Smacznie, zdrowo, kolorowo ...

Na zdrowie

poniedziałek, 09 czerwca 2014


Zdecydowany lider w moim domowym składziku medycyny naturalnej, ratował nas niejednokrotnie i to bardzo skutecznie.  Tak prawdę mówiąc to nie chorowaliśmy ani razu tej zimy, bo gdy już coś nas brało to ten syrop w mig postawił nas na nogi. Nawet nie pozwolił katarowi się rozwinąć, i w ten sposób przeszedł mi katar po 1 dniu! Jeśli chodzi o dzieci, nie ma powodu do zmartwień, że nie będą chciały pić, jest za to problem, że trzeba dziecku odmówić " więcej już nie! bo to lekarstwo" bardzo smaczny cytrynowy posmak i aromat kwiatów bzu, zachęca do spróbowania kolejnej łyżki i jeszcze kolejnej. 

 

piątek, 16 maja 2014

Pogoda beznadziejna a właśnie kwitnie głóg, łatwo go poznać po intensywnym, pięknym zapachu. Mam wrażenie że herbata pachnie jeszcze mocniej, uwielbiam ten zapach i tą herbatę. Herbata z kwiatów głogu ma dobry wpływ napracę serca, poprawia krążenie i uspokaja. Warto narwać kwiatów głogu i sobie zasuszyć na zapas, wybierając te najładniejsze kwiaty. 

Składniki

- mała garść kwiatów głogu

- szklanka wrzątku

Kwiaty zalewany wrzątkiem i parzymy pod przykryciem ok 5 minut.

czwartek, 04 lipca 2013

Wiem, że sezon na kwiaty z czarnego bzu już za nami, ale muszę dodać ten przepis, gdyż nie byłam w zasięgu internetu gdy tworzyłam ten syrop, a przecież to bardzo cenny przepis i chcę go mieć w swojej wirtualnej książce kucharskiej, kto wie w przyszłym roku może komuś też się przyda. Syrop jest idealny na gorączkę, grypę i wzmocnienie organizmu. Ja lubię takie naturalne specyfiki, syrop z sosny czy imbirowy w tym roku nie raz nas ratował, teraz syrop z kwiatów czarnego bzu wspomoże nasze zdrowie, w kryzysowej sytuacji. Przepis mam od mamy, która zanotowała go z jakiegoś programu telewizyjnego. W smaku pychota, a czy działa na szczęście jeszcze nie miałam potrzeby tego testować.

Składniki:

3 cytryny

1 kg cukru

30 kwiatów czarnego bzu

kwasek cytrynowy

1 litr wody

 

Cytryny pokroić w kostkę  wsypać do słoja, następnie dodać same kwiaty (ja obcinałam je nożyczkami) i zasypać cukrem, dodać kwasek, wymieszać i odstawić w ciemne miejsce na 48 h. Po 48 h wlać przegotowaną wodę, wymieszać i odlać. 



Dodaję do akcji:

Tagi: zdrowe
11:56, agawa1984 , Na zdrowie
Link Komentarze (3) »




Smak Chwili .. on Bloglovin" href="http://www.bloglovin.com/en/blog/5978199">Follow on Bloglovin

Tutaj znajdziesz interesujące przepisy:

New Page 1
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Durszlak.plOdszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl