Smacznie, zdrowo, kolorowo ...

Śniadanie

wtorek, 28 października 2014

jogurtowa_owsianka_PA250343

To zdecydowanie najczęściej goszczące na moim stole i najbardziej lubiane przeze mnie śniadanie. Łączące dobre z pożytecznym, a raczej pyszne ze zdrowym. Pewnego rodzaju powiązanie zdrowego śniadania, bogatego w błonnik z oryginalnym deserem bogatym w intensywnie owocowy smak. Możliwy do przygotowania również w pracy, sama często preferuję takie śniadania w pracy z tym właśnie dżemem.

Składniki:

- 2 łyżki otrąb owsianych

- 2 łyżki otrąb pszennych

- 2 łyżki dżemu morelowego Łowicz

- 200 ml jogurtu naturalnego

Otręby wsypujemy do miseczki, zalewamy wrzątkiem nie przekraczając poziomu wody ponad otręby, odczekujemy ok. 3 minuty aż otręby napęcznieją (można ten etap pominąć, jeśli wolimy suche otręby)wykładamy dżem morelowy Łowicz na wierzch wylewamy jogurt naturalny. Przyozdabiamy żurawiną i ulubionymi owocami.

jogurtowa_owsianka_z_dzemem_PA250339

A w sklepach tyle rozmaitości, zapraszam do przeglądnięcia gazetek.

 

 

Tagi: deser
06:18, agawa1984 , Śniadanie
Link Komentarze (6) »
poniedziałek, 27 października 2014

torcik_niadaniowy_z_demem_i_limonkowym_serkiem_mascarpone__PA250244

Nie raz już pisałam, że z tak prostych rzeczy które mamy w zasięgu ręki możemy wyczarować coś wyjątkowego i tym samym sprawić przyjemność drugiej osobie. Czy jest coś przyjemniejszego od dostania śniadania do łóżka? Tak! Przyjemniejsze jest dostanie wyjątkowego śniadania w postaci bajecznego mini torcika z grzanek z chleba tostowego przełożonego limonkowym serkiem mascarpone i  słodziutkim i aromatycznym dżemikiem. Tak  rozpoczęty dzień musi być udanym dniem :) Życzę wszystkim takich poranków :)

 

torcik_niadaniowy_z_demem_i_limonkowym_serkiem_mascarpone_PA250232

 Składniki na 2 torciki śniadaniowe:

- 4 kromki chleba tostowego

- 100 g serka mascarpone

- 1 limonka

- 3 łyżeczki cukru pudru

- 5 łyżek dżemu morelowego Łowicz 

Z chleba tostowego szklanką wycinamy koła, opiekamy w tosterze lub na rozgrzanej patelni. Mascarpone miksujemy mikserem z cukrem pudrem i sokiem z limonki, powstałą masę przekładamy do szprycy cukierniczej i wyciskamy na pierwszym krążku tostowego krążka, na masie limonkowej układamy warstwę dżemu przykrywamy kolejnym krążkiem i ponawiamy czynność z masą mascarpone i dżemem. Dekorujemy truskawką lub maliną z plasterkiem limonki. Serwujemy ukochanej osobie  do łóżka mówiąc "Dżem dobry kochanie" :)

torcik_niadaniowy_z_demem_i_limonkowym_serkiem_mascarpone_PA250230

 Przepis dodaję do akcji: 

 

Dżem dobry, pobudka

 

A w sklepach tyle rozmaitości, zapraszam do przeglądnięcia gazetek.

 

wtorek, 10 czerwca 2014

To śniadanie to wspomnienie mojego synka, który bardzo przeżył lot samolotem, i który bardzo mu się spodobał. Mariuszek będąc w powietrzu, obserwował chmury które znajdowały się pod nami skomentował, krótko - jak przystało na syna bloggerki kulinarnej.. 

- "Mamo, te chmurki wyglądają jak serek" 

Teraz gdy jesteśmy już w domu, bardzo tęskni za palmami, morzem, jego ulubionym miejscem z którego już nie ma zamiaru wracać, gdy następnym razem zabierze tam klocki. Dziś zażyczył sobie chmurkę z nieba, taka jaką widział w samolocie, no i taką dostał.

piątek, 09 maja 2014

Zastanawiacie się czasem jak wykorzystać mięso z rosołu? Mowa tu o drobiowym mięsie. Nie lubię jak jedzenie się marnuje, więc na chwili  wymyśliłam sobie taką pastę.  W przygotowaniu dosłownie chwilka, a już urozmaica śniadania czy kolacje naszym najbliższym.

środa, 09 kwietnia 2014

 Śniadania nie muszą być nudne, takie śniadanie to zdrowa alternatywa dla osób kochających fast foody. Jeżeli mieliście na obiad pieczone mięsko i zostało Wam trochę, to dobry pomysł na wykorzystanie go.

środa, 02 kwietnia 2014

Pewnie pomyślicie, że nie żywię się niczym innym poza owsianką i w sumie mogłoby tak być bo jem ją faktycznie bardzo często, czasami zdarza się kilka razy dziennie, jak chce się troszkę ciałka zrzucić to błonnik zawsze mile widziany :) dodatkowa porcja zdrowia w postaci owoców tym razem klimatem tropikalnych, bardzo lubimy takie śniadania, słoneczne, pyszne uśmiechające się do nas z miseczki.

wtorek, 04 marca 2014

Macie takie śniadania, które moglibyście jeść codziennie i nigdy by Wam się nie znudziły? U mnie do takich należą wszelkiego rodzaju jajecznice, omlety czy frittaty, z jajeczek od radosnych kurek z hodowli mojego taty. Ten omlet przyrządziłam z myślą o ulubionej greckiej sałatce.. tak wiem pokrętne myślenie.. ale ja tak czasem mam :D I dobrze na tym wychodzę, bo w smaku wyszła poezja smaku. Danie o obniżonej zawartości tłuszczu więc pewnie na diecie też ktoś może skorzystać.

poniedziałek, 04 listopada 2013

Prosto z dzisiejszego talerzyka śniadaniowego serwuję i Wam przepis na przepyszne, delikatne, puszyste, aksamitne i rozpływające się w ustach placuszki na serkach homogenizowanych. Idealne z dodatkiem dżemiku, nutelli lub cukrem pudrem. Mój synek nimi się zachwyca, chociaż nie przepada za śniadankami na słodko. Przyznam szczerze, że mnie i mojemu mężowi również bardzo przypadły do gustu. Tak delikatnych placuszków jeszcze nie jadłam. Podaję proporcje na ok 12 placuszków. 

Składniki:

- 2 jajka

- 300 g serka homogenizowanego np. Danio

- 6 pełnych łyżek mąki pszennej

- 2 szczypty proszku do pieczenia

- 0,5 łyżki oleju

- 1 łyżeczka cukru waniliowego

- odrobina oleju rzepakowego do natłuszczenia patelni

Wszystkie składniki miksujemy ze sobą. Patelnię smarujemy olejem i rozgrzewamy. Łyżką nakładamy ciasto na patelni. Smażymy z obu stron na małym ogniu pilnując aby się nie przypaliły.

 

poniedziałek, 19 listopada 2012

Jeśli ktoś zastanawia się co jutro ma zaserwować sobie lub najbliższym na śniadanko, to szczerze polecam to oto proste, pyszne i szybkie  w przygotowaniu oblicze otrąb owsianych, które niekoniecznie wywołują pozytywne emocje u wszystkich konsumujących. Ja je uwielbiam, a takie śniadanko utrzymuje mnie długo w uczuciu sytości ale również lekkości.  Zawsze gości u mnie gdy pozbywam się zbędnych kilogramów.. Więc pewnie się domyślacie na jakim jestem teraz etapie ;)

 

Składniki:

- 5 łyżek otrąb owsianych 
- 1 łyżka dżemu niskosłodzonego morelowego, 
- 100 ml jogurtu naturalnego, 
- 50 ml gorącej wody

Otręby owsiane wsypać do miseczki, zalać zagotowaną wodą tak aby tylko przykryło obręby, przykryć talerzykiem i odczekać ok. 10 min. Otręby w tym czasie napęcznieją. Na otręby rozsmarować dżem i całość zalać jogurtem naturalnym. 

 

 

 

czwartek, 08 listopada 2012

 

Kiedyś robiłam to danie na obiad, ale rozczarowałam się .. nie smakiem ale ogólnie wielkością potrawy, no i tym, że bardzo przypominało mi to jajecznicę. Smak super, bo w tym aspekcie nic nie można zarzucić temu daniu, bardzo aromatyczne i smaczne. Ale ja Wam polecam to danie na wyjątkowe śniadanie, zamiast rogala z dżemem :)

 

Składniki:

- 8 dużych krewetek królewskich lub opakowanie koktajlowych jak u mnie

- 4 jaja

- 1 cebula dymka

- 1 łyżeczka mielonego imbiru

- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

- 1 łyżeczka wina ryżowego

- 1 łyżeczka soli

- 2 łyżki oleju arachidowego

Krewetki dokładnie opłukać i wytrzeć papierowym ręcznikiem. Wymieszać mąkę z imbirem i obtoczyć w niej krewetki. Rozgrzać  olej, dolać wino i smażyć krewetki 1 min. Jajka ubić, posolić, połączyć z posiekaną dymką i dołączyć osączone z tłuszczu krewetki.

Ponownie rozgrzać w woku lub na patelni 1 łyżkę oleju i podsmażyć krewetki z jajkami, mieszając drewnianą łyżką, uważając, aby jaja zbytnio nie wyschły.

środa, 31 października 2012

Warto dobrze rozpocząć dzień.. Dlatego postawiłam dziś na zdrowe śniadanko z dodatkiem ukochanego przez mojego synka banana i moich  ukochanych migdałów, tak więc jak widać takie śniadanko można tworzyć wg. własnych upodobań. To był nasz ideał..

 

Składniki:

- 0,5 szklanki kaszy jaglanej

- 1 szklanka wody 

- 1 banan

- 1 łyżka miodu

- 1 łyżka serku homogenizowanego waniliowego

- 1 łyżka uprażonych wiórek kokosowych

- 1 łyżka uprażonych migdałów  pokrojonych w słupki

 

Kaszę zalewamy na chwilę wrzątkiem,  odcedzamy gorącą wodę i wrzucamy kaszę do gotującej się wody, kaszę gotujemy do miękkości. Na gorącej patelni prażymy pierwsze migdały następnie dodajemy wiórki ciągle mieszając. Banana kroimy w kostkę. Do ugotowanej kaszy dodajemy miód, dokładnie mieszając następnie dodajemy serek homo a na sam koniec dodajemy banany, delikatnie mieszając całość. Gotową kaszę przekładamy na talerzyk posypując uprażonymi migdałami i wiórkami kokosowymi.

poniedziałek, 21 maja 2012

 

 

 Świeże liście szpinaku przypomniały mi o ciekawym przepisie pochodzącym z książki "Kuchnia niskotłuszczowa" Kathryn Hawkins.. i w ten oto sposób, nie trzeba było długo czekać aby zagościła na moim stole kuchennym w porze śniadaniowej ciekawa odmiana twarożku .. Potrawa dietetyczna, a do tego zdrowa.. szpinak, czosnek, pietruszka, sam twaróg... każdy wie jakie ma znaczenie dla naszego organizmu, pomijając sam fakt, że smakuje wyśmienicie.. 

 

Składniki: 

- 100 g szpinaku

- 500 g chudego sera twarogowego

- 1 ząbek czosnku

- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

- posiekany pęczek szczypiorku

- sól, pieprz, estragon


Z liści szpinaku usunąć twarde łodygi i opłukać go pod bieżącą wodę. Następnie mokre jeszcze liście włożyć do rondla, przykryć i ustawić na wolnym ogniu na 3-4 minuty, aby je zblanszować. Po wyjęciu dokładnie osączyć i osuszyć delikatnie papierowym ręcznikiem.

Salaterkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie liśćmi szpinaku, tak aby ich końce wystawały ponad salaterkę jeśli są na tyle duże.

 

Ser twarogowy wyłożyć do miski, dodać czosnek i zioła. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Następnie przyrządzony ser przełożyć do salaterki i przykryć wystającymi końcami liśćmi szpinaku lub dodatkowym liściem (mi niestety brakło szpinaku, więc przykryłam liściem sałaty lodowej). Na szczycie formy, umieścić wycięty krążek z papieru do pieczenia i obciążyć je 200 gramowym ciężarkiem lub produktem tej wagi. Pozostawić do schłodzenia w lodówce na 1 godzinę (ja zostawiłam na noc).

Po wyjęciu z lodówki usunąć obciążenie i zerwać krążek z papieru do pieczenia z kuli. Wykładać ostrożnie na talerz, pociągając za papier do pieczenia którym była wyłożona miseczka. Zdejmujemy papier z kuli. 

 

| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zakładki:
Cała ja
O mnie trochę prywatniej
Rozdziały
lody
Ciasta
Torty
Muffiny
kod znacznika ilustracji
Drugie danie
Makaronowe love
sałatki
Koktajle
dietetyczniei
desery




Smak Chwili .. on Bloglovin" href="http://www.bloglovin.com/en/blog/5978199">Follow on Bloglovin

Tutaj znajdziesz interesujące przepisy:

New Page 1
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Durszlak.plOdszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl