoś, kto nie lubi nutelli.. Chyba nie.. Przy okazji tych lodów, chciałam podrzucić Wam kilka linków do stron z ciekawymi inspiracjami, z których sama często korzystam, a które często są tylko zdjęciem i składniki często trzeba wyczuć samemu. Do poszukiwania inspiracji na lato polecam Wam Pinterest, Pinspire, Stylowi, Spryciarze.pl  takich stron jest mnóstwo.. znajdziecie tam nie tylko kulinarne inspiracje, ale również takie jakie ja uwielbiam czyli DIY - zrób to sam.. pomysły na urządzenie mieszkań, piękne fotografie czy ciekawe propozycje modowe.. Wspaniała forma oderwania się od rzeczywistości i motywująca do zrobienia czegoś samemu.. do tworzenia... Wspaniałe strony, zachęcam Was do przeglądania ich, a wtedy przekonacie się, czy czasem wcześniej na jakimś blogu ktoś ich nie podawał jako swój autorski pomysł.. 

A teraz czas na przepis..

 

Składniki:

- 1 szkl. mleka

- 1/3 szkl. nutelli

Składniki miksujemy ze sobą no momentu, rozpuszczenia nutelli. Przelewamy do pojemniczków na lody i zamrażamy. I gotowe pyszne lody.

 

Dodaję do akcji:

środa, 17 lipca 2013

 

Nie jestem w stanie wyobrazić sobie pyszniejszych lodów. Co najwspanialsze, można je przygotować o każdej porze dnia i roku, mając w spiżarni sok z czarnej porzeczki. Ja wczoraj przetwarzałam czarną porzeczkę, na soki i owoce, czyli tj. konfiturę.. w sam raz do ciast, ciastek. Sok zrobiłam bardzo słodziutki, przypominający wręcz syrop. Ach ten zapach który wczoraj się roznosił w domu, mógłby towarzyszyć mi zawsze.. kocham, uwielbiam i ubóstwiam go szalenie. Uwielbiam porzeczki ale tylko CZARNE! Czerwone i białe mogłyby dla mnie nie istnieć, jak dla mnie to sama kwasica. ble.. ale czarna.. aromatyczna, troszkę gorzkawa... oj ona potrafi wnieść swój konkretny smak ..

Trudno podać dokładnie proporcje do tych lodów, gdyż nie wszystkie soki są jednakowo słodkie i najlepiej jest jak każdy sam może decydować o smaku lodów jaki mu odpowiada. Moja ulubiona miara to ta na oko ;) 

Składniki:

- 200 ml słodkiej śmietanki

- 100 ml słodkiego soku (wręcz syropu) z czarnej porzeczki

Do śmietanki dolewać stopniowo syrop porzeczkowy, kosztując co chwila czy smak nam odpowiada. Porzeczkową śmietankę wlewamy do pojemniczków na lody i wstawiamy do zamrażalnika do całkowitego zmrożenia. Lody z foremek wyciągamy, jednocześnie polewając foremkę ciepłą wodą.

Dodaję do akcji :



wtorek, 07 sierpnia 2012



Czy te upały kiedyś się skończą?? Ja funkcjonuję ostatnio dzięki temu specyfikowi.  

Bo w sumie dlaczego ulegać stereotypom i robić ciągle to samo? Od dziś mówimy STOP zwykłym kostkom lodu, teraz będzie orzeźwiać i pobudzać nas do życia zamrożona kawa w kostkach a nie woda! 

 

Składniki:

- 4 łyżeczki kawy Jacobs Cronat Gold
- 2 łyżeczki cukru
- 150 ml wody
- 200 ml mleka



Kawę Jacobs i cukier rozpuszczamy w 150 ml wody i przelewamy do foremek na kostki lodu, zamrażamy kawę. Do szklanek wrzucamy zamrożone kawowe kostki i zalewamy mlekiem.

Przygotowanie banalnie proste, szybkie i wygodne. 

czwartek, 02 sierpnia 2012

Upały dają w kość, schładzamy się jak tylko możemy.. Kawa mrożona pita w hektolitrach, schłodzone ciemne piwko domowej roboty no i rzecz jasna domowej produkcji lody .. Te które dzisiaj prezentuję mają min. dwie dodatkowe zalety (poza ochłodzeniem rzecz jasna) pierwsza to taka, że pozwala ocalić wydające się nie do ocalenia banany (czyli przejrzałe) a druga to taka, że są 100 % naturalne i bez dodatku cukru.

Składniki:

- 5 bardzo dojrzałych bananów

- 2 łyżki śmietanki z mleka kokosowego  KLIK-> teraz w promocji TUTAJ <- KLIK

- 3 czubate łyżki wiórek kokosowych

- dekorki

 

Banany obieramy i kroimy w plasterki o grubości ok. 1 cm, przekładamy do woreczków, rozkładamy zawartość na płasko i wkładamy do zamrażalki na ok 3 godz. do zamrożenia. Zamrożone banany zmiksować blenderem  z dodatkiem śmietanki i kokosu. Uzyskane lody można przełożyć już do pucharków lub odłożyć jeszcze na ok pół godz. do zamrażalki jeśli ktoś woli mocniej schłodzone i przypominające bardziej sorbet. Ja zbyt mocno rozmroziłam banany więc jeszcze odłożyłam w pudełku lody posypane dekorkami do schłodzenia w zamrażalniku. 

 

Poniżej gazetki z ciekawymi promocjami:
s3_viewer_small_Lidl-00
 

poniedziałek, 16 lipca 2012



Pewien czas temu dotarła do mnie nagroda za moją ulubioną kawę mrożoną, która gości u nas w każde lato. Jest ekspresowa w przygotowaniu i banalnie prosta, a przede wszystkim zawiera minimum składników, dzięki czemu możemy cieszyć się wyjątkowym mroźnym smakiem kawy.. W zależności jak chcemy, kawowa pianka może być leista lub tak sztywna, że można ją jeść łyżeczką, wszystko zależy od czasu miksowania naszej mikstury kawowej blenderem. Wspaniale orzeźwia i stawia na nogi, nawet w te najgorętsze dni. 

 

Składniki:

- 2 łyżeczki kawy Jacobs Velvet (próbowałam też na innych i też wychodziły więc śmiało wyciągajcie swoje rozpuszczalne kawy z półki)
- 2 łyżeczki cukru
- 70 ml schłodzonej wody
- 40 ml mleka
- 5 kostek lodu 

Do wysokiego naczynia przeznaczonego do blenderowania lub kufla wsypać 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs Velvet,2 łyżeczki cukru i zalewamy to 70 ml. schłodzonej wody (w kuflu to ok 2 cm wody na dnie). Blenderem ręcznym, miksujemy zawartość (ważne by robić ruchy góra-dół). Powstałą pianę przelewamy do szklanki, dolewamy mleko i dodajemy kostki lodu.

Orzeźwienie i przywrócenie sił witalnych gwarantowane!! 

A oto nagroda od (same wspaniałości) -->  

 

piątek, 06 lipca 2012



Oj w te upały ciężko wytrzymać .. świadomość gorącej zupy na obiad, chyba już całkiem każdego pozbawia sił.. Dlatego świetnym rozwiązaniem w te upalne dni jest chłodnik. U mnie z twarożkiem, ogórkiem gruntowym, koperkiem, szczypiorkiem i czerwoną papryką.. Bardzo orzeźwiający, pachnący latem :)

Składniki:

- 5 ogórków gruntowych

- 200 g sera twarogowego  

- 0,5 papryki czerwonej

- pęczek szczypiorku i koperku

- 1 litr maślanki

- sól, pieprz, cukier - do smaku

 

Do garnka na tarce ścieramy obrane ogórki, paprykę kroimy w drobną kosteczkę, dodać drobno pokrojony szczypiorek i koperek oraz rozgnieciony twaróg, całość zalać maślanką i doprawić do smaku solą, pieprzem cukrem :)

 





Smak Chwili .. on Bloglovin" href="http://www.bloglovin.com/en/blog/5978199">Follow on Bloglovin

Tutaj znajdziesz interesujące przepisy:

New Page 1
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Durszlak.plOdszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl